torstai 21. maaliskuuta 2024

Sukkia, tunteita ja kuolinpesää

Valepalmikkosukkia on valmistunut sukkatehtaasta rauhallisesti, mutta vielä kevät ei ole ajanut tuotantoa alas. Sukkien varret ovat heikosta asettelusta huolimatta samanpituiset. Tässä niitä on kahta kokoa: 38-39 ja 40-41. Niin kuin suunnilleen.


Sukkien taustalla on Novitan islantilaisesta villasta neulomani huivi tai shaali toimiston tiukkaa ilmastointia tasoittamaan. Sukat ovat Novitan seiskaveikkaa. Tumman harmaat sukat olen ominut jo omaan käyttööni. Ovat aivan mainiot toimistosukat mustien vaatteiden kanssa.

Silloin tällöin toimistolla joku aina ihmettelee villasukilla hipsutteluani (vaikka meillä on aika monta muutakin villasukkailijaa). Kerron oitis kysyjille varpaiden nivelrikostani ja siitä, kuinka kengät tuntuvat rasittavilta jaloissa, mutta villasukat ovat puhdasta hemmottelua. Kaikki ovat tähän mennessä kertoneet ymmärtävänsä minun perustelujani 👍.


Eilen sain ikäväsävyisen viestin henkilöltä, joka on ollut usein aikaisemminkin ikävä minulle. Hän on selvästikin kovin turhautunut minuun tai vihainen minulle. Negatiivisuus purskahtelee ilmoille aika ajoin kuin painekattilasta. Joudumme toistaiseksi olemaan tekemisissä toistemme kanssa.

Sitä jäin vain ihmettelemään, että minkä ihmeen takia minulle tulee niin paha mieli ja minua harmittaa niin paljon, kun toinen ihminen on minulle ilkeä? Hän ei ole tyytyväinen minuun, mutta en olisi voinut omaa elämääni paremminkaan elää. En siis tavallaan voi tilanteelle mitään. Kyse on hänen tunteistaan ja hänen tavastaan ilmaista itseään juuri tuossa tunnetilassa. Se ei ole minun vikani, vaikka olenkin kohde. Tiedän sen, mutta miksi ihmeessä se tuntuu niin pahalta?

Maltan mieltäni jo sen verran, etten enää yritä perustella hänelle tekemisiäni (tai tekemisten jättämisiä). Se on johtanut aikaisemmin umpikujiin. Ja silti minua harmittaa - ihan yölläkin herätessäni.

En usko, että mikään tekoni muuttaisi mitään mihinkään (parempaan) suuntaan. Silti olen puolustusasemissa.

Suku on pahin tässä tapauksessa.


Koirallamme on aivan mahdottoman tasapainoton kausi. Pixie ei pysy pystyssä ulkona kovinkaan pitkää matkaa, kun jo makaa maassa sätkytellen. Lumen pinta tuo jotain mahtavaa tukipintaa ihon/karvojen kutitukseen. Tänään Pixiellä oli päällään sadeviitta ja selällään kiemurtelu ei helpottanut ollenkaan yhtä paljon kutinaa kuin aikaisemmin, joten selällään kiemurtelua piti tehdä senkin edestä. Lumipenkat olivat vetisiä, joten sadeviitta oli täsmälleen paikoillaan suojaamassa turkkia kastumiselta ja likaantumiselta 👍


Huomenna lähden Lahteen viemään asunnon avainta siivoustoimistolle. Samalla käyn tyhjentämässä lisää kaappeja. Siivouksen jälkeen kiinteistövälitys pääsee kuvaamaan asunnon ja myynti saa lisävauhtia.


Arvioni mukaan olemme säästäneet muutaman tuhat euroa sillä, että olemme tehneet asunnon tyhjentämisen itse. Ja vaikka olisimme ulkoistaneetkin tyhjennyksen alusta asti, olisin silti halunnut käydä kodin läpi ihan oman itseni vuoksi. Aikaa olisi kulunut joka tapauksessa. Aikaa on siis kulunut, mutta tavalla ja toisellakin kaikki (?) ovat tässä prosessissa voittaneet.

Tai ehkä meidän perheemme on tehnyt aika hirmuisesti työtä asunnon tyhjentämiseksi ja tavaroiden lajittelemiseksi. Voi olla, että meidän kohdallamme tilanne on plus-miinus-nollan tienoilla. Ihan järjetön määrä työtä ja vaivaa tässä ollaan tehty ja nähty. Ollaan kuitenkin saatu talteen vanhempien tärkeimpänä pitämät asiat ja tavarat. Heitä kunnioittaen olemme asunnon tyhjennystä tehneet.


On mahdottoman suuri helpotus, että olemme päässeet jo näinkin pitkälle asunnon tyhjentämisessä ja myynnissä. Tasapainoilu työn, oman henkilökohtaisen elämän ja kuolinpesän velvollisuuksien kanssa on ollut jokseenkin puristavaa. Meitä on yksi tekemässä kaikkea tarvittavaa. Ja toinen vaatimassa jotain omasta näkökulmastaan. Perhe ei ole aina se paras.


