torstai 28. heinäkuuta 2022

Kesäpäivä täynnä luontoa ja sisältöä 🥰

Kantarelleja riittää nyt mahdottoman hyvin (ainakin täällä Hämeessä). Ja niitä löytyy melkein mistä metsästä vain. Jos sienestys ei ole oma vahvuusalue, juuri nyt kannattaa opetella kantarellin eli keltavahveron tunnusmerkit ja lähteä sen perässä valoisiin kuusi-/koivu-/sekametsiin. Kantarelli on tietenkin parhaimmillaan tuoreena, mutta jos sitä löytää sankoin joukoin, niiden pakastaminen pannulla kuumentamisen ja nesteiden haihduttamisen jälkeen on paras vaihtoehto.

Metsässä kannattaa tarkkailla keltaisia välähdyksiä maan pinnassa. Usein kantarelli jää jumiin sammaleen ja heinien alle ja siitä pääsee näkyviin vain pieni murto-osa. Varoituksen sana silti: sienestäminen voi koukuttaa ja addiktoida.

Eilisen saalis 1,5 kiloa kantarelleja oli mittausten mukaan 5,5 litraa. Osa löytyi satoisasta paikasta, osan perässä piti kävellä pitkiäkin matkoja. Niin kuin näkyy, näissä riittää pientä siivoamista sammaleiden, heinien ja mullan jäljiltä.


Tänään aamulla kokeilin sienten pikkelöintiä. Pikkelöidyt sienet säilyvät hyvinä reseptistä riippuen parista viikosta jopa vuoteen.

Pikkelöintiliemen 1-2-3-reseptin lisäksi tuli mukaan pari minuuttia ryöpätyt pikkusienet, yksi halkaistu valkosipulin kynsi ja kolme tuoreen timjamin oksaa.


1-2-3-liemessä on yksi osa (väkiviina)etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Tekeytymiseen kuluu vuorokausi ja sitten on parista viikosta vuoteen aikaa nauttia pikkeli. Meillä vuorokausi tulee täyteen siis huomenaamulla.


Neidonkorentokoiraita parveili ja esiintyi runsaasti yhdellä päivälenkilläni. Yhtäkään naarasta en nähnyt, mutta todennäköisesti ne lymyilivät lähellä vielä odottelemassa oikeaa hetkeä.




Varoitan myös itselläni alkaneesta sieniaddiktiosta. Ajatukseni kierähtävät sieniin hetkessä. Vielä en näe niistä unia 👍.


Upeaa heinäkuun loppua! Kesä sen kuin paranee 💖

19 kommenttia:

  1. Nuo korennot on ihania. Ja sienestys ja marjastus hyviä harrastuksia, joista on jopa hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korennot ovat todella ihania. Lähilammen sulkemisen jälkeen oma korentojen seuraaminen on vähentynyt paljon.

      Ja juu, onhan siitä sienestyksestä hyötyäkin. Onnekas olo vain aina sekoittaa pään ja mittasuhteet 😂

      Poista
  2. Valtavasti kanttarelleja! Eilinen saalis 1 kanttarelli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi! Onko teillä ollut sateista pulaa vai vain myöhäinen sienikausi? Ihmeellisen oikukas osaa olla luontokin.

      Poista
  3. Nyt maistettiin maistiaiset pikkelöinneistä. Ihan hyviä, turhan etikkaisia ja makeita. Kantarellin oma maku jäi liian vähäiseksi. Täytyy jatkaa kokeiluja 👍

    VastaaPoista
  4. Hieno kasa sieniä ja lisää on tulollaan, veikkaan.
    Ajelimme illalla Alvettulan kyläkauppaan pizzalle ja koko matkan kuolasin metsien perään, niin houkuttelevan näköisiä! Vitsailin takapenkkiläisille, että huutakaa hep, jos näette keltaista, Iskä tekee lukkojarrutuksen ja ryntään metsään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Hauholla on mahdottoman hyviä sienimetsiä 👍

      Poista
  5. Omituisen vähän ollaan löydetty kanttiksia. Pitää laajentaa etsintää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi. Tänä vuonna olen löytänyt hyviä kantarelliesiintymiä ihan poikkeuksellisistakin paikoista. Onnea teille!

      Poista
  6. Kaunis korento ja upeita kuvia.

    VastaaPoista
  7. Jopas olet löytänyt paljon kanttarelleja! Itse jätän sienet muille, mutta vinkkasin kyllä miehelleni, kun mustikkareissulla näin kanttarelleja. Hän kävi sitten poimimassa ja teki ruuaksi. Minä olen viime päivät keskittynyt vadelmien ja mustikoiden poimintaan, niitä kun molempia on todella runsaasti ainakin täällä Varsinais-Suomessa.
    Upeat nuo korentokuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Hitunen!

      Ystävällistä vinkata sienistä miehelle 🥰

      Minä olen todella huono marjojen keräämisen kanssa. Tulee vain niin mieleen lapsuuden pakkokeräämiset.

      Poista
  8. Upea kantarellisaalis sinulla. Minä olen ollut sienihullu melkein koko aikuisikäni. Sienestys on jonkinlaista saalistamista, mikä herättää alkukantaisia tunteita.

    VastaaPoista
  9. Mahtava kantarellisaalis!

    Meillä on mökillä vähän heikosti sieniä, enimmäkseen suppoloita. Tykkään sienestää, mutta viime syksynä päätin toistaiseksi lopettaa sen mökillä. Koko syksyn sienisaalis oli aivan olematon, mutta sain kaksi punkin puremaa. Elämäni ensimmäisen ja toisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      Minulla on puutiaisaivokuumetta varten otettu täysi rokotussarja. Riittää, kun muistaisi tehdä säännöllisen puutiaistarkastuksen iltaisin. Pitkät lahkeet ovat toistaiseksi pitäneet puutiaiset loitolla. Olisipa hirvikärpäsiinkin jokin tahokas konsti 🤔

      Poista

Kiitos kommentistasi!