lauantai 18. huhtikuuta 2015

Kylmänkukka nupulla

Olen odottanut kevättä niin kovasti, että olen ahnehtimassa aivan liikaa. Keväästäkään ei saisi tulla suorittamista ;-) Se vain tuntuu etenevän niin vauhdilla. Ja sitten kun ei etene, iskee pieni tuska ja ahdistus... Puoli vuotta kerrallaan (siis keväästä syksyyn, ei päinvastoin ;-)) voisi mainiosti elää vain luonnossa liikkuen, havainnoiden ja kuvaten... :-) Eikä ehtisi tulemaan yhtään tylsää ;-)

Pakkasin melkein kaikki vaatteeni päälleni ja lähdin laahustamaan kameran ja kamerarepun kanssa harjulle. Ensimmäinen tutkailukohde oli kylmänkukka. Josko sitä löytyisi ja josko se jo kukkisi. Kaksi nuppua löytyi, ehkä enemmänkin olisi ollut matkan varrella tarjolla, mutta en niitä huomannut. Nämä huomasin ja hellästi ne kuvasin. Kannatti kavuta harjulle kantamusten kanssa ja pakata kaikki paksut vaatteet päälle. Tämä oli hyvä päivä :-)

37 kommenttia:

 1. Kevät... joka päivä jotain uutta! Hiljaa, mutta varmasti... <3

  VastaaPoista
 2. Taitaa vielä paleltaa...villahousut näemmä jalassa kylmänkukallakin! :)

  VastaaPoista
 3. Sitä taitaa paleltaa, kun on vielä niin nupussa :)

  VastaaPoista
 4. Karvat pystyssä näköjään kukallakin, on niin kylmää ollutklin.
  Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia sinulla. Minun aarteeni on jo ehtinyt kukkaan ;) http://oliaika.blogspot.fi/2015/03/on-siis-kevat-tanaankin-uskomattoman.html - Luonnon kauneutta monessa muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Titta!

   Kovasti sinulla kaikkea vihreää kukkivaa onkin :-)

   Poista
 6. Ihanat! Kylmänkukat ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
 7. Tuo on semmoinen tuttavuus jota en ole tavannut (vielä). Hyvä kun saan ensituntuman täällä bloggerissa niin tunnistaa sitten tuolla luonnossa. Hieno kuvat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesta merkitystäkin paikasta kylmänkukat ovat hävinneet pois. Välillä ihmiset käyvät niitä kaivamassa omaan pihaansa kai, kun luulevat, että kukka selviäisi kaivamisesta ja muuutosta. Vaan eihän se selviä. En tosin ymmärrä, mitä hienoa siinä olisi, jos omassa putarhassa kasvaisi jokin rauhoitettu kasvi. Eihän sitä kukaan uskoisi, että se olisi sinne itsekseen liidellyt.

   Poista
 8. Huomenta. Uskallatko paljastaa mistä löytää luonnosta kylmänkukan? Puhutko Hattelmalan harjusta? Olisi mielenkiintoista nähdä sellainen luonnossa. Ne on suloisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahveniston harjulla niitä on ainakin joitakin vielä, vaikka monet kasvista kertovat kyltit törröttelevät nykyään yksinään ilman kukkia. Tuuloksessa tai Lammilla on jokin iso esiintymä, josta niitä löytää paljon vuodesta toiseen. Lisäksi Rengon luonto-oppaan (https://www.hameenlinna.fi/pages/67514/Julk26.pdf) mukaan niitä löytyy myös Rengosta Mestolan luonnonsuojelualueelta (sivu 14).

   Kannattaa muistaa, että kukka on uhanalainen ja rauhoitettu.

   Poista
 9. Herkän kaunis on tuo kylmänkukka.
  Mutta kylmiä ovat vasrsinkin aamut vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä aamuna lämpömittari kipusi vain pari kymmenystä plussan puolelle. Hrrr...

   Poista
 10. Voi että, tuo on semmoinen kukka, jota en vielä koskaan ole bongannut. Ehkä en osaa etsiä ja katsoa? No toisaalta sehän on kyllä tosi harvinainenkin. Vaikka on tämän kunnan maakuntakasvikin, tai jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noita paljon ole, kovasti uhanalainenhan se on. Minäkin löysin tämän yksilön sillä perusteella, että vuosi sitten näin valokuvaajan pyllyilevän siinä vieressä ja otin silloin itsekin kuvia. Samaisesta paikasta tämä nyt sitten löytyi...

   Poista
 11. Voi miten kaunis kuva. Olen nähnyt kylmänkukan vain kerran elämässäni aikaisemmin. Kevättä on ihana seurata. Aurinkoista sunnutaita!

  VastaaPoista
 12. Oma suosikkini on hämeenkylmäkukka Lammilla. Jätämme auton tienlaitaan ja koira mukaan. Kamera ja jalusta mukaan, toivomme että ohiajajat luulevat meidän ulkoiluttavan koiraa. Kuvatessa yritetään valita hetki, ettei ketään mene ohi. Paikka on vesaikkoinen rinne, jossa ei luulisi olevan mitään. Näky on aina yhtä haltioittava. Hattulassa saa kulkea omassa rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tuollaisista isommista esiintymistä. Varmasti upeaa loistoa silmille :-)

   Poista
 13. Nuppuvaiheessakin tuo kukka on todella kaunis. Kevät on kiireistä aikaa. Ei tahdo millään ehtiä kaikkeen mihin haluaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kaunis noin nuppuisenakin :-)

   Tällainen vähän hitaampi kevään eteneminen antaa ikäänkuin lisäaikaa kevään seuraamiseen. Hyvä tavallaan näin :-)

   Poista
 14. Ahaa, en ole tiennytkään että kylmänkukka on luonnonvarainen. Kaunis se on silti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä suvussa varmasti jotain jalostettujakin versiota, mutta hämeenkylmäkukka, jonka minä pelkkänä kylmänkukkana tunnen, on erittäin uhanalainen ja rauhoitettu luonnonkukka.

   Kaunishan se :-)

   Poista
 15. Kangasvuokkohan viihtyy samoilla nurkilla kuin kylmänkukka (ja risteytyykin joskus sen kans) joten oletko sattumoisin niitä tavannut? Oli tämmöinen kysely lehdessä:
  http://yle.fi/uutiset/tiedatko_missa_on_kangasvuokkoja__uhanalaisen_kasvin_esiintymista_kerataan_tietoja_ja_kuvia/7944261

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangasvuokkoja olen nähnyt joskus lapsena. Wikipedian mukaan (jos siihen on luottaminen), kangasvuokot kuuluvat kylmänkukkiin samalla tavalla kuin hämeenkymäkukatkin. Tosin minulle kangasvuokot ovat kangasvuokkoja ja hämeenkylmänkukat kylmänkukkia ;-)

   Mielenkiintoinen linkki!

   Poista
 16. Tässä vielä linkki, jonka takaa löytyy enemmänkin tietoa hämeenkylmänkukasta: https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/90624/Kylm%C3%A4nkukka_N%C3%A4kymi%C3%A4%202013pdf.pdf?sequence=2

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)