Niin se aika kuluu. Tytär oli lomailemassa meillä reilun viikon verran. Vanhempien perinnönjako sovittiin nyt ihan lopullisesti. Sienimetsät ovat kutsuneet sienihullua (minua) helteiltä asti. Helteillä ei metsissä törmännyt kanssasienestäjiin, mikä on ihan ymmärrettävää.
Kesäloma sujui ihanasti ja antoisasti. Töihin oli mukava palata hyvän loman jälkeen, vaikka rutiinit ja vähemmänkin rutiinit asiat olivat melkoisen hukassa ruhtinaallisen tauon jälkeen. Asia kerrallaan tulee otettua taas haltuun työarkea. Ihan hyvin tämä sujuu 😊
Sienikuumetta hillitsin ja hallitsin mökkiloman loppuun asti. Alun perin lupailtiin mainiota sienisatoa alkukesän sateiden perusteella. Helle sitten kuitenkin kuivatti kantarellit. Tuoreet sienet olivat harvassa ja niiden keräily oli kuumaa puuhaa. Ei ihme, ettei muita näkynyt 😩
Tuoreimmatkin kantarellit olivat meillä vielä heinä-elokuun vaihteessa vielä melkoisen kuivia. Mutta parhaimmat yksilöt päätyivät sienikoriin. Tässä sieniä muovipussissa korin sijaan. Lähimetsään ei jotenkin vain kehtaa lähteä ihan korin kanssa matkaan.
Kantarelleja voi kuulemma puhdistaa myös vedessä liottamalla ja sen jälkeen kuivaamalla ilmassa (esim. lävikkö). Pitäisi kokeilla ihan itse, vaikka niin arveluttaa. Minun kantarelleissani jäynää tekevät sammalpeitteen läpi kasvettua kaikkiin rakoihin jääneet sammalen varret ja kuusen alla kasvaneiden yksilöiden jääräpäiset havunneulasvieraat. Pääsisikö noista ihan oikeasti eroon vain vedessä huljuttelemalla ja liottamalla?
Kantarelli-pekonikeitto (6 annosta)
Aineet:
250-300g pakastettuja kantarelleja
1 pkt kalkkunapekonia
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl vettä
2 dl ruokakermaa / kaurakermaa
100 g kantarellin makuista tuorejuustoa
4 tl lihaliemijauhetta
ripaus suolaa, valkopippuria, valkosipulijauhetta maun
mukaan
Ohjeet:
1. Paista pilkottu pekoni paistinpannussa. Lisää
sulatettu kantarelli ja silputtu sipuli joukkoon. Haihduta neste pannulla.
2. Siirrä sienet, pekoni ja sipuli pannulta
kattilaan. Lisää öljy joukkoon. Kuumenna ja ripottele vehnäjauhot sienien
päälle ja sekoita.
3. Lisää vesi kattilaan ja lihaliemijauhe. Sekoita
ja anna kiehua n. 15 min. hiljaisella lämmöllä.
4. Lisää kerma ja tuorejuusto. Kiehauta ja lisää
mausteita ja maistele. Ole varovainen suolan kanssa, ettei tule liian
suolaista.
Ihanaa elokuuta 🥰💖🥰
Ohje vaikuttaa herkulliselta.
VastaaPoistaKiitos, Maarit!
PoistaVesi tuli kielelle lukiessa postaustasi. Meillä mieheni ja toinen tyttäreni ovat innostuneita sienestäjiä, minä sitten osallistun syömiseen.
VastaaPoistaKommentoit muuten postaukseeni vaaleasta tukasta ja vastasin siihen. Et ole tainnut lukea vastaustani :)
Kiitos, Kristiina!
PoistaKävin vihdoin lukemassa vastauksesi.
Se olisit ihan hyvin voinut olla sinä.
Olet niin nuorekas ja vaaleat hiukset sopisivat sinulle varmasti mainiosti 🥰
Meän mettisä ei rellukoita paljon helteiden jälkeen jaksanu nousta. Ne vähät mitä löytyy paistan saman tien, ei niitä ehi pakastella. Mustikoita syödään koirien kanssa mahat täyteen metsäretkillä, niitäkään ei pääse pakastimeen asti :)
VastaaPoistaNo voihan harmi!
PoistaMeilläkin oli helteiden jälkeen metsät täynnä kuivuneita ruppanoita, mutta muutamat sateet virkistivät sienikannan taas nousuun.
