maanantai 14. syyskuuta 2015

Nuori varpushaukka?

Lauantain valokuvaukset olivat melkoista pannukakkua lukuunottamatta tätä pientä haukkaa, joka lensi ohitseni juuri, kun nautiskelin edellisen päivän pitsan jämiä välipalanani. Ei siis kuvia ohilennosta. Oli niin pieni, että nuolihaukka käväisi mielessä, mutta käyttäytymisen ja kuvien perusteella kyse ei ollut siitä.

Nuolihaukka syöksyy korentojen perässä, tämä pelotteli lintuja - jopa vähän isompiakin. Mielenkiintoista oli seurata puluparven (? oli kaukana, en voi olla varma) vastahyökkäyksiä haukkaa kohtaan. Lopulta parvi antoi periksi ja lensi muualle. Varsinaista tiimihenkeä osoittivat kuitenkin.

En jaksa odottaa fb-ryhmän tulosta, vaan julkaisen postauksen omalla arvauksellani: luulen, että kyseessä on nuori varpushaukka. Korjaan tämän, jos osoittautuu, että olen (kerrankin / taas) väärässä.

Mitä olet mieltä - kuka hän on?


8 kommenttia:

 1. Kaunis lintu ja hienot kuvat olet siitä saanut.
  Oletko laskenut, montako uutta lintua olet tämän vuoden puolella jo havainnut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkkoinkeri!

   En ollut laskenut, mutta pitihän sitä laskea ;-)
   En laskenut mukaan eläintarha tai -puistohavaintoja.
   Viirupöllö ja maakotka esimerkiksi eivät ole laskuissa mukana, sillä näin ne Ranuan eläinpuistossa. Suokukko sen sijaan on, sillä olen henkilökohtaisesti nähnyt sen aikaisemmin vain Korkeasaaressa.

   Päädyin siis 18 'elikseen' eli elämäni ensimmäistä kertaa tapaamaani ja tunnistamaani (muiden avulla tai ilman) lintuun vuoden 2015 aikana tähän asti :-)

   Poista
 2. Upeita kuvia. Lajista en ole varma. Haukkoja näen niin harvoin, että tunnistamisen saavat hoitaa muut. Tai näkisihän niitä, jos jaksaisi olla Laajalahdella lintutornissa tuntitolkulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kvilttaaja!

   Tuula veikkasi fb:n linturyhmässä tätä myös varpushaukaksi, kuten myös Toni toisaalla fb:ssä. Varpushaukka se siis olkoon :-)

   Poista
 3. Upeat lentokuvat. Kyllä noiden perusteella tunnistaa ken osaa. Minä en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, seita!

   Minulla on nyt tosi hyvä lintukirja, mutta nämä syysasut ja etenkin nuoret ovat aikas vaikeita silti...

   Poista
 4. Hienoja kuvia!
  Kanahaukan ja varpushauan erottaminen on minulle usein vaikeaa. Kuviesi linnulla ei ole sellaista pulleaa vatsaa kuin kanahaukalla yleensä on. Minäkin luulisin sitä varpushaukaksi.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anu!

   Näin sen myöskin niin lähietäisyydeltä, että sen pieni koko kävi kovin ilmeiseksi. Sen jälkeen lajimääritys olikin paljon helpompaa.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)