sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Juoksuhämähäkkejä

Syystauti on selätetty, mutta siitä kasaantui paljon tekemättömiä asioita jonottamaan työlistalle... Tekemistä siis riittää. Onneksi olen kuitenkin terveiden kirjoissa ja kaikki sujuu oikein mukavasti :-)

Tavaran karsiminen jatkuu viime syksyn ja syystalven jälkeen. Kaikki kelvollinen kierrätetään ja kelvoton joutuu muiden kierrätettäväksi. Nurkkiin on kertynyt 23 tässä talossa asutun vuoden aikana paljon sellaista, mitä ei oikeasti tarvitse enää säästää. Jotain on säilötty kiireessä varmuuden vuoksi, osa ihan isommalla harkinnalla. Nyt on kuitenkin luopumisen aika.

On vaikea hahmottaa objektiivisesti, mille tavaralle on oikeasti kierrättämisen tarvetta ja mille ei. Kirpputori on hyvä keino kokeilla, mille kaikelle löytyy vielä käyttäjiä. Mutta kirpputoripöydän ylläpitäminen työllistää aina, jos homman aikoo hoitaa kunnolla. Nyt kuitenkin tuntui olevan hyvä hetki karsia ja kierrättää.

Kierrätän myös puutarhassa. Teemme pienen piharempan ja uusi hiekkapihan jatkumo kulkee perennapenkin läpi. Kaivan sieltä talteen mahdollisimman paljon taimia, jotteivät mene hukkaan. Osa on löytänyt paikan muualla pihassa, osa on luvattu ottaa uuteen kotiin työpaikan uuden puutarhakeskustelupalstan kautta. Kaikki hyötyvät tuosta jälkimmäisestä. Työnantaja siten, että ihmiset tutustuvat keskenään, jolloin työn tekeminen yhdessä on entistä helpompaa. Myös ympäristöystävälliset teot kuuluvat myös työnantajan agendaan :-)

Tähän aikaan vuodesta olen kovasti koukuttunut sienestämiseen. Viime syksynä olin jo ihan koukussa, eikä tämä syksy ole ainakaan yhtään helpompi. Sienten löytämisen tuottamaa euforiaa on vaikeaa kuvailla - se pitää tuntea :-)

Kuljen metsässä toisinaan kameran kanssa ja toisinaan ilman. Välillä kameran paino kannustaa lähtemään matkaan ihan ilman kameraa. Kuten eilen. Ja tietenkin silloin eteen pompahti yhtä sun toista kuvaamisen arvoista. Siksi tämä kuva on heikkolaatuinen kännykkäräpsy. Haluan kuitenkin ehdottomasti jakaa sen :-)

JOS et kestä hämähäkkejä, lopeta ihmeessä lukeminen tähän - et varmasti pidä myöskään kuvasta. Toisaalta varoittelin hämähäkkivaarasta jo otsikossa, joten jos olet ehtinyt tänne asti, tämä ei varmasti tule yllätyksenä.

Näin oudon, aika ison hämähäkin. Kännykällä siis dokumentoimaan. Netistä tarkistamalla kohde osoittautui olevan juoksuhämähäkki (niitäkin on lajeja vaikka kuinka... :-( ). Juoksuhämähäkki ei tee verkkoja eikä siis saalista niiden avulla. Se käytännössä juoksee saaliinsa kiinni...

Tässä kuvassa ei olekaan vain yhtä hämähäkkiä, vaan monta! Emohämähäkin selkä on täynnä poikashämähäkkejä. Kuva ei ole tarkka, mutta antaa ensimakua tilanteeseen. Tämä oli minulle aivan uusi tuttavuus :-)


25 kommenttia:

 1. Aika iso on. Tuollaista en kyllä ole aikaisemmin nähnyt. Aika upea ötökkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isolta näyttää juuri siksi, että selkä on täynnä poikasia... :-)

   Poista
 2. Saattaisi kyllä puistattaa jos vastaan tulisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienihän se silti on ihmiseen verrattuna...

   Eikä Suomen luonnossa kovin paljon myrkyllisiä hämppiksiä ole.

