maanantai 14. marraskuuta 2022

Kuinka huonosti ihminen saa käyttäytyä? Ja Pixien banaanihetki 🍌

Kuinka huonosti ihminen saa käyttäytyä toiselle ihmiselle? Laillisesti? Moraalisesti? Yleisesti hyväksyttävästi? Missä menee se raja, että joku pakottaa pysähtymään siihen?

Käytännön näppituntumani on se, että mitä "tärkeämpi" ihminen, sitä huonommin saa käyttäytyä. Toisaalta - todella harvoin huonosta käyttäytymisestä seuraa mitään oikeita seuraamuksia. Näillä eväillä me aikuiset yritämme opettaa jälkipolville kiusaamattomuuden ja väkivallattomuuden kulttuuria. Ei tule onnistumaan, veikkaan minä.


Yritän tässä välttää henkilökohtaisuuden ansan, vaikka tietenkin taustalla on paljon henkilökohtaista pohdintaa. Aloitan ensin kansainvälisestä moottoriurheilusta. Formula 1.

Max Verstappen on hallitseva ja tittelinsä uudistava F1-maailmanmestari. Hän ei auttanut tallikaveria, vaikka tallikaveri on monesti auttanut häntä. Siitä syntyi julkinen ja sotkuinen keskustelu. Formulatalli lupasi selvittää tilanteen kuljettajien kesken. Asiaan siis ainakin luvattiin puuttua.


Toinen herkullinen tuore tapaus on Keski-Suomalaisen haastattelema paikallinen rap-hip-hop-artisti. Keski-Suomalainen julkaisi haastattelun käytännössä editoimatta ja sensuroimatta. Yhtään ei käy kateeksi tuon 'artistin' lähipiirissä toimivien arki, jos tämä haastattelu yhtään kuvastaa mitään normaalia. Ja jos ei kuvasta, olisi mahtavaa saada siitä jonkinlainen kuitti ja kohtelias anteeksipyyntö toimittajalta, joka kuitenkin teki vain työtään.


Kesätyöni aikoinaan asiakaspalvelutehtävissä tehneenä olen tutustunut suomalaisen pankista rahaa nostavan ja laskuja maksavan (siis noin sata vuotta sitten) ihmisen mielen maisemaan. Ja sieltä on löytynyt kaikkea ihanasta ystävällisyydestä aggressiiviseen uhkailijaan asti. Se oli parikymppiselle herkkikselle kovaa sulateltavaa, paljon kyyneleitä tarvittiin niiden tilanteiden paikkaamiseen.


Koulussa pärjäsin sopivan sulkeutuneisuuteni avulla (räiskyvän eloisuuteni ohella) happoisista tilanteista aina jotenkin. Seurustelusuhde nykyisen mieheni kanssa sulki mukavasti muun maailman riittävälle etäisyydelle 💖.


Lainsäädäntö edellyttää epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumista työpaikoilla. Toki epäasiallinen käyttäytyminen on määritelty tarkasti ja siitä puhutaan monesti yhtä vähättelevästi kiusaamisena kuin kouluissa puhutaan koulukiusaamisesta. Kiusaaminen on kuitenkin todella vähättelevä ilmaus henkiselle väkivallalle, mitä se tavallisesti kuitenkin on.

Lainsäädäntö auttaa näiden tilanteiden käsittelyä työpaikoilla, mutta edelleenkin kaltoin kohdellulta edellytetään melkoista siviilirohkeutta ja -kuntoa, jotta nämä asiat kulkevat prosessissa eteenpäin. Tavallista taitaa olla ihmisten siirtyminen sairauslomille ja -eläkkeille, irtisanoutumiset, työttömäksi jäämiset ja parhaimmillaan työpaikan vaihtamiset.


En yritäkään tähän purkaa auki kaikkea ihmisten huonoa käyttäytymistä. Jo somen ihmeellinen maailma vaatisi pitkän, pitkän kirjoituksen itselleen. Ehkä palaan siihen joskus myöhemmin.


Pixie käyttäytyy kuitenkin mahdottoman hienosti etenkin aamubanaanilla.  Näitä banaanivideoita olen julkaissut aikaisemminkin, mutta tässä jälleen yksi lisää. Ihana Pixie 💖.


Ihmisten huonoa käyttäytymistä ei estä eikä pysäytä mikään muu kuin me itse. Pistetään rajaa sille, miten meitä saa kohdella. Ihan asiallisesti voi sanoa, että noin et voi minulle puhua, yritetäänkö uudelleen?

