keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Mökille piti päästä sitten kuitenkin - olisi kannattanut varata ajoissa

Pitkään ajattelin, ettemme tarvitse kesälomalle vuokramökkiä, sillä lomailemmehan keväällä ja syksyllä vuokralla olevalla matkailuautolla. Viime kesä sujui ilman vuokramökkiä, mutta hieman jäi jotain puuttumaan. Kotona oleilu ei piristä lomaa parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka pieniä retkiä muualle teimmekin. Nyt mökkiajatus poreili pinnassa jo vuodenvaiheesta, mutta herkullista mökkiä ei vain osunut eteen.

Poreilu kuitenkin jatkui, kunnes kesäkuun alussa se alkoi lähestyä kiehumispistettä. Päätin varata mökin. Lomarenkaalla oli enää muutama puolikelvollinen mökki vapaana ja ajan myötä jäivät jäljelle vain ne, joiden kanssa olisi pitänyt tehdä paljon kompromissia. Kallis hinta. Tai pitkä ajomatka. Tai liian vähän makuuhuoneita. Tai ei sisävessaa. Koiran mukaan ottaminen rajasi jo alkuunsa pois monen monta hyvää vaihtoehtoa.

Pitkän etsimisen jälkeen löysin meille (hintavan) mökin kahdella makuuhuoneella. Ajattelin niin, että jos kaikki lähtisivät mukaan, saisimme jollain järkevällä jaolla makuuhuoneet jaettua asiallisesti. Poika ei halunnut lähteä mukaan, joten yhtälö yksinkertaistui siltä osin. Toisaalta nyt kolmen henkilön ja yhden koiran matkatavaroineen piti mahtua yhteen autoon, joka miehen mielestä on aivan liian pieni matkustamiseen. Se ei ehkä ollut päällimmäisenä mielessä, kun autoa hankittiin. Onnistuttiin kuitenkin.

Hinnan vastikkeena lakanat ja pyyheliinat kuuluivat vuokrapakettiin. Niitä ei tarvinnut pakata, kuljettaa, pedata ja kotona sitten pestä. Se oli iso plussa.

Kohteemme oli moderni, nykyaikainen mökki, villa. Mies on aina ollut sitä mieltä, että aito mökkiloma kuuluu viettää perinteisessä hirsimökissä. Vuosien saatossa olen alkanut haaveilemaan nykyaikaisesta mökistä. Nyt päästiin kokeilemaan sellaista kokonaisuutta.


Rakastan isoja ikkunoita, erityisesti korkeita ikkunoita. Niistä päästiin nyt nauttimaan. Mökki oli melkein täydellinen. Nettisivujen esittely oli jonkin verran tulkinnan varainen ja kuvittelin viimeiseen asti, että käytössä on edes jonkinlainen yhteisranta. Ei ollut. Totta puhuen en olisi varannut tätä mökkiä meille, jos olisin ymmärtänyt sen olevan täydellisesti kuivan maan mökki. Ilman suoraa pääsyä luontoon.

Toinen iso miinus oli television puuttuminen. Senkin huomasin vasta maksamisen jälkeen viime tipassa ennen matkaa. Miehelle televisio on tärkeä rentoutumistapa erityisesti silloin, kun minä luuhaan omilla luontoretkilläni. Nyt turvauduttiin sitten läppäriin.


Jos haluaa nauttia sisätiloista ja hyvästä terassista, mökki on aivan täydellinen. Rantaa ja televisiota lukuun ottamatta sieltä ei puuttunut mitään.

Kaksi makuuhuonetta, joista toisessa oli parisänky. Kaksi erillistä runkopatjaa ja yhteinen petauspatja. Tämä on meille kyljen vaihtajille tärkeää. Kun toinen kääntyy, toisen patja ei hypähdä!

Päädyn ikkunassa olisi voinut olla verhot tai sälekaihtimet. Aamuyön valoisuus tulvi makuuhuoneeseen hieman liiankin voimakkaana. Iso ikkuna oli ihana! Niitä olisi voinut olla siinä vieressä toinenkin 🥰


Toinen makuuhuone oli kahdelle henkilölle erillisin vuotein.


