sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kuluneen vuoden perkausta ja tulevan suunnittelua

Keli on ollut harmaata ja ulkona on ollut kovasti liukasta. Monesti raajani oikein kunnollakin kolhineena en ota yhtään ylimääräistä loukkaantumisriskiä. Tyttären matkojen valmistelu ja varmistelu on ottanut myös oman aikansa, joka on kulunut hyvin lämpöisissä sisätiloissa tietokoneen äärellä.

Tytär lähti matkaan alunperin opiskelupaikkakunnaltaan Rovaniemeltä. Kesä kului töissä Helsingissä ja sen jälkeen vaihto-opiskeluun Atlantin toiselle puolelle ja nyt matkailua kummankin puolen Atlanttia ennen paluuta Helsinkiin. Katselin juuri sääennusteet kullekin kaupungille huomiselle klo 15 (paikallista aikaa) ihan vain huvin vuoksi. Ennustetut lämpötilat ovat:

 • -6 C (Rovaniemi)
 • -3 C (Helsinki)
 • -25 C
 • +7 C
 • +26 C
 • +25 C
 • +5 C
 • -3 C (Helsinki)
Siinä mahtuu syys-talvikauteen lämpötilaeroja :-)

Omaa aikaani olen käyttänyt tämän vuoden valokuvien läpikäyntiin. Olen katsonut kaikki läpi sillä silmällä, josko jotain pelastamisen arvoista olisi jäänyt katsomatta. Ja löytyihän niitä pelastettavia kuvia vielä. Vuoden valoisa kuvaussesonki on niin täyteläinen ja kiireinen, että osa kuvista jää vain odottamaan vuoroaan.

Tämä läpikäynti auttaa myös miettimään sitä, mitä haluan tehdä ensi vuoden aikana. Olen löytänyt monta oivallusta tulevan valoisan kauden innostajiksi. Ei onneksi siis turhaa työtä :-)

Tämä orava tammenterho suussaan on kuvattu huhtikuussa Turun Ruissalossa. Toki kuvia oravasta oli monta muutakin, mutta tämän päätin tallentaa.


Suunnitteletko sinä ensi vuotta? Teetkö sisäistä tilinpäätöstä tästä vuodesta? Vai oletko heittäytyjä? Tai jotain muuta?

32 kommenttia:

 1. Söpö kurrekin katsoo jo ensi vuoteen. Suunnitelmia ei ole, mutta toivomuksia toki, päällimäisenä tietysti terveys ja läheisten hyvinvointi.

  Hyvää alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivomusten, tavoitteiden ja suunnitelmien välinen raja on aika veteen piirretty viiva. Jos toivon terveyttä, voin asettaa tavoitteeksi vaikkapa sen, että syön päivittäin enemmän kasviksia. Suunnitelmaksi homma menee, kun alan tehdä tavoitteistani mitattavia ja konkreettisia juttuja, kuten vähintään puoli kiloa porkkanaa viikossa. Isoin ero ehkä lienee siinä, miten aikoo itse vaikuttaa toivomustensa toteutumiseen :-)

   Poista
 2. Oikein hyvää uutta vuotta - terveyttä ja mukavia kokemuksia niin luonnossa kuin muuallakin! Tilinpäätös on hyvä tehdä aina välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevyenkin tilinpäätöksen tuloksena saa helposti listan niitä asioista, joihin oli tyytyväinen ja niistä asioista, joissa olisi parannettavaa. Ja siinä onkin sitten hyvä pohja maalata kevyttä suunnitelmaa seuraavalle vuodelle, ettei toistaisi pettymyksiä tai hassaisi onnistumisia :-)

   Poista
 3. Söpöliini. Kun ei kauheasti suunnittele niin ei myöskään pety.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se niinkin.
   Erityisesti nuorena maailma tarjoilee uutta niin paljon, ettei tarvitsekaan suunnitella.
   Noin satavuotiaana asiat on koettu jo moneen kertaan. Siis ne yhdet ja samat asiat.
   Jos haluaa elämään jotain ekstraa, kannattaa välillä käyttää muutama minuutti pohdintaan ja pieneen tavoitteiden asetteluun :-)

   Poista
 4. Oravat ovat mahtavia kuvattavia. Ei ole vielä mitää suunniteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravista samaa mieltä :-)

   Oletko ihan varma? ;-)
   Minä esimerkiksi olen suunnitellut, että pidän ensi kesänä saman pituisen kesäloman kuin tänä vuonna, sillä se toimi todella hyvin.
   Olen myös päättänyt, että pidän ensi vuonnakin samanlaisia minilomia kuin tänä vuonna. Ja ihan uusissa kohteissa.
   En ole niitä kirjannut mihinkään, olenpahan vain mielessäni todennut nuo hyvät käytännöt, joita kannattaa jatkaa :-)

   Poista
 5. Suloinen oravakuva. Ensi vuodelle ei ole ihmeempiä suunnitelmia. Otetaan vastaan se niin kuin se tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Kaikki eivät toki tarvitsekaan suunnitelmia.
   Minä henkilökohtaisesti jämähdän helposti paikoilleni ja sen jälkeen ahdistun siitä jämähtämisestä, jos en tee mitään suunnitelmia. Sinä taidat liikahdella helposti uusien asioiden perään ilman suunnitelmiakin :-)

