tiistai 26. syyskuuta 2023

Ammatinvaihtoa vai urakehitystä?

Tänään olen taas pohtinut sitä, kuinka jotkut valmistuvat opinnoistaan johonkin ammattiin ja toiset taas eivät. Esimerkiksi opettajaksi, sähköasentajaksi tai kokiksi löytyy selvä koulutuspolku, joka ainakin noissa kahdessa ensimmäisessä on myös pätevyysvaatimuksena. Sitten on paljon niitä 'epäselvempiä' koulutuspolkuja ja tutkintoja, joista ei ole selvää reittiä johonkin työhön tai edes työalaan.

Samaan aikaan puhutaan vielä tavallaan vähän hassusti ammatin vaihtamisesta. Siivoojasta siirtyminen sairaanhoitajaksi on selvästi iso uramuutos ja ammatinvaihto. Mutta aina tilanne ei ole ollenkaan niin suoraviivaista.

Minä olen koulutukseltani matemaatikko (filosofian maisteri) ja jos olisin alkuperäisten suunnitelmieni mukaan valmistunut aineenopettajaksi, ammatillinen polkuni olisi ollut hyvin selkeä. Jos siis olisin jatkanut sitä reittiä. Mutta hipiäni ei sopinut teini-ikäisten kouluttamiseen (sen huomasin opetusharjoittelussa) ja opintoihin oli tulossa sen vuoksi jo toinen merkittävä muutos. Ensimmäinen iso muutos oli pääaineen vaihtaminen fysiikasta matematiikkaan, ensimmäisen sivuaineen vaihtaminen matematiikasta tietotekniikkaan ja toisen sivuaineen vaihtaminen kemiasta kasvatustieteeseen.


Aloitin vakituisen työelämäni 23-vuotiaana ja valmistuin pian sen jälkeen 24-vuotiaana. Koskaan, ikinä en ole tehnyt matemaatikon työtä, johon valmistuin. Se olisi ollut käytännössä tutkimusta. Tilastotieteisiin panostaneet pyrkivät vakuutusyhtiöiden palvelukseen.

Olen tehnyt töitä tietotekniikan, konsultoinnin, koulutuksen, henkilöstöhallinnon ja organisaatioiden kehittämisen parissa. Uuden työtehtävän saaminen on tuntunut urakehitykseltä enemmän kuin ammatin vaihdokselta, vaikka sitäkin se on todellakin ollut.

Jossain vaiheessa olin mielestäni elämäni parhaassa työpaikassa - ja virassa, jonka piti olla koko elämän kestävää. Juurruin paikalleni, kehitin ympäristöäni. Mutta elämä ei kulkenut minun suunnitelmieni mukaan. Toimipaikkamme lakkautettiin.


Ahdistuin, hosuin, sähläsin ja päädyin itselleni aivan väärään työpaikkaan. Siirryin sen jälkeen nykyiseen työpaikkaani, jossa olen päässyt tekemään monenlaisia työtehtäviä ja vaihtamaan tavallaan ammattia talon sisällä.


Uusin työtehtävien vaihdos on tuore, työtehtävien määrittely elää vieläkin hieman, mutta kokonaisuus alkaa olla näköpiirin sisällä. Olen innostunut ja kiitollinen uudesta uramahdollisuudesta sekä onnellinen siitä, että uusi työyhteisöni on vähintään yhtä upea kuin aikaisempikin.

Meitä työssä käyviä on varmaankin ainakin kahta äärilaitaa - ehkä useampaakin. Minä tykkään seikkailla, löytää uutta ja sukeltaa siihen. Janoan uuden asian haltuunottoa ja oppimisen mutkittelevaa polkua. En ole äärimmäinen näiden ominaisuuksien suhteen, moni loikkaa paljon pitemmälle tuntemattomaan kuin minä, mutta olemme samalla suunnalla.

Tunnen toisaalta paljon ihmisiä, jotka ovat niin tyytyväisiä nykyhetkeen, että soisivat sen jatkuvan pitkään. Minäkin olin sellainen jossain vaiheessa - elämä oli silloin monessa suhteessa todella palkitsevaa, vaikka ristiriitojakin oli. Ymmärrän tämän asenteenkin aivan niin täysillä kuin vain pystyn.

Itse uskon siihen, että (työ-)elämä kehittyy parhaiten niin, että se hyödyntää muutoshalukkaiden intoa ja osaamista mahdollisimman paljon muutoksen suuntaamiseen. Samalla omaan ydintehtäväänsä kiintyneet ihmiset voivat jäädä tekemään sitä omaa arvokasta työtään. Helppoahan tämä ei ole, mutta mikä onnistunut muutos olisi?


Savonlinna Oravissa (vai Oravilla?) lenteli vielä amiraaliperhonen syksystä välittämättä. Nämä kuvat on otettu 70 mm linssillä. Niin oli perhonen kiintynyt kukkiin, ettei häiriintynyt edes lähikuvauksesta.
Loman aikana työlistalle on kerääntynyt vaikka mitä. Innokkaana työhulluna käyn niiden kimppuun iloisena ja innokkaana. Loman jälkeen jaksaa taas 💖🥀.