'Olohuoneen' puolelta katsottuna yhteinen olohuone-ruokailu-keittiötila näytti tältä. Tilaa oli runsaasti. Terassin jatkeena oli vielä pukuhuone-suihku-sauna-yhdistelmä. Jos täällä asuisi vakituisesti, haluaisin hieman lisää laskutilaa keittiöön. Esimerkiksi saareke voisi olla hyvä ratkaisu. Ruokapöytä voisi olla kiinni siinä ja yhtään lisätilaa ei tarvittaisi. Ikkunoita nostaisin vielä 30-50 cm ylemmäs.


Ja sama miljöö keittiön suunnasta katsottuna. Ovi aukeaa terassille, edessä pukuhuone-suihku-sauna-kokonaisuus.


Makuuhuoneet sijaitsevat ovelta katsottuna oleskelutilan vasemmalla puolella. Oleskelutilan äänet kantautuvat väistämättä makuuhuoneisiin. Väliaikaisessa mökkikäytössä se ei haittaa, mutta jos tämän haluaisi muuntaa vakituisen asumisen piiriin, makuuhuoneet kannattaisi sijoittaa asunnon päätyihin. Silloin äänieristys saataisiin toimimaan paremmin. Saunatila ei tarvitse omaa erillistä tilaansa, joten yhdistäisin senkin päärakennuksen yhteyteen.


Oli mahtava kokemus päästä mökkeilemään modernissa ja hyvin varustellussa mökissä. Jäin silti kaipaamaan rannan ja luonnon läheisyyttä sekä sitä televisiota. Meidän perheemme tarvitsee kaikkea laidasta laitaan.

Lähellä oli kuitenkin mielenkiintoisia luontokohteita, joihin pääsi autolla ihan säädyllisessä ajassa. Niistä lisää seuraavassa kirjoituksessa 👍

24 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä kivalta tuo mökki, mutta kuten teillä, niin meilläkin tv:n puute olisi iso miinus. Mielestäni on järkevää että sauna on eri tilassa kuin itse mökki. Näin kuumina kesäpäivinä se ei lämmitä mökkiä vielä lisää, niin kuin helposti käy jos sauna on kiinteässä yhteydessä mökkiin. Makuuhuoneisiin kaipaisin minäkin enemmän rauhaa, niin ettei viereisten huoneiden äänet niihin kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kristiina!

      Tuo saunan erillisyys on toki tuossa mielessä ihan pätevä juttu. Enpäs näin vähemmän mökkeilevänä ajatellut tuota puolta asiasta.

      Poista
  2. Siisti, mutta persoonaton mökki. Telkkarin ja rannan puutteesta olisin minäkin kärsinyt. Lisää odotellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Me olemme vuosien saatossa ollut melkoisen persoonallisissakin mökeissä (kuten siinä, jonka makuuhuoneen seinästä puuttui pätkä kokonaan), joten tällainen kliinisempi tapaus oli sikäli oikein kivaa vaihtelua.

      Noista koko seinän kokoisista ikkunoista tykkään uusissa mökeissä kaikkein eniten 🥰

      Poista
  3. Olen aina ihaillut noita lattiaan saakka ulottuvia suuria ikkunoita. Antavat valoa ja tulee tunne, että on luonnon keskellä.
    Outoa, että tv puuttuu. Luulisi kuuluvat vuokramökkien perusvarustukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Seita!

      Nuo ikkunat vetosivat kovasti minuunkin. Jos maisema olisi kohtuullinen, siinä riittäisi ihailtavaa sadekelillä ja kylmälläkin.

      Huomasin tuon tv:n puuttumisen vasta lähtöä edeltävänä iltana. En osannut ollenkaan epäillä sen puuttumista.