   Poista
 6. Ihana orava tammenterho suussaan!
  Suunnitelmia olen tehnyt kylläkin, mutta vain sillä ehdolla, mihin kykenen kulloinkin.
  Vi olla, että suunnitelmat jäävärt toteutumatta, mutta ainaskinolen edes paperille pikkasen laitellut, mitä pitäisi tehdä!
  Esim. juuri näitä kuvia pitäisi johonkin järjestykseen saada ja tallennnettua kuvat.fihin edes, jotain.
  Muuten, minäkin olin kirkossa, mutta Tampereella, joulukonsertissa kuuntelemassa Suvi Teräsniskaa tyttäreni kanssa ja voi että, kun toikin kyyneleet oikein silmiini. Eli tuli joulutunnelmaa kerrakseen.
  Nyt olen poissa hetken blogistani, mutta koitan teidän blogeissanne kuitenkin käydä ja aian joskus kommentoidakkin.
  Kiitos sulle tästä vuodesta, ja Hyvää UUTTA VUotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Harakka :-)

   Ihan samanlaisia suunnitelmia minäkin teen.
   Kivoja juttuja, joita teen, mikäli olosuhteet ovat suotuisat.
   Vähän kuin matkareittisuunnitelmia. Että menen tuota ja tuota tietä sekä juuri tuon paikan kautta. Kun sitten tietyö iskee eteen, punnitsen reittivalinnan uudelleen. Tai sitten luen matkalla jostain mielenkiintoisesta ja teen koko matkasuunnitelmani ihan uudelleen.

   Suunnitelman ei tarvitse olla välttämättä kiveen hakattu ja ehdottoman sitova.
   Välillä suunnitelma on vain yksi kohta siinä tehtävälistassa, josta valitset mieluisia juttuja elämääsi ja teet ne sitten kuitenkin ihan siten, kuin juuri sillä hetkellä haluat :-)

   Poista
 7. Vaikea tehdä tilinpäätöstä, kun mitään en muista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä tilinpäätöstäkään ole pakko tehdä.
   Mutta jos helposti mieleen tulee upeita onnistumisia tai katkeria katumuksia, niistä voisi aina ottaa suuntimaa tulevaa varten.
   Siis jos.

   Poista
 8. Onpa kaunis oravakuva. Kyllä sitä jonkinlaista tilinpäätöstä tulee tehtyä vuoden lopussa. Sellaisen miettiminen antaa voimia tulevalle vuodelle. Ihanaa vuodenvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli!

   Sitä kutsutaan myös reflektoimiseksi.

   Esimerkiksi toissa vuonna huomasin, ettei kesälomani pituus ollut hyvä. Pidensin sitä sen vuoksi viime kesäksi ja nyt tuntui hyvältä.

   Jos joka vuosi toimii samalla tavoin ja aina tuntuu pahalta, voisi ajatella, että kaava eli toimintatapa ei ole oikea. Sitä kannattaisi ehkä vaihtaa.

   Tai jos joku vuosi tulee jokin erityisen upea kokemus, ehkä kannattaisi tehdä jotain sen eteen, että vastaavan kokemuksen voisi toistaa.

   Menneestä oppiminen antaa minunkin mielestäni voimavaroja :-)

   Poista
 9. Hyvää ja onnellista uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 10. Mukava orava. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 11. En suunnittele tulevaa, päivä kerrallaan! Täytyy sanoa, että olipas vuosi, hyvässä ja pahassa! Hyvää Uutta Vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun strategiasi sopii sinulle varmasti äärettömän hyvin :-)

   Poista
 12. Voi miten ihana kuva! ♥ Minulle on tullut monesti vuodenvaihteessa tarve järjestää asioita ja tavaroita. Yleensä tämä ei kestä päivää tai kahta kauempaa, mutta kyllä siitä jotain iloa ja hyötyä on :).

  Hyvää ja onnistunutta sekä iloisten hetkien täyttämää vuotta 2019!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ninnu!

   Oma työvuoteni rytmittyy vahvasti kahteen eri puoliskoon joulun ja kesäloman molemmin puolin. Jo työnkin vuoksi on jo tehtävä jonkinlaista suunnitelmaa siitä, mihin kaikkeen seuraavan puolen vuoden pitäisi riittää. Nykyään ujuttelen pieniä lomasia vuoden varrelle jo suunnitteluvaiheessa - silloin ne vielä mahtuvat sinne :-)

   Poista
 13. Pieni ihana söpöläinen, saa pahoja tekojaan paljon anteeksi. Unelmia on oltava ja vielä varaunelmiakin! On hyvä vilkaista myös joskus taaksepäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-)

   Minä ainakin tarvitsen uusiutuvia unelmia.
   Mukana pitää olla helpohkosti saavutettavia juttuja sitten niitä isompia unelmia.

   Poista
 14. Kaunis kuva :) Oravia on kiva seurailla ja ne ilmestyvät maisemiin heti, kun laittaa tirpoille ruokaa. Vein tänään aamulla roskapussia ulos ja ihmettelin, mikä talon nurkan kohdalla vilahti. Se oli orava, joka oli kiipeämässä seinää ylös päin, mutta minut nähdessään jähmettyi aivan paikoilleen.
  Ihanaa tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja :-)

   Meillä pyörii tässä pihassa kolme eri oravaa ja niiden touhut jaksavat pitää minua ikkunan ääressä tarkkailemassa päivä toisensa jälkeen :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)