torstai 4. heinäkuuta 2019

Pikkulepinkäinen ja punkkirokote

Ei näkynyt kettua eilen, vaikka kävin sitä etsiskelemässä. Se niistä treffeistä sitten.

Sen sijaan kovasti esille asettui pikkulepinkäinen. Räpsin siitä useammankin kuvan. Ryhtyessäni kuvakulman vaihtoon lintu lehahti paikalta. Pikkulepinkäisen olen kerran kuvannut aikaisemmin. kaukaa ja silloin tunnistus ja jopa linnun osoittaminen tulivat vieressä seisovalta lintuosaajalta. Tällä kertaa havainto oli ihan oma. Alustavasti olin sen tunnistavinani jo paikan päällä. Lintukirja vahvisti epäilystäni pikkulepinkäisestä.

Pistin kuvan facebookin linturyhmään (taas kerran) ja pyytelin tunnistusapua. Pikkulepinkäinenhän tuo. Yhden mielestä kuvassa on nuori koiras ja toisen mielestä vanha naaras. Jompaa kumpaa siis todennäköisesti :-)
Ensimmäinen kuva on otettu kaukaa, kun vasta oletin jonkun linnun lentäneen tuonne. Siitä näkee kuitenkin selän väriä ja kuviottomuutta. Kuvaa ottaessa minulla ei ollut mitään käsitystä, mikä lintu ja miten päin siellä kököttelee.

Kaksi alempaa kuvaa on otettu jo ihan kuvausetäisyydeltä. Lintukirjan mukaan koiraan pää on harmaa ja naaraan ruskea tai ruskeanharmaa. Naaraan vatsassa on kuviointia ja koiraan vatsa on kuvioton ja punertava. Ja sitten taas naaras saattaa toisinaan muistuttaa kovastikin koirasta, mutta sillä on aina nuo vatsakuvioinnit. Näillä eväillä veikkaan tuota naaraaksi, mutta se nyt on vain arvaus. Se pölähti sirittävästä puskasta näkösälle, joten siksikin ajattelin, että se voisi emona viritellä huomion pois poikasistaan tulemalla näkösälle eri paikkaan kuin missä poikaset ovat. Taas ihan puhdasta arvailua.

Puutiaisaivotulehdus tarttuu puutiaisesta ihmiseen minuuteissa

Tänään kävin lounastauolla ottamassa punkkirokotteen. Punkkirokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei borrelioosilta. Puutiaisaivotulehdus tarttuu kuitenkin puutiaisesta ihmiseen minuuteissa, kun borrelioosin tarttuminen kestää kauemmin. Sitä ehtii etsiskelemään kropasta vielä illalla kuvausreissun jälkeenkin. Lisäksi borrelioosiin on olemassa toimivat antibiootit, puutiaisaivotulehdukseen vastaavaa lääkettä ei ole.

Punkkirokotteen ottamiseen minua kannusti mieheni. Nuohoan kuitenkin heinikoissa ja pusikoissa kameran kanssa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn eri puolilla Suomea ja lisäksi Virossa. Sen sijaan, että olisin selvinnyt yhdellä rokotekäynnillä, minulle selvisi jo eilen aikaa varatessani, että kyseessä on kolmen rokotuksen sarja. Tämä oli ensimmäinen rokote. Toinen rokote annetaan yleensä 1-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta ja kolmas annos 5-12 kuukauden kuluttua ensimäisestä. Jatkossa sitten tehosterokotuksia 50-60-vuotiaille 5 vuoden välein, yli 60-vuotiaille 3 vuoden välein. Täysi rokotesuoja on päällä kaksi viikkoa toisen rokotteen ottamisesta.

Koska olen kovasti myöhässä tämän rokoteherännäisyyteni kanssa ja olen liikkumassa lähikuukausina luonnossa riskialueilla, saan rokotteet nopeutetun aikataulun mukaan. Tällöin rokotteita on peruspaketissa neljä kolmen sijaan. Varasin juuri äsken ajan seuraavalle rokotekerralle.

