maanantai 18. heinäkuuta 2022

Hyttyskierukka tarjoaa haasteita, kantarelleja l√∂ytyy ūü•įūüĆľūü§ł‍♀️

Tänään olen uhmannut kohtaloani ja nauttinut ulkoilmasta myös ihan paikallani ja istuallani. Aamupäivällä satoi, mutta muuten on ollut sateetonta, illemmalla jopa puolipilvistä. Hyttysiä on silti riittänyt omiksi ja naapureidenkin tarpeiksi. Vaan ei hätää, ostimme hyttyskierukat pitämään pisteliäät vieraat kaukana ja vielä varmuudeksi uuden kaasusytyttimen, jotta kierukan sytyttäminen olisi helppoa.

Menestys ei ole seurannut ainakaan minun hyttyskierukkailuani. Itse asiassa en oikeastaan muista koskaan sen toimineen mainosten ja lupausten mukaisesti.

Eilen illalla oli sateista ja ilma kosteaa. Sateenvarjossakaan kierukka ei suostunut toimimaan juuri minuuttia kauempaa. Edes kaasusytytin ei auttanut asiaa.

Tänään oli jo paljon kuivempi ilma, joten iltapäivällä ryhdyin uuteen yritykseen.

Hyttyskierukat katkenneina palasina

Kaksi hyttyskierukkapakkausta kymmenestä on jo avattu vuorokauden aikana. Yhdessä pakkauksessa on kaksi kierukkaa, jos ne jotenkin onnistuu irrottamaan ehjänä toisistaan. Näistä neljästä kierukasta yksi selvisi kokonaisena. Siihen sen parhaat puolet sitten loppuivatkin. Kyllästyin kaasusytyttimeen, sillä se on vuorokauden sytyttelyn jälkeen jo lähellä loppuaan. Turvauduin taas tulitikkuihin.

Tuossa lautasella on nyt kolme erilaista kierukan pätkää omissa pidikkeissään, yksi ei säväytä näitä hyttysiä mihinkään. Pari kertaa kaikki kolme ovat palaneet ja savunneet yhtä aikaa. Yhtäjaksoinen palamisennätys lienee noin viisi minuuttia, tavallinen aika kahden ja kolmen minuutin välillä. Sitten pitää kaivaa taas uusi tulitikku ja yrittää sytyttää haisuli uudestaan. Ei vaikuta hyvältä.


Onko kukaan koskaan miss√§√§n saanut n√§it√§ toimimaan myyntilupausten mukaisesti? Kaikki ohjeet ja neuvot ovat tervetulleita. Nyt pid√§n pienen paussin ja sytyttelen kierukat uudelleen ūüĎć


No niin, neljä tulitikkua myöhemmin kaikki kolme taas käryävät.


Sade on ollut kantarelleille suotuinen, olen nyt jo useammalta metsäretkeltä kerännyt kantarelleja mukaani. Ensin pienen pieniä, tänään jo ihan sienen kokoisia. Astian putteessa tyhjensin yhden mukana olleen kasvomaskipussin ja keräsin sienet sinne. Yhtään enempää ei olisi mahtunut.

Kantarelleja

Syv√§lle lautaselle ne sai mahtumaan k√§rsiv√§llisell√§ pinoamisella. Nyt alkaa  t√§m√§ aika, kun mets√§√§n pit√§√§ rynnistell√§ monen varapussin kanssa t√§m√§n t√§st√§, jos vaikka n√§it√§ keltaisia kultakimpaleita l√∂ytyisi lis√§√§ ūü•į.


Pixien kanssa toivotamme valoisaa alkavaa viikkoa ja mahdollisimman sopivan lämpöisiä olosuhteita!

Minä ja Pixie-koira


24 kommenttia:

 1. Ihania kantarelleja. Pitäisi kyllä saada jostain sellanen sienikoira, joka löytäisi kantarellit. Minä olen huono löytämään metsästä mitään sieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienikoiran kouluttaminen on ymm√§rt√§√§kseni melkoinen prosessi. Itsest√§√§n nuo eiv√§t taida sieni√§ l√∂yt√§√§ ūü§Ē.

   Kantarellihan tykkää koivuista ja jonkin verran myös kuusista. Sekametsä, jossa on myös koivuja lienee paras. Muutaman kerran olen löytänyt kyllä kantarelleja mäntymetsästäkin, jossa on ollut myös kuusia.

