maanantai 4. joulukuuta 2023

Kaiken maailman kierrätystä ja tehtyjä käsitöitä (Pixie esittelee)

Vanhempien asunnon tyhjennys on siinä vaiheessa, että alan hahmottaa, mitä siellä oikein on. Se mahdollistaa jo jonkinlaista suunnittelua. Taloyhtiön jätehuoltoa ei voi rasittaa liikaa, täytyy mennä sen mukaan, mikä määrä vanhemmiltani voisi tulla jätettä ehkäpä noin viikon aikana. Silloin jätehuollon mitoitus pysyy vielä suunnitellussa ja sovitussa.

Kierrätys on siinäkin mielessä aivan ehdottoman tärkeää, että vain taloyhtiön sekajäteastia tuppaa täyttymään nopeasti. Biojätettä, paperia, pahvia, lasia ja metallia voi viedä lajiteltuna jätekatokseen ihan hyvillä mielin.

Hyötykäyttöön kierrätettäviä tavaroita kuskaan kohteisiin jokaisen käynnin jälkeen. Poistotekstiilejä kertyy paljon. Seuraavalla kerralla vien keräämiäni pussukoita käynnin jälkeen keräykseen. Toki paljon jää sellaista tavaraa, jotka pitää viedä jätelajitteluasemalle. 

Etsin oman työnantajani HSY:n lajitteluohjeista neuvoja seuraavaa käyntikertaa varten.


Vanhemmillani on jokin verran sellaisia puolivanhoja kirjoja. Liian vanhoja uusiokäyttöön, mutta täydellisen arvottomia missään muussakaan muodossa. Kirjahyllystä löytyy muun muassa tietokirjasarja vuodelta 1978. Vuosia sitten olen hävittänyt vanhoja, lukukelvottomia kirjoja repimällä niiden kannet pois. Sisus meni paperinkeräykseen, kannet sekajätteeseen. Halusin nyt varmistaa, millaiseen operaatioon olen velvoitettu, sillä kansien repiminen kirjoista ei ole mitään kivaa eikä kevyttä hommaa. Nyt lajitteluohjeet olivatkin tällaisia: "Lajittele kirjat sekajätteeseen. Kirjat eivät tällä hetkellä kelpaa paperinkeräykseen edes kansien poiston jälkeen, sillä sivut pysyvät tiiviinä kokonaisuutena eivätkä ne hajoa käsittelyprosessissa riittävän nopeasti." Tästä tulee kuormaa jätteiden lajitteluasemalle. Täytyy ottaa se huomioon.


Kattiloita ja pannuja on kaapeissa jonkin verran - myös melkoisen kuluneessa kunnossa. Käyttökelpoiset on helppo kierrättää, mutta mitä tehdä noille muille? Ohjeiden mukaan: "Käyttökelpoiset kattilat kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Käyttökelvottomat ovat romumetallia. Muovikahva ei haittaa kierrätystä. Lajittele lasikansi sekajätteeseen, ei lasinkeräykseen! Paistinpannun/kasarin voi laittaa kiinteistön metallinkeräysastiaan." Näitä ei voi sälyttää taloyhtiön metallinkeräykseen. Ne täytyy myös kerätä odottamaan jätteiden lajittelukeskukselle siirtämistä varten.


Käyttökelpoisia (posliini)astioita kuljetan säännöllisesti hyväntekeväisyyskirpputoreille, toki rakkaimmat aarteet olen ottanut omiin hoiviini. Mutta jäljelle jää paljon vähemmän muiden käyttöön kierrätyskelvotonta tavaraa. Niiden osalta lajitteluohjeissa todetaan, että: "Myy tai lahjoita ehjät ja käyttökelpoiset posliiniesineet. Muutaman yksittäisen rikkoontuneen esineen voit laittaa sekajäteastiaan. Isommat hävitettävät erät voit viedä Sortti-asemalle palamattoman jätteen hinnalla.​" Sortti-asemia on vain pääkaupunkiseudulla. Muualla vastaava paikka on paikallinen jätteiden lajitteluasema tai vastaava.


Sitten on vielä runsaasti lasia eri muodoissaan: pulloja, juomalaseja, kulhoja, koriste-esineitä, purkkeja ja niin edelleen. Lasinkeräys ei ole lähtökohtaisesti näiden oikea 'hautausmaa'. Ohjeiden mukaan: "Juomalasit ja muut lasiesineet eivät käy lasinkeräykseen. Kuumuutta kestävät lasiastiat, kuten uunivuoat tai kahvipannut haittaavat lasipakkausten kierrätystä. Yksittäiset esineet voi laittaa kiinteistön sekajäteastiaan. Suuret määrät Sortti-asemalle Palamaton jäte -lavalle (maksullinen)." Jälleen Sortti-asemat ovat pääkaupunkiseudun jätehuoltoa, muualla on omat jätteiden lajitteluasemansa.

