sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Lomalla ja töissä, aamupäivä Seilissä

Vietin viikon mökillä Rymättylässä (Naantalia). Viikonloppujen lisäksi matka koostui kahdesta etätyöpäivästä ja kolmesta vuosilomapäivästä. Saavuin mökille lauantaina iltapäivällä ja poistuin sieltä perjantaina aamupäivällä. Mies ja koira saapuivat maanantai-iltana ja lähtivät kotiin keskiviikkoaamuna. Tiistai oli lomapäiväni.

Tämä oli tuttu, joskin peruskorjattu mökki, josta minulla oli paljon lämpimiä muistoja edellisestä kerraltani.


Seilin saari oli yksi tärkeimpiä (vaikkei ensimmäinen) reissukohteitani. Seilin saareen pääsee Rymättylästä Hangan yhteyslaiturin kautta. Seiliin ei tavisihmiset saa viedä ajoneuvoja, joten jätin auton yhteyslaiturin luona olevalle pysäköintialueelle.

Seili on ollut matkalistallani jo joitakin aikoja. Pääosin kiinnostukseni liittyi saaren historiaan.

Seilin yhteyslaituri näytti mereltä katsottuna tältä.



Kävelin saarta läpi isolla vauhdilla kahdestakin syystä. Ensiksikin kuvittelin jotenkin jotain karttaa selattuani nähtävyyksiä ja tekemistä olevan enemmänkin. Olin itselleni tyypillisesti sekoittanut kartat toisiinsa 🙄. Toiseksikin olin unohtanut hyttyskarkoitusaineet autoon (mantereelle). Ja hyttysiä riitti 😞.



Fyyri eli sairaalan taloudenhoitajan ja päällysmiehen virkatalo

Metsäkauriskin löytyi saarelta

Saaren kirkko

Yhteyslaiturin luona

Opastuksien suhteen saarella olisi kehittämisen varaa. Saaren päärakennukseen ei suoranaisesti ollut mitään ohjeistusta. Piti osata ymmärtää, että Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen viittojen seuraaminen johtaisi perille 🤔.

Kesäkioski ei kesäkuusta huolimatta ollut vielä auki. Ja Seilin päärakennuksen näyttelykin oli uudistamisvaiheessa. Ihan ei oltu paikalla valmiita vielä kesävieraiden vastaanottamiseen.


Hieman historiaa

Vuonna 1619 Ruotsin kuningas päätti rakennuttaa leprasairaalan Seiliin. Kaikkiaan Seilissä  on hoidettu vähintään 663 leprapotilasta.

Lepra (spitaali) alkoi kadota Suomesta 1700-luvulla. Spitaalisten jälkeen Seilissä keskityttiin erityisesti mielisairaiden hoitoon. Saarelle lähetettiin 1600-luvulta lähtien ihmisiä melko kevyinkin perustein, kuten vammaisuuden tai "älyllisen ja moraalittoman kehittymättömyyden" perusteella.

Noina aikoina uskottiin, että mielisairaat ovat paholaisten haltuun ottamia. "Houruinhuoneeseen" suljettujen henkilöiden huolenpito muodostui käytännössä vankilamaisista olosuhteista, vaatteista, ruoasta ja viinasta. Seilin saarella poltettiin viinaa lääkkeeksi potilaiden hoitoon. Tuotanto kasvoi niin suureksi, että väkijuomaa myytiin myös muille saaristolaisille.

Vuodesta 1755 alkanut Seilin mielisairaalatoiminta kesti vuoteen 1962 asti. 1900-luvulla hoidettavana oli ainoastaan naispotilaita. Seilissä on hoidettu 192 mielisairaalan potilasta.

Seilin mielisairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja mielisairaalan rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön.

Mielisairaalan potilaan huone - tässä ovi avoinna


Selissä on nähtävissä mielisairaalan aikainen potilaan huone. Sänky on kapea ja jykevä ovi lienee ollut kiinni suurimman osan ajasta. Seinien väritys ja kuviot oli valittu niin, että niiden oletettiin rauhoittavan potilaita.