   Usein kantarelli löytyy minun kokemukseni mukaan heinäisestä tai sammalaisesta paikasta. Jonkin verran se vaatii valoa, joten ihan synkän metsän uumeniin ei kannata mennä.

   Joskus päällyskasvusto on niin tiheää, ettei sieni pääse niiden yläpuolelle kukoistamaan, vaan maan pinnalla heinien tai sammaleen alla ja joukossa näkyy vain jotain keltaista. Sitä kannattaa alkaa tutkia ja kaivella hellästi kasvuston seasta esiin.

   Kantarellit viihtyvät samoilla paikoilla, joten hyvän paikan löydettyään sen sijainti kannattaa merkitä muistiin tulevia vuosia varten.

   Onnea matkaan!

   Poista
 2. Ihania keltaisia kanttarelleja ♡ Minulla on ollut savukiekuroiden kanssa onnistumisia ja tilanteita, ett√§ homma ei ole mennyt putkeen. Kiekura pit√§√§ irrottaa niin varovasti, ett√§ aina ei ole onnistunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tarja!

   Kantarellit ovat ūü•į.

   Samaan tulokseen tultiin tuon irrottamisprosessin osalta. On vaikeaa.

   Poista
 3. No joo. Mahtavat kanttarellit. Se on myös itse mentävä tutkimaan omat sienipaikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   L√∂ydettiin kantarelleja hyvin my√∂s Saimaalta (rannasta), joten ei ole vain paikallinen ilmi√∂ t√§m√§ sienien ilmaantuminen ūüĎć

   Poista
 4. Hyttyskierukoita käytettiin lapsuudessani 70-luvulla ja silloin ainakin toimivat. Nykyisin en ole käyttänyt mitään hyttystorjuntaa, kun meillä ei yleensä ole hyttysiä, vaikka metsän keskellä asummekin (sekä lehti- että havupuita on ympärillä runsaasti). Tosin sain pari päivää sitten aika mojovat hyttysenpuremat sisätiloissa istuessani (en kotona), kun mokomat purivat farkkujen läpi. Toivottavasti saat nuo karkottimet toimimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei omassa pihassa ole juurikaan hyttysruuhkaa, mutta vuokramökin pihassa kosteaan aikaan iniseviä kavereita oli tungokseksi asti.

   Poista
 5. Ai ett√§ onpas rasittavia hyttyskiekuroita, jos noin huonosti toimivat! Itse en voi noita edes yritt√§√§ k√§ytt√§√§, haju ja savu eiv√§t vaan sovi. Joku jossakin somessa mainosti jotakin yrtti√§, mink√§ tuoksua hyttyset eiv√§t voi siet√§√§, mutta en kuolemaksenikaan muista mik√§ se oliūüôĄ Ja komeita ovat kantarellit!ūüĎć T. Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irkku!

   Enkä kovasti suosittelisikaan noita hyttyskiekuroita, touhun määrä on suuri, mutta hyöty on aika pieni.

   Poista
 6. Vähän samanlaisia kokemuksia, joskus toimii, joskus ei, useimmiten kaikki menee palasiksi. Eikä välttämättä auta mitään hyttysiin, vaikka teknisesti toimisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan lohduttavaa kuulla, ettemme ole aivan yksin kokemustemme kanssa ūüĎć

   Poista
 7. Laitoin viime kesänä avaamattomat hyttyskierukkapakkaukset ja niitä varten hankkimani keraamiset astiat kiertoon. Minusta ne eivät ole koskaan toimineet lupausten mukaisesti. Joskus laitettiin hyttyskierukka pihapöydän alle käryämään, kun hyttyset innostuivat vainoamaan paljaita jalkoja. Ei toiminut sekään. Meillä on onneksi aika vähän hyttysiä. Olen sitä vähän ihmetellyt, kun kaikki puhuvat tämän kesän hyttysrunsaudesta. Tuuli osuu aika hyvin tontillemme, ehkä sillä on vaikutuksensa.
  Nam, miten herkullisia kantarellejä. Naapuri on innokas sienestäjä ja hänellä on vuosien varrella kertynyttä salatietoa hyvistä paikoista. Innokkana sienestäjänä Marit niitä ahkerasti kerää, mutta kun hänen miehensä ei sieniä syö, me saamme osamme sadosta. Luotan siihen, että saan häneltä pian kantarellituliaisia. Valmistin hiljakkoin sienirisoton suppiksista, jotka löysin vielä pakastimesta. Marit on nekin meille tuonut.
  Tänään taas sataa, mutta ei onneksi koko päivää. Ja lämmintäkin on riittävästi.
  Mukavia sieniretkiä sinulle ja Pixielle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Nyt n√§ytt√§√§ olevan hyv√§ kantarellikes√§. Saatte varmaankin osanne ūüĎćūü•į

