tiistai 26. maaliskuuta 2024

Käpytikka, huonosti nukuttuja öitä ja oman tiensä kulkijoita moottoriteillä

Turha on odotella hyvin nukuttuja öitä ja niiden jälkeisiä virkeitä päiviä blogin kirjoittamiseen. Niitä ei nyt ole ollut tarjottimella, joten näillä mennään ja ollaan olevinaan tyytyväisiä 👍.

Ensin luontoasiaa: käpytikka on halunnut koetella pihassamme niin terijoensalavan kuin omenapuunkin kestävyyttä. Terijoensalavassa saa minun puolestani tuo koputella, mutta omenapuu pitää jättää rauhaan. Neuvottelemme näistä paraikaa.

Käpytikka ei ole ryhtymässä lakkoon eikä sinne päinkään. Himokkaat vierailut pihapuissa sen kuin jatkuvat.






Tänään kävin etelässä toimistolla. Matkoilla näin laulujoutsenia (yksittäin, parissa ja pienessä parvessa), töyhtöhyyppiä ja metsäkauriita pelloilla ruokailemassa. Nyt on niin mahdottoman keväistä jo, ihan innostun 🥰.

Lähipiha on sulanut jo melkein täysin. On se vaan ihanaa 💖.


Ajomatkalla Helsinkiin ja takaisin tapasin taas monenlaisia kulkijoita. Takanani kaupunkialueella tuli mopedi, joka vilkutti jatkuvasti oikealle. Jännittyneenä seurasin tilannetta peruutuspeilistä. Siitä olisi voinut syntyä ikävä tilanne. Ei onneksi käynyt niin. Vilkuttelin vihjeeksi hetkeksi itsekin oikealle paikassa, jossa risteyksiä ei ole, mutten saanut kuskia huomaamaan virhettään.

Hetkeä myöhemmin naapurikaistalta eteeni sujahti auto, jolla ei ollut yhtään mitään vilkkuja päällä. Nyt oli varovaisuudesta hyötyä 👍.

Kotiin päin tullessa risteysalue oli tukkeutua liikennevalojen vuoksi. Jäin sääntöjen mukaan odottamaan risteysalueen ulkopuolelle, jotta risteysalueen liikenne voisi sujua kaikesta huolimatta. Liikenneympyrästä paikalle suhahti kuitenkin kuski autonsa kanssa ja hän päätti hyödyntää (risteysalueen) tilan oman ja edelläni kulkevan auton välissä. Hän siis tukki liikenteen risteyksessä. Hänen jälkeensä paikalle saapunut risteyksen yli yrittänyt autoilija joutui jäämään odottelemaan, että liikennevalot  puhdistaisivat reitin hänellekin.

Ja vielä paluumatkallakin kaistoja vaihdeltiin ilman vilkkuja ja ohituskaistalla ohiteltiin mistään nopeusrajoituksista välittämättä. Liian kovat nopeudet vaativat aina muulta liikenteeltä varovaisuutta ja ennakoimista, jotta vaarat vältettäisiin.

Mitä liikenteen ongelmille pitäisi sinun mielestäsi tehdä?

17 kommenttia:

  1. Nyt esitit hankalan kysymyksen eli en oikein osaa vastata. Törttöjä riittää varmasti! Itselläni ärsyttää kaksipyöräisillä liikkuvat Wolt -kuskit! Kulkupelistään ei kuulu ääntä ja he saavat ajaa jalkakäytävällä. Tänäänkin säikähdin, kun yksi pölähti selän takaa. Tarkoitan siis sellaisia vähän mopon näköisiä vehkeitä.
    Mieluisaa (ja unettavaa) pääsiäisviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Kuulostaa salapelottavalta tuollaiset äänettömät ja vauhdikkaat kaksipyöräiset. En tiedä, onko niitä täällä meidän hoodeillamme.

      Ihanaa pääsiäisen aikaa sinullekin! 💖

      Poista
  2. Olisiko tikoilla kevättä mielessä? Yksi käpytikka naputti eilen ahkerasti linnunpöntön suuaukon metallista peitelevyä. Kaverilla saattaa olla tänään niska jäykkänä.
    Liikenne on tänä päivänä täynnä hosupettereitä, joita ei mitkään säännöt koske. Kolmion takaa tullaan eteen, vaikka takanani ei olisi auton autoa. Liikenneympyröissä ei näytetä poistuessa vilkkua, jonka vuosi muiden autojen liittyminen viivästyy. Vilkkua ei nähtävästi enää edes ole kaikissa autoissa. Eikä valojakaan, varsinkaan takavaloja. Ehkä kuskeilla on toinen käsi kännykällä, jolloin auton laitteiden käyttäminen ei onnistu. Ehkä suomalainen autoilija tarvitsee liikkuvan poliisin valvontaa. Sitähän ei nykyisin juuri ole.
    Toivottavasti pääsiäisen pyhät antavat sinulle paremmat unet. Tai ainakin fyysistä lepoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Keväinen pariutuminen ja pesäpöhinä niillä on varmaankin mielessä. Meidän omenapuuhun ei mahdu tikan pesäkoloa enkä sinne halua edes yritystä. Terijoensalavaa saavat puolestani nakuttaa halunsa mukaan.

      Noita hosupettereitä riittää totta tosiaan. Lisäksi löytyy vauhtiveikkoja etenkin moottoritiellä. Ajavat tuhatta ja sataa ja jäävät siihen peräpuskurin tuntumaan roikkumaan. Väläyttelevät välillä valojakin. Olettavat jotenkin muiden olevan jopa vielä tyhmempiä kuin he itse 😔.

