perjantai 13. syyskuuta 2019

Syksyn satoa ja hirvikärpäsiä

Olen aika huono korjaamaan satoa omasta pihastamme. Luumuja on tullut popsittua ohimennen suoraan puista. Samalla tekniikalla sujui vadelmien ja karviaisten sadonkorjuu ;-) Mutta vanha viiniköynnös on tuottanut vaivihkaa sellaisen rypälemäärän, että se pisti ihan ajattelemaan.


Viiniköynnöksen lajinimike on Zilga, se kestää pohjoisen kylmät - nähtävästi aika mennen tullen. Rypäleet ovat pieniä (olisivat kuulemma suurempia, kun malttaisin ja muistaisin leikata köynnöstä) ja niissä on isoja siemeniä. Maku on kypsänä ihan kiva, mutta kivien vuoksi rypäleiden syöminen tuollaisenaan jää aika rajalliseksi. Ja nyt sitä satoa on siis enemmän kuin koskaan, vaikka satoa on monesti aikaisemminkin ollut ihan kiitettävästi.


Etsiskelin sopivia reseptejä useamman päivän. Monet resepteistä olivat mahdottoman työlään tuntuisia (ei sovi minulle, haluan käyttää aikani muuhun). Loppujen lopuksi päädyin siihen, että keräsin ensin kulhollisen ja kokeilen pieniin eriin kolmea erilaista reseptiä. Sellaista kokeilevaa kehittämistä :-)

Tähän kulhoon mahtui noin 3,5 kiloa rypäleitä. Kun marjat irrotteli tertuista, jäljelle jäi jo jonkin verran kevyempi lasti.

Tässä vielä osa kulhon sisällöstä isohkolla lasilautasella. Vähän fiinimpi asettelu muka :-)Kaksi ensimmäistä hilloreseptiä on nyt testattu. Jäljellä on vielä viinirypälesiirapin ohje.


Googlettelin tietoa hirvikärpäsistä, kun arvoin sitä, uskallanko lähteä sienimetsään vai en. Mokomat kiusanhenget aikovat olla riesanamme vielä lokakuun puolelle asti, joten sitä ei kannata jäädä odottelemaan. Mutta pari hyvää vinkkiä keksin kuitenkin.

Ensinnäkin hirvikärpäset pitävät (kuten olen jo itsekin todennut) hien hajusta. Ei siis kannata pakata itseään tukkoon metsään mennessään, vaan pukea päälle sopivasti hengittävää vaatetta, ettei tule kova hiki touhutessa.

Toiseksikin hirvikärpäset tarvitsevat kunnolla lentääkseen (ovat silloinkin huonoja lentäjiä) vähintään kymmenisen astetta lämmintä. Viileät kelit vähentävät siis noita ikäviä läheisyyden kaipaajia huomattavasti. Tänään oli 14 astetta lämmintä ja metsät pieniä, eivät mikään hirvien kerääntymispaikkoja. Tuloksena oli vain yksi hirvikärpäskontakti. Ihanaa!

Sieniä löytyy nyt jo täällä Hämeessäkin. Aiotko sinä käydä sienimetsässä?

10 kommenttia:

 1. Pojat kävivät tänään metsässä, ei hirvikärpäsiä.Istuin nojatuolissa ja katselin telkkaria, kun niskassa tuntui kävelevän jokin! Hirvikärpänenhän sieltä löytyi!! Miehet toivat vaatteissa minulle tuliaisen metsästä. Olisi saanut jäädä metsään! Inhoan hirvikärpäsiä, kaiken lisäksi ne vielä puree!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi!
   Ne todellakin tulevat vaatteiden ja reppujen mukana metsästä niin kuin punkitkin. Inhottavaa.

   Juu, kyllä ne ikävä kyllä purevatkin. Jää kutkuttava paukama pitkäksi aikaa :-(

   Poista
 2. Sienestämässä kävisin mielelläni mutta olen niin huono tunnistamaan eri sienilajikkeita :) noita rypäleitä on mukavan näköinen satsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ronja :-)
   Tuo satsi on vasta alkua - niitä riittää ;-)

   Kannattaa opetella ensin tunnistamaan yksi sieni ja sen esiintymisympäristö. Kun se on hanskassa, voi lisätä uusia sieniä valikoimaan.