21 kommenttia:

 1. Söpö lintu. Eiköhän ne kettutreffit järjesty toiste.
  Punkkirokote on sinulle varmasti paikallaan. Tänä kesänä punkkeja on kuulemma paljon liikkeellä. Aiemmin pysyin paremmin punkeista kartalla, kun kissa valjaissakin liikkuessaan sai itseensä punkkeja. Nyt ei ole kissaa, joten täytyy tyytyä itseään varomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)

   Meillä koira joutuu mahdolliseen punkkikontaktiin vain kesän mökkireissulla. Silloin käytetään punkkipantaa ja toivotaan sen tehoavan. Toki ne päivittäiset punkkitarkastukset pitää silloinkin tehdä.

   Poista
 2. Hyvät kuvat onnistuit saamaan, söpö lintu, jota ei aivan helposti huomaakaan tuon värityksen takia!

  Aiheellista ottaa punkkirokotus js liikkuu riskialttiilla alueella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minttuli!
   Tämä teki itsensä kovasti tykö ja näkyväksi ;-)
   Minun onnekseni :-)

   Rokotteen kanssa minun ei tarvitse miettiä tarkkaan, mihin olen menossa - siis ainakaan siinä mielessä ;-) Muuten on ehkä ihan hyvä olla kartalla :-)

   Poista
 3. Todella hyvät kuvat kauniista linnusta! Rokote on tosiaan hyvä ottaa, jos liikkuu luonnossa riskialueella. Meilläkin koko perhe on rokotettu samasta syystä. Ihania kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu :-)

   Arvostan rokotteen myötä saamaani laajempaa reviiriä.

   Ihania kesäpäiviä sinullekin :-)

   Poista
 4. Ihana pikku lintu. Punkkitarkastus on aina tärkeää.

  VastaaPoista
 5. Asumme punkkialueella, mutta kunnan alueella on ollut vain pari-kolme aivotulehdusta vuodessa. Olen luottanut luonnossa liikkuessa myrkytettyihin vaatteisiin, mutta tiedän, että punkkeja on myös kotipihalla. Riski sairastua on pieni. Ehkä otan rokotteen ensi keväänä.

  Mukavaa lähestyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko myrkytetyillä vaatteilla jonkin karkottavan aineen käyttämistä vai mitä?
   Tämä oli minulle uusi juttu.

   Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
  2. Olen käsitellyt vuorilliset housut ja takin helman BioKill-aineella niin, ettei myrkky ole suoraan kosketuksissa ihon kanssa. Sitä ei ole varsinaisesti tarkoitettu vaatteiden käsittelyyn, mutta siihen sitä retkeilijät ovat vuosikausia käyttäneet.

   Poista
 6. Saako sen rokotteen ihan kuka vain? Paljonko sarja maksaa?
  Luulen, että tuossa vähän matkan päässä meiltä on pesinyt tänä kesänä pikkulepinkäinen, laulua olen kuullut mutta lintua en ole nähnyt. Aina koirien kanssa siitä ohi mennyt, niin ei ole voinut jäädä tarkkailemaan. Kärsimätön koira, oon tainnut mainitakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni rokotteen saa, jos liikkuu toistuvasti punkkien oleskelualueilla vuoden aikana. Yhden rokotuskerran hinta rokotteineen vaihtelee noin 59 eurosta 69 euroon.

   Hyvä olet, kun tunnistat pikkulepinkäisen laulusta :-) Minun pitäisi kuunnella nyt tuota laulua vaikkapa Luontoportista, jospa jäisi jotain mieleen.

   Olet maininnut joskus, mutta tämä oli hyvä vahvistus ;-)

   Poista
 7. Mukava havainto! Minäkin otin tbe-rokotteet heti, kun aloitin biologian opiskelun ja ilmeni, että tulen viettämään paljon aikaa saaristossa. Kävin juuri tänä keväänä ottamassa tehosteannoksen ja aion ylläpitää suojaa jatkossakin, sillä se todella tuo mielenrauhaa. Nimenomaan Virossakin tuntuu ihan eri tavalla turvalliselta seikkailla, kun tietää, että punkkitarkastus illalla riittää. Onneksi olen saanut tähän saakka aina reseptin rokotteeseen, niin ei ole tarvinut maksaa täyttä hintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)

   Mielenrauha on hyvä termi tässä yhteydessä.
   Vakuutus ja mielenrauha, niitä tässä itselleni haen.

   Poista
 8. Oi kun ihanat kuvat sait pikkulepinkäisestä. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirlah!
   Oikein hyvää viikonloppua sinullekin :-)

   Poista
 9. awesome article.
  thanks for sharing and have a nice day :)

  VastaaPoista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)