sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Kantarelleja (vaikka en suunnitellut), hirvikärpäsiä ja työelämän säätämistä

Lupasin ja painotin itselleni, että tänä viikonloppuna ei sienestetä. Nyt vain levätään henkisesti ja fyysisesti aikaisempien työviikkojen rasituksista. No, eilen päädyin sitten lähimetsään heti aamusta. Lähimetsälenkit kestävät vain pari tuntia ja se oli myös homman juju. Kaipasin metsäilyä, ulkoilmaa ja liikkumista, joten ulos piti lähteä. Ja lähelle.

Tänään yritin kovasti pysyä kotona. Mutta pistettyäni pyykit koneeseen ja astianpesukoneen pyörimään ja tehtyäni pojalle pitkästä aikaa makkarapastan aikaa jäi vielä vaikka mihin. Lähdin siis metsään vähän kauemmas.

Kantarellit eivät enää löydy niin tiheissä ryppäissä, kuin aikaisemmin kesällä. Mutta niitä löytyy etenkin sateiden jäljiltä. Siellä ne luuraavat sammalen alla. Välillä enemmän ja välillä taas vähemmän näkösällä.


Tänään keräsin vuoden ensimmäiset suppilovahveroni. Ei niitä paljon tullut kerättyä, mutta ihan hyvä alku kuitenkin. Suppilovahverot kuivatan.


Hirvikärpäset häiritsevät nyt myös tuossa isommassa tutussa metsässä, joissa niistä on aikaisempina vuosina ollut melkoisen vähän haittaa ja harmia. Onneksi pieni lähimetsä on lähes vapaa hirvikärpäsistä. 

Hermojani koeteltiin tänään kovasti hirvikärpästen kanssa. Hirvikärpäslakista ja jatkuvasta valkealta neuletakiltani öttiäisten nitistelystä huolimatta niitä löytyi minusta vielä autossa (en lähtenyt heti liikkeelle, vaan jäin odottelemaan tilanteen edistymistä). Yksi irtautui vaatteista vielä kotona puseroa riisuessani.

Tänä vuonna vain yksi hirvikärpänen on (ymmärtääkseni) pistänyt minua. Pistoskohta kutiaa ja kihelmöi ajoittain, vaikka pistoajankohdasta on jo ainakin viikko. Sen lisäksi tunnen kutkutusta ja pikkunäppylöitä muutamasta muustakin paikasta, johon hirvikärpänen on iskenyt aikaisempina vuosina.

Takertuvien koukkujalkojen etsiminen ja irrottaminen kropasta on yksi asia. Ihan toinen juttu on sitten jo se, kun hirvikärpänen pistää. Minun kroppani (tai mieleni) tuntuu muistavan pistokset todella pitkään. Hirvikärpästen haamukävelyistä puhumattakaan.


Töiden kanssa olen umpikiireisessä tilanteessa - asioiden parissa, joista nautin ihan täysillä. Tasapainottelen innostuksen, työtulvan ja uuden oppimisen aiheuttaman aivoruuhkan keskellä. Olen ihanasti uuden äärellä maailman kiinnostavimmassa tilanteessa. Ja juuri nyt olosuhteet olisivat erinomaiset piiputtamaan oma jaksaminen ihan täysin. Sitä yritän välttää. Väsyneenä, hieman stressaantuneena, innostuneena ja onnellisena tasapainottelen väsymyksen ja panostamisen kanssa.

Yritän panostaa palautumiseen. Innostus ja puurtaminen tulevat kyllä itsestään jostain sieltä.


Toivotan syyskuun tervetulleeksi 🥰. Ja sinulle toivotan ihanaa syyskuun alkua 💖.

16 kommenttia:

 1. Ei minunkaan pitänyt pihapuuhailla viikonloppuna vaan levätä, vaan kuinkas kävikään. Puolukkaan pitäisi mennä, mutta ne hirvikärpäset, inhotus.
  Ihanaa syyskuuta myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit!

   Ihana, että järjen tolkku väistyy joltain muultakin tunteen ja totisen tarpeen edestä 🥰.

   Poista
 2. Hienoa kun jotkut innostuvat sienestämisestä. Meillä myös mieheni ja toinen tyttäristä sienestää, mutta itse keskityn lähinnä sienten syömiseen, hyviä ovat. Hirvikärpäset ovat tosi ällöttäviä, pahempia kuin punkit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Hirvikärpäset ovat mahdottoman epäsympaattisia ja niitä kohtaan on vaikea tuntea positiivisia tunteita. Sitkeitä tyyppejä silti, niiden hengiltä saaminen vaatii melkoista puserrusta.

   Poista
 3. En muista törmänneeni koskaan hirvikärpäseen enkä punkkiin, mutta enpä minä metsään menekään. Kutittamaan alkoi näemmä kuitenkin...
  Aurinkoista uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Nauti punkittomasta ja hirvikäpäsettömästä elämästäsi 💖. Mitään kasvattavaa tai kehittävää et ole menettänyt.

   Poista
 4. Täälläkin viikonloppuna sienestettiin ja YÖK! hirvikärpäsiä nypittiin.
  Miten osaavatkin olla niin ällöttävän tunteilevia. Ei tarvinnut kun pari metriä pihasta mennä metsään, niin ensimmäinen oli jo kimpussa.
  Tsempit sinulle työn ja nauti vapaista ottaen niistä kaiken irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivien ilot!

   Hirvikärpästen määrä lisääntyy minun kokemukseni mukaan metsän syövereihin mentäessä. Jos siis jo metsän rajalla on hirvikärpäsruuhkaa, jättäisin koko metsän ihan omillensa. Paitsi jos nyt sitten sattuisi olemaan oikein korkea sietokyky noiden tyyppien suhteen.

   Toki kannattaa sitten odotella syksyn kylmimpiä öitä ja lähteä metsään heti aamun valon valjettua. Silloin (kylmällä) hirvikärpäset ovat huonommin liikkeellä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Siltä se minustakin tuntuu muutaman lähikontaktin jälkeen. Haamuja kutkuilee iholla vieläkin metsäretken jälkeen useamman päivän kuluttua.

   Poista
 6. Me oltiin viikko Joensuussa ja tehtiin ukon kanssa viisi punkkihavaintoa iholta. Yksi punkki piti poistaa Tauno-lappiksen päästä punkkipihdeillä (enkulinkäsityöt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau!

   Yhtään punkkia emme ole saaneet vielä kimppuumme. Koiralla on tehokas apteekista ostettu punkkipanta - toisaalta hän ei heinikoissa kovin paljon kuljeskelekaan.

   Hyvä, että saitte punkin pois Tauno-paran päästä 💖.

   Poista
 7. Hirvikärpäset ovat kyllä varsinainen riesa. Meidän mökkialueemme painajainen on punkit. Ne peittoavat jopa hirvikärpäset :( Sienestykseni on ollut tosi vähäistä, koska kaksi vuotta sitten sain kahdella perättäisellä sieniretkellä punkin pureman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Punkit ovat ihan omaa luokkaansa, myönnän sen.

   Ihanaa syyskuun alkua 🥰

   Poista
 8. Kiitos kun paljastit kanttarellipiilon - eli sammaleiden alla, jospa minäkin jo voisin nähdä metsässä keltaista... punaista alkaa pikkuhiljaa jo näkemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Repolainen!

   Pienien keltaisten pilkahdusten etsiminen pitää virkeänä. Mitä punaista näet - toivottavasti ei ole merkki kiehumispisteestä?

   Poista

Kiitos kommentistasi!