maanantai 26. heinäkuuta 2021

Ukko-fasaanin yöpuu

Kelit eivät ole olleet maailman parhaita, mutta uutisten perusteella eivät maailman huonoimpiakaan. Oli miten oli, on ollut hyvä viettää aikaa, jolloin ei ole tarvinnut stressata työasioista, on voinut vain sulkea kappaleen elämäänsä historiaan ja valmistautua tulevaan. Helteistä huolimatta olen eheytynyt 💖.

Oma loma ei ole vielä loppu, mutta yhteinen loma puolison kanssa on melkein lopussa.

Meillä päin melkein kaikki kukkakedot ja kukalliset tien vierustat on niitetty alas. Iso joukko nälkäisiä perhosia ja sudenkorentoja etsii uusia asetelmia. Pujoja on sen sijaan jätetty niittämättä oikein roppakaupalla. Omalla, ei niin mahdottoman pahalla pujoallergialla ulkona oleilu on vaikeaa ja nuhaista. Aina toivon, että tähän aikaan vuodesta niitettäisiin pujot ja ne kukkivat hyönteiskasvit saisivat elää hieman kauemmin. Siitä olisi iloa niin ihmisille kuin luonnollekin.

Kadonneet kukkakedot näkyvät melkoisina perhosinvaasioina omalla pihalla. Perhosia saa taas ihan väistellä. Neitoperhoset, herukka- eli liuskaperhoset ja suruvaipat (miehen käännös: sorrow pampers 🤭) ovat kansoittaneet pihamme. Eivät poseeraa, mutta lentelevät ja ovat paikalla. Olen lisännyt perhosbaarien määrää, jotta sinne mahtuisi ampiaisten lisäksi mukaan myös perhosia. Harmi, että perhosten ruokakedot ovat tyystin kadonneet 😞.

Lintuja kuulee ja näkyy lähinnä puissa. Poikaset viestittelevät emojensa kanssa ja sitä viestintää kuunnellessa pääsee paikantamaan poikasten ja emojen olinpaikat.

Fasaania en olisi huomannut, jollei se olisi lennähtänyt puuhun juuri silloin, kun katsoin ulos ikkunasta. Se lennähti hopeakuuseen yöpuulle.

Tämä kuva on otettu olohuoneen ikkunasta. Pian fasaani asettui vähemmän näkyvälle paikalle ja siirryin ulos etsimään parempaa kuvakulmaa.


Jollen olisi tiennyt, en olisi sitä löytänyt.


Hieman aikaa pälyiltyään se nousi hieman valmiimpaan asentoon.
Ei mitään hätää, kaikki kunnossa.

Fasaani jäi yöpymään noille sijoilleen. Aamulla oli poissa ja illalla palasi takaisin. Ei hassumpaa 💖.

20 kommenttia:

 1. Meilläkin oli joskus fasaaneita pihaalueella mutta ne katosi mysteerisesti johonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä fasaanit ovat aika tavallisia vieraita, mutta ensimmäisen kerran nyt huomasin sen jäävän meille yövieraaksi.

   Poista
 2. Meidän pihassa yksi fasaani tallusteli joskus vuosia sitten. Hienot kuvat sait vieraastanne. Perhosia on lennellyt meilläkin ihan valtavan paljon. Kukkapenkeissä niillä riittää työtä. Kameran kanssa olen niitä metsästellyt, mutta ovat veitikat niin nopeita, että niitä on vaikea kuvata. Jotain olen sentään saanut muistikortille.
  Ihanaa loppukesää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piipe!

   Meillä fasaani on melko tavallinen vieras, etenkin talvella ruokailulla ja keväällä suutaan soittamassa aamuvarhaisesta asti 🤭.

   Poista
 3. Vähän hämmästyneen näköinen fasaani :)
  Sureksin just tänään noita pientareita, täälläpäin kun kasvaa vaarantunutta keltamataraakin, ja siinä ne menee missä lupiinitkin. Enemmän lienee kuitenkin piennarmatarakasvustoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihan niin kuin ihmettelisi, että miten onkaan tuonne puuhun joutunut 😂.

   Poista
 4. Miehesi tykkää sit varmaan mun luokittelusta eli vaippakansalainen (citizen diapers),lapsikansalainen, teini ja kansalainen. Teineillä ei siis ole kansalaisoikeuksia, ne ei liene muutamaan vuoteen edes ihmisiä;DD

  Tallinnan satamassa laivan kaiteella istuskeli aivan järkyn kokoinen lokki, sellaista kanan kokoluokkaa ;DD Päästi aika lähelle, välissä oli sellainen vihreä laivaroskis ja about metri lisää, pitkän aikaa jupisin sille, se vain käänteli päätään ja tarkkaili. Tietenkin ainoa kerta koko reissulla kun puhelin oli hytissä latauksessa, niiiiin tavallista tuuria!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kuin teinit kasvavat täysi-ikäisiksi, heidän vanhemmillaan ei ole enää mitään oikeuksia - heidän asioihinsa siis. Välillä jopa niin täydellisesti, että aikuisen lapsen auttaminen on yhteiskunnan puolesta tehty miltei mahdottomaksi, vaikka se olisi kaikkien osapuolten tavoitteena. Holhousyhteiskunta aina silloin tällöin. Ainakin silloin, kun sitä holhousta ei tarvittaisi.

