maanantai 28. joulukuuta 2015

Aurinko ja kuu aamulla kerran...

Tänään oli tämän viikon ensimmäinen ja huomenna vastaavasti tämän viikon viimeinen työpäiväni. Tällainen rytmi sopii kyllä minulle ;-)

Hieman kun saa hyvää keliä ja kuvaustilaisuuksia tuonne väliin, niin työpäiväkin sujuu ihan erilaisella keveydellä :-) Tammikuulle uhkailevat kovia pakkasia ja paljon lunta, ihan tuppuraksi asti. En aina ymmärrä tuota luonnon liioittelua. Että kun on ensin lämmin joulukuu, niin tehdäänpä siitä sitten oikein ennätyslämmin. Ja kun kerran Suomessa kaivataan lunta, niin täältähän sitten pesee arvatkaa vain kuinka paljon jne. Tasaisempi rytmitys olisi niin paljon parempi...

Nousihan se aurinko eilen ihan näkyviinkin asti...Ja pikainen kuvausyritys puiden taakse laskeutuvasta kuusta...


Taivas ei oikeasti ollut ihan noin musta, mutta valoerot ovat niin kovat, etten vielä osaa saada kuuta ja taivasta pimeällä tasapainoon. Täytyypä tähänkin perehtyä jossain vaiheessa paremmin :-)

Kaunista ja aurinkoista alkanutta viikkoa!

35 kommenttia:

 1. Upeita kuvia <3 mukavia loppuvuoden päiviä sinulle :)

  - Suvi -

  http://valokuvausretkella.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Kaunista talviauringon kuparia. Kuu on myös hieno! Itselläni on tuo sama pohdinta meneillään, että millä objektiiveilla/kameroilla/suljinajoilla/aukoilla/suotimilla jne... saisi kuusta sellaisen kuvan, jossa taivas näyttäisi siniseltä ja silti kuun yksityiskohdat näkyisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tässä joitain opasteita läpi ja edelleen olen sitä mieltä, että täydenkuun aikoihin kuun lasku (ainakin talviaikaan) on paras. Silloin se ajoittuu kohtuuaikaan aamua juuri ennen auringon nousua. taivas on silloin rehellisesti (vaaleampi) sininen ja valoerot ovat paljon pienempiä.

   Täältä löytyy yksi esimerkki kuun laskun kuvailustani aamusella http://maailmaalinssinlapi.blogspot.fi/2014/01/kuun-lasku-aamulla.html.

   Poista
 3. On kyllä kaunis tuo auringon luoma väri. Hienosti kuvattu, samoin kuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Rantakasvi!

   Luonnosta löytyvät parhaat värit :-)

   Poista
 4. Huomiseksi on ainakin vielä luvassa aurinkoa. Eikä ihan niin kylmää...Mitkään järkyttävän korkeat nietokset eivät kyllä kiehdo. Toisaalta luonto päättää ja me vaan ihmetellään vieressä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, paistelihan se aurinko eilen, mutta se ei auttanut työssä käyvää... Mutta otetaan nyt sitten vain vastaan, mitä keliä sieltä seuraavaksi tarjoillaankaan :-)

   Poista
 5. Olet kyllä oikeassa, miksi pitää liioitella? Mutta jos sitä pakkasta ja myräkkää riittää vaan tammikuulle niin eiköhän sen kestä! Kuhan helmi-maaliskuu sitten on luminen ja pikkupakkasta 😉! Kerropa sitten vinkkejä kun olet perehtynyt "kuu-asetuksiin"!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ilmaston lämpeneminen ei merkitse sitä, että tällaista 'oikuttelua' tulee olemaan arki jatkossakin. Ja toivottavasti ilmastomuutosta saataisiin jotenkin hidastettua...

   Kerron kuujutuista, kun olen seuraavan kerran kokeillut lukemiani juttuja käytännössä :-)

   Poista
 6. Jännä kuva tuo puiden taakse laskeutuva kuu. Hieno!

  VastaaPoista
 7. Upea kuukuva ja auringon nousukuvatkin ovat mukavia. Kuun kuvaaminen ei ole todellakaan helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Milja!

   Helpointa kuun kuvaaminen on täyden kuun aikaan juuri ennen auringonnousua. Silloin nouseva valo tasoittaa jo valoeroja niin, että maisemankin mukaan saaminen onnistuu ilman, että kuu palaa ihan puhki...

   Poista
 8. Voi miten hienoja kuvia taas. Nyt on ollut upeita auringonlaskuja. Lunta saisi tulla sen verran, että pääsisi hiihtämään täällä etelässäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Risa!

