maanantai 11. elokuuta 2025

Kantarelleja ja yksi keittoresepti

Niin se aika kuluu. Tytär oli lomailemassa meillä reilun viikon verran. Vanhempien perinnönjako sovittiin nyt ihan lopullisesti. Sienimetsät ovat kutsuneet sienihullua (minua) helteiltä asti. Helteillä ei metsissä törmännyt kanssasienestäjiin, mikä on ihan ymmärrettävää.

Kesäloma sujui ihanasti ja antoisasti. Töihin oli mukava palata hyvän loman jälkeen, vaikka rutiinit ja vähemmänkin rutiinit asiat olivat melkoisen hukassa ruhtinaallisen tauon jälkeen. Asia kerrallaan tulee otettua taas haltuun työarkea. Ihan hyvin tämä sujuu 😊


Sienikuumetta hillitsin ja hallitsin mökkiloman loppuun asti. Alun perin lupailtiin mainiota sienisatoa alkukesän sateiden perusteella. Helle sitten kuitenkin kuivatti kantarellit. Tuoreet sienet olivat harvassa ja niiden keräily oli kuumaa puuhaa. Ei ihme, ettei muita näkynyt 😩

Tuoreimmatkin kantarellit olivat meillä vielä heinä-elokuun vaihteessa vielä melkoisen kuivia. Mutta parhaimmat yksilöt päätyivät sienikoriin. Tässä sieniä muovipussissa korin sijaan. Lähimetsään ei jotenkin vain kehtaa lähteä ihan korin kanssa matkaan.



Kantarelleja voi kuulemma puhdistaa myös vedessä liottamalla ja sen jälkeen kuivaamalla ilmassa (esim. lävikkö). Pitäisi kokeilla ihan itse, vaikka niin arveluttaa. Minun kantarelleissani jäynää tekevät sammalpeitteen läpi kasvettua kaikkiin rakoihin jääneet sammalen varret ja kuusen alla kasvaneiden yksilöiden jääräpäiset havunneulasvieraat. Pääsisikö noista ihan oikeasti eroon vain vedessä huljuttelemalla ja liottamalla?



Eilen löysin uuden kantarellimetsän 🥰. Vanhoja katoaa milloin hakkuun ja milloin kaatuneiden puiden alle. Tavoitteena olisi löytää joka kesä vähintään yksi uusi kantarellimetsä vanhoja menetettyjä korvaamaan. Tänä vuonna se onnistui 💖


Osaatko arvioida, kuinka paljon kantarellia pakastat talven varalle? Viime vuonna pakastin kantarellia aivan tolkuttomasti ja tyttären avituksella saatiin suurin piirtein kaikki menemään. Ehkä ensi vuonna en jaksa syödä ihan yhtä usein kantarellia, vaikka se herkkua onkin. Rajansa kaikella kuitenkin.


Jos jaksat pakastaa kantarelleja, tässä täkynä yksi ruokaresepti pakastetuille kantarelleille.

Kantarelli-pekonikeitto (6 annosta)

Aineet:

250-300g pakastettuja kantarelleja

1 pkt kalkkunapekonia

1 sipuli

2 rkl öljyä

2 rkl vehnäjauhoja

8 dl vettä

2 dl ruokakermaa / kaurakermaa

100 g kantarellin makuista tuorejuustoa

4 tl lihaliemijauhetta

ripaus suolaa, valkopippuria, valkosipulijauhetta maun mukaan

Ohjeet:

1.     Paista pilkottu pekoni paistinpannussa. Lisää sulatettu kantarelli ja silputtu sipuli joukkoon. Haihduta neste pannulla.

2.      Siirrä sienet, pekoni ja sipuli pannulta kattilaan. Lisää öljy joukkoon. Kuumenna ja ripottele vehnäjauhot sienien päälle ja sekoita.

3.      Lisää vesi kattilaan ja lihaliemijauhe. Sekoita ja anna kiehua n. 15 min. hiljaisella lämmöllä.

4.      Lisää kerma ja tuorejuusto. Kiehauta ja lisää mausteita ja maistele. Ole varovainen suolan kanssa, ettei tule liian suolaista.



Ihanaa elokuuta 🥰💖🥰

20 kommenttia:

  1. Vesi tuli kielelle lukiessa postaustasi. Meillä mieheni ja toinen tyttäreni ovat innostuneita sienestäjiä, minä sitten osallistun syömiseen.
    Kommentoit muuten postaukseeni vaaleasta tukasta ja vastasin siihen. Et ole tainnut lukea vastaustani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Kävin vihdoin lukemassa vastauksesi.
      Se olisit ihan hyvin voinut olla sinä.
      Olet niin nuorekas ja vaaleat hiukset sopisivat sinulle varmasti mainiosti 🥰

      Poista
  2. Meän mettisä ei rellukoita paljon helteiden jälkeen jaksanu nousta. Ne vähät mitä löytyy paistan saman tien, ei niitä ehi pakastella. Mustikoita syödään koirien kanssa mahat täyteen metsäretkillä, niitäkään ei pääse pakastimeen asti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi!

