sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Uusi sairaala ja kaunista viherrakentamista

Hämeenlinnaan valmistuu uusi keskussairaala. Vanhan korjaaminen osoittautui jotakuinkin mahdottomaksi ja yleinen linjaus oli se, että tilalle pitää rakentaa uusi. Siinä sitten käytiin taas hämäläistä keskustelua uuden sairaalan paikasta. Tässä on ollut taas kyse jostain sisäpiirijutusta, sillä julkiset faktat eivät mielestäni ihan tue koko draaman kaarta.

Ahveniston harjulla sijaitsevan sairaalan uudeksi paikaksi haluttiin kovasti rautatieaseman vieressä olevaa pientä tonttia, joka ei ollut Hämeenlinnan omistuksessa. Paikkavalinta herätti monenlaisia kovin ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Lopulta tontti oli kuitenkin tavoittamattomissa. Piti tyytyä nykyisen sairaalan vieressä olevaan peltoaukeaan, joka aivan isohkon tien (tai kadun?) vieressä.

Uuden (ja vanhankin) sairaalan melkein naapurissa asustavana olen päässyt seuraamaan sairaalan rakentamisen vaiheita. Ohi kulkeva tie on entistä leveämpi ja aivan erityisen mahtavaa on, miten sen ja uuden sairaalan rakentamisessa on otettu huomioon ilmastomuutos ja sen myötä tarvittava aiempaa runsaampi viherrakentaminen.


Asfalttiviidakot nostavat kesien kuumia lämpötiloja entisestään. Puut ja pensaat lisäävät varjoja, viilennystä ja hiilinieluja kaupunkiympäristöön. Aiheesta puhutaan ja kirjoitetaan yhä enemmän esim. täällä ja täällä. Koen mahdottoman suurta ylpeyttä siitä, että täällä meillä tähän on suhtauduttu vakavasti ja aktiivisesti. Sairaala on vasta valmistumassa, mutta vieressä kulkeva katu on jo valmis. En olisi uskaltanut odottaa siltä tällaista vihermyönteisyyttä! Odotetaan muutama vuosi ja tämä on todella kaunis!💖

Eikä tuo tuleva sairaalakaan näytä ollenkaan hullummalta 🥰

















Mitä hienoa olet havainnut omalla kotipaikkakunnallasi?


14 kommenttia:

  1. Jos omassa kotikaupungissani on jotain hienoa havaittavaa niin ainakin uusi ja upea kerrostalo liiketiloineen on valmistumassa keskelle kaupunkia ihan lähiaikoina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Suvi!

      Hienoa, että tuollaista piristävää on tapahtumassa teillä!

      Poista
  2. Täytyy myöntää, että vanhenevana asukkaana Taysin läheisyys tuo turvaa. Asumme kilometrin päässä ja muutaman kerran olen kävellyt polille. Eli ei kiireellistä asiaa, mutta huippuosaamista🩷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ansku!

      Hoidon läheisyys luo kieltämättä melkoista turvallisuuden tunnetta!

      Meillä sairaala on ollut koko ajan ihan vieressä, onneksi uusi sairaalakin jää tähän viereen avariin tiloihin 💖

      Poista
  3. Täällä vaan väitellään mihin pitäisi tulla uusi uimahalli. Nykyiset idea ovat ihan surkeita. Parempi toisinaan rakentaa uutta kun korjata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Nämä ovat joskus niin poliittisia päätöksiä, ettei niihin jää päätä eikä häntää. Toki päätöksentekoa voidaan tehdä mutkikkaaksi ihan viran puolestakin 😔.

      Poista
  4. Melkein ostin ensiasuntoni Hämeenlinnan rautieaseman vierestä. Melkein olisi nyt sairaala portaitten edessä. Mutta vain melkein ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vanha rouva!

      Ehkä tämä loppujen lopuksi oli kuitenkin melkein hyvä lopputulema?

      Poista
  5. Taitaa joka ikisellä paikkakunnalla olla jotain kivaa nähtävää ja koettavaa. Tuo Loimaan patsaspuistokin kuulostaa mahtavalta. Vähän tuli mieleen Parikkalan patsaspuisto, joka on myös erikoinen. Tien varressa, sisäänpääsymaksua ei ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirlah!

      Parikkalan patsaspuisto on myös vierailulistallani. Kunhan matka vain suuntaa sopivasti jonnekin lähelle 👍.

      Poista
  6. Es muy necesario, para la asistencia sanitaria de la población. Al estar al lado de la estación de trenes, facilita muy bien el acceso de los habitantes de pueblos cercanos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you very much, Ventana de Foto!

      Eventually the hospital will not be right beside the railways, but only four kilometers away from railway station and beside many bus routes.

      Poista
  7. Meidän kirkonkylässä väitellään, mihin pitäisi rakentaa tai rempata vanhaa, jotta saataisiin uusi kunnantalo. Liikuntahallin rakentamisessa ei todellakaan kunnioitettu ympäristöarvoja vaan silkkaa rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Väittelyn voittaminen osoittaa valtaa (ikävä kyllä). Toivotun lopputuloksen aikaan saaminen ei paina pitkällä tähtäimellä (ikävä kyllä).

      Poista

Kiitos kommentistasi!