Näillä eväillä suuntaan seuraavalle tyhjennys- ja siivousreissulleni vanhempien kotiin.


Käsitöitä valmistuu puikoilta sitä tahtia, kuin koronan jälkeinen väsymys kertoo sopivaksi. Olen ihan määrätietoisesti panostanut nyt lepäämiseen, palautumiseen ja hitaaseen elämään. Hidas elämä tarkoittaa tässä yhteydessä ennen kaikkea lopustakin multitaskauksesta luopumista.

Pixie-koiran kanssa kuvattiin sukkasatoa. Muutakin on valmistunut, mutta nämä ovat päässeet jo pääteltäviksi.Tein tyttärelle hänen toivomuksestaan valkoisen peruspipon. Pipon tuli olla sen verran löysä, ettei tuhoa kampausta. Tytär kävelee muutaman kilometrin työmatkansa meren läheisyydessä kesät ja talvet. Pipo on talvipakkasilla ja -tuulilla todella tarpeellinen. Tästä piposta tuli paksuhko, käytin kahta lankaa rinnakkain, joista paksumpi oli merinovillaa ja ohuempi alpakkaa. Seuraavan pipon teen tuosta paksuudeltaan puolivälistä olevasta alpakasta. Nyt on oma alpakkapipo puikoilla.

Onhan tuo pehmeä kuin mikäkin - ja varmasti lämminkin. Eikä purista.


Pixie pääsi esittelemään pipoa ihan käytännössä. Ehkäpä pipo näyttää tyttären päässä kuitenkin ihan erilaiselta.Pixie sai poseeraamisesta ihan yhtä isot herkut kuin turkin harjaamisestakin 🤭, joten minkäänlaisesta orjatyöstä tässä ei ollut kyse. Hän sai palkkansa - isosti!

22 kommenttia:

 1. Nyt onkin villavaatteille tarvetta, sen verran talvinen sää juuri nyt.

  VastaaPoista
 2. Huomenta! Voi miten nuo yksiväriset sukat onkin kauniita, niin tässä kuin aikaisemmassa postauksessa. Mielenrauhaa, sellainen ajatus niistä minulle tulee. t. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eija!

   Tuo vakiomallini suosii yksivärisyyttä. Ei tarvitse liikoja pohdiskella, jos katselee samanaikaisesti elokuvaa tai jotain tv-sarjaa 🌼

   Poista
 3. Ihana Pixie. Tavaroiden tyhjennyksessä on aikamoinen homma. Minulla on vielä vanhempien jäljiltä, usean vuoden jälkeenkin, muutama varasto tyhjennettävää. Kiirettä ei ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Kerrostalo-osakkeesta tupsahtaa joka kuukausi vastikemaksu ja sähkölasku. Kovin pitkälle asunnon tyhjentämistä ei kannata pitkittää.

   Poista
 4. Mitähän kaikkea me teimme väärin äidin asuntoa tyhjentäessä? Naapuritar on kyllä aika hyvin asioista perillä, joten tuskin mitään valtavia virheitä tehtiin. Vein juuri eilen roskia ja totesin saman, kuin aiemminkin, että meidän taloyhtiössä on AINA muoviroskis täynnä. Kivoja sukkia ja lämpimän näköinen pipo. Itse olen laiskotellut kutomisen kanssa. Johtuu varmaan siitä, että "olisi pakko saada valmiiksi ennen joulua". Se 'pakko' jarruttaa. Pixie on söpö!
  Pakkaspäiviä, lepoa ja hyvää huomista itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Muoviroskis täytyy nopeasti, koska muovijäte on usein kovaa ja joustamatonta. Vanhempien taloyhtiössä muovinkeräys on ihan uutta puuhaa.