10 kommenttia:

 1. Olen ollut vuodesta 1996 saman työnantajan palveluksessa ja tehnyt samaa työtä pari-kolme vuotta kerrallaan. Välillä olen vaihtanut omasta halusta, mutta useinmiten työnantajan tahdosta. Meno voi olla toisilla toimialoilla, kuten omallani, aika turbulenttistä. Monta uutta asiaa joutuu opettelemaan uransa aikana.

  Minulla on matematiikasta sivuaineen cumu. Ihan pakon edessä olen vääntänyt, koska tutkintovaatimukset. Usein näen edelleen painajaisia matikan opinnoistani 😆Minulla on tilastotieteestä vajaa cumu ja niillä opinnoilla elätin itseäni opiskelijana. Minulla on pääaineena tietotekniikka ja hajautetut järjestelmät ja ohjelmistotuotanto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Mahtava näkökulma. Monella alalla joutuu opettelemaan jatkuvasti uutta pysyäkseen edes kärryillä omassa työssään alan kehittyessä. Osaamisen laajentaminen ja päivittäminen ovat työläitä juttuja, mutta ihan uuden opettelu tuo taas aivan uuden näkökulman.

   Aika harva taitaa päästä elämässä eteenpäin opettelematta jatkuvasti jotain uutta. Toivottavasti kaikki löytävät oman rytminsä mukaisen uuden opettelun rytmin. Meitä kaikkia tarvitaan 💖

   Poista
 2. Minä valmistuin aikanaan merkonomiksi. Jos koulussani olisi ollut kirjastolinja minusta olisi tullut kirjastotäti, mutta ei ollut. Olen tehnyt yli 30 vuotta erilaisia toimistotöitä, eri nimikkeillä, eri työnantajilla. Viimeisin yhtäjaksoinen työsuhde kestänyt yli 20 vuotta, tosin työnantaja ehtinyt vaihtua kolmeen kertaan ja työtehtävät ja nimike useammin. Minun ei siis ole tarvinnut kouluttautua useampaan ammattiin, kuten joidenkin, mutta työssä oppiminen on jatkuvaa. Ei pelkkä koulutus riitä, tehtävät opitaan tekemällä ja oma asenne ratkaisee jatkuvien muutosten keskellä. Oletko vastarannan kiiski joka muutokseen vai manaatko ensin hetken mutta lähdet sitten avoimin mielin kohti uutta. Ja ihan jokaista meitä tarvitaan, olipa ammatti mikä tahansa. t. Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eija!

   Minusta tuntuu, että pysyäkseen suhteellisesti kehitykseen paikoillaan, pitää kehittyä jatkuvasti aika paljon riippumatta siitä, mitä tekee.

   Kukaan ei vaatinut bussikuskeilta vuorovaikutustaitoja 30 vuotta sitten. Nyt pikavuorojen kuskit puhuvat ihan kunnolla ja esittelevät niin reitin kuin palvelutkin. Vastaavasti on paljon muitakin ammatteja, joissa viestintätaitoja ei aikoinaan ollenkaan vaadittu ja nyt ne ovat luonteva osa työtä.

   Tietotekniikan jatkuva kehittyminen pitää meidät kaikki varpaillaan, jotta pysymme vauhdissa mukana.

   Ammatteja katoaa ja uusia syntyy. Vanhat ammatit muokkautuvat edelleen ajan vaatimusten mukaisesti.

   Eikä kotona pääse yhtään helpommalla. Mikroaaltouunit ovat nykyään ihan eri juttuja kuin ennen. Puhelinten kehitys on ollut ja on päätä huimaavaa. Urheilutekstiilit ovat aivan erilaisia kuin ennen. Maidon käyttäminen ei ole enää kovin suositeltavaa, kaurajuomat ovat tulleet tilalle. Ja niin edelleen. Mikä on sitten kehitystä ja mikä harppaus uuteen? Siinä on hiuksen hieno raja.

   Poista
 3. Ihana amiraali. Täällä on näkynyt ainoastaan 1 amiraaliperhonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Kamerassa oli maisemaputki (24-70 mm objektiivi). Sillä jouduin lähestymään amiraalia ja se suvaitsi nälkäisenä varovaisen lähestymisen. Polttoväli kuvassa on 70 mm.

   Poista
 4. Hihhii miten upeaa pohdiskelua.
  Itse olpiskelin yhteiskunnallista linjaa, ettei tarvitse numeroiden kanssa hämmentää. No ensimmäinen työpaikkani (12-vuotta) menikin sitten palkanlaskijana ja loppu-urani eläkeikään asti meni verotoimistossa ja Kelassa. Ei ihan kohdannut työurasuunnittelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Mutta töitä löysit ja hyvin suoriuduit!
   Koulutus on jotenkin pohjaosaamisen varmistamista työtä varten (paitsi niissä töissä, joissa on tiukat pätevyysvaatimukset). Hyvä tutkinto on sellainen, että se mahdollistaa ensimmäiset työpaikat. Sen jälkeen työkokemus merkitsee usein paljon enemmän kuin se vanha tutkinto. Toki välillä tutkintovaatimuksetkin kummittelevat ihan kummallisissa ammateissa.

   Poista
 5. Mieki näin amiraalin eilen, vai oliko se toissapäivänä. Ollu niin järisyttävän lämmintä että perhosetki lentelee vielä lokakuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan eriskummallisen pitkään on jatkunut lämpö 😳. Toivottavasti kylmät eivät ole odottelemassa korkojen kera talvella.

   Poista

Kiitos kommentistasi!