sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Ihan itse etsin nivelrikon itsehoito-ohjeita - onneksi kevĂ€t on jo ovella đŸ’–đŸŒżđŸŒŒ

Sukkatehdas on kulkenut hitaalla, mutta onneksi tÀllÀ tehtaalla ei ole tuottavuustavoitteita. Kunhan toiminta pysyy tekijÀÀnsÀ rentouttavana ja ilahduttavana.

Hieman haasteelliseksi neulomisen tai kutomisen on tehnyt jo pitkÀÀn pikkurillin turvotus ja sÀrky. VÀlillÀ kipu hellittÀÀ niin, ettei se vaivaa kÀsitöitÀ tehdessÀ ollenkaan. Nyt olen taas siinÀ vaiheessa, jolloin kÀytÀn neuloessani pikkusormen vÀlttelytekniikkaa. Neulominen sujuu yllÀttÀvÀn hyvin, vaikka pikkusormen sujauttaakin puikon alle eikÀ kÀytÀ sitÀ kÀsitöissÀ aktiivisesti mihinkÀÀn.

ReumalÀÀkÀri ultrasi sormen viimeisellÀ tapaamisellamme (oireiden vÀhÀisyyden ja diagnoosin tÀyttymÀttömyyden vuoksi siirryn nyt perusterveyden huollon piiriin nivelkipujeni kanssa) ja oli sitÀ mieltÀ, ettÀ siellÀ on jotain nivelrikkoon viittaavaa, mutta mitÀÀn tulehduksia ei ole.

Nivelrikko ei sinÀnsÀ ole mikÀÀn uusi asia. Se on ollut listalla jotakuinkin yhtÀ kauan kuin reumaepÀilytkin. Nivelrikko on joissakin nivelissÀ ihan todettukin, joten ei ole yhtÀÀn yllÀttÀvÀÀ, jos sitÀ löytyisi jatkossa uusistakin nivelistÀ.

Nivelrikko on noin kymmenen vuoden aikana kiinnostanut vain yhtÀ lÀÀkÀriÀ. HÀn suositteli minulle Kela-korvaukseen kelpaamattomia kovin tuoreita lÀÀkkeitÀ. NiitÀ kokeilin, mutta mitÀÀn apua en niistÀ huomannut saavani. LÀÀkkeet olivat sen sijaan hinnakkaita ja pÀivÀssÀ piti jaksaa niellÀ kuusi melkoisen isoa tablettia. Hyötyjen puuttuessa pÀÀtin lopettaa lÀÀkehoidon. Muita lÀÀketieteellisiÀ neuvoja en ole koskaan saanut nivelrikon suhteen.

Nyt kuitenkin pikkusormen kipuiluun ja turvotukseen tympÀÀntyneenÀ etsin tietoja netin loppumattomasta maailmasta. SiellÀ törmÀsin kahteen mielenkiintoiseen asiaan. EnsinnÀkin nivelrikon yhteydessÀ suositellaan sÀÀnnöllistÀ venyttelyÀ. Liikkuvuuden yllÀpitÀmiseksi venyttely on yksi avainasioita. Kun katson kipeÀÀ sormeani, huomaan heti, miksi. Sormi on paitsi turvonnut, myös 'kÀÀntynyt' ylimmÀstÀ nivelestÀ niin alas kuin sisÀÀnkin pÀin. Ilman venytystÀ sormi ei suoristu ja varmasti kÀpertyy vain entisestÀÀn. Nyt vain googlettelemaan, minkÀlainen venyttely on hyvÀÀ ja turvallista venyttelyÀ tÀssÀ tapauksessa.

Toinen seikka on lihaskunnon yllÀpitÀminen nivelen toiminnan tukemiseksi. TÀmÀnkin tarkempi tarkastelu nojaa nyt omaan nettietsiskelyyn. Luulisi, ettÀ melkein jokaisella lÀÀkÀrillÀ olisi antaa kÀden kÀÀnteessÀ potilaalle kirjalliset itsehoito-ohjeet, sillÀ nivelrikko on melkoisen yleinen sairaus. Kustannuksia ja sairastumista tulee vain lisÀÀ, kun hoito-ohjeita ei erikseen pyytÀmÀttÀ saa. En tykkÀÀ.


