lauantai 9. huhtikuuta 2016

Palkattoman 'työn' korvaamattomuudesta...

Säästössä odotellut vuosilomapäivä tuli tarpeeseen :-) Valokuvausta tuli harrastettua kaikkien voimavarojen edestä :-)

Olen myös mietiskellyt suomalaista työelämää ja politiikkaa. Meidän pitäisi suorittaa leipätyötämme yhä enemmän ja yhä pitempään. Jonkun kosketuksensa todellisuuteen kadottaneen politiikon mielestä se toisi lisää tuottavuutta ja innovaatioita. Kukaan ei laske muun tekemisemme arvoa sen enempää rahallisesti kuin yhteiskunnallisestikaan.

Esimerkiksi minä niinkuin monen moni muukin luontobloggari tuottaa valtavasti sisältöä luontokokemuksiin niille, jota eivät itse pääse matkaan. Ja niille jotka ovat matkassa jossain muualla kuin me. Uskon kovasti, että sillä on merkitystä niin yksilötasolla kuin isomminkin yhteiskunnassa. Silti se ei paina missään. Maailma olisi muka parempi paikka, kun jättäisimme harrastuksemme vähemmälle ja tekisimme työnantajallemme enemmän tunteja viikossa/kuukaudessa. Minä en näe tuossa mitään järkeä.

Entä sitten lasten harrastuksiin uponneet työkuukaudet, koulujen vanhempainyhdistysten toimintaan tehdyt satsaukset tai muuten vain yleiseen hyväntekeväisyyteen suunnatut voimavarat?

Minä uskon tekeväni oman työni tuottavammin ja innovatiivisemmin, kun pääsen toteuttamaan myös muita osaamisiani ja intohimojani. Lisäksi nuo 'harrastustouhut' tuovat joillekin jotain lisää, kun tuon terveiseni jokaiselta luontoreissultani. Se ei näy suoraan valtion budjetissa, mutta on omalla tavalla merkittävää, kuten kaikkien meidän vapaaehtoistyömme ja muut talkoopuhteemme.

Tämän 'merkiksi' kaikille meille Helsingissä estottomasti perjantaina esiintynyt västäräkki. Kaikkialla Suomessa se ei ole ehtinyt vielä esittäytymään tänä keväänä. Upeaa viikonlopun jatkoa!


11 kommenttia:

 1. Moi . Kyllä nämä omat jutut ovat minulle hyvin tärkeitä. Luonto ja oma perhe. Siinä kunnon akut. Tili nauha ei paljon naurata . Kaikkien vähennysten jälkeen ei paljon perheelle kertomista jää. Mutta näillä on mentävä. Tänään tuli itsekkin nähtyä västäräkki. Terkkuja.

  VastaaPoista
 2. Juu, puhut kyllä asiaa, näinhän se on. Hyvää sunnuntaita ♥

  VastaaPoista
 3. Blogikirjoittaminen edesauttaa myös ammatilliseen kirjoittamiseen. Lintujen ja kasvien seuraamisen henkisiä arvoja on vaikea laskea. Jatketaan bloggaamista ja annetaan kivoja elämyksiä muillekin.

  VastaaPoista
 4. Olen aivan samaa mieltä. Olen ihmeissäni lukenut näitä työajan pidentämisjuttuja. Itsekin aikoinaan työtaakan alla rutistuneena tiedän oikein hyvin, että se työteho on paljon parempi kun saa pitää hieman enemmän vapaata. Mieluisa harrastus antaa energiaa työhönkin. Vaan ei sitä poliitikot ajattele.

  Kiitos västäräkistä, meillä on vasta 'peippo-kausi'.

  VastaaPoista
 5. Kyllä puhut asiaa. Itse pääsin onneksi eläkkeelle vielä ihan "ajoissa". Olen siitä hyvin iloinen. - Söpö västäräkki.

  VastaaPoista
 6. "Estoton västäräkki" :D
  Mieluisa harrastus pitää ihmisen työelämässäkin (sitä rahaa työnantajalle tuottamassa) kauemmin, kun mieli pysyy pirteämpänä eikä masennu. Kukaan ei jaksa pelkkää uurastusta iän kaiken.

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä kanssasi Ihana västäräkki :)

  VastaaPoista
 8. Hyvä kirjoitus! Aurinkoista alkavaa viikkoa;-))

  VastaaPoista
 9. Viisaita sanoja! Perimmälti kyse on siitä, mitataanko oikeaa hyvinvointia vaiko pelkkää BKT:tä.

  VastaaPoista
 10. Västäräkki on kiva pieni frakkipukuinen taapertaja. Terkkuja.

  VastaaPoista
 11. Olen myös miettinyt, ettei yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyvinvoinnilla ole juurikaan merkitystä talouspolitiikan rinnalla. Ihmiset ovat kuin pelkkää työvoimamassaa, jonka pitää olla liikuteltavissa sinne missä milloinkin tarvitaan, talouselämän ehdoilla. Viis juurista, kotiseuturakkaudesta, luonnollisista turvaverkostoista ja ihmissuhteista. Ei ymmärretä, että niillä on paljonkin merkitystä ihan kansantalouden kannalta. Terveet ja hyvinvoivat ihmiset ovat sen tukipylväitä. Vihaan yritysten keskittymistä kasvukeskuksiin. Olisi hienoa, jos koko Suomi pysyisi asuttuna ja aktiivisena.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)