perjantai 18. helmikuuta 2022

Kaikenkokoisia vastoinkäymisiä

Viime perjantaiaamusta tähän iltapäivään on ollut melkoista vastoinkäymisten aikaa. Matemaatikkona haluan  tietenkin heti ryhmitellä vastamäkeni ja ryhmiksi muodostuvat 1) fyysiset vastoinkäymiset, 2) ammatilliseen identiteettiin liittyvät vastoinkäymiset ja 3) muut, pienemmät vastoinkäymiset. Tässä vaiheessa kannattaa jo miettiä tarkoin, haluaako aiheuttaa itselleen pahan mielen mahdollisuuden lukemalla tätä kirjoitusta eteenpäin, vai jättääkö vähemmän positiivisen vuodatuksen täysin lukematta.


Fyysiset vastoinkäymiset eivät ole uusia, päinvastoin, ne ovat jatkuneet ikävän kauan. Silti ne vaivaavat ihan yhtä ikävästi vieläkin jokainen päivä. Lonkassa ja olkapäässä lienee limapussin tulehdukset. Yritän muistella aikaisemmista kerroista saatuja hoito-ohjeita ja välttää lääkärissä käynnin. Olkapää kiukuttelee hieman päivälläkin, mutta öisin se kipuilee enemmän saman puolen lonkan kanssa. Niiden välissä oleileva jokin iso selkälihas on kovassa jumissa ja äksyilee niin päivisin kuin yöaikaankin. Nukkuminen on melkoista asennonvaihtoa eikä aamulla ole kovin levännyt olo.

Ensimmäisten palmikkosukkien valmistusvaiheessa kipeytynyt ranne on jo paljon parempi kuin huonoimpina aikoina, mutta sekin vielä muistuttelee sitkeästi omasta olemassa olostaan. Ihmeellinen ylimääräinen väsymys vaivaa edelleen. Ei mikään pieni juttu.


Ammatillinen identiteettini on kovalla työllä rakennettu ja sen herkkä hipiä loukkaantuu helposti. Viikon aikana olen ottanut siipeeni kahdesti. Nämä ovat niitä juttuja, joita mietin sitten suurella sydämellä vielä öisin ja viikonloppunakin. Kukaan ei ole tallonut ammattiylpeyttäni tahallisesti. Mutta ei sitä nyt olla erityisemmin kunnioitettukaan. Jotkut muut (muiden alojen osaajat) voivat antaa minua pätevämpiä lausuntoja ja arvioita minun osaamisalueistani mielestään helposti. He todennäköisesti ajattelevat osaamisalueeni olevan juuri niin kapea, että se on hyvin kenen tahansa hallussa. He eivät tarkoita vähätellä osaamistani, mutta siltä se minusta tuntuu. Kaksi törmäystä viikon aikana on paljon, sillä monesti pääsen elämään rehvakkaasti omassa illuusiokuplassani useita kuukausiakin ilman kyseenalaistamista.


Ja sitten ne muut vastoinkäymiset, jotka eivät sellaisenaan ole isoja, mutta joita on vain putkahdellut paljon ja joka päivä. Muutama esimerkki:

Teams-kokous on ollut arkipäivää jo kauan, olen mielestäni ihan edistynyt kokoustaja. Mutta eilen työkaverini Roosan kanssa melkein kaikki meni pieleen. Päätimme ottaa ad-hoc-palaverin ja soitin hänelle Teams-puhelun. Teamsini alkoi jumittamaan ja jouduin sulkemaan sen ja käynnistämään uudestaan ennen kuin yhteys saatiin. Sitten minun tietokoneeni ilmoitti, ettei se löydä mikrofonia eikä kaiutinta, vaikka kaikki oli vielä edellisenä päivänä täydellisessä kunnossa. Yritin saada edes kameran päälle. Se antautui toimimaan monen yrityksen jälkeen ja vasta siinä vaiheessa huomasin, etten alun perin palaverittomaksi suunnittelemanani päivänä ollut laittanut itseäni kamerakuntoon. Ei meikkiä, päällä mukava, mutta vähemmän tyylikäs printtipaita seuranaan aivan yhteensopimaton neuletakki (tuli vilu). Voi hirveää!

Mutta ääni ei kulkenut. Roosa yritti puhua minulle, mutten kuullut mitään. Kirjauduin ulos palaverista ja kirjauduin sinne takaisin. Se ei auttanut asiaa yhtään.

Kirjoitin chattiin Roosalle pyynnön puhelinnumerosta, jotta saataisiin ääniyhteys hoidettua sillä. Näytön jakaminen näytti onnistuvan Teamsissa. Roosa kaivoi kännykästään työnumeronsa ja naputteli sen chattiin. Minä soittamaan siihen ja kun puhelimessa vastasi nainen, minä kävin muitta mutkitta asiaan. Sitten huomasin, ettei Roosalla ollut puhelinta. Chattiin olikin lipsahtanut väärä numero ja päädyin pahoittelemaan väärää numeroa. Seuraava numero olikin sitten Roosan numero ja saimme vihdoin palaverin käyntiin.

