tiistai 27. lokakuuta 2020

Närhi tuli taas vakiovieraaksi :-)

Talven lähestyminen on tuonut meidän pihaamme sellaisia vieraita, joita siellä ei kesällä näe. Osin ehkä senkin vuoksi, että kaikissa puissa ja pensaissa ovat kaikki lehdet tallella ja näkyvyys on heikko. Mutta osin myös ihan vain vuodenajan ansiosta.

Tänään ehdin seurailemaan (odotellessani hetken seuraavan palaverin alkamista) pihassa hääräävää oravaa. Se kävi ihan kuumana pihan lintujen ruokintalaitteiden kanssa. Keräsi suuhunsa lastin auringonkukansiemeniä ja kiiruhti sitten johonkin päin pihaa piilottelemaan ja jemmaamaan niitä. Palasi oitis takaisin ahmimaan lisää siemeniä ja syöksyi samantien taas piilottelemaan niitä.

Jossain vaiheessa se syöksyi selvästikin jonkin pikkulinnun perässä ensin ruokintalaitteille ja sitten siitä eteenpäin omenapuun oksille. Ottikohan tintti sen jemmaaman siemenen? Orava palasi kohta takaisin ruokintalaitteille toistamaan maneereitaan.

Pian huomasin toisenkin oravan. Ne eivät tulleet toimeen keskenään, eivät edes yrittäneet. Toinen jahtasi toista vimmalla ja apinan raivolla (en tiedä, mistä tuo sanonta tulee). Aggressiivisuus oli ilmassa paksuna ja tukevana, melkein käsin kosketeltavana huuruna.

Viime sunnuntaina kävin ulkoiluttamassa kameraa hetken verran ja pihan sinitinttien lisäksi kuvattavaksi suostui alueen närhi. Metsässä olen kuunnellut niitä kesästä asti (keväällä metsä jäi vähemmälle) ja viime viikkoina nekin (kaksi kappaletta) ovat löytäneet tiensä kotipihallemme. Siellä en saanut niistä kuvia, mutta naapurustokävely tuotti tilaisuuden. Ovat ne vain niin upeita lintuja :-)

Sembramännyn oksan päässä oli jotain kutsuvaa. Siihen piti ihan paneutua :-)



Närhi lensi mahdollisimman piiloisiin paikkoihin. Jostain kulmasta kuvan saattoi päästä ottamaan niin, että närhikin mahtui kuvaan :-)




Työpäivän jälkeen on jo aika hämärää etenkin pilvisellä kelillä. Sieniretket työpäivän jälkeen eivät tule enää kyseeseen, tiivis kuusimetsä on sitäkin pimeämpi. Täytyy tyytyä talsimaan ihmiselle rakennettuja reittejä. Hieman tylsää, mutta onneksi on olemassa viikonloput :-)


16 kommenttia:

  1. Mua ihan nauratti taas se hyvä neuvo kaamosmasennukseen taipuvaisille: ulkoile valoisalla. Mitenpä ulkoilet, kun oot koko valoisan ajan töissä... no, mua se ei koske, mutta monia muita pimeässä vaeltajia.
    Meillä taisi toinen oravista jäädä auton alle, kun ei ole enää kuin yksi käynyt, ja raato oli tuossa muutaman kymmenen metrin päässä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt tuli myös neuvo, että kansallispuistojen (pysäköinti)ruuhkien vuoksi pitäisi alkaa retkeilemään arkiviikon aikana!

      Voi oravaparkaa :-(

      Poista
  2. Aivan mahtavat kuvat närhestä! Kyllä kadehdin teitä jotka osaavat käyttää kameraa noin hienosti.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle Susanna!

    VastaaPoista
  3. Wonderful and great shots from this beautiful bird !
    Greetings from Germany

    VastaaPoista
  4. Hienot kuvat närhistä. Kaunis lintu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minttuli! Kaunis se on - tykkään äänestäkin :-)

      Poista
  5. Sembramänty on kaunis puu. Onko teillä ollut pähkinähakkia puussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei ole ollut. Naapurissa on jokin eksoottisempi mänty ja siellä olen välillä nähnyt hakin :-)

      Poista
  6. Kyllä närhi on kaunis. Hyvät kuvat.

    VastaaPoista
  7. Upeat kuvat. Närhen äänivalikoima on aikamoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Tunnistan vasta kapeasti närhen ääntelyä, mutta tykkään kovasti. Ei sievistele yhtään :-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!