   Poista
 8. Oi, ihanat kantarellit. Minä olen löytänyt vasta pieniä, joita ei raaski poimia. Hyvää alkuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Jotkin kantarellit eivät kasva isoiksi koskaan. Poluilla kasvavat 'polkusienet' jäävät pieniksi eikä niiden kasvamista kannata jäädä odottelemaan. Ruoassa pienet kokonaiset sienet näyttävät kutsuvilta. Siksi kerään myös niitä.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Taipalsaari yllätti mäntymaaston kantarellisaalilla. Koivujen lähellä sienet olivat ja niitä riitti ilahduttavan paljon

   Poista
 10. Ooh, mik√§ kantarellisaalis ūüĎćūüĎćūüĎć Rakastan kantarelleja, mutta en yleens√§ l√∂yd√§ niit√§. Nyt on polvikin niin huonossa kunnossa, ett√§ mets√§lenkit j√§√§v√§t tosi lyhyiksi.

  En ole pitkään aikaan yrittänyt käytetään hyttyskierukoita. Tulin siihen tulokseen, että niistä ei ole juurikaan apua. Pari vuotta sitten haksahdin Thermacellin mainontaan, mutta en ehtinyt vielä edes koekäyttää sitä, kun silmiini osui usesat kriittiset kirjoitukset ja päätin jättää sen kaapin perälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Minäkin olen ollut kantarellien jäljillä vasta muutaman vuoden. Ei ollut helppoa aluksi, nyt olen löytänyt muutaman luottopaikan, joista osa on päässyt metsänhoidon kohteeksi ja se siitä. Uusia paikkoja pitää etsiä joka vuosi. Toisaalta sekin on kiehtovaa, vaikken noista myllätyistä metsistä tykkääkään.

   Poista
 11. Hei, tuli pieni tauko toimistokäynnin, pankkireissun ja sairaalaan menon välissä. Ehdin lukea kolme viimeisintä postausta. Kivan kuuloinen miniloma Tampereella. Nyt äkkiä Naapuriin syömään (taas) ja sitten pankin kautta äitiä tapaamaan...
  Terveisiä täältä Rovaniemeltä! Ja viikon jatkoa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Energiasta päätellen kaikki sujuu ihan hyvin. Voimia ja tsemppiä reissuun!

   Poista
 12. Meillä tuntui tänään olevan passeli ulkoilusää, kun hyttyset on vähentyneet tai sitten tuuli vei ne mukanaan. Pystyi jopa ihan paikallaan istuskelemaan. Hyttyskierukoita en ole aikoihin poltellut, mutta kyllä ne ennen vanhaan ainakin toimivat. Olisko ne jotenkin huonontuneet viime aikoina? Ootko kokeillu sitruskynttilää, sellasiaki myydään hyttyskarkottimiksi. En sit tiedä karkottaako muuta kuin koiran...
  Tänään oli mustikanpoimijoiden ja sienestäjien mielestä myös hyvä päivä tungeksia metsään, siellä oli sempäivänen vilinä että tuskin on mulle jääny yhtään kanttarellia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, RH!

   Vuokramökillä käytiin, kotipihalla selviää ilman hyttysiä, lähimetsään ei kierukoita viedä. Mutta usko niiden tehoon ja toimivuuteen on aika heikko.

   Tänään oli "linnunmaitoinen" päivä, ihana, lempeä ja pelkkää unelmaa. Huomenna ainakin tänne saapuvat helteet. Niillä keleillä metsässä ei ole kivaa. Toki tänäänkin oli öttiäisiä ihan reippaasti liikenteessä.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)