keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Arkistointia, karsintaa ja kalatiiroja

Luontoilu on jäänyt tällä viikolla nollille - jos valokuvien läpikäymistä ei lasketa mukaan. Tietokoneen muisti varoitti jo rajallisuudestaan, joten kuvien läpikäynti tavalla tai toisella on vain välttämätöntä.

Otan paljon kuvia. Toivon aina nappaavani jonkin erilaisemman tilannekuvankin, kun en pihtaile kuvien ottamisen kanssa. Joskus niin käykin. Sitten säästelen ja vaalin kuvaa, kuin se olisi kovin arvokaskin. Puolen vuoden kuluttua se ei näytä enää ollenkaan yhtä laadukkaalta ja upealta kuin tuoreena.

Ison kuvamäärän läpikäyminen - etenkin kun ovat raakakuvia - vie sen sijaan rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä. Kuvat vievät tilaa, joten ylimääräisiä ei passaisi turhan päiten säästellä. Huonot kelit kannustavat onneksi karsimaan turhia kuvia ja arkistoimaan parempia niin käyttökoneelta kuin varmuuskopioistakin. Arkistointi on tylsää, mutta auttaa sitten myöhemmin.

Helsingin kauppatorin kupeessa oli myös kalatiirapari. Niistä tuli otettua monen monta kuvaa, joista muutama tässä. Hauskoja heppuja nekin :-)23 kommenttia:

 1. Kerrassaan upeat kuvat! Ja kyllä, tuota karsintaa pitäisi tehdä itsekkin. Pyrin jo heti kamerasta poistamaan ne ihan mahdotomat kuvat, sillä olen huomannut, että kun ne siirtää tietokoneelle, niin eipä tule karsittua enään ei =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katinka!

   Lintujen kuvaamisessa maltan harvoin keskittyä kameran kuviin, sillä pelkään aina menettäväni jotain sillä aikaa. Toki niitä pahimpia suhruja poistelen saman tien, mikäli sattuvat silmään osumaan.

   Poista
 2. Haluttaisi napata tuosta kielestä pientä kirkujaa! :) Nyt ei ollut tänä vuonna suotuisa talvi, eikä näemmä kevätkään kuvaamiselle. Harmaata ja märkää...No, jos tänään aurinko silti pilkistäisi välillä. Toivossa voi elää. Ehkä meitä hellitään sitten ylimaallisen kauniilla kesällä! Hyvää Vappua!

  VastaaPoista
 3. Ammutko sarjatulella, kun on monta kuvaa samalta näyttävästä tilanteesta? Ja joo, meillä on sama tilanne levyllä. Raakakuvat on niin julmetun suuria, ja kun niitä ei edes suoraan voi avata vaan käsittelyohjelmalla, niin siinä on oma hommansa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pientä sarjatykitystä tulee tehtyä, myönnän sen. Mahdollisia lentokuvia varten kamera tulee pidettyä nopealla sarjamoodilla. Ja kun kamera on herkkä, se tuppaa aina ottamaan vähintään kaksi kuvaa kustakin hetkestä. Nyt halusin ihan erityisesti hyödyntää sen, että pääsin noin lähelle noita lintuja. Ja tilannekuvat ovat tietenkin aina tavoitteena...

   Poista
 4. Upeat kuvat!

  Minulla on sama juttu, tietokone täynnä kuvia, jotka pitäisi käydä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi!

   En silti toivo sadepäiviä vain siksi, että pääsisimme käsiksi tuohon karsintatyöhön ;-)

   Poista
 5. Oletpas onnistunut saamaan upeita kuvia. Todella erinomaisia. Hyvää vappua lumi- ja räntäsateesta huolimatta!

  VastaaPoista
 6. Hienot kuvat!

  Mun ratkaisu kuvien säilytykseen ovat lukuisat ulkoiset kovalevyt :D Koneelle en enää siirrä mitään muita kuvia kuin ne, jotka julkaisen blogissa. Muuten olisi muisti jatkuvasti täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elina!

   Tällä hetkellä kuvat ovat kahdella koneella plus varmuuskopiot ulkoisella kovalevyllä. Tämä ei kuitenkaan enää jatkossa riitä, joten lisää ulkoisia kovalevyjä tulee varmasti hankintaan.

   Poista
 7. Upeita kuvia hauskoista veijareista!

  VastaaPoista
 8. Kivasti tuo toinen varjona takana. Minulla on paha tapa säilyttää liikaa kuvia. Ulkoisia levyasemia alkaa olla laatikollinen. Karsintaa ja tuhoamista pitäisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisella karsintakierroksella lähtee aina jotain entisistä rakkaista aarteistakin roskakoriin. Vaan oi sitä odottavan työn määrää...

   Ulkoisten kovalevyjen määrä on minulla vasta kaksi, joten olen siis aika aloittelija :-)

   Poista
 9. Upeita kuvia! Mullakin kuvat on ulkoisilla levyillä... mut nyt niitäkin varmaan pitäisi taas käydä läpi... koska minullakin niitä on vain kaksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jaana :-)

   Periaatteessa en suostu täyttämään levyjäni tuhrutiedostoilla, joten tänään oli tuhrujen poistopäivä. Kaikkia en ehtinyt käymään läpi, mutta jonkinlaisen tolkun aloitus oli tämäkin ;-)

   Poista
 10. Kauniita lintuja ja kauniita kuvia (myös tuolla aiemmissa päivityksissä). Minäkin poistan kuvia läpi käydessä n. 10 % kuvista, kun oikean luvun pitäisi olla 75 %.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Häivähdys!

   Minä poistan ensimmäisellä läpikäynnillä (jos jaksan käydä kuvat kerralla läpi) noin 50-66%. Otan niin paljon kuvia, ettei tuo riitä vielä mihinkään. Joskus kuvia on tullut otettua niin paljon, että ne joutuu käymään läpi useammassa osassa. Usein osa jää odottamaan läpikäyntiä jotakuinkin ikuisesti... :-(

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)