   Poista
 5. Vanhempieni muuttaessa hoivakotiin alkuvuodesta 2021 löysin Helpponouto-nimisen yhteistyön, joka hoiti tavaroiden poisviennin asunnosta ja asiallisen kierrätyksen. Hinta oli minusta kohtuullinen siihen nähden, miten valtava työ lajittelussa ja tavaroiden kuskaamisessa oli. Nyt tuota Helpponoutoa ei enää ole olemassa. Hommaa on omaisille paljon jo siinä, että kaikki tavarat on käytävä läpi ja pakattava. Vanhempani asuivat vuokra-asunnossa, joka sekin asetti tiukan aikarajan toimille.
  Tapaan käydä usein selvittämässä kierrätys- ja jäteasioita HSY:n sivuilla. Kiitos linkistä, sillä nyt löysin uutta tietoa mm. tekstiilien keräyspaikoista.
  Nätti pipo pukee myös Pixietä. Kauniita ovat myös sukkasi. Noissa on sen verran pitkät varret, ettei yksi 100 gramman kerä taida riittää sukkapariin?
  Pirteämpiä päiviä ja tsemppiä tyhjennysurakkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Voi olla, että meilläkin loppujen lopuksi jokin yritys käy tyhjentämässä asunnon loppuun. Tässä vaiheessa, kun asuntoa ei ole vielä myyty, tyydyn omien kätteni jälkeen.

   Minun sukkiini täytyy ostaa kaksi 100 g lankakerää. Novitan entinen 150 g kerä olisi varmaan hyvinkin riittänyt sukkapariin, mutta en ole punninnut jämälankojen painoja.

   Poista
 6. Pipo sopii kyllä Pixielle myös. Haluaisikohan oman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Pixie olisi todennäköisesti onnellisin ilman pipoa. Todella lumisilla keleillä villapaita voisi estää tuuheaa turkkia paakkuuntumasta lumeen. Sellaisen tekeminen on harkintalistalla 👍

   Poista
 7. Kiitos postauksestasi. Voimia uurastamiseen. Teet sitä koronan jälkeisillä voimilla, mutta onneksi itseäsi säästäen. Joudut tyhjentämään huoneiston nopealla aikataululla. Minulla vanhempieni talon tyhjennys on ollut monen kesän tulosta. Tosiaan poismenevää tavaraa kertyy huimasti, myös ihan jäteastioihin ja jäteasemalle menevää.

  Kiva pipo. Teit siitä paksun, mutta jos tyttäresi korvia kuitenkin joskus paleltaa myssyn läpi, niin voisiko hän ajatella korvaläppiä. Minulla on joidenkin pipojen kanssa korvaläpät, ne ovat uskomattoman kätevät, myös myöhäsyksyllä pyöräillessä (kypärän alla).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Välitän tyttärelle mainion korvaläppävinkin, kiitos siitä! 💖

   Poista
 8. Paljon on erilaista huomioitavaa kierrätyksessä. Itse olen yrittänyt helpottaa lajittelua teippaamalla siivouskaapin oven sisäpuolelle ohjeet siitä mihin mikäkin kuuluu. Koska tykkään kierrättämisen ideasta ja siitä saatavasta hyödystä, niin en koe tuota lajittelua työläänä, vaan se tuottaa minulle erityistä mielihyvää.
  Pixie todellakin ansaitsi herkut poseeramisen jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Ohjeiden teippaaminen hyvään paikkaan on erinomainen vinkki! Kun kerran vuodessa päivittää ohjeet ajan tasalle, niin ei pitäisi olla enää vaikeaa.
   Otan tämän omalle tehtävälistalleni 🎈

   Poista
 9. Kauniita sukkia ja Pixie on ihana pipomalli. Olen aivan varma, että Pixie on saanut tarvittavan kuvauspalkkion ja kehut päälle :)
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Pixie on oikein mallikelpoinen malli! Ja pipo kaunis sekä varmasti lämmin. Rauhallista toista adventtia ja iloa joulun odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Rauhallista ja levollista joulun odotuksen aikaa sinullekin.

   Poista
 11. Voi miten suloinen Pixie taas on <3
  Nuo kierrätysjutut on välillä vähän omituisia, miks kuumuutta kestävä lasi sekottaa kun kyllähän säilykepurkitkin on kuumuutta kestävää lasia? Meiltä tulee paljon nauloja kun uunissa poltetaan lavanpalasia, mutta ne pitäs laittaa jossain astiassa metallinkeräykseen, ei irrallaan - pitääkö tässä nyt ruveta ostamaan metalliastioita, että saa naulat keräykseen?
  Hienolta kuulostaa hidas elämä, oot sen ansainnut kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, RH!

   Eiköhän tuo kierrätys kehity vielä käsittelemään kuumuutta lasivuokiakin. Kehitys kuulemma kehittyy.

   Poista

Kiitos kommentistasi!