keskiviikko 16. kesäkuuta 2021

Eläinten poikaset pitää jättää luontoon - toivoo myös Pixie

Iltalehden mukaan Tiktokkiin on kuvattu paljon videoita, joissa lapset ovat ottaneet koteihinsa linnunpoikasia tai jopa munia. Ihanaa, että luonto kiinnostaa, mutta malttia lapsille ja perheille luonnon hoivaamisen suhteen. Melkein aina yksinäiseltä ja orvoltakin näyttävä poikanen on itse asiassa oikein hyvin emonsa tai emojensa hoidossa. Ne pitää siis jättää rauhaan ja tyytyä tarkkailemaan niitä kauempaa.

Kiikarit kannattaa hankkia ehdottomasti. Silloin linnut ja rusakotkin näkee 'lähempää' ilman, että niitä häiritsee. Sitten kannattaa opetella olemaan luonnossa hiljaa ja paikallaan. Silloin on mahdollisuus nähdä vaikka mitä ihmeellistä luonnon upeutta, mikä jäisi puheen sorinassa ja touhuillessa odottamaan parempaa hetkeään.

Paikallaan odottaminen ja ympäristön seuraaminen voi olla joskus tuskallisen vaikeaa. Kannattaa kysyä tuttavista luontoharrastajilta hyviä eläinten seurantapaikkoja. Mukaan kannattaa ottaa retkituoli tai -peite, jotta päivystäminen olisi mahdollisimman mukavaa. Hyttyskarkote auttaa vähentämään inisevien lentovierailijoiden lähikosketusta. Ja herkullinen, hiljaa nautittu eväs kruunaa minkä tahansa luontomatkan 👍.

Jos vielä muistaa pukeutua vähemmän räikeisiin väreihin, luonnon muut asustelijat ovat vieläkin rennompia.

Kuunteleminen ja katseleminen ovat luonnossa ihan huippujuttuja. Niihin kannattaa panostaa. Jos jokin linnun ääni on kiinnostava, sen voi helposti tallentaa kännykän sovelluksella. Kotona voi sitten vaikkapa Luontoportin äänitteiden avulla etsiä ratkaisua kohteen tunnistamiseen. Facebookissa on myös lukuisia luontoryhmiä, joista saa tavallisesti todella ystävällisiä vastauksia tunnistuskyselyihin.

Mutta älä ota eläimen poikasta tai sen munaa kotiin hoitoosi, jollet ole ehdottoman varma, että 1) se on paras vaihtoehto ja 2) tiedät, miten hoidokkia oikeasti pitää hoitaa.

Tänään ei ollut vielä hellettä. Sen kunniaksi Pixie-koiran juoksulaukkakuva. Kuumalla touhuaminen jää vähemmälle.

Upeaa kesän jatkoa!

16 kommenttia:

 1. Paitsi kesäkissat, viekää talveksi kotiin tai olkaa ottamatta.

  VastaaPoista
 2. Pieniä eläinvauvoja näkee nyt kaikkialla: Kaupungin kadulla kävellessäni näin pienen oravan, joka oli tullut juomaan lätäköstä, ei osannut lähteä karkuun, vaan jähmettyi paikoilleen, kun olin metrin päässä. Samalla reissulla näin honkkeleita tiiran tai lokin poikasia, joiden ympärillä lensi ihmistä kohden äkäisiä vanhempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisit säikäyttänyt käsiä läpsäyttämällä liikkeelle, sijaisemona;) Nopstin kerran väsähtäneen linnunpoikasen tieltä sivuun, ei reagoinut mihinkään, oli ilmeisen stressinsyömä ja täysin voimaton. On se ollut kova paikka pudota keskelle ajokaistaa ja jos on muutama auto on siitä mennyt niin lintuhan on patsaantunut kauhusta.