Ihanaa kevään alkua sinulle näistä höyryistäni huolimatta. Elämä on kaiken tuhrun alla upeaa ja hyvää. Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme 💖🌼💖

25 kommenttia:

 1. Kokemuksesta pystyn aavistamaan tunnelmat siellä. Olet oikeutettu harmitukseen, mutta toiselta henkilöltä ajattelematonta kohtelua. Toivottavasti se ei ole tarkoituksellista. Tiedän kyllä ihmisiä, jotka pystyvät käyttäytymään epäreilusti. Toivottavasti saat nukuttua, eikä asiat pyörisi mielessäsi liikaa. Kuolinpesän asioiden hoitaminen on raskasta kaikin puolin. En tiedä sopivaa sanottavaa muuta kuin toivottavasti helpottuu pian eikä hankalan ihmisen kanssa tarvitse olla tekemisissä 🙏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansku!

   Olisi vain armollista, jos onnistuisi häivyttämään oman harmituksensa silloin, kun itse asialle ei ole oikein mitään tehtävissä.

   Ei tuo henkilö varmaankaan tarkoituksellisesti ole töykeä. Se on vain hänen näkökulmastaan oikein normaalia vuorovaikutusta. Tosin en usko, että hän ottaisi sitä hyvänä ja normaalina, jos käyttäytyisin häntä kohtaan samoin. Mutta en voi (enkä jaksaisi yrittääkään) muuttaa häntä. Joten pieni kolina taitaa olla vain olennainen osa meidän pakollista vuorovaikutustamme 🔔.

   Poista
 2. Tunnen paljon ihmisiä, jotka tyytymättömyydellään hallitsevat muita. Nyttävät siis omaa valtaansa. Samoin ovet yleensä niitä "energiasyöppöjä" jotka imevät muita kaiken elämänilon ja energian itseensä. Heillä itsellään on asiat huonosti ja ymmärrän, että omaa elämäänsä heijastavat muihin. Sinun ei kannata heistä välittää tai pahaa mieltä kantaa. Tuollainen ihminen käyttäytyy kaikille samoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Näinhän se on. Silti omaa pahaa mieltä on aika hidasta hallita. Täytyy tässä opetella ja harjoitella. Harjoitus tekee kuulemma mestarin 🌼.

   Poista
 3. Villasukat ovat parasta hoitoa kipeille jaloille! Nyt tuntuu kuolinpesän asiat olevan voiton puolella ja aivan ihanaa kun teillä on mahdollisuus palkata ulkopuolista siivousapua. Toivottavasti myynti sujuu ripeästi ja saatte toivomanne hinnan.
  Mukavaa viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Olemme säästäneet kovasti kuolinpesän varoja (ja nähneet paljon vaivaa) tyhjentämällä asunnon itse ja kierrättämällä kaiken mahdollisen. Nyt voi hyvällä omalla tunnolla käyttää hieman apua tuohon siivoamiseen.

   Poista
 4. Kivoja sukkia! Sitä ihmettelen, että maltat tehdä yksivärisiä. Pitäisi varmaan kokeilla joskus itsekin. Talvesi on ollut raskas, joten toivon sydämestäni, että asunnon myyminen sujuisi kivuitta! Saisit(te) vihdoinkin hengähtää ja nauttia tulevasta kesästä. Nauti nyt ensin kuitenkin alkavasta viikonlopusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Valepalmikko on kaikessa yksinkertaisuudessaan viehättävä pintaneule, joka tulee minun silmissäni kaikkein kauneimmin esiin yksivärisessä neuleessa. Samoin on aitojen palmikkoneuleidenkin kanssa.

   Valitsen yleensä joko useamman värin ja sileää neuletta tai yhden värin pintakuvioon - nyt muutaman vuoden aikana ennen kaikkea valepalmikkoon.

   Lankojen lopuista teen sitten tavallisesti raitasukkia, joskus (harvemmin) kirjoneulesukkia lankojen riittävyyden ehdoilla. Niitä kutsun monesti ripelankasukiksi. Niissä keskityn väreihin ja muotoihinkin.

   Onneksi kaikilla on ihan omat mieltymyksensä tämänkin asian suhteen. Ja minullahan on paha tapa haluta tehdä asiat aina vähän omalla tavallani 🤭.

   Poista
  2. Näin on hyvä. ♥ Palmusunnuntaita!

   Poista
 5. Valitettavasti sukulaisuus ei sulje pois ihmisestä ikäviä ominaisuuksia. Yhtä valitettavaa on, että niin sisaruksissa kuin muissakin sukulaisissa on niitä, jotka ovat valmiita ottamaan tulematta itse yhtään vastaan. Toivottavasti edes aika laimentaa saamasi viestin tuottaman pahan mielen.
  Jokaisen ihmisen kodissa on niin paljon henkilökohtaisia tavaroita ja papereita, että jo tietoturvankin vuoksi ne on käytävä läpi ja hävitettävä asiallisesti. Aikaa se vie, mutta myös palkitsee. Ihan varmasti olette säästäneet rahallisesti ison summan.
  Kauniita sukkia, jotka jalassa on lämmin ja mukava hipsutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Olen tässä kuolinpesiä hoitaessani huomannut myös sen, ettei sukulaisuus tarkoita automaattisesti mukavuutta. Mutta onneksi olen löytänyt vuosien takaa myös ihania sukulaiskontakteja. Meillä tuo mukavuuselementti on toistaiseksi tuntunut painottuneen myös suvun (ja siten suvun omien kokemusten ja historian) mukaan.

