tiistai 13. heinÀkuuta 2021

Paluu upealta minilomalta đŸ„°

MeillÀ kotona ei ole koskaan ollut irtonaista rahaa. Rahaa tÀrkeÀmpÀÀ ovat olleet uravalinnat, joissa status ja palkka eivÀt ole olleet tÀrkeintÀ, vaan oma kokemus hyvÀstÀ työstÀ. Ja tietenkin lasten harrastukset ja muu elÀmÀ. Ja niinhÀn se on mennyt, ettÀ parempipalkkaisissa töissÀ on edellytetty melko tÀydellistÀ sitoutumista työnantajalle. Kuten kesÀloman katkaisemista tarjouksen tekemistÀ varten. Tai kesÀlomallakin jatkuvaa pÀivystÀmistÀ työasioissa vuorokauden ajasta riippumatta. PienemmÀllÀ palkalla vapaa-aika on omaa, mutta esihenkilö kohtelee usein aika helposti sinua kuin Àlyvapaata lammasta. Anteeksi vaan.

Oli niin tai nÀin, tuntuu vÀlillÀ, ettÀ sielunsa joutuu myymÀÀn työnantajalle kaikissa tapauksissa. TÀmÀ on monen vuosikymmenen oma ja monen ystÀvÀnkin kokemus. Jos et myy kaikkea aikaasi, myyt Àlyllisen vapautesi ja uskottavuutesi. PienemmÀn palkan lisÀksi joudut esittÀmÀÀn, ettÀ muka tietÀisit omasta erikoistumisalastasi vÀhemmÀn kuin esihenkilösi. Se sitÀ ammattitaidosta.

Mutta nyt on onneksi loma. Ei ajatella töitÀ tyhmÀstÀ aloituksestani huolimatta. Tuo nyt piti vain saada ilmoille pois omasta pÀÀstÀ ennen nukkumaan menoa.

Minilomamme tyttÀren kanssa Hankasalmessa hieman JyvÀskylÀstÀ eteenpÀin (etelÀstÀ ajateltuna) oli todella onnistunut. Paikka oli kaunis, majoitus mitÀ parhain ja ruokailu tuotti ravinnon lisÀksi mielihyvÀÀ. Kirjoitan seuraavassa postauksessa reissusta ja paikasta enemmÀn. Nyt tyydyn yhteen auringonnousun kuvaan.

Kuvasin ensin omasta makuuhuoneestani, mutta sitten piti pÀÀstĂ€ patiolle kuvaamaan oikein kunnolla. Auringon nousu oli sÀÀtiedotusten mukaan vasta 20 vaille neljĂ€. VĂ€hĂ€n yli kahden jĂ€lkeen herĂ€ttyĂ€ni kurkistin ikkunasta ulos (ihan vieressĂ€, vain pÀÀn kohotus) ja nĂ€in uskomattoman kauniin nĂ€kymĂ€n, vaikka auringon nousuun oli vielĂ€ runsaasti aikaa. Oli hyvĂ€ hetki herĂ€tĂ€ 💖.


Ihanaa helleviikon jatkoa! SelvitÀÀn tÀstÀkin!

P.S. KÀvin uimassa! Talviturki on heitetty ja se oli helpottavaa. JÀrvien vedet ovat todella lÀmpöisiÀ!

12 kommenttia:

  1. Upea nÀyttÀÀ olevan maisema, aijai. Ihanaa saada lomaa ja rauhaa, aikaa itselle. Oman aikani, voimani ja mielnterveyteni lisÀksi uhrasin entiselle työantajalle myös fyysisen terveyteni. Vasta nÀin jÀlkeenpÀin kun olen ollut työkyvytömyyselÀkkeellÀ kymmenen vuotta olen tajunnut millaisessa piinassa työskentelin vuosikymmenet.EnÀÀ en suostuisi, en! en ja en!, en kyllÀ pystyisikÀÀn enÀÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hassua (tai oikeastaan kurjaa), ettei ihmisistĂ€ osata kerĂ€tĂ€ sitĂ€ heidĂ€n parasta antiaan töissĂ€ niin, ettĂ€ molemmat osapuolet (työntekijĂ€ ja työnantaja) voittaisivat. Sen sijaan vahvistetaan siiloja, tehdÀÀn osaoptimointia ja johdetaan sen mukaisesti. Yhteinen hyvĂ€ ei tunnu usein paljoa painavan 😞.