Vaikka nyt en ole ehtinyt muuta kuin tehdĂ€ töitĂ€, levĂ€tĂ€ ja tehdĂ€ kĂ€sitöitĂ€ (ja ihan vĂ€hĂ€n siivota), niin silti olen isosti ilahtunut kevÀÀn saapumisesta, vaikka se viime yönĂ€ ja tĂ€nĂ€ aamupĂ€ivĂ€nĂ€ saapuikin runsaan lumisateen kanssa. Linnut ovat tĂ€pinöissÀÀn ja se tietÀÀ sitĂ€, ettĂ€ kevĂ€t on aika lailla alkanut đŸ„°đŸ’–.





Ihanaa maaliskuuta 💖🌿.

21 kommenttia:

  1. HyvÀ ettÀ olet keksinyt millaisella tyylillÀ voit kutoa ilman ettÀ pikkurillisi rasittuu. Mulla on nivelrikko kolmessa oikean kÀden sormessa. Ne kaikki ovat vÀÀntyneet nivelistÀÀn. Kun olin vielÀ työelÀmÀssÀ ja jouduin kÀyttÀmÀÀn kÀsiÀni raskaisiin potilaiden kÀÀntelyihin ym. olivat nivelet vÀlillÀ niin arat ettÀ jos vahongossa tökkÀsi sormella johonkin, niin kipu oli sietÀmÀtön. Nyt onneksi on tilanne parempi kun ei enÀÀ työelÀmÀ niitÀ kuormita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      VÀlttely on yksi parhaita selviytymismekanismeja. vaan niin nÀyttÀÀ olevan liikunta ja venyttelykin. PitÀÀ vain ottaa selvÀÀ, miten pitÀisi toimia.

      Minulla nivelrikkoa on pikkusormen lisĂ€ksi varpaiden nivelissĂ€ ja oikea polvikin oireilee kovasti nivelrikon oloisesti. Se onneksi oireilee vain joissakin asennoissa, ei jatkuvasti. Kuntosalilla tĂ€ytynee jĂ€ttÀÀ juoksu ihan minimiin ja vaihtaa johonkin tylsempÀÀn 😞.

      Poista
  2. Hei, kuivattu ruusunmarja ja inkivÀÀri ovat olleet avuksi minulle ja parille muulle. Ruusunmarjasta on jonkin verran tutkimustietoa, inkivÀÀristÀ kuulin sepÀltÀ jonka nivelet kipeytyivÀt työssÀ. InkivÀÀrijuoma (tee) on ollut minulle se sopiva ja hyvÀ janojuoma helteellÀ. -e-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, anonyymi!

      InkivÀÀri tuntuu olevan salainen resepti aika moneen vaivaan. Otanpa sen kokeilulistalle. Kiitos mainiosta vinkistÀ!

      Poista
  3. On kyllÀ harmillista, ettÀ lÀÀkÀrit eivÀt uppoudu vaivaan, vaan pilleri sinne pilleri tÀnne vaan. Minulla oli ennen lonkkaleikkausta kovat nivelrikkokivut. Hain Puuilosta hevosille tarkoitettua kylmÀgeeliÀ lihaksille ja tÀrkeÀÀ, ettÀ siinÀ on inkivaariÀ mukana. IhmeellistÀ, ettÀ tÀmÀ 9 e/litran pullo oli minulle parempaa apua kuin lÀÀkÀrin pillerit. Geeli tietenkin levitetÀÀn terveelle iholle ja kuivaa nopsaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Enkuli!

      InkivÀÀristĂ€ ja kylmĂ€geelistĂ€ otan vĂ€littömĂ€n kopin, kiitos vinkeistĂ€! Olen huono kylmĂ€geelien kanssa, mutta nythĂ€n on aivan vallattoman hyvĂ€ mahdollisuus opetella 👍.