   Poista
 3. Komea hämppis! Äitihämppis :) Tuollaista jos häiritsee ja poikaset hajaantuu, niin sitten se vasta ilkeältä näyttää/tuntuu kun hämähäkkejä on yhtäkkiä kauheasti... mutta mulla on kyllä sympatioita hämähäkkejäkin kohtaan. Meillä elää niitä sisällä koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuo komea. Äitiyden havaitsin vasta kotona näyttöpäätteen ääressä. Kaunis oli :-)

   Poista
 4. Noi on komeita eläimiä. <3 Mulla ei onneksi ole mitään erikoista hämähäkkikammoa. En noin ylipäätään tykkää kauheasti mistään ötököistä, mutta siedän hämähäkkejä tosi hyvin ja tykkään katsella niitä, kunhan eivät ole sisällä omassa kämpässä tai kiipeile mussa. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä saavat olla sisälläkin, jos eivät ole tiellä ;-)

   Hämähäkin siirtäminen sisätiloista ulos omissa käsissä vaatii silti edelleen hyvän asenteen tankkausta :-)

   Poista
 5. Hmm...juoksuhämähäkki ja komea onkin, koko pesue mukanaan!
  Täällä on paljon pienempiä hämähäkkejä, joita kutsun hyppy-hämähäkeiksi.
  Koska ne pypähtävät varsin korkealle ja pitkälle eivätkä pelkää hypätä vaikka olkapäälle ohikulkiessa.
  Niitä on eri väreissä ja ovat hyvinkin sympaattisia lyhytjalkaisia otuksia.
  Oikeaa nimeä niille en tiedä.

  Kierrätys-intoa sinne ja kauniita syyskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaimaseni :-)

   Hämähäkkejä riittää todella moneen lähtöön ;-)

   Poista
 6. Tänään tulee kierrätyskeskuksen auto keräämään kaupunginosan turhaa tavaraa. Pakkasin yhden ison Ikea-kassillisen ja vähän pienemmän kassillisen, jotka saavat lähteä. Vaikka kuinka myyn eri palstoilla, niin hidasta on tavaroiden poistuminen. Parissa kaapissa alkaa olla jo vapaata tilaa, mutta mielä on hirmuisesti turhaa tavaraa. Tuntuu, kuin kaapit valmistaisivat tavaroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kaapit EIVÄT saa valmistaa enää lisää tavaroita ;-) Omiakin on jo aivan kylliksi.

   Yli kahdenkymmenen vuoden tavaroiden varmuussäilytys on mahtava urakka purettavaksi. Onneksi meillä ei ole kiire ja voimme tehdä hyvin vielä muutaman karsimiskierroksen tähän jatkeeksi :-)

   Poista
 7. Kieltämättä aika häijynnäköinen tuo hämppis., mutta hyvä, että ikuistit sen poikaset selässään. Isä/äiti se on hämähäkkikin.

  Onpa työpaikallasi kiva idea omasta kukkaistarhasta. Peukutusta sille.

  VastaaPoista
 8. ihan oikeestikko tuollaisia juoksentelle metsässä, vai olisko niitä myös asunnossa.
  Joku sanoi kerran että mitenkähän monta hämähäkkiä menee yölllä suuhun kun nukkuu? vitsi se kai oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä usko, että tuo tulisi kotiin asti. Aika monet hämppikset ovat saaneet meilläkin asustaa, mutta mitkään eivät ole olleet tuollaisia :-)

   Poista
 9. Sienestäminen on tosi kivaa. Hirvikärpäsiä on nyt ihan hirveästi täällä.

  VastaaPoista
 10. Hurjan näköinen hämähäkki, uusi tuttavuus mullekin. Meilläkin ne tavallisemmat hämähäkit tuppaavat kovin herkästi sisätiloihin. -Kasvien kierrätys on tosi hienoa, ja itsekin olen saanut suurimman osan puutarhamme kasveista kavereilta. Omalla pihallakin on kätevää siirrellä pikkutaimia paikasta toiseen. Tarttis varmaan ottaa sinusta mallia tuossa muussakin kierrätyksessä ja raivata talosta kaikki 20 vuoden aikana kertyneet turhat roinat kiertoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Nämä luopumisvaiheen tyhjennys ja karsiminen tuntuvat hyviltä! Aika aikansa kutakin.

   Poista
 11. Inha hämähäkki, ei taida olla tältä planeetalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan siisti tyyppi se on ilman tuota jälkeläiskatrastaan ;-) Mutta voi olla näkemättä sitä, jos ei lähde metsäretkelle ;-)

   Poista
 12. Rumankaunis on minusta osuva nimitys tuolle hämähäkille. Ja totta tuo, että jos jätät kameran pois, niin taatusti löytyy jotain mielenkiintoista kuvattavaa.

  VastaaPoista
 13. Hui! Olen vähän hämähäkkikammoinen ja tuli elävästi mieleen, miten kaverin mökillä lapsuudessa ison hämähäkin selästä vipelsi poikasia joka suuntaan tuvan lattiaa, kun sitä yritettiin hätistää ulos ovesta.

  On se kummallista, että komerosta voi poistaa vaikka jätesäkillisen vanhoja vaatteita, eikä sitä välttämättä seuraavana päivänä huomaisi ollenkaan. Täynnä on kaappi vieläkin :)

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)