      Poista
  4. Upea, moderni mökki. Minua ei olisi haitannut television puuttuminen, koska en ole katsellut sitä noin viiteen vuoteen. Hienoa, että pääset luontokohteisiin!

    VastaaPoista
  5. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kokemukselta. Itse en olekaan koskaan ollut noin uudessa vuokramökissä. Meillekin television ja rannan puute olisi iso miinus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, erikoiset asiantuntijat!

      Olemme olleet melko tuoreissa, mutta perinteisemmissä mökeissä. Ja sitten tietenkin myös selvästi vanhemmissa mökeissä.

      Televisio ja ranta tulee tarkistettua ensi kesälle moneen, moneen kertaan 👍

      Poista
  6. Voi että mie oon kaivannut meren rantaan! Meidän merenrantaloma kun oli jo heti kesäkuun alussa, en ottanut edes uikkareita mukaan kun meri oli kuitenkin liian kylmää mulle.
    Nyt täytyy vaan odotella sinne Jäämeren rantaan pääsyä. Meitä on pienessä autossa 3 aikuista, 1 iso ja 2 pientä koiraa, yli 1600 km menomatkaa ja 3 yöpymistä matkan varrella... siinä saa tetristä harrastaa että kaikki saadaan kyytiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea tetris-pakkaamiseen! Toisaalta kohde kuulostaa aivan mahtavan upealta!

      Poista
  7. On mahtava mökki. Tuollaisen huolisi ihan omistus asunnoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Vähän sillä mielellä tuota pohjaratkaisua funtsailin, että mikä siinä olisi hyvää ja mikä kaipaisi kehitettävää, jos haluaisi ympäri vuoden siinä asustella.

      Poista
  8. Tuohan oli tosi kiva mökki ja ihanan moderni! Itse tykkään tuollaisesta, että yhteiset tilat ovat isot eikä tarvitse törmäillä toisiin ja isot ikkunat tuovat mukavasti valoa. Sehän on varmaan mitä sitä lomalta toivoo, mutta jos ei välttämättä ole tarvetta uimiselle ja rannalle koko ajan, niin meneehän se noinkin. Ja jos kerran luontokohteita oli lähellä👍 Eipäs muuten meilläkään ollut iglussa tvtä, mutta olimmekin vain yhden yön, joten ei sitä kaivattukaan. T. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hauska mökki oli.

      Meidän luontokohteemme olivat yli 15 kilometrin päässä, siksi tuo muutama päivä mökkeilyä oli oikein sopiva määrä tällä kertaa.

      Poista
  9. Onpa upea mökki ja tuolla lienee onnistuu myös talvioleilu? Hyvää loppukesää Sinulle toivottelee Piipe

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piipe!

      Talvioleilu varmaankin onnistuisi, mutta sitten ympäristö saisi kyllä olla hieman antoisampi.

      Poista
  10. Kivan näköinen moderni mökki, mutta rannan puute olisi meilläkin ollut ongelma. Itseäni ei tv:n puute haittaa, mutta miehelle ovat iltauutiset "must". Pääasia että pääsee luontoon helposti. Jännä, että ilmoituksesta ei käynyt kunnolla selville, että ei ole rantaa lähimaillakaan.
    Aina nuo ilmoitukset eivät ole kovin selviä. Meillä oli Tampereen reissulla varattuna ensin asunto, josta kuvien perusteella sai sen käsityksen, että on kaksi makuuhuonetta, mutta kun lopulta soitin omistajalle, selvisi, että vain yksi, joten vaihtoon meni. Tarkkana saa olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nettisivut olivat mielestäni jopa hieman harhaanjohtavat. Vähintäänkin tulkinnan varaa kovasti jättävät. Aion jatkossa olla todella tarkkana ja varmistella kirjallisesti kaikki vähänkään tulkinnanvaraiset kohdat.

      Poista
  11. Kivalta näyttävä mökki. Rantaa olisin kaivannut minäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sussi!

      Juu, lähin yleinen uimaranta oli kahdeksan kilometrin päässä 🤭

      Poista

Kiitos kommentistasi!