   Minun sienivalikoimaani kuuluu peräti kolme (tai neljä) sientä: suppilo-/kosteikkovahvero, kantarelli eli keltavahvero ja karvarousku. Opettelen lisää jossain vaiheessa :-)

   Poista
 3. Minä kävin tuossa lähettyvillä missä on lintuautomaatti katos,kappas vaikka oli mulla päällä hirvikärpässuoja vaatetus,niin takas kävelin ja huomasin jotta 2 hirvikärpästä minussa.Ei muutako naaraamaan pois ne eka takaraivossa ja toinen rintamuksessa köpötteli,tunsin et jokin menee siellä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvikärpäsiltä suojaavat vaatteet eivät aina ihan toimi. Ne mokomat osaavat sujuttautua iholle vaikka kuinka pienestä rakosesta :-(

   Tänään kävin metsissä taas noin 10 asteen lämpötilassa - ei hirvikärpäsiä! Onhan niitä siellä, mutta viileä vaikeuttaa niiden lentoyrityksiä.

   Poista
 4. Komea rypälesato. Kasvaako Zilgasi ulkona vai kasvihuoneessa? Meillä on 2-vuotias Zilga pergolan seinustalla. Tänä kesänä se on kasvanut innokkaasti. Istutin sen lähinnä viherryttämään pergolaa, mutta toki rypäleetkin olisivat joskus kivoja. Tiedän, että viiniköynnöstä pitäisi leikata sadon tuottamiseksi, joten siinäpä ristiriita, kun haluaisin köynnöksen kuitenkin pääasiassa kasvavan ja vihertyvän.
  Eiköhän hirvikärpästen lento pian hidastu, kun lämpötilat ennusteiden mukaan laskevat. Tänä aamuna oli +6. Päivällä sentään lämpimämpää. Sienien vuoksi metsään kyllä kannattaisi mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Rypäle kasvaa kasvihuoneessa. Mutta kasvihuoneen ikkunoista moni on rikkoutunut ajan saatossa, joten tavallaan se on ulkonakin. Luulen, että kasvarissa kasvaminen helpotti sen ensimmäisiä vuosia. Ensimmäisen kesän aikana kastelin sitä, sen jälkeen se on pärjännyt omillaan. Alkuaikoina rypäleet eivät kypsyneet kunnolla ennen yöpakkasia ja ne usein unohtuivatkin tuonne pihan perälle jäätymään. Viime vuosina sato on ollut reipasta (toki olen vähän köynnöstä leikellytkin) ja kypsynytkin ajoissa. Siellä sitä satoa riittää, kunhan ehtii keräämään ja jalostamaan.

   Lento oli hidasta meillä jo tänään, lämpötila oli 11-12 astetta. Yhteenkään hirvikäräseen en törmännyt metsäreissuillani :-) Sieniä löytyi!

   Poista
 5. Ihanaltahan nuo rypäletertut näyttävät, oli sitten siemeniä tai ei. Meillä Zilga kasvaa neljättä kesää ulkona ja nyt se teki ensimmäiset terttunsa, mutta eivät ole vielä kypsiä. Kasvarissa sen sijaan Somerset seedles teki kolmen vuoden kasvukauden jälkeen ensimmäiset siemenettömät terttunsa, ja ne on jo syöty. kolmisen viikkoa sitten kävin sieniä etsikelemässä, en löytänyt sieniä, mutta muutama hirvikärpänen löysi meidät. Nyt voi olla jo toisinkinpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zilga oli meilläkin monta vuotta aika hiljainen ja varovainen. Iän myötä se on alkanut kukoistaa upeasti ja rohkeasti :-)

   Sateet ovat muuttaneet sienitilannetta aika paljon. Kannattaa käydä katsastamassa paikat uudelleen :-)

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)