maanantai 8. huhtikuuta 2024

Takatalvea toisensa jälkeen ja vihdoin kevät kutsuu

Lunta on tullut lisää ja lisää, mutta tänään vihdoin näyttää ja tuntuu pitkästä aikaa oikein keväiseltä 🥰. Punarinnat ja peipot ovat palanneet meidän pihaamme talven jälkeen. Sairaalan luona lentää lokkeja ja laulujoutsenet ovat hoilotuksistaan päätelleen tehneet tänäänkin aika monta ylilentoa tässä työhuoneeni yllä. Ja lumikin on sulanut oikein urakalla. Ihanaa.

Viime viikolla keli pääsi vielä yllättämään. Ei niin, että olisin jo vaihtanut kesärenkaat alle, vaan lunta tuli huomattavasti enemmän kuin pelkäsin odottaa. Huhtikuun puolella oltiin jo, mutta keli vaihteli kehnosta todella surkeaan matkan varrella. Tässä kohtaa ollaan kehä kolmosen sisäpuolella ja liikenne seisoo. Oli turvallista pysäyttää tuulilasin pyyhkijät ja ottaa kuva tuossa odottaessa.Erityisesti äitini kanssa kulkemani matkan myötä olen kovasti ja monesti miettinyt sitä, miten ihmisen pitäisi kohdella toista ihmistä. Millä perusteella ja kenen vuoksi?

Lähtökohtaisesti olen aina ajatellut kohtelevani muita ihmisiä neutraalisti, mutta eihän se tietenkään ole niin. Omat käsitykseni, ennakkoluuloni ja tunteeni ovat varmasti aina vaikuttaneet vuorovaikutukseeni paljon enemmän kuin olen arvannutkaan.

Ystävälliselle ihmiselle on kovin helppo vastata ystävällisesti. Haastavalla ja ikävällä tavalla turisevalle tyypille on sen sijaan paljon vaikeampaa löytää ystävällinen vastausasenne. Ja niin helppoa kärjistyä luokittelemaan ihminen hänen käyttäytymisensä mukaan ja vastata tuntemuksensa mukaisesti.

Tähän olen muutaman vuoden aikana panostanut paljon. Olen päässyt epävirallisen Susanna-asteikon mukaan jo aloittelija+-luokkaan. Muistan jo monesti, ettei kanssakaverin kehno asenne tai viestintätyyli oikeuta minua rähisemään. Olen opetellut tavoittelemaan sitä, että käyttäytyisin niin kuin itse haluan, enkä niin kuin joku provosoi minut käyttäytymään. Aika usein jo onnistun edes hieman. Olen oikeasti todella ylpeä itsestäni, sillä olen opetellut tämän ihan itse. Lapsuuden kodista tai opinnoista ei ole koskaan tullut tähän mitään apuja.

Yllättävän usein käy niin, että ärisevä tai provosoiva keskustelukumppanini tasaa kierroksensa aika nopeastikin neutraalin tai jopa arvostavan vastaanoton jälkeen. Hän palaa tunnetilasta omaan normaaliinsa ja sitten onkin paljon helpompi jatkaa keskustelua.

Ja kenellä ei olisi koskaan huonoa päivää tai hetkeä? 

Myönnän, että toisilla huonoja hetkiä on enemmän kuin toisilla, mutta me olemme erilaisia. Hyvä kohtelu palauttaa meitä parhaimmillaan hyville kotipesille. Tai ihan uusille urille. Äitini ihmetteli positiivisesti kotihoivan ystävällistä asennetta. Se tuntui kuulemma hyvältä. Niin minustakin. 💖 Kenestä ei tuntuisi?


Linnut ovat käyneet ahkerasti ruokinnalla tähän päivään asti. Toivottavasti kevät sulattaa vihdoin lumet ja avaa ruokintakanavia ihan luonnolliseen suuntaan.Lämpimiä kevätpäiviä 💖


21 kommenttia:

 1. Paljin on sielläkin satanut lunta. Meille tuli lisää 10 cm ja sitten satoikin vettä kaatamalla.
  Meille tuli mustarastaat ja punarinnat viimeviikolla. Kivaa seurailla lintujen touhuja näin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Meillä on ollut mustarastaita koko talven ajan. Punarinnat laulelevat paikoin naksuttaen, paikoin kevätvirrellä 🤭. Tänään näin kevään ensimmäisen västäräkin ja sitruunaperhosen 🥰.

   Poista
 2. Viime perjantain sää oli ka-ma-la! Eilen aurinko jo lämmitti niin, että luovuin toppatakin käytöstä. Aurinkoisia päiviä sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Katselin vuoden takaisia valokuvia ja lunta oli täällä jonkin verran silloinkin. Nyt nuo viime hetken täydelliset tuhrukelit rikkoivat kuitenkin vuosittaisen kaavan. Toivottavasti tämä ei toistu 🥰

   Poista
 3. Kiitos, Suvi!

  Sää näyttää vaihtelevan. Otetaan kaikki irti kauniista päivistä 💖.

  VastaaPoista
 4. Nostit tärkeän asian esille Susanna.
  Onneksi et ollut vielä vaihtanut kesärenkaita, kun tuli se yllätystalvi. Nyt voinee jo uskoa, että kevät tästä tulee!

  Sinulla oli muuten mainio "ruokintalaite" tiaisille. Minunkin pitää ensi talvena kokeilla kookospähkinäkuppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirpa!

