perjantai 25. lokakuuta 2019

Latvialainen vaskitsa (?)

Yksi tiukka työputki on nyt selätetty. Tällainen kausiluontoinen kiire ja pusertaminen sopii minulle vielä oikein hyvin. Puristusputken jälkeen osaa nauttia taas ihan uudistuneella tavalla hiljaisuudesta ja tekemättömyydestä. Tai ainakin jonkin ihan muun tekemisestä. Valokuvien pariinhan minä heti kampaajalla käynnin jälkeen rynnistin :-)

Latviassa tapasin mielestäni elämäni ensimmäisen kerran vaskitsan. Jos tämä ei olekaan vaskitsa, niin kommentoi ja kerro saman tien. Tätä havaintoa on turha yrittää tarkistuttaa facebookin linturyhmästä ;-)

Ensin se näytti jättimäiseltä kastemadolta. Mutta hiekalla? Ei siinä sen kummempia ehtinyt miettimään, kamera esiin ja kuvaamaan :-) Tyydyin kuvaamaan ylhäältä, tilanne tuli niin yllättäen, että yritin vain seurata kiemurtelijan menoa. Pelkäsin kadottavani sen ja yritin vain pitää sitä kameran etsimessä.
Lisää tietoa vaskitsasta esimerkiksi täältä: http://www.sammakkolampi.fi/lajit/vaskitsa.html.

14 kommenttia:

 1. Mielestäni tuo on vaskitsa,telkkarissa on ollut joskus kuvan kanssa jotain juttua siitä,en ole koskaan nähnyt,vaikka täällä turussakin niitä pitäisi olla paljon,ehkä sit ovat saaristossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Jostain kartoista katselin, että tuon alueen pitäisi olla ihan vaskitsojen elinaluetta.

   Poista
 2. Katsoin ensin, että olet kuvannut jotain koukkua?
  Mutta käärmeeksihän se sitten paljastuikin, iik!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä se ensin koukulta kuvassa näyttääkin ;-)

   Mutta ei se ole käärmekään. Jos se on vaskitsa, se on raajaton lisko eli sisiliskon sukulaisia.
   Tarkemmin kun katsoo sen päätä, niin kovin samankaltainen rakenne siinä on kuin sisiliskonkin päässä.

   Täysikasvuinen vaskitsa on keskimäärin noin 30 senttiä pitkä. Tämä oli varmaankin juuri tuon pituinen. Isko liskoksi, pieni käärmeisiin verrattuna. Kyykäärmeet ovat n. 60 senttiä pitkiä ja rantakäärmeet reilut 70 senttiä pitkiä.

   Poista
 3. Vaskitsoja on täälläpäin, joskus oon nähnyt useammankin kerralla. Harvinainen löytö! Ikävä kyllä, ihmiset luulee käärmeeksi ja tappaa niitä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi tätäkään huomannut, jollei olisi ollut siinä keskellä hiekkaista leveää 'polkua' rannan tuntumassa. Sitä ei voinut olla huomaamatta ;-) Aurinko taisi lämmittää hiekan siinä miellyttävän lämpöiseksi, sillä se lekotteli ensin ihan liikkumatta ja vasta ryhdyttyäni kuvaamaan se ryhtyi kiemurtelemaan piiloon.

   Poista
 4. Onpa söpö! En ole nähnyt kun kuvissa! Yllättävän pitkä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se isolta siinä maassa hieman kippurallaan näytä :-)

   Poista
 5. Piękne ujęcie ale z boku by chyba nie dało rady bo pełza po ziemi

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuo vaskitsa on minustakin. Hännänpää näköjään puuttuu.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)