Niin se aika kuluu. Tytär oli lomailemassa meillä reilun viikon verran. Vanhempien perinnönjako sovittiin nyt ihan lopullisesti. Sienimetsät ovat kutsuneet sienihullua (minua) helteiltä asti. Helteillä ei metsissä törmännyt kanssasienestäjiin, mikä on ihan ymmärrettävää.
Kesäloma sujui ihanasti ja antoisasti. Töihin oli mukava palata hyvän loman jälkeen, vaikka rutiinit ja vähemmänkin rutiinit asiat olivat melkoisen hukassa ruhtinaallisen tauon jälkeen. Asia kerrallaan tulee otettua taas haltuun työarkea. Ihan hyvin tämä sujuu 😊
Sienikuumetta hillitsin ja hallitsin mökkiloman loppuun asti. Alun perin lupailtiin mainiota sienisatoa alkukesän sateiden perusteella. Helle sitten kuitenkin kuivatti kantarellit. Tuoreet sienet olivat harvassa ja niiden keräily oli kuumaa puuhaa. Ei ihme, ettei muita näkynyt 😩
Tuoreimmatkin kantarellit olivat meillä vielä heinä-elokuun vaihteessa vielä melkoisen kuivia. Mutta parhaimmat yksilöt päätyivät sienikoriin. Tässä sieniä muovipussissa korin sijaan. Lähimetsään ei jotenkin vain kehtaa lähteä ihan korin kanssa matkaan.
Kantarelleja voi kuulemma puhdistaa myös vedessä liottamalla ja sen jälkeen kuivaamalla ilmassa (esim. lävikkö). Pitäisi kokeilla ihan itse, vaikka niin arveluttaa. Minun kantarelleissani jäynää tekevät sammalpeitteen läpi kasvettua kaikkiin rakoihin jääneet sammalen varret ja kuusen alla kasvaneiden yksilöiden jääräpäiset havunneulasvieraat. Pääsisikö noista ihan oikeasti eroon vain vedessä huljuttelemalla ja liottamalla?
Kantarelli-pekonikeitto (6 annosta)
Aineet:
250-300g pakastettuja kantarelleja
1 pkt kalkkunapekonia
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
2 dl ruokakermaa / kaurakermaa
100 g kantarellin makuista tuorejuustoa
4 tl lihaliemijauhetta
ripaus suolaa, valkopippuria, valkosipulijauhetta maun
mukaan
Ohjeet:
1. Paista pilkottu pekoni paistinpannussa. Lisää
sulatettu kantarelli ja silputtu sipuli joukkoon. Haihduta neste pannulla.
2. Siirrä sienet, pekoni ja sipuli pannulta
kattilaan. Lisää öljy joukkoon. Kuumenna ja ripottele vehnäjauhot sienien
päälle ja sekoita.
3. Lisää vesi kattilaan ja lihaliemijauhe. Sekoita
ja anna kiehua n. 15 min. hiljaisella lämmöllä.
4. Lisää kerma ja tuorejuusto. Kiehauta ja lisää
mausteita ja maistele. Ole varovainen suolan kanssa, ettei tule liian
suolaista.
Ihanaa elokuuta 🥰💖🥰
Ohje vaikuttaa herkulliselta.
VastaaPoistaVesi tuli kielelle lukiessa postaustasi. Meillä mieheni ja toinen tyttäreni ovat innostuneita sienestäjiä, minä sitten osallistun syömiseen.
VastaaPoistaKommentoit muuten postaukseeni vaaleasta tukasta ja vastasin siihen. Et ole tainnut lukea vastaustani :)