sunnuntai 10. tammikuuta 2016

"Erittäin haitallinen vieraslaji"...

Tämän pienen luonnon luoman näin eilen toista kertaa elämässäni oikeassa luonnossa vapaana kirmaamassa. Se(kin) vei sydämeni :-) Tiedän, että monen mielestä tästä eläimestä ei tulisi tykätä, mutta luonnon luomahan sekin on. Ja ainakin tämä yksilö oli mahdottoman herttainen ja hurmaava :-)

Minkki (neovison vison) luokitellaan erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. Jotenkin minusta tuntuu, että koskella oleskellut minkki oli syynä erityisen ahkeraan koirien ulkoiluttamiseen tuossa kosken rannalla. Paikalle ajettiin autolla ja koirat houkuteltiin heti veden rajaan, jossa ne nuuskivatkin innokkaina. Koirien rantahaistelun jälkeen isännät ja emännät alkoivat kuvailemaan luontoa läheltä ja kaukaa.

Minkki on varmasti väärässä paikassa, mutta koirien kanssa niiden hätyyttely ei ole hyvien tapojen mukaista. Samalla se aiheuttaa turhanpäiväistä stressiä monille muillekin eläimille, kuten noille koskikaroille ja saukoille, joita niitäkin näkyi eilen samalla koskella (jes!!!).

Minkki hurmasi minut, vaikka se on kuinka haitallinen vieraseläin. Luonnon luoma sekin.

40 kommenttia:

 1. Minkki on kyllä tosi suloisen näköinen. Oltiin muutamia vuosia sitten mato-ongella merellä, ja seisottiin kivenlohkareiden päällä. Huomattiin että jokin eläin vilahtelee kivien välissä. Minkkihän siellä kurkisteli. Äkäinen kuin mikäkin. Havitteli kalaämpäristä kaloja. Koukusta irti päässeet kalat tippuivat kiville. Minkki kävi muristen hakemassa kalat talteen. Nätti eläin, mutta vähän hirvitti, kun pieni piti niin mahdotonta ääntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis ja armoton peto. Tämä ei murrannut, tuojotteli välillä jopa uteliaan oloisena.

   Poista
 2. Jaa, pitääpä lukea enemmän minkistä. En tiedä muusta minkkiturkista. Mummolla oli sellainen.

  VastaaPoista
 3. Suloinen minkki. Aivan ihana. Olen kanssasi samaa mieltä, että kenenkään ei pitäisi hätyytellä minkkiä koiriensa kanssa tai ilman. Minkki on elollinen, tunteva olento siinä missä muutkin eikä se ole jonkun yksilön vika, että ihmiset ovat niiden esi-isiä aikoinaan tänne tarhoille tuonnut. Toivotaan tälle pienelle hyvää ja turvallista elämää <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastuullisuutta toivoisin minkin hävittämistyössäkin, jos sitä on tehtävä. Ei hinnalla millä hyvänsä eikä tarpeetonta tuskaa ja ahdistusta tuottaen.

   Poista
 4. Minkki on kaunis,hienoja kuvia sait siitä.
  Mutta se on peto luonnossa. Valitettavasti tekee paljon tuhoa. Tutultani oli vienyt kissan ja tappanut joutsenen poikaset ja muutkin linnut heidän rannastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt, että erityisesti merellä ja saaristossa se on pahimmillaan ja tuhoisimmillaan.

   Poista
 5. Haitallinen vieraslaji, mutta siitä on itse eläintä turha syyttää. Ihan on ihmisen oma vika, kun sitä on tänne suuren rahan toivossa tuotu ja päästetty luontoon lisääntymään.
  Siis käyvätkö ihmiset koiriensa kanssa tarkoituksellisesti minkkejä jahtaamassa? Typerää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemastani olen ymmärtänyt, että minkkejä voi metsästää jotakuinkin ympäri vuoden (poikkeuksena pienten poikasten kanssa olevat naaraat poikasineen tietyn ajan kesällä). Metsästyskoiriakin saanee käyttää apuna, mutta on siihenkin omat sääntönsä. Kaikki isot koirat vapaaksi ja minkkien kimppuun ei ole oikea konsti, vaikkei minkeistä tykkääkään.

   Poista
 6. Eihän se tosiaan sen minkin syy ole, reppana. Mitä ne kuvittelee koiran tekevän, hyi olkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkin loukut ovat ymmärtääkseni (taas kerran) ihan armollisia kapineita minkin pyytämiseen. Vapaana juoksevat koirat eivät ole sitä.