Palaverin jälkeen käynnistin koneeni uudestaan ja sain sitten hommat pelittämään niin kuin niiden pitikin toimia.

Äitini on soittanut tällä viikolla kolme kertaa. Kaksi kertaa työpäivän aikana (toisella kerralla en päässyt vastaamaan, olin palaverissa) ja yhden kerran todetakseen, ettei ollut tarkoitus soittaa minulle. Minä olen yrittänyt soittaa äidille toistakymmentä kertaa viikon aikana, mutta hän ei vastaa.

Isän palvelutalosta soitettiin, että isällä on taas(!) korona-altistus. Sinne ei pääse tänäkään viikonloppuna kyläilemään. Tämä on jo toinen korona-altistus kahden viikon aikana. Harmittaa.

Äidin fysioterapeutti soitti kertoakseen, että äidillä on nyt kaksi rollaattoria ja toinen niistä pitäisi palauttaa lainaamoon. Kun kysyin, mikä ja missä tämä lainaamo on, hän kuulosti närkästyneeltä. Kun kysyin, voiko sinne palauttaa rollaattorin myös viikonloppuna, hän totesi vain, että hän ei tiedä. Huomenna olen menossa Lahteen hoitamaan vanhempien talousasioita ja silloin voisin kopata rollaattorin mukaani. Mutta lainaamo on nettitietojen mukaan auki vain arkisin ja rajatun ajan. En tiedä, milloin ja miten pääsen tuon rollaattorin sinne kärräämään.

Instagram ei päivity enää puhelimessani. Olen poistanut sovelluksen puhelimesta monesti ja yhtä usein ladannut sen sinne uudelleen. Auttaa vain sen hetkisen tilanteen verran. Tyttären kuulumiset olen tottunut seuraamaan päivittäin sieltä. Huoh.

Ja niin edelleen.


Elämän perusasiat ovat kunnossa, mutta minä olen nyt hyvien kokemusten tarpeessa. Niitä on toki ollutkin, mutta nyt niihin pitää panostaa ihan eri tavalla.


Kaiken järjen ja logiikan mukaan nyt pitäisi seurata parempia kokemuksia jo ihan todennäköisyydenkin perusteella. Päätän luottaa siihen. Huomenna Lahteen velvoitereissulle.


Lempeää helmikuun jatkoa!

22 kommenttia:

  1. Ei käy kateeksi, kurja viikko ollut sinulla. Toivottavasti kääntyy parempaan päin ja valonpilkahduksia tulee muutoinkin kuin päivä päivältä korkeammalta paistavan auringon myötä. Tsemppiä! T: Harri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Harri!

      Joskus asiat tuppaavat kasaantumaan ja silloin sietokykykin vähenee.
      Kyllä tämä tästä 👍

      Poista
  2. Täytyy sanoa, että kyllä minullakin jo menisi hermot kaiken tuon vastoinkäymisen keskellä! Oletko saanut mitään hoitoa lonkka- ja olkapääkipuihin? Kortisonipistoksia tai mitään fysikaalista hoitoa? Koska eihän näihin kipuihin totu, vaikka näin kuvittelisi, ne vain nakertavat sitä jaksamista ja tosiaan yöunen vievät. Ja sitten ne päiväaikaisetkin ongelmat vain kaksinkertaistuvat...
    Ymmärrän oikein hyvin kuinka rasittavia olivat nuo tietotekniset ongelmat, mutta tahattomasti alkoi naurattamaan, kun olit ihan väärään numeroon alkanut selittämään asioita:)
    Toivottavasti todennäköisyyksien mukaan nyt tulisi niitä parempia hetkiä ja päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      Edellisillä kerroilla sain kortisonia ja lähetteen fyssarille, jossa ehdin työkiireiden vuoksi käymään vain kerran. Yritän olla kortisonia vahvempi tällä kertaa (kun tämähän on tietenkin vain yrittämis- ja päättämiskysymys 😂).

      Ystävällinen työkaverini vinkkasi vyöhyketerapiasta luettuaan kirjoitukseni. Sellaista voisi hyvinkin kokeilla. Kuulostaa houkuttavammalta kuin kortisoni.

      Kyllä näissä tilanteissa alkaa välillä itseäkin naurattamaan. Jos ei ihan sillä hetkellä, niin hämäläisesti vähän myöhemmin 🤭

      Poista
  3. Heips, lainaamon tavarat voi palauttaa mihin tahansa terkkariin. Äidin tavarat vein Nastolan TA:lle.
    Tiistaina kävin päksissä, ottivat nestettä molemmista polvista ja kortisonia tilalle. Jospa pääsis rappusia kulkemaan kipuilematta. Lonkkakin vähän vaivailee, mut pysyy mukana. Isän peruja nivelkulumat. 😊
    Kutimet pysyy käsissä, mut motivaatio on vähän niin ja näin. Kun on projekti joka pitäisi tehdä loppuun ja postittaa Australiaan, mutta kun on myös uusia lankoja jotka houkuttaisi enemmän. Että voi olla yhden kämmekkään tekeminen vaikeaa. 😂😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Satu!