   Poista
 6. Villasukka paras sukka:-)) Minun ja veljen välit olivat aivan poikki, ennen äidin kuolemaa. Sain hoitaa äidin ja isän, ja heidän kodin ja asiat ym. Yhdessä sentään käytiin papin juttusilla. Isän asiat myös hoidin kun hän joutui pois kotoa. Isän kuoleman jälkeen, riitaisat välit helpotti kun oli kaikenlaista asiaa hoidettavana. Nykyään soitamme toisillemme melkein joka päivä, miten menee, ja mitä tekee. Olen huomannut että olemme kaikessa tosi samanlaisia. Samanlaiset vaivat ja ongelmat, yhtä herkkiä. On se hyvä että on veli olemassa, ja tuntuu että on hyvä kun on isosisko olemassa. Hän ymmärtää jos minulla on jotakin ja minä kun hän soittaa. Kuuntelija joka kokee samoja asioita tai oireita, on ihan parasta terapiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Ihanaa, että olet löytänyt yhteyden veljesi kanssa. Sukulaisuudessa on kuitenkin paljon yhteistä ja jaettavaa. Parhaimmillaan siis.

   Poista
 7. Kiitos postauksesta. Olet ihan mahdoton kutomaan sukkia ja vaikka mitä. Sitä ihastelen, koska minulta onnistuu vain sukkien parsiminen.

  Hauska tuo tapa pitää villasukkia toimistossa, mutta sehän on hyvä ja lämmin idea!

  Sinulle ikäviä puhuvalla ihmisellä on paha olla itsensä kanssa ja sitä hän purkaa sinuun. Paha mieli tulee totta kai. Taitaa olla mahdotonta olla olematta tekemisissä hänen kanssaan.

  Vanhempiesi kodin myyntiin valmistelu sujuu hyvin, vaikka on vaatinut energiaa ja aikaa paljon. Toisaalta sinun ja teidän on ollut hyvä käydä läpi sitä, mikä on ollut äidillesi ja isällesi tärkeää. Loppusuoralla olette! Onnittelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Meillä on töissä kokolattiamatot ja niillä on mukavaa hipsutella villasukissa. Enkä ole ainoa villasukkien toimistokäyttäjä meillä.

   Olen samaa mieltä, että hänellä on paha olla itsensä kanssa. Hän ehkä on tottunut pahaan oloonsa eikä huomaa sitä, miten se näkyy ulospäin.

   Perjantaina sain asunnon siivottua kuvauskuntoon. On aika voittajafiilis! 🎈

   Poista
 8. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Sinua loukkaava ihminen saattaa olla vain kateellinen sinulle tai hänellä on paha olo, jonka hän on päättänyt kohdistaa sinuun. Olette tosiaan tehneet valtavan työn asunnon tyhjentämisesä ja voitte nyt palkata siivousapua. Mainiota kevään edistymistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Hänellä on varmasti paha olo, johon hän on liian tottunut huomatakseen sitä ehkä itsekään. Hän varmasti kokee oman käytöksensä ihan normaaliksi ja asialliseksi ja uskon, että hän käyttäytyy samoin montaa muutakin ihmistä kohtaan.

   Poista
 9. Hej, Du är duktig på att sticka ! ...och det där med att tömma bostäder efter dödsbo har jag varit med om flera gånger....det är ett omfattande stort jobb och inte alltid så lätt med familjen...
  Hälsningar Lasse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hej, Lasse!

   Tack så väldigt mycket! Lägenheten är ny färdig för städerna, som kommer dit nästa veckan. Hip hip, hurra! 🎉

   Poista
 10. Suku on pahin ja monesti ihan lähiperhekin, vaikka heitä rakastaisi kuinka. Teillä ollut nyt elämää ravistavia tapauksia, jotka varmasti tuovat jokaisessa esiin uudestaan ne piirteet ja toimintamallit, joista ehkä on saanut olla vähän aikaa erossa jo. Pitää pitää vain itsestä ja omista rajoista kiinni; emme ole vastuussa toisten käytöksestä eikä aina edes tarvitse ymmärtää🩷

  VastaaPoista
 11. Kiitos, Suvi!

  Aika aikaansa kutakin. Kaikella on aikansa ja paikkansa 💖

  VastaaPoista
 12. Täällä toinen yöllisiä harmituksia poteva. Onneksi ei tarvi olla juurikaan fyysisesti tekemisissä ikävien ihmisten kanssa.
  Sukat on ihanat! Tykkää tuosta sun valepalmikosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, RH!

   Lohdutellaan yöllisten harmitusten aikaan toisiamme. Jospa se siitä?

   Poista

Kiitos kommentistasi!