tiistai 17. syyskuuta 2019

Viinirypäleiden jalostamista - linkit resepteihin

Ensimmäinen kokeilukierros viinirypäleiden kanssa on maalissa. Ensin kokeilin hilloa kahdella eri reseptillä. Piti kokeilla, sillä vaikeusasteen ero oli huima. Halusin todellakin tietää, mihin ponnistelut kannattaa suunnata. En ole varsinaisesti mikään keittiöihminen, jos sellaisia nyt on edes olemassakaan? Ihan oma termi...


Ensin kokeilin helpompaa hilloreseptiä. Avun sivuilta Hanna Sumarin blogista löysin helpoimman ja uskottavimman kokeilureseptin: https://blogit.apu.fi/hannasumari/iihana-viinirypalesato-siirtyi-oksilta-purkkeihin/ Rypäleet kypsennettiin kuorineen ja kuoret siivilöitiin samalla kuin isot siemenetkin. Sitä löytyy noista kierrekansipurkeista. Hyvältä maistui :-)

Toinen hillokokeilu kohdistui patalinnun huomattavasti työläämpään reseptiin: http://patalintu.blogspot.com/2011/10/viininkorjuuta-sailontaa-ja-superhyvia.html

Tuota löytyy noista napsautuslukkokannellisista purkeista. Resepti oli TODELLA työläs. Vastaavia reseptejä löytyi paljon. Niissä rypäleiden kuoret piti ensin poistaa (HIDASTA!), vaikka ne kiehautettiin lopussa koko soosin kanssa. Mitään maullista lisäarvoa en löytänyt - ei ollut mielestäni työlään kuorimisen arvoista puuhaa.

Viinirypälesiirappi löytyi täältä Patalinnun sivulta:  http://patalintu.blogspot.com/2011/10/viininkorjuuta-sailontaa-ja-superhyvia.html. En kuorinut rypäleitä, vaan siivilöin kuoret ja siemenet samalla kertaa. Käytin vähän ohjetta enemmän vettä ja lopputulos oli ihana :-)

Seuraavaksi teen hilloa jollain näiden reseptien välimuodolla. EN aio kuoria viinirypäleitä enää kertaakaan. Ihan turhaa ja kovasti aikaa vievää touhua. Jos on kulinaristi, voi löytää makueron, jota minä en löytänyt. Kannattaa siis kokeilla kumpaakin ohjetta varmuuden vuoksi :-)

Oletko mehustanut tai tehnyt hilloja tai hyytelöä? Millä reseptillä? Ja olitko tyytyväinen?

Ihanaa syyskuun jatkoa!

9 kommenttia:

 1. Minä tein jonkin verran Aronia marjoista hilloa, puolukkaa olen saanut poimittua paljon, tein hilloa ja survosta talveksi,tykkään puolukkasurvosta syödä ruuan lisukkeena esim. ja omenista teinkin aika paljon hilloa, täällä on omena kauppiaita kauppojen edessä, ja pyysin yhdestä talostakin, teen sitten talvella omenakaurapuuroa, Aronia marjahilloa laitan täytekakun väliin jouluna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä olet ollut aikaansaava!

   Meilläkin olisi ollut omenia (ja on vieläkin), mutta en ole vain ehtinyt :-)
   Enkä muutenkaan ole mikään peruskodinhengetär.
   Tämän kerran hilloamiset ovat iso poikkeus minun kohdallani. Iso riman ylitys :-)

   Poista
 2. Varmaan herkullista! En ole tehnyt hilloja pitkään aikaan ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)

   Minun ensimmäiset hilloamiset koskaan.
   Rypäleitä olisi vielä vaikka kuinka, mutta äsken juuri uurastin toisen satsin hilloja.
   Loput jäävät linnuille, jos huolivat.

   Poista
 3. Varmasti herkkua. Tekisin, jos kokkaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämäni ensimmäiset hillot ;-) On niin sankariolo, sillä en ole mikään kodin hengetär tai edes kokki :-)

   Poista
 4. TÄNÄ VUONNA EN OLE TEHNYT MITÄÄN. KAIKENMOISTA ON KYLLÄ TULLUT KOKEILTUA, MUTTA MEILLÄ SYÖDÄÄN ESIM HILLOA NIIN VÄHÄN, ETTEI EDES KANNATA. jOS PURKKI TALVESSA MENEE, NIIN HYVÄ. EN VAAN OSAA LAITTAA SITÄ OIKEIN MIHINKÄÄN, EI MAISTU. LIIAN MAKEAA :)
  APUA, ANTEEKSI, ETTÄ HUUDAN ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EI SE MITÄÄN! ;-)

   Hassuahan tässä on se, ettei meilläkään käytetä hilloa. Enkä edes leivo. Mutta kun en mitään parampaakaan keksinyt valmistaa, niin sain jotain suuresta sadosta hyödynnettyä. Loput rypäleet jäivät köynnökseen roikkumaan.

   Seuraava tavoite on löytää ihmisiä, jotka käyttävät hilloa ;-) Meneehän tämä syksy näinkin :-)

   Poista
 5. Zilga-köynnös on jo useita vuosia vanha. Jotenkin minun on pnanut mielessä tehdä siitä hilloa, mutta sokerin käyttö hirvittää ja se, että en varmaankaan koskaan käyttäisi sitä. Köynnös on kasvanut valtavasi ja on osin pergolassa ja täytynee poistaa marjatertut ja viedä metsään. Linnut eivät mene vessaan syötyään, joten siivo on sen mukainen.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)