tiistai 14. lokakuuta 2014

Persoonallisuuksia eläimissäkin

Olen vuosikausia yrittänyt perehtyä enneagrammiin. Huomaan vastaavani eri testien kysymyksiin kovin vaihtelevasti, päivän ja tilanteen mukaan. Kun eilen jaoin taas projektipäällikkövalmentajamme Erkki Rajalan osoittamaa enneagrammitestilinkkiä eteenpäin (eri linkki kuin tuo edellä oleva), yritin taas löytää itseni sieltä. Ja sitten monesta, monesta muustakin testistä. Vaikka tunnistan 'helposti' monen muun enneagrammityypin, oma tyyppini on aina hukassa. Siis minä olen hukassa.

Kollegani tuli avuksi ja täytin testin yhdessä hänen kanssaan keskustellen. Hän peilasi omia näkemyksiään minusta ja auttoi minua erottamaan tämän testin kysymyksistä melkein kaikista vastausehdokkaista itselleni sopivimman. Nyt olen päätynyt yhteen tyyppiin ja alan jäljittää, josko se oikeasti kuvaisi minua ja siitä löytyisi tukea omalle kehittymiselleni.

Viikonloppuna keskustelimme (sääksisäätiön porukan kanssa) siitä, miten eläimetkin ovat persoonallisuuksia, eivätkä ollenkaan toinen toistensa kuvia. Kahta samanlaista yksilöä ei löydy niistäkään. Yhden siilipoikaspesueen talvehtimiskuntoon kasvattaneena huomasin poikasten kovin erilaiset luonteet moneen kertaan. Toisaalta meidän koiramme on arka, eikä siitä rohkelikkoa kouluteta mitenkään, vaikka joku toinen samanrotuinen koira voi olla aivan estoton. Uskollinen se on, vaikka pitkän retken jälkeen kodin/auton läheisyys houkuttaakin niin paljon, ettei se millään meinaa jäädä odottamaan minua. Pitää aina muistuttaa uudelleen ja uudelleen. Silti se on aivan ihana ja hurmaava retkiseuralainen, joka hyppii esteen kuin esteen yli pienestä koostaan huolimatta :-)
28 kommenttia:

 1. Onpa toinen soman näköinen. =))))

  No niinpä me ihmisetkin olemme kaikki erilaisia joten miksi ei eläimetkin... =)

  VastaaPoista
 2. Tuommoisen retkiseuralaisen ottaisi mukaansa jokainen, on niin kertakaikkisen ihana.

  VastaaPoista
 3. Nuo testit ovat kyllä ihan mielenkiintoisia. Aina niistä olen löytävinäni jotenkin itseni =). Ja voi että tuo teidän nahkanappinenu on niin suloinen (täällä podetaan kovaa koirakuumetta, kaksi ja puoli vuotta sitten jouduimme luopumaan omasta koirasta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testeistä minäkin pidän, mutta joihinkin kysymyksiin on niin vaikea vastata - onko se oma arvosteluskaala ollenkaan realistinen ja huomaakohan sitä itse ollenkaan omia tyypillisiä juttujaan?...

   Poista
 4. Olen joskus kuullut noista enneagrammeista, mutta tuota testiä en ole aiemmin tehnyt. Ajattelin ensin, että onpas totiseti ylimalkainen testi, kun kolmesta pitää valita kaksi ja neljästä kolme, mutta ihan nauratti, miten minumaiselta kuulosti se kuutonen, joksi minut arvioitiin :) "Pessimisti ei pety" on se mun mottoni - tai yksi niistä - mutta ihan varma en ole kyvystäni nähdä toisten vilpillisyys.

  Koira on kuin japanilaiseen supersuloisuustyyliin piirretty kettu metsässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)

   Hienoa, jos löysit heti omantuntuisen tuloksen!

