lauantai 30. syyskuuta 2023

Perunkirjoitus jatkuu, paluu syyslomalle Oraviin

Isän perunkirjoitus jatkuu. Hain ja sain lisäaikaa sen valmistumiselle. Töissä on ollut niin intensiivistä menoa, että työpäivien jälkeen ei enää kasata perunkirjoitusta. Viikonloppunakin pää ja kroppa kaipaa kipeästi myös lepoa. Kotityötkin kasaantuvat sinne viikolta odottamaan. Ruuhkaa siis riittää.

Perunkirjoitus etenee muuten ihan hyvin, mutta isän sukuselvitys kestää. Tilasin sen ensin seurakunnalta ja sain sen ihan hyvissä ajoin. Siitä sitten havahduin vähitellen ymmärtämään, että isällähän on ajanjakso, jolloin hän ei ole kuulunut kirkkoon. Sukuselvityksessä oli siis aukko. Tilasin uuden sukuselvityksen Digi- ja väestövirastosta. Paljon on vettä virrannut jne. Virastossa on aina ruuhkaa, joten isän sukuselvitystä edelleen odottelen.

Perunkirjoituksen ulkopuolella huolehdin isän laskuista. Tai siis kuolinpesän laskuista. Isän ja äidin raha-asiat olivat järjestetty hieman hankalasti tällaisen tilanteen kannalta. Hyvää oli, että kummallakin oli rahaa ihan omissa nimissäänkin. Muussa tapauksessa isä olisi ollut pulassa laskujen kanssa jo eläessään. Kuolinpesän tileihin kun ei voi kajota kuin kuolinpesän kuluihin liittyvissä asioissa.

Huonoa oli isän kannalta se, että suurin osa rahavaroista oli äidin tileillä. Suurin osa toistuvista laskuista sen sijaan meni isän tililtä. Äidin kuoleman jälkeen raha-asiat sujuivat vielä ihan kätevästi. Isän kuoleman jälkeen hänen rajallinen pankkitilinsä kuormittui kaikkien hänen omiensa ja heidän yhteisten laskujensa kuormasta. Asunnon vastike, sähkölasku, vakuutukset yms. menivät isän tililtä. Olisi pitänyt ymmärtää (mutten ajoissa ymmärtänyt) siirtää yhteisissä nimissä olevat vastikkeet menemään äidin kuolinpesän tililtä.

Nyt olen neuvotellut äidin pankin kanssa isän laskujen maksamisesta äidin tililtä (isä oli siis äidin ainoa perijä, joten rahat ovat käytännössä hänen). Huoh.

Mitään muuta emme kuitenkaan kirjoittamistamme valtakirjoista huolimatta voi kuolinpesien välillä tehdä, sillä isän sukuselvitys on kesken.

Huomenna jatkan perunkirjoituksen tekoa. Aika lähellä valmista taidamme olla (toivottavasti).


Perunkirjoituksen jälkeen pitäisi tehdä perinnönjakoa. Kun perunkirjoitus kertoo sen, kuinka paljon ja millaista perintöä vainaja on jälkeensä jättänyt ja ketkä ovat perillisiä, perinnönjaossa kirjataan perinnön jakaminen henkilöittäin.

Tehtävälistalla on myös asunnon tyhjentäminen ja siivoaminen myyntikuntoon ja myyntiin laittaminen.

Kyllä tämä tästä 👍.


Jottei kyse ole vain tekemättömistä töistä ja vellovista huolista, palaan mielessäni syyslomallemme ja Oraviin. Ison tien toisella puolen oli kokonaisuus, jonka nimi oli Kanava Resort. Ylellisen oloista, mutta syyskuussa tyhjää. Kävin kävelemässä alueen yhteisillä alueilla, en mennyt minkään asunnon pihapiiriin, vaikka tyhjiä olivatkin.

