keskiviikko 19. elokuuta 2015

Kesämiehiä ja vähän naisiakin

Rovaniemellä heinäkuussa jouduin oikein perehtymään paikallisiin 'sorsiin'. Ne eivät nimittäin olleet sorsia. Kirkkolammelle menin lähemmäksi rantaan katsomaan siellä uivia 'sorsia', sillä meillä päin järvissä kaupunkioloissa uiskentelevat linnut ovat usein sinisorsia tai lokkeja. Ja lokkejakaan nämä eivät olleet.

Kuvasin ja illalla tietokoneelta ja lintuoppaasta tutkin ja vertailin. Tuttuja lintuja loppujen lopuksi, mutta alkukesän juhlapukuiset koiraat näyttävät niin erilaisilta kuin nämä keskikesän kesäasuiset miekkoset. Eikä näitä meillä keskustan liepeillä pyöri. Kirkkolammessa puolestaan ei ollut ainakaan minun näköpiirissäni yhtäkään sorsaa.

Kesämies herra haapana antoi otsan värityksen perusteella pieniä viitteitä itsestään, mutta kirjasta piti asia silti ensin tutkia. Valkoinen siipipeili paljastaa sukupuolen.


Tämän päättelin rouva haapanaksi. Erityisesti seuraava kuva vahvistaa päätelmääni.Sitten toinen, selvästi erilainen, mutta kovasti tumma lintu tämäkin. Herra (vai rouva?) on tukkasotka, olettaisin. Kaikki kuvat eivät ole samasta linnusta, heitä oli lammella paljon.24 kommenttia:

 1. Söpöjä! Mutta kaikkihan ovat poikasina söpöjä. =))))

  Siun kuvat vaan paranoo... <3

  VastaaPoista
 2. Olipa kivoja löytöjä! On Rovaniemellä sorsiakin. Mun opiskelukaverin mies metsästää niitä ja olen nähnyt hänen kantavan niitä sellaisissa 5 sorsan nipuissa ihan vaan muutaman....:(

  VastaaPoista
 3. Vesilinnut on niin herttaisia :)

  VastaaPoista
 4. Kieroja ovat, kun pukujaan silleen vaihtelevat! Harvassa lintukirjassa on kuvattu jokainen puku...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä hävytöntä ihmispolojen hämäämistä ;-)

   Poista
 5. Kiitos kivoista lintukuvista!
  Tänä aamuna sumun seassa tepasteli joutsenperhe pellollamme. Vanhemmat ja seitsemän poikasta olivat kävelleet melkoisen pitkän matkan järveltä monen tien yli lähellä olevale lammelle. Hauskoja ne olivat, kun vaappuivat pitkänä jonona.

  VastaaPoista
 6. Kirkkolammen lintuja olen minäkin kuvannut. Blogiini asti, viime vuonna. Ne ovatkin kesyjä yksilöitä, pullan muruilla ruokittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin tuon, kun googlettelin Kirkkolammesta sopivaa linkkiä tätä postausta varten :-) Blogisi tuli haussa nopeasti esille.

   Poista
 7. Haapanalla on jotenkin tosi söpö päänmuoto :) Kivoja kuvia!

  VastaaPoista
 8. Yleensä kuvaaminen alkaa sorsilla ja niitä kuvia tuleekin sitten niin, että riittä. Ajan kanssa sitä oppi erottamaan uudet lajit nopealla vilkaisulla mikä ei kuulu joukkoon. Mukavat löydöt kuvaajalle.

  VastaaPoista
 9. Vähän jälkijunassa tulin tälle sivullesi. Tumma lintu kuvissasi on tukkasotkanaaras. Uroksella on puhtaan valkoinen kylki.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)