   Luonnon kulkuun ei pitäisi puuttua hyvässä eikä huonossa. Luonnonvalinnan tarkoituksena on karsia laumasta ne yksilöt joilla on huonot geenit tarjolla, ettei koko populaatio heikkene. Länsimainen moraali taas käskee pelastamaan kaikki ja pitämään hengissä vaikka väkisellä, tuhoon tuomittu ajatus.
   Onpas tänään asiaa, keskustelun puute koronan tähden, laittaa kirjoittamaan blogistaniassa.

   Poista
  2. Toinen käsi oli varattuna, koska kuvasin videota oravanpoikasesta :D
   Niinpä, useamman kerran ole hiljentänyt vauhtia tai väistänyt tielle tullutta hiirtä, oravaa, lintua. Sitäkään ei saisi tehdä, koska aiheuttaa siten vaaratilanteen mahdollisille muille liikkujille, mutta kun sen tekee vaistomaisesti...

   Poista
  3. Nämä on vaikeita tilanteita valita nopeasti, miten toimia.

   Eipä siitä varmasti haittaa ole, jos jonkun heikon pelastaa. Jos se on liian heikko, sen kohtalo on kuitenkin selvä, vaikka sille lisäaikaa ostaisikin.

   En minä voi olla auttamatta ja jättää eläintä yksinään selviämään, jos on mahdollisuus, että voin auttaa 😳.

   Poista
  4. Totta tuokin, vaikeaa se olisi täälläkin, esitän vain kovaa machomiestä joka kylpee koskissa, juo pontikkansa raakana ja kaataa naiset kuin heinää tekisi, romantiikkaa korvat pursuen..heh...=)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!
   Pixiellä on aina kova kiire luokse, jos vain asettuu kyykkyyn 🥰.

   Poista
 4. Ihana Pixie! Mie en voinu ees lukea niitä juttuja, missä lapset ottaa linnunpoikia hoitoon... paljon itkua ja pettymyksiä, ja paljon eläinten kärsimystä. Sitäpaitsi laitonta. Vaikka olishan se kivaa, jos lenkillä elättivaris seurailis mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhempien pitäisi valistua ja valistaa enemmän. Mistä ne lapset muuten tietäisivät?

   Poista
 5. Vauhtia riittää Pixiellä!

  Voih, kunpa jokainen muistaisi kunnioittaa luontoa ja olla häiritsemättä siellä asuvia eläimiä, olivatpa ne mitä lajia hyvänsä.
  Täällä taas ikävä esimerkki nuorten touhuista: päristelivät moottoriveneellä ees taas kohden joutsenperhettä, vasta kuoriutunut joutsenen poikanen on nyt yksin. Apua sille on kyllä annettu, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kauheaa!

   Tuntuu siltä, että vanhemmat eivät tiedä, missä lapset kulkevat ja mitä puuhaavat ja sama toisin päin 😳.

   Poista
 6. Luin saman jutun lehdestä. Kummastusta herätti se, että joko vanhemmat sallivat eläinten tuomisen kotiin tai sitten he eivät edes tiedä - mikä on vielä kummallisempaa. Kylällämme nuoret tekevät toisinaan täysin ajattelemattomia "kepposia". Yhtenä yönä olivat raahanneet paksun tukin keskelle maantietä. Siihen jos esimerkiksi moottoripyöräilijä oli karauttanut, olisi voinut henki mennä. Onneksi joku autoilija oli huomannut ja siirtänyt tukin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkäkantoinen ajattelu ja seurausten pohtiminen ei kuulu teini-ikäisten vahvuuksiin. Sen sijaan tukin siirtäminen uuteen kekseliääseen paikkaan kuuluu sitten kovastikin tuonikäisten vahvuusalueille 😂.

   Kun mitään isoa ikävää ei tapahtuisi, niin kyllähän noista suurimmasta osasta kasvaa ihan upeita kelpo kansalaisia 👍.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)

Lahti-päivä ja pohdintaa muistisairaan joululahjasta

Tässä vaiheessa elämää joululahjottavien lista on kutistunut pieneen osaan lapsiperhevuosista. Lisäksi läheisille riittää onneksi jo muutama...