sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kaikki luonto ei jaksa turismia

Tänään aurinko hymyili ja tuuli puhalsi - kylmästi. Onneksi ihminen osaa vaatettaa itseään, joten kevään kylmyys ei ole ongelma.

Muutaman paikan kiersin kevättä tarkkailemassa. Jossain paikassa olin hyvään aikaan ja jossain toisessa huonompaan aikaan.

Lintutorneilla ja luontopoluilla liikkumisessa on mukavaa, kun samanhenkiset toisilleen tuntemattomatkin ihmiset tervehtivät toisiaan ja jopa vaihtavat lyhyesti luontokuulumisia. Kunnioitetaan luontoa ja toinen toistemme luontorauhaa. Autetaan, kerrotaan ja kuunnellaan - sopivan hiljaa. Luonto ei tule lähelle, jos olemme siellä kuin kotonamme...

Eli tänään oli hyviä luontokokemuksia ja sitten niitä turistikokemuksia, jolloin lapset päästettiin leikkimään ja kiipeilemään lintutornin rakenteisiin. Sehän on selvää, että linnut eivät pidä siitä ja pysyttelevät kauempana - ehkä jopa jatkossakin, vaikka kukaan ei enää häiriköisikään. Sinänsä surullista, että tavallisen tallaajan ulottuvilla olevat luontopaikat muuttuvat oleskelupaikoiksi, joissa lintuja, muista eläimistä puhumattakaan, ei enää näe. Kaikki luonto ei jaksa turismia, luonto haluaa luontoilla :-)


22 kommenttia:

 1. Moi Susanna. Olen taas kerran sinun kanssa samaa mieltä. Luonto ja lintukohteissa pitäisi kyllä noudattaa tiettyä kunnioitusta. Ei kaikki paikat ole leikkipaikkoja. Komennappa niitä ,saat kuulla kaikki maailman epä kohteliaisuudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei passaa mennä muita komentelemaan.
   Yhteiset pelisäännöt pitäisi kai olla kirjallisina paikan päällä, kaikki eivät huomaa ajatella ihan loppuun asti.

   Poista
 2. Moikka. Hieno kuva peiposta. Hyvä kirjoitus. Tietty kuri ja kunnioitus luontoa kohtaa on kadonnut tyystin. Kuitenkin, oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Matti!

   Minulla on nyt selvästi taas sellainen maailmanparannusvaihe meneillään. Taas lähti paikalliseen lehteen yksi mielipidekirjoitus ;-)

   Oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 3. Minua ihmetyttää, miksi pitää mennä lasten kanssa paikkoihin, jossa he eivät pysty olemaan sääntöjen mukaisesti. Tai jos vanhemmat eivät jaksa opettaa lapsilleen sääntöjä. Tämän päivän "mulle kaikki heti nyt" -mentaliteetti ei oikein istu luontoon. Saman ilmiön huomasin viime kesänä Nuuksiossa, kun pari pikkupoikaa kivitti lammen rannassa uivia sorsia. Vanhemmat vieressä vain naureskeli. Eikä ollut ainoa vastaava havainto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että monessa tapauksessa kyse on luontoturismista. Ollaan mukavasti kiinnostuneita luonnosta, vaan ei vielä osata olla siellä. Kansallispuistot olisivat mainioita aloitteleville luonnonystäville. Siellä voisi oppia luotoilua ja luontoetikettiä...

   Poista
 4. Mä pelkäsin, että kamerareppu saa mehukylvyn! Aivan liian pieniä lapsia sinne tuodaan...tällä kertaa ei tuotu sentään koiraa kuten mun ekalla kerralla tänä keväänä. Tosin olin siinä vaiheessa jo poistumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut koirat ovat tornilla aivan upeasti. Eivät hauku ja haluavat myös katsella lintuja. Isoja koiria sitten pidetään sylissä kaiteen lähellä ja kaikki ovat onnellisia :-)

   Mutta sitten on niitä, joiden haukkuhermo ei pidä. Niiden ei varmaan ole edes mukavaa olla ahtaasti kansoitetulla tornilla.

