lauantai 20. huhtikuuta 2019

Harmaan sään kevään tarkkailua

Tänään ei tuntunut ollenkaan siltä kovasta mainostetulta lämpimältä pääsiäisviikonlopulta. Lämpömittari kohosi yhdeksään asteeseen, ja aika ajoin pilvet sylkivät tihkua. Heikko valo ei suosinut kuvaamista, mutta kevään tarkkailua se ei onneksi haitannut.

Eilisen ja tämän päivän aikana näyttäytyivät mm. västäräkki, haapana, kiuru, laulujoutsen, kurki, metsähanhi, tundrahanhi, telkkä, naakka, silkkiuikku, korppi, nokikana, härkälintu, tuulihaukka ja tukkasotka. Ihana lisänä kumpanakin päivänä valkohäntäkauriita.

Telkkäkoiraan kuvat ovat valon puutteen vuoksi vähän suhruja, mutta heijastus on kaunis - niin telkän kuin puiden runkojenkin.
Metsässä ja pellon laidassa kuuluu äänekäs lintukonsertti. Monet linnut käyttäytyvät ihan epätavallisesti. Telkkäkoiraat ottelevat keskenään, niin kuin aina tähän aikaan vuodesta. Peippokoiraiden kähinöitä en olekaan aikaisemmin nähnyt. Enkä mustarastasta viipyilevänä kummallisen pelottoman oloisena. Toki mustarastaskoiraatkin kähisivät keskenään.

Vanajavedellä on osin sulaa, mutta myös vielä paljon jäätä. Millainen on jäätilanne sinun luonasi?

19 kommenttia:

 1. Eipä ole vesiä, joissa olis jäätilanne :) mutta kevättä tarkkaillessani olen nähnyt tavallista useammin sinitiaisten parittelun. Pari päivää sitten oltiin kyllä järven rannalla, tai järven ja lammen välisellä kannaksella -järvi oli melkein sula, mutta lampi melkein jäässä. Ja sen jäällä pinnisteli eteenpäin sammakko, kiikareilla näin koipien vilahtavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kuvaavaa on tälle nykyajan sääennusteen osuvuudelle, että eiliselle ja tälle päivälle oli ihan samanlaiset ennusteet; eilen oli lämmin aurinkopäivä, tänään harmaa sateenuhkainen.

   Poista
  2. Sammakon minäkin olen nähnyt kerran. Aina yhtä ilahduttava kohtaaminen :-)

   Poista
 2. Jäätilanne täällä on monitahoinen. Kaikki lammet ja pienet järvet umpijäässä. Saimaan suuret selät alkavat olla avoimia, niissä on ollut huono jää muutenkin. Mutta lahdet ja suojaisat paikat aivan jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lampi on sulanut, veden alta näkyy valtaisa kasvustomeri.

   Poista
 3. Aika jäässä ovat mutta ei sinne enää uskalla mennä. Paljon sulaa varsinkin virtaavissa paikoissa.
  Upeat kuvat sait telkästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Ei varmaan kannata jäitä lähteä kokeilemaan enää juuri missään. Oulustakin olivat joutuneet pelastamaan pilkkijöitä jäiltä: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006078371.html

   Poista
 4. Telkän lentoa on kiva seurata ja kuunnella. Yksi niistä linnuista jonka voi varmuudella tunnistaa vaikka ei edes kunnolla näe lintua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kuin sen nivelet olisivat jääneet rasvaamatta :-)

   Poista
 5. Hienot on kuvat! Täälläkin vielä jäätä riittää, kun viime viikolla vielä takatalvi iski uudelleen:) Leppoisaa lankalauantai-iltaa💗

  VastaaPoista
 6. ihanat kuvat. Vielä on Saimaa jäässä, mutta lintukuoro laulaa puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu!

   Linnut ovat niin ihanassa hurmoksessa juuri nyt :-)

   Poista
 7. Täällä lounaiskolkassa meri ainakin on ollut jo kotvan aikaa sula. Järvet ja joet myös. Hienot kuvat telkästä heijastuksineen!

  VastaaPoista
 8. Täälläkin päin oli tänään vähän vilpakka sää. Pitkästä aikaa tuulista, eikä elohopea kivunnut kuin pikkasen yli 10 asteeseen. Tuuli oli toki hyvä lintumuuton kannalta - kuoveja ja hanhia meni iltasella kivasti. Kävin iltaretkellä Piikkiönlahdella. Se on kyllä jo pidemmän aikaa ollut tyystin vapaa jäistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä :-)

   Meillä oli päivällä jotakuinkin lämmintä, mutta iltapäivällä koleus ja pieni pilvisyys ottivat vallan :-(

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)