keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Nykytyöstä lapsuuden kirjastointoiluun

Nyt on ollut erittäin työntäyteistä aikaa useamman viikon ajan. Ihan kivaa aikaa, jos väliaikaisia isoja stressipiikkejä ei lasketa mukaan. (Ja kuka niitä muka laskisi?) Tykkään haasteista ja ongelmien ratkaisemisesta. Aina tämän tästä pitää olla ympärillä välittävää ja mukavaa työyhteisöä, sitten mennään taas omassa työkuplassa jonkin aikaa 🤭.


Tänään kävin toimistolla. Moniavotilan lisäksi meillä on suljettuja työskentelytiloja omaa rauhaa vaativiin työtehtäviin. Toistaiseksi ne ovat riittäneet lähipäivinä ihan hyvin.

Minä käsittelen työssäni henkilöstödataa - paljon. Sitä ei voi tehdä kaikille avoimissa tiloissa. Kotikonttori on täydellisin työpiste niitä varten. Läsnätyössä turvaudun noihin suljettuihin työskentelytiloihin. Niissä on kaikissa jokin uniikki maisemaseinä. Niiden ansiosta ei tunne olevansa vain kopissa, vaan ihan uniikissa työskentelytilassa.

En yhtään tiedä, mistä tämä taustarakennus on kotoisin, mutta se löytyy meidän Satamastamme 💖.



Olen huono käyttämään paitapuseroita. Niitä pitää silittää ja se ei ole ollenkaan parhausaluettani. Eilen kuitenkin silitin tämän paitani ja mietin kovasti autoon asettuessani, miten minun pitäisi asettua, jotta paita ei ryppääntyisi. Venytin ja vanutin, laitoin turvavyön ja paidan väliin huivin pienentämään rypistysvaikutusta. Ja silti kaikesta vaivan näöstä huolimassa paita rypistyi. Kyllä harmitti (sekin). 

Aika moni asia meni pieleen ennen puolta päivää ja suusta luiskahtaneiden kirosanojen määrä oli varmaankin kaikkien aikojen huippua. Johtui varmasti isolta osin pitemmästä työstressistä, jonka kanssa hempeily ei ole auttanut yhtään mihinkään. Mahdottoman hyvän yhteispalaverin myötä ongelmat saatiin jotakuinkin ratkottua ja stressikin alkoi vähitellen laskea huipulta alas päin.

Aamulla töihin ajaessa oli valoisaa. Lähdin matkaan aamuseitsemältä. Illalla neljän jälkeen paluumatkakin oli valoisa. Hieman vajaat puolitoista tuntia kului matkalla töistä kotiin (kuten tavallista). Eteläisimmillä pelloilla näkyi metsäkauriita ruokailemassa - lumi oli monin paikoin jo sulanut pelloilla. Meillä Hämeessä lumet makaavat pelloilla vielä tiiviisti.


En tehnyt uuden vuoden lupauksia. Pyrin silti melkein jokainen päivä tekemään jotain edistävää. Se voi olla pyykkäystä, siivoamista, kuntosalilla käymistä, viesti ystävälle tai jotain muuta. Kunhan se on jotain muuta kuin ihan pakollista perustekemistä. Tänään postaan blogia ja se on jo iso vastapaino tiiviille lähipäivälle töissä. Otin ihan sitä varten valokuvankin 👍. Pysyttelen siis poissa pelkän rutiinin tuomasta tukiverkostosta.


Muisteluita: Opin lukemaan varhain, ehkä viisivuotiaana. Kuuden vuoden iässä sain pitkän lähikirjastossa norkoilun jälkeen oman kirjastokortin ilman vanhempien hyväksyntää. Silloin se vielä onnistui. Lainasin ensimmäisellä kerralla viisi lasten kirjaa ja olin lukenut ne jo hyvissä ajoin ennen kirjaston sulkeutumista. Äiti oli sitä mieltä, että pitää odottaa seuraavaan päivään, ennen kuin voi palauttaa kirjat ja lainata uutta. Siinä oli todellakin odottelemista 😞.

Sain kirjastossa toimia virkailijoiden apurina ja opin hyvin sen aikaisen lainausjärjestelmän. Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sen aikaiselle kirjastonhoitajakokoonpanolle! Tuolla kirjastoajalla oli mahdottoman iso positiivinen merkitys elämäni kululle 🥰.

18 kommenttia:

  1. Minä opin lukemaan 4-vuotiaana. Meillä käytettiin ahkerasti kirjaston palveluita. Itse käytin eniten heppatyttö-vaiheessa, jolloin luin kaikki saatavilla olevat heppakirjat. Olen muuten äänestämisen jälkeen tuijotellut työmatkoilla lähikirjastoa, jonka ohi kuljen töihin. En siksi, että hakisin luettavaa, vaan siksi, että siellä saattaisi olla neulekirjoja... ;)
    Mieluisaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Luettavaahan ne neulekirjatkin ovat 🥰

      Poista
  2. Voin hyvin kuvitella, miten vaikea sinun oli odottaa seuraavaa päivää päästäksesi uudelleen kirjastoon. Espoossa oli aikanaan järjestelmä, jolloin lasten kirjastokortilla ei voinut lainata aikuisten kirjoja. Olin mielestäni lukenut jo kaikki kirjaston lastenkirjat ja olisin halunnut siirtyä aikuisten puolelle. En enää muista, mikä oli aikuisten kirjastokortin ikäraja, mutta pitkältä sen odottaminen tuntui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Olipas mielenkiintoinen systeemi 😳. Ehkä siihen oli syynsä.

