perjantai 12. huhtikuuta 2019

Googlemaps seurasi menemisiäni ja tallensi niistä ikävän virheellistä tietoa

Vasta tällä viikolla huomasin sähköpostissani viestin osoitteesta Google Maps Timeline. Selvisi pian, että niitä on tullut aikaisemminkin, mutten ollut huomannut niitä. Google oli talletellut puolen vuoden ajan kulkemisiani - en ymmärrä, missä vaiheessa tuo tilan vaihdos on tapahtunut, tietoisesti en anna minkään enkä kenenkään jäljittää kulkemisiani. Ensimmäinen fiilis oli harmitus. Näin se viesti alkoi:Minäpä menin katsomaan, mitä minusta oli tallentunut ja yllätyinkin monella tapaa. Yksikään noista tavoista ei kuitenkaan ollut positiivinen.

Seuraavaksi vuorossa tunneskaalassa tuli ihmetys. Google väitti minun käyneen Kajaanissa. keskellä viikkoa. Väitän kovasti, että olisin huomannut ja varmasti muistaisin sen, jos olisin maaliskuun aikana käynyt Kajaanissa. Todistettavasti olin kuitenkin ollut Helsingissä kokouksissa koko päivän, mitä, jos tuo 'Kajaanin reissu' olisikin sattunut etäpäiväksi? Ajattelin, että jos tällainen tallenteeksi väitetty tieto olisi kulkeutunut työnantajani tietoon etäpäivästäni, olisimme voineet päätyä keskustelemaan kummallisesta tilanteesta tarkemminkin. Huh :-( Kuinka vahvoilla yksittäinen työntekijä voisi olla todistellessaan jotain Googlen tallenteita vastaan?Sitten tutkin tuon päivän tietoja tarkemmin. Sieltä löytyi onneksi jo pelastavia tietoja, jotka päättömyydessään osoittivat Googlen tallenteet höpö-höpöksi.


Olen siis poistunut tämän tallenteen mukaan junalla Helsingistä työpaikalta klo 15:40. Tämä on varmasti oikein. Mutta sitten siitä olisi Vr muka kiikuttanut minut Ilmalasta Kajaaniin (478 km) 46 minuutissa!!! Eihän tuollaista usko kukaan Vr:lläkään ;-) Oikeasti Pasilasta (ei siis Ilmalasta) lähtee juna Kajaaniin klo 16:25 ja on perillä siellä klo 22:20. Matka on kai tuon yhteyden nopein ja kestää 5 tuntia 55 minuuttia ;-)


Huomatkaa myös, että 'tallenteen' mukaan viihdyin Kajaanissa vain 33 minuuttia ja matkustin sieltä autolla (???) takaisin kotiin (432 km) vain 28 minuutissa! Onneksi en muista tuostakaan matkasta mitään, eikä poliisitkaan ole nähtävästi havainneet minua - taisi mennä niin sanotusti ylinopeuden puolelle ;-) Kotona olin toki niin kuin normisti olenkin, puoli kuuden aikaan. Tavallisesti se sujuu ilman Kajaanissa käyntiä ;-)

Nuo kilometrimäärätkin ovat mielestäni alakanttiin. Siltikin löytyi vielä yksi näitäkin kummallisempi kummallisuus. Nimittäin se, että Google oli löytänyt minulle ihan uuden kotipaikankin:


Ranuan.

Olen elämässäni käynyt kahdesti Ranualla, koskaan en ole siellä yöpynyt. Silti se on Googlen tiedoissa minun kotikuntani.


Tavallaan tämä kaikki on hassua. Ja sitten kuitenkin pelottavaa, että ilman tietoista tahtoani minun kulkemisistani ja olemisistani tallennetaan tietoa - ja juuri hivenen verran radikaalisti väärää tietoa. Mikä on minun oikeusturvani?

Poistin tämän jälkeen (toivottavasti onnistuin siinä) kaikki mahdolliset asetukset Google Mapsista, joiden avulla minun tekemisiäni voitaisiin seurata tai tallentaa. Suosittelen sinuakin tarkistamaan omat asetuksesi.

22 kommenttia:

 1. Pahuksen 'kuukkeli'.
  Oikeasti vähän pelottavaa tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, kun tietäisi, pitäisikö tästä olla huolissaan vai ei :-(

   Poista
 2. No, kylläpä kuulostaa oudoilta nuo "seikkailusi"! Ja kieltämättä, pelottavaa tuollainen "joku seuraa sinua" -juttu, eikä kuitenkaan seuraa oikein.
  Tuli nyt mieleen, onkohan sinulla kaima jossain Ranualla? Itselläni on useita kaimoja ympäri maata, ja välillä saan sähköpostiini kutsuja milloin mihinkin kissanristiäisiin ihan oudoilta ihmisiltä. Kerran sain jopa laskun eräästä lehdestä, vaikka en ollut tilannut kyseistä lehteä, vaan joku toinen samanniminen oli oikea laskun ja lehden saaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole löytänyt ketään kaimaa Ranualta, mikä sinänsä ei vielä tarkoita mitään.

   Mikä tarve millään taholla on löytää minulle johonkin kirjattavaa kotipaikkaa?
   Tietysti tuo Ranua on anonymiteetin kannalta oikein mainio valinta ;-)

   Poista
 3. Googlella on todella paljon tietoa meistä kaikista. Ei tarvi olla kun puhelin mukana niin saa tietoa missä mennään.

