sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Oravat ruokinnalla

Pihassa liikkunee kaksi eri oravaa. Toinen ymmärtää oravien oman ruokintalaitteen päälle, toinen on aloittelija. Kokemus näkyy myös siinä, miten laitteelle saavutaan ja miten siitä poistutaan. Mutta molemmat käyvät ruokinnalla jo jokseenkin tottuneesti. Ja onpa niiden seuraamisesta iloa!

Kokenaampi kipuaa ruokinnalle tuota tolppaa pitkin ja vähemmän kokenut tekee tuosta vierestä olevasta tuijasta puskahyökkäyksen - hiipii ensin mahdollisimman pitkälle ja loikkaa sitten laitteen päälle.


Tämä ruokintatasolle siirtyminenkin sujuu toiselta todella sutjakasti, toinen haparoi vielä.


Nyt voi taas hetken tarkkailla ympärilleen ja jos uhkaa ei näy eikä kuulu, voikin kääntää selkänsä suurelle yleisölle ryhtyä pähkinälaatikon kippuun :-)
Osa pähkinöistä popsitaan paikan päällä, ja kun massu on täynnä, alkaa pähkinöiden jemmaaminen :-) Siitä ei nyt tässä kuitenkaan yhtään kuvaa.Nämä kuvat on otettu kotimme toisesta kerroksesta, työhuoneeni ikkunasta. Kurre oli niin vauhdissa, että päättelin sisältä kuvaamisen olevan ainoa mahdollisuuteni päästä saamaan minkäänlaisia räpsyjä. Ikkuna oli toki auki, (kuvaus)hätä ei lukenut lakia ;-)

34 kommenttia:

 1. Kyllä on söpö. Tuollainen oravamaatti on hommattava.

  VastaaPoista
 2. Ostin samantapaisen vuosi sitten. Kurret oppivat kyllä varsin pian idean, mutta se jemmaaminen on ihan mahdotonta! Ei kauan pähkinät riitä. Sitten mua vähän säälitti kun tintit ihmettelivät näkyä! Miksei me saada pähkinöitä!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kaikki linnut isoista pieniin ovat käyneet ihmettelemässä pähkinäpaljoutta niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana. Oravamaatin vieressä on muutama talipallo niille lohdukkeeksi. Niiden omalla ruokintapaikalla on sitten pähkinöitä niillekin, etteivät joudu kuivin suin olemaan ;-)

   Poista
 3. Ihan ehdottomasti kauppaan. Saavat ehkä meidän pikkulinnut pitää oman ruokapaikan. Eikä orava enää valloita sitä.

  VastaaPoista
 4. On kyllä niin mainiot kuvat. En ole tiennytkään tuollaisista pähkinäautomaateista. Ehkä menen ostoksille! Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ainakin kokeilemaan, ei ole mikään kallis investointi :-)

   Poista
 5. Uskomatonta että oravat oppivat avaamaan katon pähkinöitä saadakseen. Eivät olekaan mitään tyhmiä otuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eivät ole, vaikka ihan tyhmiltä näyttävätkin jemmatessaan pähkinöitä mitä tyhmempiin paikkoihin ;-)

   Poista
 6. Ihanat kuvat! Meillä käyvät lintujen automaatilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne meilläkin kävisivät, jollei tuota oravamaattia olisi. Nyt lintujen pähkinät kuluvat hieman hitaammin, kun osa rohmuista ruokailee muualla ;-) Närhet kyllä kuluttavat pähkinöitä myös urakalla.

   Poista
 7. Ihanat kuvat!
  Juuri eilen katselin ja käsissäni kääntelin kaupassa tuollaista oraville tarkoitettua ruokintalaitetta, vielä jäi kauppaan, mutta ehkä kuitenkin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oppivat taas tänä syksynä omalle ruokapisteelleen, kun pähkinäjakelu oli linturuokinnalla pari päivää rohmujen vuoksi tyhjentymisen vuoksi pakollisella tauolla ;-) Jätin katon ja säiliön väliin pähkinän puolikkaita houkuttamaan otuksia hieman enemmän.

   Poista
 8. Ihania kuvia suloisista kavereista. :)

  VastaaPoista
 9. Heh, niin poseeraa samannäköisenä kuin maatin kuvassa oleva orava :) Meillä tosiaan tikka antoi vähän liikaa kyytiä oravamaatille, se hajosi. Tikka ei tyytynyt vain katselemaan pähkinöitä, mutta älli ei riittänyt asialliseen käyttämiseen. Varislinnut kuulemma osaa nostaa kannen myös, itse en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa ajattelin itsekin näitä kuvatessa ;-)
   Meillä tikat tykkäävät talipalloista ja -pötkylöistä,
   oravamaatti on saanut olla ihan rauhassa toistaiseksi.

   Närhet eivät ainakaan selvittäneet aukaistavan katon ongelmaa meillä, vaikka kävivät siinä päätänsä pyörittelemässä ;-) Variksia ja harakoita en ole ehtinyt tuolla vielä näkemään.

   Poista
 10. Onpa hän fiksu :D Meidän taloyhtiössä kiellettiin ulkolintujen ruokinta :-/. Ymmärrän toki hyvin syyn, myyrien ja hiirien invaasion, mutta kiellon perusteena käytetty veruke (ruokintakielto taajamissa) ei ollut totta. Kunnassamme ei ole mitään ruokintaa koskevia sääntöjä tai kieltoja. Taidan ripustaa ihraa verkkohäkkiin tuonne lähistön puun oksalle.

  VastaaPoista
 11. Mukavat oravakuvat, on se ihme akrobaatti!
  Meillä yrittävät taas mennä välikaton väliin, kuulin aamulla aikamoista jyrsimisen ääntä. Tästä puuhasta me ei oikein päästä yksimielisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja ongelmia ollut toisinaan meilläkin. Nyt mies on tukkinut jopa pienten lintujen mentävät raot, tuuletus toimii omaa reittiään. Koputtelu ja touhu on vähentynyt :-)

   Poista
 12. Onpas oravilla kiva ruokintapaikka. Tunnistaakohan ne seinäkuvan :)

  VastaaPoista
 13. Asuupas teillä onnekkaita oravia, kun on oma kenttäkeittiö ja kaikki! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No erityisesti nyt, kun taas hoksasivat tuon. Yhtenä talvena yksikään orava ei kiinnostunut tuosta :-(

   Poista
 14. On kyllä niin kivoja ruokintavieraita, muttakun syövät kaikki lintujen ruuat ja pitävät linnut poissa, niin silloin ei enää ole kivaa.
  Sinä olet keksinyt hyvän laitteen, tai löytänyt, ..
  Kiva katsoa, kuin orava ei heti uskoisi, että tämä on totta ollenkaan, onko totta!!meille on laitettu ihan erikseen ruokaa, jippii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut ovat aina ensin ihan yhtä haltioissaan, mutta kun eivät pääse nokiksi ruokaan, ihastuksen tilalle tulee ihmetys :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)