tiistai 25. toukokuuta 2021

Ikähaaste töissä ja valkohäntäkauris

Vaikka haluan uskoa tasaveroiseen yhteiskuntaan, koen silti jääneeni ikäennakkoluulojen hampaisiin. Kun täytin 50 vuotta, työpaikkahakemuksiini ei tullut enää haastattelupyyntöjä. Ei väliä, kuinka pätevä tehtävään mielestäni olin. En päässyt kertaakaan edes ensimmäiseen haastatteluun (yhtä poikkeusta lukuunottamatta).

Olen kehittänyt itseni kehittämistä vuosikymmeniä, mutta sillä ei monin paikoin ole mitään merkitystä. Koska olen yli 50 vuotta. Ikäennakkoluulot ovat vahvoja.

Haluaisin haastaa työelämän miettimään enemmän osaamista ja joustamista kuin vähäistä työelämäkokemusta. Ehkä molempia pitäisi olla mukana menestyvässä työtiimissä?

Valkohäntäkauriiden (-peurojen) lauma osui reitilleni. Ne kulkivat pihojen vieressä, vaan eivät pihoissa.


Tämä valkohäntä on tiineenä, maha pullottelee lupaavasti.


Ruoho maistuu kaikille. Ihana aamunäkymä 🥰.

Upeaa kesän alkua! Ja menestystä töissä iästä ja muusta statuksesta huolimatta!

18 kommenttia:

  1. Surullista ettei 50-vuotiasta enää kutsuta edes haastatteluun. Itse työskentelin hoitoalalla ja siellä kyllä kelpasi töihin vanhempanakin. Sain viimeisen vakituisen virankin vielä 58-vuotiaana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se minunkin mielestäni on surullista. Uusimmat huhut kertovat tosin trendin jopa osin kääntyneen. Ehkei tässä kannata sittenkään luovuttaa 👍.

      Poista
  2. Huomenta! Haastan sinut tekemään blogiisi postauksen lempiblogeistasi! Mieti mitä blogeja luet ja listaa niistä parhaimmat! Me tarvitsemme kesäksi luettavaa!🤍

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mahtavasta haasteesta, Jasmin!
      Lupaan ottaa sen kirjoituslistalle ihan lähiaikoina 👍.

      Poista
  3. Naisen työuralla esteitä riittää. Ensimmäisissä työpaikoissa pitäisi olla kaksvitonen varustettuna kolmella akateemisella tutkinnolla ja 10 vuoden työkokemuksella. Sitten ura jumittuu, kun pelätään äitiyslomia, hoitovapaita ja sairastelevia pikkulapsia. Kun ura vihdoin pääsee vauhtiin, tuleekin ikä vastaan. Melkoista tuulimyllyjä vastaan taistelemista.
    Kristiinan kommentti hoitoalalta pitää varmasti paikkansa johtuen osittain myös siitä, että hoitoalalla on valtava työvoimapula. Naapurin 70 vuotta täyttänyt sairaanhoitaja tekee jatkuvasti keikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nainen ei taida olla koskaan sopivassa vaiheessa työelämän haasteisiin rekrytoijien näkökulmasta. Olen tosin kuullut positiivisia huhuja siitä, että trendi olisi vähän muuttunut. Se olisi mahdottoman hyvä uutinen 😊.

      Poista
  4. Oma työni on sen luonteista, etten ole joutunut kokemaan ikäsyrjintää, mutta ystäväpiirissä noihin kuvaamiisi juttuihin törmää jatkuvasti. Samoin kuulen usein kertomuksia nuorista työntekijöistä, joiden työmotivaatio on hyvin heikko ja aidanalitukset tavallisia. Kai työnantajalle olisi järkevintä palkata tehokas ja osaava työntekijä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työn hakemisen lisäksi ikäsyrjinnän kohteeksi pääsee helposti nykyiselläkin työpaikalla. Se on mahdottoman surullista 😥.

      Poista
  5. Samaan aikaan valtio huutelee että ihmisten pitäisi pidentää työuraa, taas on tässäkin asiassa syúkset ristissä todellisuuden kanssa.
    Ihunia valkohäntiä;) Meillä vain rusakot uskaltautuu pihoille syömään tuoretta ruohoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä se!

      En tiedä, onko oletuksena sitten se, että ikääntyneet olisivat valmiita tekemään mitä tahansa oman osaamistasonsa alittavaa työtä pysyäkseen vain työmarkkinoilla? Ihan järjetöntä puuhaa, jolla Suomi ei nouse yhtään mihinkään.

      Poista
  6. Hienot kuvat peurasta.
    Ajat muuttuu.. aikanaan mun ystävätär haki töitä eron jälkeen, oli 48 v, muutama sana itsestä ja laittoi mukaan kuvansa (on edelleen nuorekkaan oloinen 70-vuotias). Olisi saanut jokaisen työn mitä haki, (yleisön palveluammatti). Nyt on toista, tarttee olla pitkät sepustukset ym tiedot. Luulisin. Itse olen myös päässyt puhelinsoitolla haastatteluun ja siitä töihin, siis ennenkuin jäin freelanceriksi. Tsemppiä sulle, olet vielä nuori.

    VastaaPoista
  7. Ymmärtäis jotenkin aloilla, joilla ulkomuoto tai fyysinen jaksaminen on tärkeämpää, mutta olen ymmärtänyt, että Sinun alalla sillä ei ole väliä, vaan enempi henkisillä resursseilla. Mutta olen onnellinen siitä, ettei mun tarvi kelvata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei tässä työssä ulkonäkö eikä fyysinen kuntokaan ole niitä ykkösasioita.

      Mies kertoi juuri kuulleensa, että asenneilmapiiri olisi rekrytoijilla hieman muutoksen kourissa. Jospa sitä sittenkin jatkaisi kokeilemista?

      Poista
  8. On se vaan upea. Valitettavasti on sattunut paljon kauris kolareita. Hyvä kanta tällähetkellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se upea, samaa mieltä.

      Ihan en ymmärrä sitä metsästysyhtälöä, että noita ruokitaan talvet ja ammutaan loppu aika vuodesta. Ei jotenkin kuulosta luonnolliselta.

      Poista

Kiitos kommentistasi!