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti tämä on sitä nykyaikaa. Töissä höpöteltiin niitä näitä. Kuka sanoi mitäkin tuotteita. Miten on mahdollista että näiden tuotteiden mainokset alkoi pyöriä puhelimissa. Argg, meitä vakoillaan.

  VastaaPoista
 5. Täytyyhän käydä tarkistamassa omat tiedot ja asetukset. En yleensä salli paikannusta ja muutenkin yritän välttää tietojeni jakamista, mutta silti koen olevani kaiken aikaa jälkijunassa. Viime aikoina gmailiini on tullut ilmoituksia,mainoksia ja kiitoksia vierailuista eri K-marketeissa, joissa en kuitenkaan ole käynyt milloinkaan. Riittää, että ajan autolla kunkin marketin läheisyydessä. Muutama vuosi sitten yövyin Raumalla hotellissa. Etsin ajo-ohjeet kyseiseen hotelliin Googlemapista. Sen jälkeen gmailiin on jatkuvasti tullut kehotuksia vierailla jälleen Raumalla, milloin missäkin hotellissa. Googlen kautta gmailiin tulee jatkuvasti erilaisia mainoksia, jotka käyn säännöllisesti estämässä. Olen myös tehnyt mainoksia rahaa ja ja estäviä asetuksia gmailiin, mutta niillä ei tunnu olevan mitään vaikutusta. Yhä uusia mainoksia tulee ja tulee. Luovuin vajaa vuosi sitten facebookista, kun tuntui, etten enää hallitse omia asetuksiani ja opittuani jotain uutta, Facebook keksi kiertää ja muuttaa sääntöjään. Kyllästyin siihen, että kaiken aikaa piti pohtia oman yksityisyytensä rajoja ja turvallisuutta. Elämä ilman Facebookia sujuu hyvin, enkä ole jäänyt mistään paitsi.
  Anteeksi vuodatus. Internet on loistava keksintö, kunhan se pysyisi palvelijana, eikä pyrkisi isännäksi.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos upeasta "vuodatuksesta" :-)

   Minusta tämä yksityisyyden suoja on nykyään todella tärkeä aihe mietittäväksi, sillä se ei tule mitenkään itsestään selvästi annettuna. Siksi halusin myös nostaa aiheen esille, tämä on hieman karmivaa tavallaan.

   Poista
  2. Yksityisyyden suoja ei todellakaan tule annettuna. Monessa asiassa mennään ikäänkuin väärinpäin. Pitäisi olla niin, että halutessaan voi antaa eri tahoille vapauksia ja oikeuksia nähdä ja tallentaa tietoja. Eikä niin, kuin nyt eli ihmisen pitää erikseen käydä rajaamassa ja kieltämässä, kuka ja miten tietoja käyttää.

   Poista
 6. Aivan hullua. Mutta nauroin lukiessani tätä. Mihin maailma onkaan menossa ja mitä hyötyä tällaisesta on kenellekään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)

   Minuakin nauratti välillä, mutta kun juttu oli omakohtainen, päädyin taas pian ihmettelevän ahdistuksen ja epäuskoisen ihmetyksen rajamaille.

   En hoksaa tästä mitään hyötyjä rehellisille ihmisille. Sen sijaan näen paljon mahdollisia harmeja ja haittoja :-(

   Poista
 7. Niin kauan kuin nuo "tiedot" on vääriä, ei ole hätää :) Mullekin kone välillä huomauttelee, että olinpaikkani Helsinki on kaikkien nähtävillä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillätäytyy töissä (luonnollisesti) ilmoittaa etukäteen, jos aikoo tehdä etätöitä tavanomaista kauempana vakityöpisteistä. Jos työskentelen kotona, mutta Google väittää minun olleen Kajaanissa ja tieto kulkeutuisi työnantajalleni, olisin varmasti aika heikoilla jäillä. Se olisi minulle aika iso kauhistus :-(

   Poista
 8. Käytitkö junan langatonta verkkoa? Se saattaisi selittää sekoilun... Kiitos kirjoituksesta, täytyypä itsekin miettiä tätä googlen seurantaa kriittisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä junan langatonta verkkoa. Jos teen työjuttuja junassa, käytän aina nettiä oman kännykän kautta.

   Poista
 9. Onpa erikoista. Minä en pidä googlemapsia koskaan päällä mutta enpä tiedä seuraako kännykkäni minua silti. Vielä en ole saanut sitä kiinni ajantasaisista mainoksista. Edes instagramissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole mitenkään ainakaan tietoisesti pitänyt Googlemapsia päällä muulloin kuin jotain paikkaa kartalta katsoessa.

   Poista
 10. Google näyttää nappaavan paikannustiedot silloin kun minulla on ollut puhelimien gps päällä. Aikajanatiedot ovat olleet kyllä oikein. Nyt olen poistanut (ainakin yrittänyt poistaa) seurannan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy selvästikin olla kovasti tarkkana noiden asetusten kanssa.

   Poista
 11. Tuo on todella ärsyttävää, ja pelottavaakin! Itse tarkastelen viikottain kännykkää ja poistelen ohjelmilta oikeuksia sijaintiin, tallennustilaan, kameraan jne. Joskus niitä satunnaisesti pitää antaa vaikka navigaattorin tmv. vuoksi. Joskus se unohtuu ja silloin harmittaa, että mitäköhän tietoa taas on tallentunut ties minne. Vaikka eihän sitä tavallinen kännykänkäyttäjä tiedä, mitä kaikkea siitä huolimatta tallentuu.

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)