   Poista
 7. Olen lintujen puolella. Minkki ei kauneudestaan huolimatta kuulu Suomen luontoon. Se on tuhoisa etenkin vesilintujen poikasille. Minulla oli kauan sitten minkkipalaturkki. Turkki oli aivan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kaikkien eläinten puolella... Jos jokin laji pitää hävittää, se pitää tehdä asiallisesti ilman turhan paniikin aiheuttamista lajin eläimille, puhumattakaan siinä lähellä oleskeleville muille eläimille.

   Poista
 8. Ei ole kovin lämpimiä tunteita minkkiä kohtaan. Mökkijärvellä on minkkejä aika paljon ja olen saanut ihan omakohtaisesti nähdä, miten lintujen poikasten käy. Viimekesänä keskellä päivää kävi kalalokin poikasten kimppuun, kolmesta säästyi yksi, mutta senkin nappas minkki seuraavana aamuna. Emot syöksyili, huusivat ja apuun tuli muitakin lokkeja, mutta niin vain minkki vei. Ei noilla maassapesivillä linnuilla ole puolustuskeinoja minkkiä vastaan. Kyllä niillä lokinpoikasillaoli elämisen oikeus, ihan kyllä itketti, oli ne niin suloisen näköisiä palleroita. Kyllähän minkilläkin oikeus on elämään siinä missä muillakin elollisilla, mutta surullista oli tuo nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemani perusteella minkki ei todellakaan sopeudu nätisti Suomen luontoon eikä jätä saalislajeilleen hyviä selviytymisen mahdollisuuksia.

   Asia erikseen on se, että eläimissä on paljon petojakin. se ei tunnu aina hyvältä, mutta tavallisesti se on yksi niistä tekijöistä, jotka pitävät luontoa tasapainossa. Luonto ei keskimäärin ole lempeää, vaikka kaunista onkin...

   Poista
 9. Tosi hyvät kuvat sait minkistä, aivan upeita.

  VastaaPoista
 10. Onnistuitpa saamaan hyvät kuvat minkistä. Muuten tätä otusta kohtaan ei oikein sympatiaa heru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, seita!
   Lukemani perusteella se ei erityisesti sympatiaa kaipaa. Silti peräänkuulutan asiallista ja 'armollista' hävittämistä enkä summittaista vihan purkamista, miksi se voi joillakin ajattelemattomuuksissa ajautua.

   Poista
 11. Minkit ovat kyllä kauniita (miten eläimet ovatkin ihmisen silmään niin kauniita!?). Ja samaan aikaan ne ovat niin selkeästi petoja (liikkeiltään ja olemukseltaan). Täydellisesti suunniteltuja omaan tehtäväänsä. Hienot kuvat sait hienosta eläimestä.

  VastaaPoista
 12. Hienot kuvat! Vahingollinenhan se on mm. linnuille, mutta ihmistenhän on syy, että niitä on luontoon päässyt.

  VastaaPoista
 13. Excelente trabalho e belas fotografias.
  Um abraço e boa semana.

  VastaaPoista
 14. Hienot kuvat, itse olen vain kerran nähnyt minkin luonnossa. Silloinkin tajusin asian vasta kotona, kun aloin kuvia rajailemaan :). Samaa mieltä kanssasi, luojan luoma on. Mutta linnuille se on todella paha kaveri. Saattaa pistellä yksinään parin saaren linnunpoikaset nasuun. Mutta eläin toimii oman luontonsa mukaan, turha sitä on siitä syyttää. Ei kuulu Suomen luontoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuo tänne meidän luontoomme kuulu. Vaan ei tuo itse tietenkään moista voi ymmärtää...

   Poista
 15. Hieno kohtaaminen, hienot kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pelaguu!
   Olin kovasti otettu tilaisuudesta päästä tapaamaan tätäkin luonnon otusta :-)

   Poista
 16. Minkki kyllä aiheuttaa luonnolle tuhoja. Helsingissä Viikin luonnonsuojelualueella, käsittääkseni, minkit pyritään pyydystämään, jotta minkit eivät tappaisi siellä pesiviä lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin tilanteen. Oletan, että siellä käytetään säällisiä tapoja minkkien pyydystämiseen.

   Poista
 17. Olkoon minkälainen hyvänsä, mutta kaunis se on! Hienoja kuvia siitä sait.

  VastaaPoista
 18. Ah ,noissa minkki kuvissa silmä lepää.Upeat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Noista viimeisen olen ladannut töihin näytönsäästäjäksi. Se toimii ruudulla paljon paremmin kuin tulostettuna. Kasvojen piirteet tulevat ruudulla hyvin esiin.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)