Ulkoasun ja nettisivujen perusteella asunnot ovat ylellisiä. Mutta ovatko ihan hintansa arvoisia? Toivottavasti löytävät oman asiakaskuntansa.
Kahden päivän majoitus neljälle hengelle mitoitetussa 82 neliön mökissä maksaa 620 euroa. Mökeillä on yhteislaituri, mikä voi olla miinusta kotimaan matkaajille. Kaikista asunnoista on kuitenkin näköala suoraan Saimaalle.


Syyspäivän tasaus oli ja meni. Vielä on kuukausi talviaikaan siirtymiseen. Nyt kannattaa hyödyntää vielä suhteellisen valoisat illat 💖. Ihania syyspäiviä sinulle 🥰.


14 kommenttia:

 1. Kyl on paikka. Upea. Mutta noinhin mökkeihin ei meikäläisellä ole asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta noiden mökkien hinnat olivat ylimitoitettuja. Ja olivathan ne nyt myös kaikki tyhjillään. Upea kokonaisuus silti.

   Poista
 2. Onpa monimutkaista ja aikaavievää tuo perunkirjoituksen laatiminen. Toivottavasti pian saat kaiken kuntoon.
  Kaunis paikka tuo missä kävelit ja mökit näyttävät hienoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Tässä perunkirjoituksessa on monta hankaloittavaa seikkaa. Mutta ehkä noita sudenkuoppia kannattaa sitten itse ajoissa varoa ja välttää.

   Poista
 3. Digiviraston ruuhka senkun jatkuu. Sama juttu oli lähes kolme vuotta sitten äitini kuollessa, kun sukuselvityksiä odotettiin ja odotettiin. Onneksi haettiin heti alkuun lisäaikaa perunkirjoitukselle. Samaa sukuselvitysten odottamista oli keväällä anopin perunkirjoitusta tehtäessä. Olemme Ukkokullan kanssa pohtineet raha-asioiden järjestelyjä siltä kantilta, että jomman kumman kuollessa toinen pärjäisi ainakin pankkiasioiden kanssa vähän helpommin. Lähipiirin kuolemantapauksista on ollut järkevää ottaa opiksi.
  Onpa kaunis rantapaikka kävellä. Luksusta tai ei, mutta hurja hinta kahden päivän majoituksesta. Vaikka neljällä jaettunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Ruuhka näyttää jatkuvan ja aika kuluu. Raha-asioiden järjestelyjä mekin olemme miettineet ja niiden eteen jotain tehneetkin. Varautuminen on aina helpompaa kuin jälkisopan hoitaminen.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, Anne! Mieli ja silmät lepäsivät maisemissa.

   Poista
 5. Kuulostaa silleen tutulta, että Naapuritar tekee täyspäiväistä työtä siskonsa ja isänsä perunkirjoitusten kanssa. Hemmetinmoista hommaa! Toivottelen sinulle voimia ja hyvää alkavaa lokakuun ensimmäistä viikkoa! ♥

  VastaaPoista
 6. Voimia perunkirjoituksen tekoon!

  Minusta ylihinnoiteltua majoitusta. Pistää miettimään, että onko noilla hinnoilla asiakkaita minkä verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Syyskuun reissullamme kaikki majapaikat olivat vapaina. Toisaalta syksyllä viereinen ravintola on auki vain rajatusti, samoin kauppakin. Tuohon hintaan voisi odottaa aikamoista ruokapalveluakin 🤔

   Poista
 7. Kiitos perusteellisesta tilannekuvauksesta ja tietysti myös kauniista kuvista. Läheisen poismenon ympärillä on paljon byrokratiaa. Etenkin meille, joilla ei ole jokapäiväistä kokemusta tällaisesta. Oman äitini kohdalla turvauduin koko prosessin ajan asianajajaan. En olisi suoriutunut kaikesta mitenkään ilman tuota apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirre!

   Isän perunkirjoitus on astetta helpompi, kun äidin perunkirjoitus saatiin valmiiksi juuri ennen hänen kuolemaansa. Suurin osa asioista on mainiosti selvitettyinä jo valmiiksi. Äidin perunkirjoituksen hoiti ulkopuolinen asiantuntija, mutta se oli hieman epämiellyttävä prosessi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!