   Poista
 5. No ei tosiaan nuo lintutornit ole lasten leikkipaikkoja. Ajattelematonta, totta tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on sinänsä ienoa, että luonnosta vieraantuneet puolikaupunkilaiset innostuvat luonnosta ja lähtevät matkaan. Mutta kun sitten pitäisi osata jättää se touhuaminen ja meteli pois luonnonsuojelualueelta. Ajatus on varmaan sellainen, että kun antaa lasten leikkiä lintutornin rakenteissa, niin saa itse aikaa tutkailla lintuja... :-(

   Poista
 6. Toisi juttuja. Toiset ihmiset ei enää välitä mistään. Sen huomaa kaikista muistakin asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten välittävät, vaan eivät ymmärrä eivätkä osaa...

   Poista
 7. Asiaa kirjoitat! Olen täysin samaa mieltä

  VastaaPoista
 8. Olen kanssasi samaa mieltä! Ikävää, kun kaikki ihmiset eivät osaa/ymmärrä/välitä kunnioittaa luonnon ja toisten rauhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi keksiä hyviä opettelutapoja ja -paikkoja...

   Poista
 9. Eilen oli Maarin lintutornissa taas vanhempia lapsineen. Kukaan lapsista ei käyttäytynyt nytkään huonosti. Katselivat lintuja siinä kuin aikuisetkin. Pienellä kiinalaiselta näyttävällä pojalla oli oma kiikarikin. Kaikki kunnioittavat luonnonsuojelualuetta ja lintujen annetaan olla rauhassa. Ollaankohan pääkaupunkiseudulla valistuneempiaa kuin sisämaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä häntä ;-)

   Ehkä pääkaupunkiseudulla lintutornille ei lähdetä turisteilemaan, vaan sinne menevät linnuista ja luonnosta isommin kiinnostuneet? Mutta onhan se niinkin, että meillä on tätä luontoa niin paljon, että moni pitää sitä kaikkea itsestään selvänä ja itselle kuuluvana oikeutena. Sokeutta ehkäpä?

   Poista
 10. Täällä Hollolassa taasen harmittaa luontokohteisiin kohdistuva ilkivalta. Kutajärven infotaulua on pitänyt hajottaa ja laavu polttaa. Myös Nostavan Luhdanojan lintutorni on ollut ilkivallan kohteena, joten se on remontissa. Toinen harmitus luonnon puolesta on kunnassamme vuosia vallinnut into laittaa puustoa matalaksi. Joudun sitä vastaan taistelemaan taloyhtiössämmekin, mutta heikoin tuloksin. Taas vaihtui kuusimaisema vuokratalon seinään. Mielestäni näissä asioissa ainakin meidän taloyhtiössä mennään tyyliin minä minä. Ja puiden vika on vain se, että ne varjostaa tahi roskaa. Mitäs siitä, miten puut vaikuttavat ympäristöönsä, sen eläimistöön ja maisemaan. Ja kunnanpäättäjä antaa siunauksensa kaatajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilkivalta on taas ihan oma juttunsa. Kovasti ahkerasti käytettyjä luontoreittejä kukaan ei ehdi salaa sabotoimaan ja tuhot pysyvät pieninä. Meilläkin on luontopaikkoja, arvokkaitakin sellaisia, joissa aikaisemmin on käynyt kaljoittelijoita ripustelemassa purkkejaan ympäristöön, mutta jotka ovat nyt suuremman kävijämäärän myötä jääneet roskaajilta vähemmän suosiolliseen asemaan...

   Ja niinhän se on, että vähintään yhtä paljon kuin on olemass puiden halaajia, on myös puiden vihaajia. Kaikille pitäisi kai löytyä omanlaisensa asuinympäristö. Puiden vihaajille vaikkapa perusteellisesti asvaltoitu ja betonoitu urbaanialue ;-)

   Poista
 11. Täällä oli paikallislehden tekstaripalstalla kirjoitus, jossa pahoiteltiin mopoilla ajelua luontopolulla ja lintujärvellä juuri nyt lintujen aloitellessa pesintäänsä. Vaan se kirjoitus olikin sitten joidenkin mielestä täysin väärin. Eli sinne vaan pärryyttämään, mitä luonnon rauhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joidenkin mielestä luonnon rauha on meidän käyttöämme varten. Aika yksisilmäistä pitemmällä tähtäimellä...

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)