23 kommenttia:

 1. Kyllä on hienosti käyttäytyvä koira teillä. Ihanuus Pixie, todella.
  Ikuisuusongelma, huono käytös. Itse se on raja laitettava huonolle käytökselle.
  Toimiiko, siitä ei aina ole takeita, mutta kannattaa silti yrittää. Jotenkin tuntuu, että aina on hyvin käyttäytyviä ihmisiä, mutta on myös aina huonosti käyttäytyviä ihmisiä. Tässäkin itsekasvatus eli oma kasvatus olisi se paras tapa, mutta kun kaikki eivät omasta kasvustaan huolehdi. Minusta tuntuu, että kiusaamista ei saada pois, enkä tiedä yritetäänkö todella sitä saadakaan. Luotetaan liikaa ihmiseen tai sitten asialle ei vaan tehdä tarpeeksi eikä oikein. Niin kauaksi kun minä muistan kiusaamista on aina ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ripranie!

   Ne, jotka ovat valmiita kohentamaan omaa käytöstään, toimivat usein jo valmiiksi fiksusti. Ne, joita ei ole aikaisemminkaan asiallinen käyttäytyminen kiinnostanut, eivät kiinnostu siitä edelleenkään.

   Poista
 2. Asiatekstiä, johon en jaksa (pahoittelut) tähän aikaan yöstä ottaa kantaa. Kaikki kiusaaminen on pahasta.
  Kylläpä koiruus ottaa nätisti tarjotut banaanit. Suloinen nappisilmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta.

   Hyvä, ettet yömyöhään lähde tarkempaan analyysiin 👍.

   Poista
 3. Ihanaa maiskutusta :)
  Tuosta epäasiallisesta käytöksestä on lähipiirissä juuri ongelma, ja aikoo irtisanoutua, on nyt sairaslomalla. Työkaveri on käyttäytynyt lapsellisesti ja jopa fyysisesti vahingollisesti, ja sitten kun sitä on puhuteltu, työyhteisön mielestä syyllinen on - tadaa - se kiusattu.
  Pomokin kysyi "pystyttekste nyt työskenteleen yhdessä" ihanku että joo sopeudu sinä vaan siihen, että toinen ammuskelee niittipyssyllä ja heittelee laatikoilla ja roskilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pixie hallitsee ruoalla nautiskelun taidon 🤭.

   Joukossa hyhmyys tiivistyy. Kaikki hyhmeröt kerääntyvät yhteen olemaan samaa mieltä ja käyttäytyvät lapsellisesti joukkoon kuulumattomia kohtaan. Ja sitten vielä samaan kasaan nuo esihenkilöt, jotka eivät yhtään haluaisi kantaa esihenkilön ikäviä vastuita 😡. Aikuisten hiekkalaatikko on sillä valmis.

   Poista
 4. Postauksesi aihe on ajankohtainen nyt ja aina. Pohdit asiaa hienosti ja monesta näkökulmasta. Olen kanssasi samaa mieltä - ihmisten huonoa käytöstä ei estä, eikä pysäytä kukaan muu kuin me itse.

  VastaaPoista
 5. Niin hyvin käyttäytyvä Pixie! Me ihmiset emme aina osaa, varsinkaan aikuiset, toimia oikein. Työssä olen törmännyt siihen, että mainitsemaasi sairauslomaa voidaan ottaa juuri siksi, kun joku työpaikalla käyttäytyy toista kohtaa asiattomasti, eikä pahimmassa tapauksessa itse ymmärrä sitä. Vaikea itse olla välissä, kun ei halua kummankaan osapuolen kanssa huonoihin väleihin, mutta näkee epäkohdat helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Työpaikalla esihenkilön pitäisi ottaa se aikuisen rooli, jolla oikaistaan helpot väärinkäsitykset ja palautetaan mieleen työpaikan perustehtävä. Mutta näinhän ei aina ole.

   Poista
 6. Voi apua! En linkannut formulatapaukseen, mutta kävin lukemassa pätkän Keski-Suomalaisen ns. haastattelua ja tulin niin vihaiseksi, että piti poistua paikalta.
  Aina vaan jaksaa yllättää, että joku ihan oikeasti nostaa itsensä niin korkealle jalustalle, että kuvittelee sieltä käsin voivansa ladella muille ihan mitä sattuu.

  PS. Olen myös suorastaan nolona siitä, että en ole löytänyt tietäni tänne aiemmin. Olen klikannut profiilikuvasi "takaa" linkkiä, joka johti vuoden 2016 postaukseen, mutta en hoksannut jatkaa klikkailua eteenpäin. Olen iloinen, että nyt sen tein, koska täällähän aukesi kokonaan uusi maailma. Ihana tietää, että olet valokuvauksen ja luonnon ystävä <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja unohtui vielä sanoa, että voi että miten kauniisti käyttäytyvä koira. En ole koskaan nähnyt kenenkään aiemmin syövän banaania haarukalla (en edes ihmisen :)) ja se teki suuren vaikutuksen.