      Meilläkin oli helteiden jälkeen metsät täynnä kuivuneita ruppanoita, mutta muutamat sateet virkistivät sienikannan taas nousuun.

      Poista
  3. Kävin eilen luottopaikassani etsimässä kantarellejä.En löytänyt kuin kaksi kuivaa pientä. Meillä oli ennätyshelteet (26 pv) ja nyt odottelen kovia sateita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi!

      Kyllä helteen jälkeen sadetta kaipaa kaikki luonto. Meillä isot sateet ovat elvyttäneet luontoa melkoisesti.

      Poista
  4. Kantarellit ovat herkkua. Kuten on varmaan keittosikin. Otankin sen tästä talteen.
    Ostin tänään marketin torimyynnistä kaksi litraa kantarelleja. Aion tehdä niistä kantarellirisottoa, joka on meidän herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Risoton tekemiseen tarvitaan malttia. Mutta kun aikaa on, tekeminen on melkein yhtä mukavaa kuin ruoan syöminen 🥰

      Poista
  5. Mulle sienet on vähän sellainen juttu, että syön kyllä, mutta esimerkiksi tämän kesän kantarellikastikkeen jälkeen en ole enää himoinnut sieniä. Pitää aina pitää taukoa. Mun paras kantarellipaikka jäi hakkuun alle, uusia en ole mustikkametsässä kulkiessani löytänyt. Itse pakastan kantarellit, mutta en luota tuohon huuhtomisputsaukseen, käyn joka sienen läpi sieniveitsen kanssa. Syön kyllä välillä roskiakin :D Herkkutatti on mun lempparisieni myös, ja niistä tulee paras sienirisotto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hanni!

      Hakkuut vievät minultakin sienimetsän vuodessa tai kahdessa. Myrskyt ja kaatuneet puut muuttavat tilannetta myös aina omalla tavallaan.

      Minä en ole päässyt vielä tatteihin asti. Etenen hitaasti, mutta isolla intohimolla. Suppilovahveroista siirryin kantarellipainotukseen muutama vuosi sitten. Jään jotenkin aina jumiin intohimojeni kanssa 😍

      Poista
  6. Minä en ole vielä päässyt kantarellimetsään. Toivottavasti viikonloppuna pääsisin, harmi polvi+selkävaivat jarruttelevat kävelymatkaa ja köyristelyä.

    Olen ostanut yhdeltä poimijalta kantarelleja 10l. Osa syötiin saman tien ja osa on pakkasessa. Jos vielä saisin 5l niin sitten voisin siirtyä suppiloihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti polvet ja selkä asettuvat kivuttomampaan tilaan ja liikkuminen alkaa tuntua taas kutsuvalta.

      Sieniä (ja marjoja) voi tosiaan ostaa suoraan kerääjiltäkin. Sienet ovat silloin usein (toivottavasti) tuoreempia ja myös edullisempia. Esimerkiksi Facebookin Marketplacessa löytyy tarjontaa monelta eri alueelta.

      Poista
  7. Kannattaa kokeilla niiden huuhtelua. Myö ollaan aina huuhdeltu kanttikset. Helpommalla niiden putsauksen kanssa pääsee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä!

      Olen pohtinut huuhtelemistakin. Kun sieniä on kilokaupalla ja ne aikoo myydä eteenpäin, en ole uskaltanut altistaa sieniä aikaiselle vanhenemiselle veden myötä. Isojen määrien kuivattaminenkin huuhtelun jälkeen voi olla haastavaa.

      Omat saaliit voisi kyllä huuhdella hyvinkin. Pidänpä mielessäni!

      Poista
  8. Herkulliselta kuulostaa reseptisi, kiitän.
    Olipa hyvän näköisiä kantarelleja!
    En osaa mitään määriä sanoa, jonkin verran laitan kantarelleja pakkaseen, osa syödään pian keräämisen jälkeen. En ole mitenkään himokerääjä.

    Hyvää työn alkua! Energiaa olet ladannut nyt niin, että riittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirpa!

      Meillä on perheessä kaksi kovaa kantarellin kuluttajaa ja kaksi hieman niukemmin kuluttavaa. Tyttären kanssa saadaan kulutettua hyvin isompikin kesän jäljiltä pakastettu saalis 🤭

      Poista

Kiitos kommentistasi!