tiistai 24. syyskuuta 2019

Pikaisia lomakuulumisia Latviasta :-)

Lyhyt pikapäivitys täältä lomareissulta. Majapaikkana on Riika Latviassa. Tulin tänne autolla, laivalla ja vielä kerran autolla. Asunto on hieman kauempana Riian keskustasta, sillä liikun auton kanssa, keskustaan en halua auton kanssa liikkua.

Majapaikkani löytyi booking.comin kautta, niin kuin on löytynyt muutaman kerran aikaisemminkin. Ehdottoman hyvä asunto. Ja äärettömän hyvä, etten ottanut huoneistoa yhtään lähempää keskustaa, kun aion kuitenkin matkustella suurimman osan ajasta.

En ole ollut Latviassa koskaan aikaisemmin, joten tämä on ensikosketus siis. Ihan ensimmäiset tuntumat tulivat liikenteen kautta. Ne olivat henkeä salpaavia!

Latvialainen liikennekulttuuri on tämän lyhyen kokemuksen perusteella aika kaksijakoista. Kaupungissa autoilijat ovat huomaavaisia ja kohteliaita. Tallinnassa autojen töötit laulavat helposti ja nopeasti, jos vähänkään mietit tai olet jonkun mielestä hidas (tämä on siis minun kokemukseni). Täällä annetaan tilaa eikä hermostumisia juuri näy.

Maantiellä meno on myös kaksijakoinen. Kun uhkana on videovalvonta, kaikki noudattavat sääntöjä ja nopeusrajoituksia aivan viimeisen päälle. Kun videovalvonnan uhka päättyy, päättyy suurimmalla osalla osa tai jopa kaikki sääntösidonnaisuudetkin.

Latvialainen maantieajo vaatii herkkyyttä, stressin sietokykyä ja luovimista. Maksiminopeudesta tulee helposti miniminopeus. Ohittamaan täytyy päästä. Joku tekee sen nätisti, toinen tekee henkeäsalpaavia ohituksia ja kaistanvaihtoja kerta toisensa jälkeen. Pahimmillaan tiellä on neljä autoa rinnakkain, vaikka minun silmäni erottaa vain kaksi maalattua kaistaa.

Täytyy tehdä jossain vaiheessa yhteenvetoa siitä, mitä kaikkea paikallisesta liikenteestä olen oppinut tämän retken aikana. Toki paljon muutakin mielenkiintoista on tapahtunut loman aikana jo nyt.

Kirjoittelen siis enemmän päästyäni takaisin kotimaan kamaralle ja omaan kotiin kaiken tuttun keskelle lepäämään (loman jäljiltä) ja hengähtämään :-)

Upeaa syksyn jatkoa!


17 kommenttia:

 1. Uskallit lähteä autolla sinne, en tietenkään aliarvioi ajamistasi, mutta siellä on vähän erilaista ja erilaiset ajajat rateissa, itse en ymmärtäisi liikenne merkeistä siellä, saati ajo suunnista.Onneksi olet kotiutunut, ja missäpä kaikkein eniten lepää kuin kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen Viron matka autolla yksin oli iso juttu. Sen kanssa oli kyllä perhosia mahassa etukäteen ;-)

   Kahden onnistuneen itsenäisen automatkan jälkeen Virossa Latvia ei kuitenkaan ole enää niin iso harppaus. Moni muu asia hermostutti etukäteen, mutta ei autoilu.

   Vielä olen reissussa, kotona pitäisi olla perjantai-iltana. Huominen torstai on siis vielä täällä lomailua ja perjantai onkin sitten matkapäivä kotia kohti :-)

   Poista
 2. Ihana paikka kuvassa!
  Ja kai sulla on kojelautakamera? Auttaa selvittään asioita, jos jotain sattuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota hiekkarantaa riittää täällä muodossa ja toisessa ihan mahdottomasti :-)

   Ei ole kojelautakameraa. Vasta tuolla matkalla tuli mieleen, että jos sellainen olisi, saisi koostettua todellisen vauhtia ja vaarallisia tilanteita -videon ;-) Yritän ajella ennakoiden ja laskelmoiden, ettei mitään pääse käymään. Loma on leppoisampaa ilman mitään sattumuksia.

   Poista
 3. Mukavia lomapäiviä Latviassa! Onko kuvassa Jurmalan rantamaisemaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minttuli!

   Ei ihan. Itse asiassa kävin JUrmalaan tutustumassa paremmin vasta tänään. Jurmalan rannathan ovat pohjoiseen päin. Kun Jurmalasta jatkaa luoteeseen päin viimeiseen nurkkaan asti, ollaan Kolkassa. Sieltä edelleen jatketaan lounaaseen parikymmentä (?) kilometriä, saavutaan Mazirben kylään. Tämä ranta on sieltä. Hiekkarannat jatkuvat siis vielä länsirannikollakin eivätkä rajoitu vain Jurmalaan. Jos hiekkarannoista tykkää, tuolla löytyy monen monta ihanaa paikkaa :-)

   Poista
 4. Oikein hyvää ja rentouttavaa lomaa.

  VastaaPoista
 5. Mukavia lomahetkiä sinne siis. =) ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
 6. Aika hurjaltakuulostaa meno tuolla Latviassa. En uskaltaisi kyllä itse siellä ajaa.
  Tänään sain muuten ihanan arvontavoittoni ja kauniita kortteja. Kiitos niistä ja hienoa syksyä sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että paketti saapui sinulle!
   Kaikki viivästyi ensin omien kiiretteni vuoksi. Lopulta paketin lähettäminen jäi miehelleni, kun minä lähdin reissuun. Hän on tapansa mukaisesti hoitanut oman osuutensa ajoissa ja täsmälleen :-)

   Kaikki täällä kokemani on melkoisen kaksijakoista. Jos liikenne on paikoin hurjaa näin suomalaisin silmin katsoen, niin toisinaan se on niin kärsivällistä, ystävällistä ja joustavaa. Vaikka ympäristö näyttää hurjalta, autoilijat ovat selvästikin aika valmiita reagoimaan nopeasti. Ongelma on vain se, etten minä osaa reagoida yhtä nopeasti.

   Tällä hetkellä tuntuu jo melkein kotoisalta :-) Paikatkin alkavat jo painua mieleen.

   Poista
 7. Aloitin lukemaan matkakertomustasi. Unohtumaton kokemus varmaan ja uskalias nainen olet, kun yksin ulkomailla ajelet. Oliko autossa navigaattori? Minä en edes Suomessa ajellessa pärjää ilman sitä.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)