sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Opittavaa osaamista vai henkilökohtaisia ominaisuuksia?

Eilen, lauantaina, vietin tunnin verran pihalla retkituolissa kameran kanssa. Tänään (sunnuntaina) vietin saman verran aikaa ulkona patiolla koiran ja käsitöiden parissa. Pixie jaksoi olla ihmeellisen hyvin haukkumatta - vain ne ihan pakolliset 👍.

Eilen aamupäivällä keli helli ja lintujakin kävi pihassa ihan kiitettävästi.


Sinitiaisten lisäksi talitiaisetkin kävivät ruokinnalla. Ne eivät käyneet pötkylällä, vaan nappasivat pähkinän palasia syöttöautomaatilta. Kuorittuja auringonkukan siemeniä on ollut aika vaikea löytää tänä talvena ainakin meillä päin 🤔


Järripeipot ovat saapuneet ihan viimeaikoina. 


Ja ihan oikea varpunen rautiainen kaikkien värikkäiden vieraiden keskellä!


Naakat hamuavat lumen tulon jälkeen esille laitettua talisiemenpötkylää.


Käpytikkakin saapui käväisemään, mutta ruokatarjonta ei kutkuttanut eikä houkuttanut.


Punarinnat huutelevat kesäloitsuilla ja naksuttelevat hiljaisilla äänillä. Pysyvät enimmäkseen todella piilossa.


Rastaat ovat taas täällä. Tässä räkättirastas, joka raksutteli omenapuussa, muttei sitten kuitenkaan laskeutunut nurmikolle noukkimaan matosaalista.


Pikkuvarpusia näkyy vähän enemmän kuin tavisvarpusia. Nekin ovat kuitenkin vähenemään päin.



Peipot laulavat meidät pyörryksiin. Lisäksi ne käyvät etsimässä makupaloja pihalta.


Lisäksi pihalla kävi fasaanipariskunta, harakka, talitiainen, ja jokin lokkikin lensi ylitse.


Kaiken muun ohella pysähdyn moninaisina vuorokauden aikoina miettimään sitä, mikä ihmisen elämässä on osaamista (opeteltavaa ja kehitettävää) ja mikä ominaisuuksia (annettua, ei muutettavissa). Tämä on nimittäin aika ristivetoa aiheuttava aihe. Jos tästä ei päästä yhteiseen ymmärrykseen työpaikan sisällä, kehittäminen on aika tuloksetonta. Siis minun mielestäni.

Ajattelen niin, että osaaminen on kaikkea sitä, jota voi kehittää ja jonka tasoon itsessään voi vaikuttaa. Ominaisuus on mielestäni sitä, mikä minussa on ja johon en voi omin toimineni vaikuttaa.

Jos keskustellaan vaikkapa kielitaidosta, tämä on aika helppoa juttua. Kielitaitoaan voi kehittää kuka tahansa oikeanlaisessa ohjauksessa. Taitotasosi voi olla mitä tahansa olemattomasta erinomaiseen. Toki taito vaihtelee valitun kielen mukaan. Tässä on kyse ehdottomasti osaamisesta.

Kun puhutaan ominaisuuksista, puhutaan niistä asioista, joita meissä on, mutta joita emme pääse muuttamaan omin keinoin. Kuten silmien väri. Pituus. Veriryhmä. Ja niin edelleen.

Näiden helppojen tapausten väliin jää paljon harmaata aluetta, joista olemme yllättävän usein eri mieltä.


Osaaminen ei ole sama asia kuin lahjakkuus (ainakaan minun mielestäni). Joku voi olla musikaalisesti lahjakas, mutta vaatii työtä ja opettelua, että lahjakkuus kääntyy osaamiseksi. Jokainen voi opetella ja oppia musiikkia ja musikaalisuutta. Se on vain joillekin paljon helpompaa kuin muille. On kuitenkin ihan puskista huutelemista, ettei vähemmän musikaalisesti lahjakas ihminen voisi opetella musiikkia ja oppia siinä taitavaksi.

Musikaalisuudesta ei väitellä työelämässä. Enemmänkin vedotaan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kun kyse on stressin sietämisestä, erilaisuuden ymmärtämisestä, uuteen heittäytymisestä tai muutoksiin sopeutumisesta. Näiden kohdalla on kutsuvaa uskotella itselleen ja muille, että kehittyminen näiden asioiden suhteen ei ole mahdollista, koska kyse ei ole taidoista, vaan henkilökohtaisista ominaisuuksista (joihin emme siis voi mitenkään vaikuttaa).


Mikä on sinun mielestäsi opeteltavaa työelämä-/yhteiskuntataitoa?

Ja mikä on vain henkilökohtaista ominaisuutta, johon ei vain voi itse vaikuttaa?



Edit 4.5.2024 Varpunen olikin rautiainen. Kiitos vinkistä, anonyymi!

13 kommenttia:

  1. Järripeippoja on näkynyt myös meillä. Helposti tunnistettava ääni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Kävin kuuntelemassa Luontoportissa järripeipon äänen ja mieleni valaistui. Ääni ja lintu löysivät mielessäni vihdoin toisensa.

      Poista
  2. Upeat kuvat! Kiva opetella kauttasi tunnistamaan 'uusia' lintuja, kiitos!
    Aurinkoista vappua!

    VastaaPoista
  3. Kauniita kuvia. Minäkin olen opetellut tuntemaan eri lintuja. Peipposet ovat kauniita ja sinitiainen on ehdoton suosikkini.
    Iloista Vappua.

    VastaaPoista
  4. Hienot lintukuvat! Taas alkoi vähän harmittelemaan, etten tunnista lintuja enkä ole oppinut havaitsemaan arkoja yksilöitä.

    Minusta aika moni asia on opeteltavissa, jos vaan löytyy halua siihen. Tokihan se on raskasta opetella asiaa, joka henkilökohtaisista ominaisuuksista johtuen tuntuu stressaavalta, pelottavalta tai ärsyttävältä. Opettelu voi tyssätä siihen, kun se on työlästä. Opettelu sujuu kevyemmin kun asia on mieluisa.

    Minun perusluonteeni on sotkuinen. Pystyn hirveällä tsempillä pitämään itseäni rajoitetuissa paikoissa tai rajoitetun aikaa. Sitten kyllästyn sen työläyteen ja turhauttavuuteen ja palaan takaisin sotkuiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kepposka!

      Kaikki on lintujenkin suhteen opittavissa. Lintu kerrallaan 👍.

      Oppimisen miellyttävyyteen vaikuttavat ainakin motivaatio, aikataulu ja aikaisempi osaaminen. Mutta kun oppiminen edistyy, palkinnoksi saa upeita onnistumiskokemuksia, jotka ovat korvaamattomia ja mittaamattoman arvokkaita kokemuksia.

      Oppimisen tavoitteet kannattaa asettaa reiluiksi, kohtuullisiksi ja tavoitettaviksi, jos se vain on itsestä kiinni. Kunhan kaikki askelet suuntaavat eteenpäin, kaikki on etenemistä 🤸‍♀️.

      Poista
  5. Upeat kuvat! Kolmannessa taitaa olla rautiainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos!
      Niinpä taitaa ollakin. En osannut moista vierasta kotipihalle odottaakaan 🥰

      Poista

Kiitos kommentistasi!