maanantai 30. maaliskuuta 2020

Vesilintuja ei passaisi häiritä ja pelotella heittelemällä niitä kohti leivän paloja!

Kolmen vuorokauden jälkeen joutsenet ymmärsivät vihdoin viereisen lammen rajoitukset. Lampi jäätyi riitteelle jo toisena yönä peräkkäin ja tänä aamuna niillä oli melkoisen rajallinen määrä sulaa vettä liikkumiseen. Aamukahdeksan aikoihin ne olivat vielä lammessa, hieman neuvottoman näköisinä uivat edestakaisin kapeaa sulaa kaistaa. Yhdeksän aikaan aamulla ne olivat jo lähteneet.

Parempi näin. Niistä oli tullut jo paikallinen nähtävyys ja lammen ympärillä riitti valokuvaajia melkeinpä tauotta. Se on paljon ottaen huomioon arjen hiljaisuuden lammen ympäristössä.

Pesimisestä ei olisi tullut mitään ja pari olisi stressaantunut todella paljon. Toivon, että ne löysivät paremman ja rauhallisemman paikan omalle kesälleen.

Ainakin kerran ne ehtivät parittelemaankin lammella. Muuten olo oli melko syömisvoittoista ;-)

Viime syksynä leikatut vanhat muhjuuntuneet korret eivät kuitenkaan kelvanneet, ne siirettiin sivuun ;-)Muistutelkaa ystävillenne ja tuttavillenne, että vesilinnut eivät tarvitse tähän aikaan minkäänlaista ruokintaa, eivät ainakaan täällä eteläisessä Suomessa. Niitä ei kannata häiritä ja pelotella heittelemällä niitä kohti leivän paloja. Ne syövät mieluummin luonnollista ruokaansa vedestä. Leipäruokailu voi aiheuttaa linnuissa ja lintujen poikasissa jopa vakavia epämuodostumia. Leivän ravintosisältö on linnun kannalta pelkkää roskaa. Lisäksi järveen tai mereen heitetty leipä on erittäin epäympäristöystävällinen teko.

Ensi yöksi meille on luvattu pakkasta peräti 9 astetta. Lampi lienee aamulla vielä isommassa jäässä. Ja tuo mokoma joutsenpari palasi jälleen takaisin. Saapas nähdä, mitä aamu tuo tullessaan :-(

14 kommenttia:

 1. Hienot kuvat sait kuitenkin. Nuo joutsenet ovat vähän eri maata kuin meillä päin pesivät kyhmyjoutsenet. Tosin niitäkään ei kannata syöttää millään tyhjällä energialla, kun vedessä kasvaa ravintorikasta tuoreruokaa. Kaiken lisäksi niistä voi ruokkimalla saada esim. mökkirannalle melkoisen maanvaivan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista joutsenista on tullut otettua ihan liiankin paljon kuvia ;-)

   Poista
 2. Asiallinen muistutus. Linnut ovat kyllä ihmeen sopeutuvaisia. Mustakurkku-uikut ovat pesineet jo muutaman vuoden venepoukamassa. Ja liikennettä riittää. Aina ovat poikaset maailmalle saaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat olleet ihan liiankin sopeutuvaisia.
   Ei niillä ainakaan ole kovin kummoista itsesuojeluvaistoa :-(
   Pitäisi ensin rakentaa tuonne lammelle niille jonkinlainen tekosaari pesäpaikaksi, mutta koronatalkoilla ei taideta tarkoittaa ihan sellaista toimintaa.

   Poista
 3. Meillä on tullut monin paikoin lampien ja kosteikkojen ympärille kieltoja, että lintuja ei saa syöttää. Onhan se jotenkin herttaista puuhaa, mutta kyllä linnut löytävät ruokansa muutenkin. Ja kun se usein on juuri sitä leipää.

  Voi pariskuntaa. Toivottavasti löytyi oiva uusi koti. Olisiko mahdollista, että palaisivat kun lampi taas sulaa? Vai oliko lähtö lopullinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla palasivat, onnettomat ja olivat sitten aamulla aika ahtaalla, kun koko lampi oli jäätynyt. Jonkin pienen sulan ne olivat rantajäästä löytäneet, nippa nappa mahtuivat molemmat sinne. Päivällä sitten onneksi lähtivät taas pois.

   Poista
 4. Fiksut eläinten ystävät on ruvenneet ruokkiin ainakin talvisorsia kauralla. En tiedä miten se sopii sorsien ruokavalioon, mutta ainakin parempaa kuin leipä.

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti joutsenet ovat selvinneet. Meillä oli aamulla pakkasta -10. Eläimiä on toki kiva seurata, mutta puuttumatta niiden elämään sen enempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli aamulla pakkasta -9 astetta. Joutsenet olivat ahtaalla pienen pienessä rantasulassa. Vähän ahdisti ajatella, että siihen saapuisi taas joku ison koiran kanssa viereen puuskuttamaan :-(

   Poista
 6. Hienot kuvat! Kunpa ei mitään takatalvea tulisi...kun ei kerta ollut sitä "etu"talveakaan:) Olisivat eläin parat ja luonto varmasti ihmeissään! Toivottavasti eläimet saisivat pesiä aina rauhassa! Leppoisaa maaliskuun viimeistä päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päde!

   Lampi oli aamulla jäässä ja on vieläkin suurimmaksi osin. Ulkona puhaltaa kylmä tuuli ja lunta sataa välillä enemmän ja välillä vähemmän. Huomiseksi pitäisi taas lämmetä hieman.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)