      Huomenna perehdyn päijät-hämäläisiin terveysasemiin ja niiden aukioloaikoihin. Tänään Lahden reissu venyi sen verran pitkäksi, että tyydyin tunkemaan rollaattorin takapenkille (takakonttiin ei mahtunut). Eipä pääse asia ainakaan unohtumaan, kun rollaattori tervehtii aina autoon mennessä takapenkillä 👍

      Tsemppiä käsityöprojekteihin! Käytä niitä uusia lankoja porkkanavoimana - heti, kun olet saanut Australian paketin valmiiksi, pääset vihdoin uusien lankojen kimppuun 🥰

      Poista
  4. Kieltämättä liian paljon vastoinkäymisiä yhden ihmisen kontolle. Toivottavasti vastapainoksi tulee hieman levollisempia päiviä.
    Limapussitulehdus voi olla todella kivulias. Itselläni sellainen on ollut ranteessa ja kahdesti olkapäässä. Vain piikki on auttanut, vaikka vaivaa yritetään aina parantaa lääkekuurilla. Ranne vaati kaksi piikkiä.
    Tietotekniikka on monin tavoin helpottanut työntekoa, mutta on se myös lisännyt jatkuvaa uuden opettelun tarvetta. Välillä on sellainen olo, että laitteiden ja ohjelmien tekijät ovat unohtaneet käyttäjät kokonaan. Viimeisin Mikrosoftin päivitys sai aikaan sen, etten voi kirjautua tunnuksillani läppärille. Melkoisen seikkailun jälkeen sain luotua väliaikaisen tunnuksen, jonka voin vaihtaa pysyväksi vasta 11.3. Mikrosoftin mukaan kyse on turvallisuudesta. Hetken jo mietin, onko joku aikeissa kaapata koneeni. Erilaisten turvallisuuskysymysten ja Mikrosoftin kanssa suoritettujen selvityksen jälkeen lienee selvä, ettei tällaisesta ole kyse. Aikaa rumbaan meni useampi päivä, puhumattakaan huolesta ja vaivasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Tietotekniikan isot jätit osaavat tehdä tavallisen tallaajan elämästä välillä todella jännittävää. Paikoin jopa ahdistavaa. Mutta ilmankaan ei oikein enää tule toimeen.

      Poista
  5. No voi harmi! Onpa todella vastoinkäymisiä kerrakseen. :( Toivottavasti fyysiset vaivat helpottaisivat ja myös töissä arvostus lisääntyisi. Jaksamista jokaiseen päivääsi, Susanna! <3

    VastaaPoista
  6. Ikävillä asioilla on taipumus kasautua. Mutta toisaalta, asioilla on myös tapana järjestyä. Eteenpäin vaan, sanoi mummo lumessa. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  7. Harmeja kerrakseen! Lonkan limapussin tulehduksesta minullakin on kokemusta. Nukkuminen on tosi vaikeaa sen kanssa kun missään asennossa ei ole hyvä. Onneksi minulla on fysioterapeutilta saadut jumppaohjeet tallessa ja niitä rupean aina tekemään kun oireita ilmenee.
    Rollaattorin palauttamiseen sait vinkin, toivottavasti toimii.
    Tuollaisista palavereista minulla ei ole minkäänlaista kokemusta. Mutta olen kuullut useammaltakin taholta kaikkia hankaluuksia mitä niihin voi liittyä.
    Parempaa viikkoa toivottelen sinulle<3

    VastaaPoista
  8. Tsemppiä vastoinkäymisiisi. minullakin on muutaman kerran ollut lonkan limapussin tulehdus, mutta se on toistaiseksi saatu paranemaan tulehduskipulääkekuurilla. Nyt ei ole hetkeen ollutkaan. Jotenkin tuon tyyppiset vaivat on siirtyneet ylemmäksi, olkapäihin ja olkavarsiin. Kumma juttu. Toivotaan, että vastoinkäymiset menevät ohi ja koittaa paremmat ajat. Niillähän on usein taipumus kasaantua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Erikoiset asiantuntijat!

      Työterveys on hyvä kaveri, kun voimat työelämässä alkavat loppua.
      Kyllä tämä tästä 👍

      Poista
  9. Eikö nyt edes apuvälineitä voi palauttaa jonnekin palautuspisteelle, joka on auki pitemmän aikaa? Täälläkin kun aikanaan lainailtiin ja palauteltiin tytölle pyörätuolia ja kyynärsauvoja, niin oli ihmeelliset aukioloajat.
    Sun äiti on kyllä hankala tapaus...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH 💖

      Minusta melkein kaikki on tehty nykyään erittäin hankalaksi - asiakkaalle. Toivottavasti järjestelyt helpottavat henkilökunnan työtä.

      Poista
  10. On sinulla kasaumia. Tsemppiä vaan. Ei vastoinkäymiset voi loputtomiin jatkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos isosti, Orvokki!

      Toivon todellakin, että vastoinkäymiset loppuvat ennen minua 👍

      Poista

Kiitos kommentistasi!