   Poista
  2. Kiitos, Annukka!

   Nyt vasta hoksasin käydä katsomassa, miltä tuo profiilini jonkun muun silmin näyttää. Tein siihen heti muutaman pikaparannuksen, sillä tietenkin haluaisin mahdollisimman monen löytävän tiensä tänne ja jopa jäävän tänne lukemaan 👍.

   Luulin tuon "Ettekö te tiedä, kuka minä olen" -jutun olevan jo auttamattoman vanhanaikaista, mutta nähtävästi vanhan koulukunnankin kannustajia löytyy vielä.

   Poista
 7. Minä olen onneksi niin ulkona uutisista, että en tiedä mitään näistä formula tai muista jutuista enkä nyt lähde niitä lukemaankaan, mutta työpaikan kiusaamisesta minulla on ihan tarpeeksi kokemusta. Meni niin absurdiksi yhden ihmisen meno, että sitä puitiin ihan käräjäoikeudessa asti. Olihan se raskasta aikaa! Ja somekäyttäytyminen se vasta huonoa onkin. Monenmoista sitä onkin saanut kuulla näin huonosti tunnettuja sairauksia sairastavana. Mutta itsestä se muutos lähtee, aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpaikoilla riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita - ihmeen vähän tapahtuneista opitaan, vaan sama kierre syntyy aina uudelleen jossain muualla 😞.

   Poista
 8. Ihana Pixie, hän on niin suloinen ja syö niin kauniisti banaania.

  Luin Hesarista artikkelin, että Gettomasa on hankala haastateltava ja häntä saisi haastatella vain genreen perehtyneet toimittajat ja siltikin voi mennä haastattelu puihin tai vähintäänkin kauheaksi jankkaamiseksi. Jos haluaa pysyä omassa genressään, lienee sitten parempi kieltäytyä isojen mediatalojen haastatteluista kokonaan. Toisaalta tulihan tällä Gettomasa tunnetuksi aivan erilailla, kun perusartikkelilla "meiltä tuli uusi levy". Todellakin pisteet toimittajalle, joka ei provosoitunut tilanteessa lainkaan. Itse olisin katkaissut puhelun aika nopeasti.

  Olin kerran työhaastattelussa ja top kahden joukossa. Tiimiläiset osallistuiva myös haastatteluun ja eräs heistä kyseli aika paljon siitä, että pystynkö tarvittaessa huutamaan ja raivoamaan. Olin aivan ällistynyt, vajaan 30 vuotisen urani aikana en ole ikinä huutanut ja raivonnut töissä. Sain palautetta henkilöltä, että hänestä tuntuu, että olen liian miellyttävä ja hillitty henkilö kyseiseen positioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Minä päätin tuon 'oman' artikkelini luettuani, etten tuosta Matti-pojasta halua kuulla enkä lukea sen enempää. Minun maailmaani ei mahdu tuollaista häröilyä. Isot pojot tosiaan täältäkin toimittajalle huikeasta suorituksesta!

   Ehkei tuollaiseen työyhteisöön haluaisikaan töihin, missä pitää jaksaa huutaa ja raivota? Hui kauheaa 😞.

   Poista
 9. Mainio Pixie! Hallitsee ruokailukäyttäytymisen paremmin, kuin moni ihmisaikuinen.
  Fiksu käyttäytyminen ei taida enää kuulua normaaliin elämään. Lopetin muutama vuosi sitten Facebookin käytön kyllästyttyäni siihen, että jopa käsityörymissä saatiin riita aikaan villasukkien kutomisesta. Some on mahdollistanut sen, että kuka tahansa voi purkaa huonon olonsa ilkeilemällä muille - useimmiten täysin aiheetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Fiksu käyttäytyminen ei ole mediaseksikästä eikä pääse otsikoihin. Ja muuta elämäähän tavallaan median näkökulmasta ei olekaan.

   Poista
 10. Ihana Pixie! Niin rauhallinen kaveri. Olen samaa mieltä kanssasi, että huonoon käyttäytymiseen on itse puututtava, puhuttava kiusaajan kanssa omista rajoistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Pixie on rauhallinen niin kauan, kuin banaania on tullakseen. Tarpeettoman tauon sietäminen on hänelle vaikeaa ja silloin näkyy ja kuuluu melkoinen kärsimättömyys 😁.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)