      Poista
  4. Nivelrikko on tosi harmillinen vaiva, kokemusta minullakin on ja omalla kohdalla voin sanoa, ettÀ liike on lÀÀkettÀ. Joskus liikkuminen on hankalampaa - nivelet 'tietÀvÀt' sÀÀn muutokset ennen sÀÀtiedotusta, vallankin polvet (molemmissa on tekonivel). Minulla etsittiin myös seronegatiivista reumaa, mutta sen kiinni saaminen on tosi vaikeaa ja fibromyalgian diagnoosi ja yhtÀ kriteeriÀ vaille, joten lÀÀkitystÀ en saanut. Terveyskeskuksessa voisi saada lÀhetteen lÀÀkÀriltÀ jumpparille, joka voisi tehdÀ sopivan jumppaohjelman. Neulon aika paljon, sormet pysyy kunnossa, mutta mulla on selkÀrangassa myös nivelrikkoa eli pakko on liikkua vÀlillÀ. Olen yrittÀnyt pitÀÀ painoakin kurissa, sekin helpottaa tilannetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TÀmÀ kommentti siis Kivipellon Sailalta

      Poista
    2. Kiitos, Salla!

      Tuo liike on lÀÀkettÀ -neuvo tatuoituu mieleni kalvoihin juuri nyt. Kiitos!

      Minulla toinen polvi on todennÀköisesti nivelrikon hoivissa. Se onneksi oireilee vain joissakin asennoissa. TÀytyy silti muistaa ottaa huomioon se, ettei sen kuntoa enÀÀ toiminnallaan pahenna.

      Fyssarille voisin saada ajan joko työterveyden tai terveyskeskuksen kautta. TĂ€ytyypĂ€ tĂ€mĂ€kin pistÀÀ työlistalle 👍

      Poista
  5. Toivottavasti viheliÀinen nivelrikko ei estÀ kuvausreissujasi. On aina suuri ilo katsella hienoja kuviasi. Kuten nyt punatulkkua.
    Minulla on nivelrikko kummankin kÀden sormissa. Keskisormet ja peukalot ovat kipeimmÀt. Toistaiseksi sormet eivÀt ole vÀÀntyneet, mutta nivelten kohdalta turvonneita. EipÀ kannata enÀÀ sormuksia laittaa, kun eivÀt mahdu ollenkaan tai eivÀt lÀhde illalla enÀÀ pois. VÀlillÀ nivelet ovat pitkÀÀnkin kivuttomat, mutta sitten on pÀiviÀ, jolloin ei parane tökkÀistÀ niveltÀ yhtÀÀn mihinkÀÀn. Kipu saa kyyneleet silmiin. Viime aikoina on mediassa kirjoitettu, ettÀ nivelrikosta kÀrsivÀn ei suinkaan kannata jÀmÀhtÀÀ paikoilleen. Liikunta ja venyttely, kuten sinÀkin mainitsit, on hyvÀstÀ. Aikanaan nivelrikon sormissani diagnosoinut lÀÀkÀri kehotti minua etsimÀÀn harrastuksen, jossa sormet saavat liikuntaa. Niin sitten aloitin vuosien tauon jÀlkeen kutomisen. SiinÀhÀn sormet pÀÀsevÀt töihin. Itse asiassa myös kymmensormijÀrjestelmÀn kÀyttÀminen tietokoneella on omanlaistaan sormien tanssittamista nÀppÀimistöllÀ.
    Toisinaan kutomisen aloittaminen on hankalaa, kun sormet eivÀt taivu ja niveliin koskee. Puikot lentelevÀt lattialle ja sohvatyynyjen vÀliin. Hetken rÀpeltÀmisen jÀlkeen löytyy rytmi ja työ sujuu paremmin. Myös silmukoiden luominen on vÀlillÀ hiukan työlÀstÀ. Auttaa, kun ei aseta itselleen liian suuria tavoitteita. Hitaudestakin on lupa nauttia.
    Olen kokeillut pariakin lÀÀkÀrin mÀÀrÀÀmÀÀ lÀÀkettÀ (mm. Arcoxia). En kokenut saavani niistÀ apua. Monet kehuvat glugosamiinia. Itse en ole sitÀ kokeillut. KÀsittÀÀkseni glukosamiinista ei ole toistaiseksi luotettavaa tieteellistÀ nÀyttöÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between! Olen otettu kauniista sanoistasi 💖

      Neulomisen/kutomisen olen ymmĂ€rtĂ€nyt olevan hyvĂ€ksi sormilleni. HyvĂ€ niin, koska jatkaisin kaikesta huolimatta hamaan tappiin asti đŸ€­.

      Minulla sormien lisÀksi nivelrikko puuhailee varpaiden ja polven nivelien kimpussa. (Rakkaista ja ihanista) korkokengistÀ olen joutunut luopumaan yli kymmenen vuotta sitten oikuttelevien varvasnivelieni vuoksi.