   Poista
 5. Enpä ollutkaan ennen kuullut enneagrammeista. Kävin tekemässä testin ja kakkonen sieltä napsahti. Kaipa se pitää aika hyvin paikkaansa :) Koirat on todellakin omia persoonallisuuksia. Mulla on kaksi saman rotuista koiraa ja niissä molemmissa on tietyt rotupiirteet, mutta muuten ne on täysin erilaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä se todellakaan tarkoita, että jommassa kummassa olisi jotain vikaa. Niin kuin ei ihmisissäkään. Erilaisuus tekee elämästä mielenkiintoisemman :-)

   Poista
 6. Onpa meillä samansuuntaiset ajatukset. Mekin innostuimme viikonloppuna tekemään enneagrammitestejä tyttärien kanssa. Oikeastaan se alkoi tästä testistä: http://www.16personalities.com/ Yhdessä tehtynä se oli ihan kivaa ajankulua. Myöskin ajatuksia herättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin tekemässä tuon testin sinun antamasi linkin takaa. Mielenkiintoisesti kuvittelen vastauksen kertovan aika lailla sitä, mitä pitääkin... Todella kiinnostavaa :-)

   Poista
 7. Ennen kuin kommentoin enempää: Osaako joku kertoa hyvän ehdotuksen, mikä tuon ensimmäisen kuvan ruskeahko hahmo tuolla taustalla on? Huomasin sen vasta äsken itse...

  VastaaPoista
 8. Ihanat kuvat! Suloinen retkiseuralainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olel aikaisemmin perehtynyt enneagrammeihin. Joten tein molemmat testit... sain eri tulokset testeistä, mutta voisin allekirjoittaa kummankin...

   Poista
  2. Enneagrammissa vaikuttaa kunkin tyypin kohdalla myös niin sanotut siivet ja nuolet. Jos nuo kaksi tyyppiä ovat siipinä tai nuolina kytköksissä, niin se selittää paljon.

   Minä olen vastaillut aikaisemmin sen verran päivän fiiliksen mukaan (vaikka olen yrittänyt toisin), että minun tuloksillani ei ole ollut yhtään mitään tekemistä toistensa kanssa...

   Poista
 9. Minusta on ollut erityisen mielenkiintoista seurata kaninpoikasten ja kana/kukkotipujen kasvamista, sillä hyvin pienestä pitäen huomaa luonne-eroja. Vaikka alkutaival on täysin sama kaikille, niin luonne-erot ovat erittäin näkyviä.

  Myös yksi mielenkiintoinen seikka on älykkyys, sillä senkin huomaa selvästi jo melko pienestä, toiset yksinkertaisesti ovat älykkäämpiä kuin toiset ja onnistuvat ratkaisemaan tilanteita aivan toisella tavalla kuin ne, joita ei ihan niin suurella älykkyydellä ole suotu.. :)

  VastaaPoista
 10. Koiruus on selvästi onnoisaan lenkillä:)
  Se ekan kuvan ruskea näyttää kuin olisi koiran peilikuva siis koira takaapäin, vaan eihän se voi olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se onnellinen ja innoissaan :-)

   Kävin suurentamassa sitä alkuperäistä kuvaa, en siis tätä pienennettyä kuvaa ja silloin näin tuon ruskean sitten selvemmin. Kuivuneita saniaisia (tai muita vastaavia). Olisin voinut vannoa ihan muuta...

   Poista
 11. Peilikuva tuli minullakin mieleen, eli voisi olla jokin heijastus.

  Olen myös huomannut, että eläimet ovat aivan erilaisia persoonaltaan, niin koirat kuin muutkin eläimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuva ei kerro sitä totuutta, jonka kaivoin esiin alkuperäisestä (suuremmalla resoluutiolla). Kuollut saniainen se sittenkin vain.

   Poista
 12. Mun mielestä tuo taustalla näkyvä ruskeus on joku ruskettunut kasvi, mutta on siinä jotain muutakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se sitten vain ruskettunut saniainen tms. Kävin suurentamassa originaalia ja sen resoluutiot kertoivat asian tarkemmin... Minä ja minun mielikuvitukseni :-(

   Poista
 13. Enneagrammeja en ollut ennen tehnyt, monensorttisia testejä kylläkin, mikä työvälinen olet jne :)
  Olipa mielenkiintoista, taidankin mennä vähän lisää tutkimaan. Taidan muuten tuntea itseni :)
  Valtavan suloinen tämä teidän koira!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Vikki!

   Minulla on itsetuntemuksessa mustia aukkoja, vaikka paljon itseäni ymmärränkin. Onneksi noita mustia aukkoja pääsee paikkaamaan tässäkin iässä :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)