   Olisikohan ollut merilokki (https://luontoportti.com/t/533/merilokki) tai harmaalokki (https://luontoportti.com/t/495/harmaalokki)? Ovat melkoisen kokoisia molemmat 🤔.

   Poista
  2. En tahdo tietää, tahdon pitää mutanttininjalokki-kuvitelmani;D

   Poista
  3. No mutta sehän on ihan mahdollinen vaihtoehto! 🥰

   Poista
 5. Hienot kuvat fasaanista kortteerissaan. Perhosia on tänä kesänä ollut valtavasti. Jätän joutomaat niittämättä, jotta niillä olisi isäntäkasveja ja syötävää. Omat viljelyksetkin näyttävät ilahduttavan niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Cheri!

   Sinulla on siellä onnellisia perhosia 💖!

   Poista
 6. Voi että miten upeat fasaanikuvat! Lintu ei herättänyt aikasin aamulla huutamalla ja ravistamalla itseään? Olisipa meilläkin vielä fasaaneja täällä! Niitä oli puutarhassa ennen paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Tähän aikaan vuodesta fasaanit ovat huomattavan paljon hiljaisempia kuin keväällä ja alkukesästä. Ukot välillä huutelevat kainosti naaraitaan, mutta isoja kiekumisia en ole juurikaan kuullut.

   Poista
 7. Hienot kuvat fasaanista. Eipä ihan heti tule ajatelleeksi, että fasaanejakin voi tiirailla puiden oksilta.
  Tämä on ollut loistava perhoskesä. Tänään alkaneet sateet toivottavasti edistävät uusien perhossukupolvien kuoriutumista. Luin lehdestä, että siinäkin mielessä sade on tarpeellinen.
  Pitkä helle ja kuivuus aiheutti hiukan mielenkin kärvistymistä. Maailman sääuutisia katsellessa voi kyllä pitää itseään edelleen varsin onnekkaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Eipä niitä fasaaneja tuolta oksilta huomaisikaan, vaikka yrittäisi. Kerran aikaisemmin olen nähnyt fasaanin oksalla. Pergolan katolla niitä on käynyt patsastellut kolmekin kerralla 😊.

   Tänään satoi, paikoin ihan reippaastikin. Toivottavasti tästä alkaa uusi (hyvä) kausi luonnossa.

   Poista
 8. Perhosten määrä on ollut kyllä melkoinen tänä kesänä meidänkin pihassa johtuen varmaan runsaasta mäkimeiramikasvustosta. Teiden varsilla kukkien niittäminen on vähän kaksipuolinen juttu - autoillessa runsaista kasvustoista on suorastaan haittaa, mutta perhosten kannalta toki olisi hyvä antaa kukkien kukkia. Meillä päin on monet tiet niin mutkaisia, että näkyvyys on jo muutenkin huono ja sitten nuo pitkät kasvustot haittaavat lisää. Mutta pihoilla ja niityillä saavat kyllä kukat kukkia runsaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoskasveja pitäisi hankkia minunkin. Ei tarvitsisi niin paljon etsiä oikeita cocktail-sekoituksia perhosbaareihin.

   Ymmärrän tienvarsien niittämisen silloin, kun sille selvästikin on tarvetta. Kaupunkiolosuhteissa kyse on esteettisestä siistimisestä, sillä allergiaa aiheuttavia kasveja ei niitetä sen enempää kuin muitakaan. Kyse ei ole näköesteestä pysäköintialueen ja pellon tai pysäköintialueen ja metsän välillä. Kyse ei ole myöskään pujon torjunnasta. Mistä ihmeestä oikein on kyse?

   Selvästikin rakennuskäyttöön varattu maa toimii talvella lumenkaatopaikkana, kesällä niittynä. Kunnes se heinäkuun puolessa välissä kaikki niitetään alas. Mistä syystä? Vieressä oleva joutoalue saa kukoistaa pujopeltona, sille ei tehdä muuta kuin reunojen siistiminen. 😡

   Poista
 9. Aivan upeat kuvat olet saanut ukkofasaanista. Omassa pihapiirissä patsastelee myös ukkofasaani ja pari kanaa, joilla on nyt liuta pieniä poikasia perässään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Valo ki!

   Meillä naaraat ovat pysytelleet poissa kevään jälkeen. Ovat varmaan lähistöllä poikastensa kanssa.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)