      Juokseminen on ollut vaikeaa jo aikaisemminkin polvivaivojen vuoksi. Nyt uskon vaivojen olevan nivelrikkoa.

      Mutta jos liikunta helpottaa, aion liikkua edelleen siten kuin se parhaiten auttaa kroppaani ja mieltÀni. Tai ehkÀ liikkuisin kaikesta huolimatta ainakin lumettoman ja jÀÀttömÀn ajan vuodesta.

      Poista
  6. Lunta tosiaan tuli. Noin 20cm. Toivottavasti sulaa ÀkkiÀ pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      MeillĂ€ tuli vĂ€hintÀÀn saman verran. Toistaiseksi kaikki lumi on aina sulanut etelĂ€stĂ€ ennen toukokuuta, tavallisesti jo paljon aikaisemmin. pÀÀtĂ€n luottaa nĂ€ihin perinteisiin aikatauluihin tĂ€ssĂ€ asiassa đŸ‘đŸŒŒ.

      Poista
  7. ÄidillĂ€ni on paha nivelrikko (ja reuma) sormissa, muuten en osaa asiaan kommentoida. HiihtĂ€jĂ€-kuvasta iski vĂ€littömĂ€sti isĂ€vainaa mieleen. ♥ Punatulkku-kuva puolestaan on hienon ihana. Toivottavasti saat/keksit apua vaivaasi! HyvÀÀ alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      En ole koskaan ajatellut nivelrikkoa kovin dramaattisena sairautena sellaisenaan, sillÀ se on ollut diagnoosinani niin monia vuosia. Silti voin melkoisen hyvin.

      Sairauden sijaan kyse on varmaankin enemmĂ€nkin sen haitta-asteessa. Kun elĂ€mĂ€ rajoittuu tai muuttuu perĂ€ti hankalaksi, ongelma on kohtuullisen iso. PelkkĂ€ kipuilu ilman suurempia yövalvomisia on vielĂ€ pelkkiĂ€ pĂ€hkinöitĂ€ 👍.

      Ihanaa arkiviikon jatkoa sinulle! Ollaan kevÀÀn kynnyksellĂ€ valmiina ja hereillĂ€ 💖.

      Poista
  8. Ihanat kuvat, niin on kevÀttÀ siellÀ ilmassa vaikka on lunta niin kuin tÀÀllÀkin.
    Niin tuttua tuo nivelrikko. Minulle peukaloon muutaman kerran pistetty kortisonia, ja voin kertoa oli kivulias toimenpide. JalkapöytÀ isovarpaineen leikattu, jalkapöydÀssÀ levyillÀ korjattu niveliÀ ja iso varvas luudutettu. Ei ollut helppo leikkaus sekÀÀn. (toipumiseen meni sitten usea vuosi)
    Joten nivelrikon vuoksi meni sitten kaikki uusiksi ja nyt kun en kuormita niveliÀ liikaa niin pÀrjÀÀ ilman mitÀÀn lÀÀkkeitÀ. Paitsi niska nikamia joutuu jatkuvasti pitÀmÀÀn tietyllÀ jumpalla yllÀ, ettei kipu tule.
    Jaksuja sinnekin ja terkkuset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, PĂ€ivien ilot!

      Kovia olet joutunut kokemaan. Vaan elÀmÀnilosi tuntuu olevan korkealla. Hyvin olet jaksanut!

      Poista
  9. Mullaki oikean kÀden pikkurilli kipeytyy kutoessa nykyÀÀn. Mullehan lÀÀkÀri niitÀ hermokipulÀÀkkeitÀ vaan tarjos, eikÀ toisesta niistÀ saanu ees Kelakorvausta.
    Ja joo, ne vÀittÀÀ ettÀ kevÀt olis alkanu. KyllÀhÀn valo on pilvisenÀkin pÀivÀnÀ on ihan erilainen jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Ei nĂ€ytĂ€ maassa olevan kovin yhtenĂ€istĂ€ kĂ€ytĂ€ntöÀ tĂ€llaisen perussairaudenkaan hoidon kohdalla. Tai jos on, ei sitĂ€ kovinkaan yhtenĂ€isesti noudateta 😳.

      Poista

Kiitos kommentistasi!