      Poista
  2. Kannatti kurkistaa yöllÀ ikkunasta. Upeat vÀrit!
    Minulle on jÀÀnyt elÀvÀsti mieleen kÀnnyköiden tulo työpaikalle. Lankapuhelinten aikaan saattoi rauhassa kÀydÀ syömÀssÀ. KÀnnykkÀÀn siirryttÀessÀ se oli otettava vessaankin mukaan. En vastusta teknistÀ kehitystÀ, mutta lÀppÀreiden ja kÀnnyköiden myötÀ edellytetÀÀn 24/7 saavutettavuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teknologia on vain tekosyy. Joissain työpaikoissa ei kĂ€ytetĂ€ kĂ€nnyköitĂ€, mutta vessassa kĂ€yntien mÀÀrÀÀ ja niiden pituutta valvotaan 😟.

      YksityisellÀ sektorilla kilpaillaan raadollisesti monella tekijÀllÀ. Siksi asiakas ei saa odottaa hetkeÀkÀÀn, vaikka se hÀnelle sopisikin. Siksi työntekijÀn pitÀÀ olla valmiina ja kÀrppÀnÀ vastaamaan mihin tahansa muuttuviin tarpeisiin nyt ja heti.

      Julkisella sektorilla asiakkaat ymmÀrtÀvÀt kohtuullisen vasteajan. Hektisyys ja hÀtÀily tulevat tavallisesti ihan organisaation omista tarpeista. Paremmalla ja kokonaisvaltaisemmalla suunnittelulla pÀÀstÀisiin parempiin lopputuloksiin kestÀvÀllÀ ja henkilöstöÀ kannustavalla tavalla.

      Poista
  3. Olen aivan samaa mieltÀ tuosta työkulttuurista. Pyristelen vastaan, minkÀ kerkiÀn. Haluan ja tarvitsen oman aikani, enkÀ halua olla "korvaamaton".
    Aivan ihana aika herÀtÀ, mitkÀ maisemat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Helmi!

      Korvaamattomuuden tila on typerÀ riski, jota työnantajan ei koskaan kannattaisi ottaa, jos vain mitenkÀÀn sitÀ voi vÀlttÀÀ. Ja muuhunkin kuin työhön panostava työntekijÀ pysyy todennÀköisesti terveempÀnÀ ja työkykyisenÀ kauemmin kuin pelkÀstÀÀn työhön aikansa kÀyttÀvÀ kollegansa.

      Poista
  4. Oma työni on henkisesti kuluttavaa l. painiskella muiden ihmisten ongelmien parissa. Kriisitilanteiden hyvÀstÀ hoidosta saa kiitosta, ongelma on se, ettÀ esimies saa tietÀÀ niistÀ kriiseistÀ vain ihan pienen osan. Kaikista hankalimmista ei koskaan. Sitten se on raskasta, ettÀ olet aina hieman ulkopuolinen, koska muut tekevÀt toisenlaista työtÀ. Omat lapseni olivat (ovat) mustasukkaisia asiakkaista. Olisi ollut parempi työskennellÀ muiden kun lasten ja nuorten kanssa. VielÀ 8 vuotta, saa nÀhdÀ jaksaako!

    VastaaPoista
  5. Se olisikin hienoa, jos työpaikoilla voitaisiin optimoida kaikkien parhaat puolet ja osaamiset, ja kaikki kunnioittaisivat toisten kykyjÀ ja erilaisuutta.
    KyllÀ kesÀssÀ nÀmÀ aamut ovat parasta! HerÀsit juuri sopivalla hetkellÀ, niin upea on auringonnousukuvasi!

    VastaaPoista
  6. Mahtavat nÀkymÀt sÀnkyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KyllÀ!
      Jotain tuollaista kun saisi seuraavaan omaan kotiin?
      Aina voi haaveilla 👍, minĂ€ ainakin haaveilen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!