Kävin eilen luottopaikassani etsimässä kantarellejä.En löytänyt kuin kaksi kuivaa pientä. Meillä oli ennätyshelteet (26 pv) ja nyt odottelen kovia sateita
VastaaPoistaNo voi harmi!
PoistaKyllä helteen jälkeen sadetta kaipaa kaikki luonto. Meillä isot sateet ovat elvyttäneet luontoa melkoisesti.
Kantarellit ovat herkkua. Kuten on varmaan keittosikin. Otankin sen tästä talteen.
VastaaPoistaOstin tänään marketin torimyynnistä kaksi litraa kantarelleja. Aion tehdä niistä kantarellirisottoa, joka on meidän herkkua.
Kiitos, Between!
PoistaRisoton tekemiseen tarvitaan malttia. Mutta kun aikaa on, tekeminen on melkein yhtä mukavaa kuin ruoan syöminen 🥰
Mulle sienet on vähän sellainen juttu, että syön kyllä, mutta esimerkiksi tämän kesän kantarellikastikkeen jälkeen en ole enää himoinnut sieniä. Pitää aina pitää taukoa. Mun paras kantarellipaikka jäi hakkuun alle, uusia en ole mustikkametsässä kulkiessani löytänyt. Itse pakastan kantarellit, mutta en luota tuohon huuhtomisputsaukseen, käyn joka sienen läpi sieniveitsen kanssa. Syön kyllä välillä roskiakin :D Herkkutatti on mun lempparisieni myös, ja niistä tulee paras sienirisotto.
VastaaPoistaKiitos, Hanni!
PoistaHakkuut vievät minultakin sienimetsän vuodessa tai kahdessa. Myrskyt ja kaatuneet puut muuttavat tilannetta myös aina omalla tavallaan.
Minä en ole päässyt vielä tatteihin asti. Etenen hitaasti, mutta isolla intohimolla. Suppilovahveroista siirryin kantarellipainotukseen muutama vuosi sitten. Jään jotenkin aina jumiin intohimojeni kanssa 😍
Minä en ole vielä päässyt kantarellimetsään. Toivottavasti viikonloppuna pääsisin, harmi polvi+selkävaivat jarruttelevat kävelymatkaa ja köyristelyä.
VastaaPoistaOlen ostanut yhdeltä poimijalta kantarelleja 10l. Osa syötiin saman tien ja osa on pakkasessa. Jos vielä saisin 5l niin sitten voisin siirtyä suppiloihin.
Toivottavasti polvet ja selkä asettuvat kivuttomampaan tilaan ja liikkuminen alkaa tuntua taas kutsuvalta.
PoistaSieniä (ja marjoja) voi tosiaan ostaa suoraan kerääjiltäkin. Sienet ovat silloin usein (toivottavasti) tuoreempia ja myös edullisempia. Esimerkiksi Facebookin Marketplacessa löytyy tarjontaa monelta eri alueelta.
Ihanaa Sunnuntaita Susanna!
VastaaPoistaKiitos, Anne!
PoistaKannattaa kokeilla niiden huuhtelua. Myö ollaan aina huuhdeltu kanttikset. Helpommalla niiden putsauksen kanssa pääsee.
VastaaPoistaKiitos vinkistä!
PoistaOlen pohtinut huuhtelemistakin. Kun sieniä on kilokaupalla ja ne aikoo myydä eteenpäin, en ole uskaltanut altistaa sieniä aikaiselle vanhenemiselle veden myötä. Isojen määrien kuivattaminenkin huuhtelun jälkeen voi olla haastavaa.
Omat saaliit voisi kyllä huuhdella hyvinkin. Pidänpä mielessäni!
Herkulliselta kuulostaa reseptisi, kiitän.
VastaaPoistaOlipa hyvän näköisiä kantarelleja!
En osaa mitään määriä sanoa, jonkin verran laitan kantarelleja pakkaseen, osa syödään pian keräämisen jälkeen. En ole mitenkään himokerääjä.
Hyvää työn alkua! Energiaa olet ladannut nyt niin, että riittää!
Kiitos, Sirpa!
PoistaMeillä on perheessä kaksi kovaa kantarellin kuluttajaa ja kaksi hieman niukemmin kuluttavaa. Tyttären kanssa saadaan kulutettua hyvin isompikin kesän jäljiltä pakastettu saalis 🤭