Lisätietoa:

https://www.visitseili.fi/fi/historia/ (VisitSeili.fi - historia)

https://yle.fi/a/74-20088760 (Yle: Viina oli Seilin saaressa lääke synteihin ja mielenterveysongelmiin – synkän historian saari on nyt matkailukohde)

28 kommenttia:

  1. Historiallisesti mielenkiintoinen paikka. Hyvät kuvat.

    VastaaPoista
  2. Seilin saaren historia on lohdutonta kertomaa naisten kohtaloista. Esimerkiksi 30-luvulla sinne lähetettiin mm. siveettömän käytöksen perusteella. Nykymittapuun mukaan nuo perusteet tulkittaisiin ihmisoikeuksien loukkaukseksi.
    Olen jo kauan ihmetellyt, miten meillä edelleenkin keskitetään matkailupalvelut kesä-, heinä- ja elokuulle. Kuitenkin ihmiset liikkuvat paljon muinakin aikoina ja kesäkausi on venynyt molemmista päistä. Kävin toukokuun lopulla Nuutajärven lasitehtaalla. Siellä vasta valmisteltiin kesäkautta, vaikka ihmiset kiskoi suljettua museon ovea ja etsi lounaspaikkaa. Kaikki maksaa, tiedän. Hyvällä suunnittelulla ja esimerkiksi asteittaisella käynnistyksellä voisi päästä parempiin tuloksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Onneksi näkemyksemme ja käsityksemme mielen sairauksista ja terveydestä on kehittynyt. Tässäkin on silti varmasti vielä työsarkaa kovasti.

      Jotenkin tuntuu näin matkailualaa tuntemattomana, kuin kesäsesonkia valmisteltaisiin vain ja ainoastaan kesätyöntekijöiden töissäoloaikaan. Ja sehän on aika rajoittunut aikajakso, jos ajatellaan kesätyöntekijöitä vain opiskelijoina.

      Ulkomaisiakin turisteja liikkuu Suomessa ainakin toukokuun alusta syyskuun loppuun asti. Touko- ja syyskuussa Suomi on aika suljettu. Mutta ei se ole ihan avoin kesä-elokuussakaan 😞.

      Poista
  3. Varmaan herätti paljon ajatuksia tuo käynti? En ole siellä käynyt, vaikka Turussa asuneena sinne ei pitkä matka olisi ollutkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Paljon heräsi tosiaan ajatuksia.

      Sateenkaariperheen jäsenenä mielessä oli vahvasti homoseksuaalien asema pitkin historiaamme. Homoseksuaalisuus oli luokiteltu Suomessa psykiatriseksi sairaudeksi vuoteen 1981 asti (https://fi.wikipedia.org/wiki/Homoseksuaalisuus).

      Homoseksuaalien lisäksi meillä on paljon muitakin seksuaalivähemmistöjä, joiden asema ei ole ollut ainakaan yhtään helpompi.

      Paljon on näiden asioiden suhteen vielä tehtävää.

      Samaan aikaan some-elämä ja netti suoltavat uutta suvaitsematonta ja huonosti käyttäytyvää kulttuuria uudeksi normaaliksi.

      Hieman huolestuttaa tämä ihmiskunnan kehitys 😞.

      Poista
  4. Turku on kaunista seutua.
    Onpas mielenkiintoinen reissu sinulla ollut.
    Upeita historiaa hehkuvia rakennuksia.
    Olipa jännä lukea tuota historia tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Päivien ilot!

      Matkat ja hypyt uuteen ovat seikkailua minun mittareideni mukaan. Paikkojen historiaan tutustuminen avaa retkikohteista monia kerroksia, joita muuten ei havaitsisi.

      Googlettelemme reissuillamme monesti mielenkiintoiset kohteet ja paikkojen nimet. Aina oppii jotain ihmeellistä 🥰.

      Poista
  5. Katsoin, että tosi tutun näköinen tuo yhteyslaiturikuva. Mutta miksi. Sitten muistin, että sääksiliven otsikkokuva on juuri tuosta laiturista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirlah!

      No niinpä!
      Selissä on vain muutama selvästi tunnistettava kohde, jotka sitten toistuvat varmasti vaikka kuinka monessa julkaisussa 🌿.