      Minulla tuli kirjakriisi siinä vaiheessa, kun lasten ja nuorten kirjat oli sopivin osin kahlattu ja aikuisten kirjat tuntuivat vielä 'liian' aikuisilta (=vanhoilta).

      Poista
  3. Mie muistan vieläki oman kirjastokorttini numeron lapsuudesta :) Kirjasto on ollut minullekin tärkeä jo pienestä pitäen, ja on vieläkin.
    Nuo toimistonne "kopit" vaikuttavat mielenkiintoisilta. Itse työskentelen omassa työhuoneessa, ja koen rikkautena sen että voin sisustaa sitä vähän omaan makuuni sopivaksi. Arvostan myös rutiineja, joten nautin siitä kun tavarat ovat juuri niin kuin olen ne jättänyt edellisenä päivänä.
    Voisin kuitenkin kuvitella pitäväni myös tuollaisesta työmaailmasta missä sinä elät. Etätyötä teen jonkin verran, mutten ole sen kanssa vielä sinut, johtuen varmaan kotityöhuoneen puutteesta.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Jaana!

      Wau tuosta kirjastokortin numeron muistamisesta! Minä muistan numerot melkoisen hyvin, mutta kirjastokortin numeroani en.

      Oma työhuone oli aikoinaan ihana. Aloitin urani avotoimistoissa, pääsin sitten vihdoin omaan huoneeseen ja sittemmin taas edessä oli yhteinen tila. Yhteisissä tiloissa työpöydälle ei saa jättää mitään omaa. Kuvittelin aluksi, että jaksaisin kuljetella vaikkapa lasten kuvat pöydälleni kaapilta päivittäin, mutta ei siinä niin käynyt.

      Minulla on oma etätyöhuone ja sen saan onneksi pitää juuri sellaisessa kotoisessa kuosissa kuin haluankin 🥰

      Poista
  4. Ihana kirjastomuistelusi! Minullakin on erittäin hyvät muistot lapsuuden kirjastosta ja siitä, miten mukava oli raahata vino pino kirjoja kotiin. Ala-asteella ja yläasteellakin vielä pidin lukupäiväkirjaa, jonka mukaan parhaina kuukausina tuli luettua noin 30 kirjaa. Ahmimisikä oli siis, mutta kirjat oikeasti avasivat syrjäkylän tytölle valtavan suuren ja ihmeellisen maailman. Hienoa, että sinäkin sait kirjastosta elämänmittaisen ystävän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Kirjasto oli lapsuuden ja varhaisnuoruuden aikaan paras ystäväni. Jouduin usein salakuljettamaan lainakirjoja kotiin, ettei lainaamisesta olisi tullut kotona riitoja. Kun ne kirjat piti sitten kotona tietenkin myös piilottaa jonnekin, niiden palauttaminen unohtui silloin tällöin ja siitä tuli sitten porua 😔.

      Poista
  5. Opit lukemaan tosi varhain, ja janosit luettavaa jo pienenä. Ihanat muistot lapsuuden kirjastosta, kiitos kun kerroit.

    Kuva on kiva. Paitapuserokin on nätisti.

    Sinullapa on tosi pitkä työmatka tai ainakin se tuntuu siltä näin pienen kaupungin asukkaasta. Sinä ehdit hyvin siirtyä myös ajatuksissasi työstä kotiin ja kodista työhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Työmatka on pitkä ja tavallisista työajatuksista siinä pääsee irrottautumaan helposti. Ongelmanratkaisua vaativat (ihanat) työtehtävät jäävät pyörimään alitajuntaan ja saattavat puhjeta kukoistukseen vasta yöunen aikaan. Mutta niin kävisi, vaikka työmatka olisi lyhyempikin 👍

      Poista
  6. Ihana kirjastojuttu! Minäkin opin lukemaan varhain, 4-vuotiaana. Siitä lähtien olen ahminut kirjoja yleensä iltaisin. Sinulla on tosi pitkä työmatka. Toisaalta se on varmaankin aikaa uppoutua itseen, siirtymäriitti uranaisesta kotinaiseksi. Minäkin inhoan silittämistä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  7. Meidän ala-asteella oli koulukirjasto, siellä oli ihania vanhoja kirjoja, olihan koulu toiminut 50-luvun alusta asti. Nyt kun pääsis niitä tutkimaan... mutta lienee hävitetty jo ajat sitten. Silloin oli koulussa terveyssisaren ja hammaslääkärinkinkin vastaanotto. "Oikea" kirjasto tulee vielä välillä uniinkin.

    Näytät iloiselta :) käy siellä pelloilla vähän kävelemässä, kun hanki vielä kantaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      Lähden pelloille heti, kun työrintamaltani jaksan. Nyt on kiirettä ja samalla kiehtovaa 🙄💖.

      Poista
  8. Minua on viimeisen reilun viikon ajan ilahduttanut tämä lisääntynyt valon määrä ja auringonpaiste!

    Kirjasto oli minullekin lapsuudessani tärkeä paikka. Tykkäsin lukea todella paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Valon määrä on ollut palkitsevaa 🥰.

      Poista

Kiitos kommentistasi!