   Tuo kookospähkinäkuppi oli ihan kaupasta ostettu viritelmä, vaikka teen paljon ihan omiakin viritelmiä pihan lintujen ruokapöytään. Tuo kaupan viritelmä oli erityisen hauska sitten, kun se oli melkein tyhjä ja linnut melkein katosivat sen sisään 🥰

   Poista
 5. Kevät ja kesä taitaa sittenkin tulla. Jonkin verran on jo tullut muuttolintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Työmatkoilla olen 'törmännyt' hanhi- ja joutsenparviin. En siis kirjaimellisesti, havaintoja vain. Laulujoutsenia, hanhia, töyhtöhyyppiä, västäräkkejä, peippoja ja punarintoja muiden muassa on näkynyt täällä meillä. Kyllä se kevät nyt vain saapuu enemmän ja vähemmän kohisten 💖

   Poista
 6. Vanhassa suomalaisessa sananlaskussa, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa on vinha perä. Ystävällisyyteen on helppo vastata ystävällisyydellä ja vihaisuuteen samalla mitalla. On paljon vaikeampaa vastata neutraalisti tai ystävällisesti vihaisuuteen. Minulla se sujuu suht asiallisesti töissä. Ehkä siellä tsemppauskiintiö täyttyy ja ylittyy, kun kotona sitten vihaisesti käyttäytyvä saa minulta valitettavan usein vihaista vastinetta. Jos haluaa kotona haastaa riitaa, niin paras vaihtoehto olen yleensä minä :(

  Viime perjantain keli oli kyllä aivan hirveä. Onneksi pääsit turvallisesti kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Teini-ikäinen poikani opetti minulle aikoinaan, että ärinään reagoiminen ärinällä ei tuota mitään hyvää. Sen sijaan ymmärryksellä, arvostuksella ja anteeksiannolla kohtaaminen tuottaakin ihan uuden kanavan. Se on ollut kallisarvoinen oppi, jonka aika kevyellä harjoituksella onneksi saimme aikaan.

   Sama sääntö tuntuu toimivan melkein kaikkialla muuallakin. Töissä ihan erityisesti. Siellä erilaisuuden ymmärtäminen ja arvostaminen korostuu kovasti.

   Silti toivon, että kaikki opettelisivat toimimaan työpaikalla asiallisesti omasta tunnetilasta huolimatta.

   Poista
 7. Sinulla on kannatettava tavoite. Mukavaa, että koet siinä myös kehittyneesi. Omalla kohdallani negatiivisuuteen törmätessäni huomaan ensimmäiseksi ajatuksekseni, mitä itse olen tehnyt/sanonut väärin? Lienee ainakin osittain peruja vaativasta kotikasvatuksesta ja huonosta itsetunnosta. Monia harmittaa yleistyneet kassojen ja asiakaspalvelijoiden "mukavaa päivänjatkoa" -toivotukset. Toisinaan näkee ja kuulee, että ne on ennalta opeteltuja lauseita, joilla ei välttämättä tarkoiteta mitään. Minusta ne ovat positiivisia lauseita, jotka ovat johtaneet ihan mukaviin pikkujutusteluihin mm. kaupan kassalla. Niin sen kassan kuin muiden jonottajien kanssa. Vihaiset ilmeet ovat muuttuneet naurusuiksi.
  Viime viikolla katselin kauhulla lumihangessa tepastelevia punarintoja ja peipposia. Tavoistani poiketen heitin siemeniä suoraan maahan auttaakseni muuttolintuja selviytymään, kunnes lumi sulaa. Nyt on kevät vihdoin saapunut. Toivon mukaan takatalvetkin ovat tältä erää ohi. Niin siellä kuin täälläkin. Uskalsin eilen vaihtaa kesärenkaatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Sinun luontainen reaktiosi on ollut minunkin perusreaktioni vuosia. Kun hoksasin oman vastuuni omasta käytöksestäni, oli selvää, että muillakin on samanlainen vastuu omasta käytöksestään. Jos en hyväksyisi jotain käytöstä itseltäni, miksi minun pitäisi hyväksyä se muilta? Paitsi tietenkin, jos olisin hypervaativa nipottaja, jolloin omia standardeja olisi kohtuutonta vaatia muilta.

   Positiiviset lauseet antavat muille positiivista tilaa. Kaiken ei tarvitse tulla aina sydämestä, ja siksi positiivinen vuorovaikutus on aina hyvää vuorovaikutusta.

   Minä odottelen vielä puolikauhulla tulevia säitä täällä Hämeen ytimessä. Vielä ei uskalla vaihtaa kesärenkaisiin, mutta ei siihenkään varmasti mene enää kauan.

   Poista
 8. On hienoa, että olet opetellut olemaan neutraali vaikeassakin keskustelussa. Niin metsä vastaa kuin sille huudetaan ei enää päde sinuun. Minäkin olen opetellut tätä, ensinnäkin pysymään rauhallisena. Se usein tartuu myös vaikeaan keskustelukimppaniin, koska tunteet tarttuvat. Rentouttavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Mieli tekisi vastata monesti samalla mitalla, mutta yritän miettiä ja hakea etäisyyttä vaikeisiin tilanteisiin. Pienen odottelun jälkeen dramatiikan aste laskee yllättävän paljon.

   On muuten myös yllättävän hauskaa olla vastaamatta provokaatioiden mukaisesti. Asiallinen ja ystävällinen vastaus sekoittaa pakan mielenkiintoisesti. Jos siis toinen ymmärtää asiallisuutta ja ystävällisyyttä.

   Poista
 9. Se on vaikea läksy opetella kohtelemaan ystävällisesti ärripurreja. Puhuit asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit!

   Vaikeat läksyt ovat elämän kirpein suola. Kun on valmis kohtaamaan vaikean läksyn (eikä nyt puhuta onnistumisista), on valmis jo aika moneen 🌿.

   Poista

Kiitos kommentistasi!