      Poista
  6. Mielenkiintoinen historia ja hienot kuvat! Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Hienot kuvat ja myös historia on mielenkiintoista !!

    VastaaPoista
  8. Intressant historia och fina bilder. Var nog inte så trevligt att vara inlåst där som mental patient. Ser ut som en fin miljö för semester och rekreation.
    Hälsningar Lasse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack så mycket, Lasse!

      Öns historia är mörk och sorglig. Det är ändå viktigt, att vi konfronterar de värstä saker i våra historia.

      🥰

      Poista
  9. Wau, olet sitten käynyt Seilin saarella! Olen Seilistä lukenut myös jonkin verran ja on siitä taidettu fiktiivinen kirjakin tehdä. Sairauksien hoidossa ja etenkin mielenterveyden saralla on kyllä varmasti monenmoista ”hoitoa” ollut ja surullisia ihmiskohtaloita. Oli varmasti vaikuttavaa käydä tuolla🩷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Minulla on matkalistaa odottamassa ja tilaisuuden tullen pyrin yhyttämään aikaikkunaa toivekohteeseen. Joskus onnistuu 🌿.

      Käynti oli vaikuttava ja toisaalta hieman laimea. Kaiken keskeneräisyys kesäkuun alussa oli pettymys. Oma mielikuvitus pelasti paljon.

      Poista
  10. Seili on itselleni vielä tuntematon paikka, vaikka kohtuulähellä tässä asutaankin. Hienoa, kun sain lukea sun matkakertomuksen ja nähdä kauniit kuvat! Salolainen teatteri esitti joku vuosi sitten näytelmän Seilin mielisairaalaan liittyen, oli vaikuttava esitys.
    Samaa olen ihmetellyt noista aukioloajoita ja opasteiden puuttumisesta - ihan kuin ihmisillä olisi mahdollisuus liikkua vain heinäkuussa (elokuussakin monet paikat ovat jo kiinni) ja kaikki tieto pitäisi kaivaa itse jostain googlesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Lähellä olevat paikat on helpointa ohittaa, kun sinne muka ehtii milloin vain. Ainakin niin minulla käy.
      Kun sitten lähtee kauemmas, tulee katsottua paljon monipuolisemmin, mitä kaikkia vierailukohteita siellä lähellä olisikaan.

      Poista
  11. Mielenkiintoinen paikka. Olen Seilistä lukenut. Upeita kuvia olet ottanut paikasta.

    VastaaPoista
  12. Pakko jättää jälki... ja kaunis kiitos postauksesta. Seilissä on vain sitä jotain... ei kyllästy lukemaan koskaan, pari kirjaa, pari teatteria (Turku ja Salo) ja kahdesti käynyt. Oli mentävä toisen kerran - koska halusimme olla yötä.

    Uusimpaan postaukseesi myös samalla myötätunto kommentti ja upeaa, että osasit alkaa rukkaamaan kalenteriasi. Minun on tehtävä sama, niin kätevä kuin sähköinen kalenteri onkin, niin aivan käsittämättömiä kylki-kylkeen varauksia tehdään...

    Aikaa itselle, omille ajatuksille ja asioille, jotka tuovat mielihyvää juuri Sinulle!

    VastaaPoista
  13. Minua on kiinnostanut jo pidempään vierailla Seilissä. Toistaiseksi se ei ole toteutunut. Kun katselen tämän kesän aikataulua ja ihmettelen sitä, että olemme ihan kohta juhannuksessa, niin tuskin toteutuu Seili tänäkään kesänä. Mutta ehkä sitten ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Pitkän tähtäimen suunnitelmat pelastavat meidät unohduksilta 💖

      Poista
  14. Miten ihmeessä ne on ajatellu, että tollanen räikeä shakkiruutu rauhoittais ketään? Kuvittelin itteni tuohon huoneeseen, ja luultavasti enimmän hereilläolon aikaa seisoisin tuossa jakkaralla katselemassa ulos...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      No niinpä!
      Mikä onni onkaan olla elossa tähän maailman aikaan 🥳

      Poista

Kiitos kommentistasi!