   Lupaavat tammikuulle paljon lunta suurimpaan osaan Suomea. Saas nähdä, miten sitten oikein käy :-)

   Poista
 9. Mahtava kuu -kuva! Kuvasitko jalustan kanssa?
  Mukavia loppuvuoden päiviä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piipe!

   Jalustan kanssa ilman muuta kaikki maisemakuvat. Hämärällä suljinajat venyvät muutenkin niin pitkiksi, että jalusta on ehdottomasti varmin valinta. Käytinpä sitten myös itselaukaisinta, jotta kamera ei tärähtänyt missään vaiheessa. Lankalaukaisimeni olen taidokkaasti ja itselleni tyypillisesti kadottanut johonkin...

   Poista
 10. Pimeän ja valoisan yhdistelmä on tosiaan vaikea. Joissakin kameroissahan on toiminto, jolla voi ottaa samaan aikaan eri valotuksella kaksi (vai useampiakin?) kuvaa jotka sitten yhdistetään jotenkin silleen hienosti, ja tulee kaikki sävyt näkyviin eikä mikään pala puhki... tai jotain sellaista muistan joskus kuulleeni. Aina jotain tarttuu muistiin, vaikka ei koskaan tarpeeksi. Ja tärkeätkin putoaa pois.

  Ilmasto on menossa raiteiltaan, vaikka toki ennenkin on ollut yltiöpäisiä säitä. Mutta ne tulee lisääntymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikein muistat :-)

   Monessa järkkärissä ainakin on mahdollista käyttää ns. haarukointia, jolloin kamera ottaa kolme peräkkäistä kuvaa eri valotusajoilla. Niistä voi ainakin Lightroomin avulla tehdä käden käänteessä ilman mitään teknistä lahjakkuutta HDR-kuvan.

   Minun kamerani tekee pyydettäessä valmiiksikin HDR-kuvan, mutta se ei ole mielestäni niin hyvä kuin Lightroomista saatu kuva.

   HDR-kuvassakin pitää ottaa kuvat taiten niin, ettei mikään kuvista pala mistään puhki. Mieluummin raakakuvia ja ennemmin tummia kuin liian valoisia. Liian tumman raakakuvan voi pelastaa, puhkipalaneen kanssa keinot ovat vähissä.

   Kuun kanssa en käyttänyt haarukointia, sillä kuu liikkuu niin vikkelästi, että se on väistämättä joka kuvassa hieman eri paikassa. Sitten pitäisi olla taitava ja jaksavainen, jotta jaksaa ahkeroida kuvankäsittelyn kanssa...

   Auringonnousukuvat ovat sen sijaan otettu haarukoinnilla raakakuvina ja Lightroomissa yhdistetty HDR-kuvaksi. Kun ei ole tuulista, puiden latvat eivät heilu ja pilaa juttua ;-)

   Poista
 11. Upeat kuvat!

  Rannikolle luvattu lumimyräkkä huolettaa minuakin, liikenne on sitten taas ihan sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi!

   Toivotaan, ettei rannikolle tule mitään ihan yltiöpäistä myräkkää...

   Poista
 12. Kuuta kuvatessa pitäisi kuulemma ottaa aina kaksi kuvaa (jalustan kanssa), toinen sellainen, missä kuu näkyy hyvin ja toinen, jossa taustan värit näkyvät oikein, ja sinne ne kuvat pitäisi yhdistää tietokoneella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, samanlaisia neuvoja minäkin näin. Täytyy varmasti joskus kokeilla, mutta kuun nousut ja laskut lähellä auringon laskuja ja nousuja ovat silti mielestäni parhaita hetkiä kuvaamiseen ja vaativat vähemmän teknistä operointia. Raakakuvat kannattavat silti aina vaikeissa valaistusolosuhteissa. Hieman valoisassa saa mukaan sitten maisemaakin :-)

   Poista
 13. Aurinko ja kuu edustavasti kuvissa kumpikin.

  VastaaPoista
 14. Kaunista! Minullekin sopisi tuo rytmi paremmin. Tai olisi edes rytmi. Nyt on vielä sopivasti lunta meilläkin, enempää ei tarvis tulla. Pakkasta kohtuudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pelaguu!

   Pientä harkintaa siis pyydämme yhdessä luontoäidiltä ;-)

   Poista
 15. Kauniit kuvat!
  Täytyy vain tyytyä päivittelemäään tulevia kelejä kun ei mahda mitään. Kaikkein pahinta minusta talvella on liukkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkkoinkeri!

   Liukkaus on paha. se kun yllättää minut kesälläkin, niin mitenkäs sitten talvella :-( Onneksi mies osti minulle viime talvena piikit kenkien pohjiin :-)

   Poista
 16. Upeita oranssin värisiä kohteita.Kauniita maisemia.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)