      Liikkuvaa poliisia kaipaisin monesti. Tuntuu väärältä, että me muut joudumme jatkuvasti joustamaan noiden vauhtiveikkojen kanssa. Jos emme joustaisi, tilanteet kärjistyisivät todennäköisesti vielä enemmän. Vahvimman ehdoilla mennään mielestäni tällä hetkellä liikenteessä 😞

      Poista
  3. Onpas kaikenlaista ikävää kommervenkkiä liikenteessä. Tuo vilkkujen käyttö pitäisi olla ehdotonta. Toisaalta en tiedä, olenko itse hyvä autoilija, kun pidän niin kovasti vauhdista, mutta yritän noudattaa liikenteen perussääntöjä. Toivon, että nukkumisesi paranee ja saat levätä pääsiäispyhinä. Riemukasta pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
  4. Liikenne käyttäytymiselle en kyllä keksi ratkaisua. Kai osa niistä on opittu jo nuorena. Ajetaan liian lähellä ja nykyään kärkikolmio merkki tarkoittaa etu ajo oikeutettua kaistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Se on tietysti mahdollista, että jotkut jäävät jumiin nuorena opittuihin ajotapoihin, jotka ovat ehkä silloin tuntuneet siisteiltä. Ajotapojaan kannattaisi päivittää kuitenkin ajan mittaan samaan tapaan kuin kaikkea muutakin elämässä. Lainsäädännön lisäksi myös tyylikkyyden ja kovuuden määritelmät muuttuvat - oman iän lisäksi.

      Poista
  5. Aika monessa autossa ei taida nykyisin olla vilkkua vakiovarusteena, sen verran usein näkee vilkuttomia kääntymisiä ja kaistanvaihtoja. Ja perässäroikkujat, ne vasta ovatkin ärsyttäviä ja vaarallisia. Itse yritän aina pitää väliä edelliseen, kun ei koskaan tiedä, milloin tulee äkkijarrutus. Muutamasta peräänajosta viisastuneena...
    Hyvää pääsiäisen aikaa, nautitaan rauhallisista päivistä, vaikka tuo unettomuus / huonounisuus on tuttua minullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Joko vilkkuja ei ole olemassa, ne ovat epäkunnossa tai niitä ei viitsitä käyttää. Toki voi olla myös se vaihtoehto, että niitä ei osata käyttää. Mikään näistä ei viittaa valistuneeseen ja oman elämänsä hallinnan omaavaan ajajaan 🤔. Toki yksi kerta on erehdys ja sitä sattuu kaikille. Tapatörttöily on jo ihan toinen asia.

      Poista
  6. Meillä tikkalöysi puhelinpylväästä metallisen laatan, ja hyvin kyllä resonoi.
    Kunpa Paääsiäisen liikenne menisi hyvin.
    Ihanaa Pääsiäisen aikaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      Meilläkin oli aikaisemmin katulampuissa metalliset kuoret ja tikat pitivät silloin todella äänekkäitä konsertteja. Nykyään kupujen materiaali on vähemmän kopisevaa ja tikat hakevat äänekkäämpiä kopistelukohteita näin keväisin.

      Poista
  7. Ihanat tikkakuvat!

    Liikenteessä on kyllä nykyisin ihan hurjia kuskeja. En tiedä, että auttaako mitkään valistuskampanjatkaan, että pitää olla malttia ja joustavuutta. Ei kai sitä kauheasti muutakaan voi. En tiedä onko vakuutusyhtiöiden bonusjärjestelmillä minkäänlaisia vaikutuksia, että halvemmat vakuutukset kolaroimattomille ja kolarisyyttömille.

    Mukavaa ja rentouttavaa pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Valistuskampanjat eivät varmaan tehoa kovinkaan hyvin nuoriin jo korttinsa hankkineiden ajotapoihin. Olisiko parempi herätellä nuoria jo selvästi ennen mopoaikoja? Ja/tai lisätä herättelykanavia nuorten suosimille alustoille?

      Nuoret eivät välttämättä aina reagoi kustannusvaikutuksiin samalla tavoin kuin kypsempään ikään ehtineet aikuiset.

      Mainio ajatuspolun alku sinänsä. Kustannukset kiinnostavat kaikkia kuitenkin ennemmin tai myöhemmin 👍

      Poista
  8. Hyvin olet saanut tikan ikuistettua meidän lukijoiden iloksi.
    Pitkällä työmatkalla tosiaan voi tähän vuodenaikaan nähdä mielenkiintoisia keväisiä näkymiä.

    Tutulta kuulostavat nuo kaiken-maailman-autoilijat. Mielestäni syksy on ikävin aika autolla ajamiseen ainakin kaupungissa, kun autoilijana saa pelätä pimeitä pyöriä ja pyöräilijänä varoa autoilijoita. No, onneksi nyt valoisaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Hyvä nosto näin autoilijan näkökulmasta. Vähävaloiset autottomat ovat melkoinen vahtimisen ja pelästymisen kohde.

      Väittäisin, että kevät on seuraavaksi pahin vaihe tästä näkökulmasta. Kaikki löytävät pyöränsä ja rullaavat innolla matkaan muun liikenteen sekaan. Liikenteen dynamiikka muuttuu hetkessä ihan uusiksi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!