maanantai 18. heinÀkuuta 2022

Hyttyskierukka tarjoaa haasteita, kantarelleja löytyy đŸ„°đŸŒŒđŸ€ž‍♀️

TÀnÀÀn olen uhmannut kohtaloani ja nauttinut ulkoilmasta myös ihan paikallani ja istuallani. AamupÀivÀllÀ satoi, mutta muuten on ollut sateetonta, illemmalla jopa puolipilvistÀ. HyttysiÀ on silti riittÀnyt omiksi ja naapureidenkin tarpeiksi. Vaan ei hÀtÀÀ, ostimme hyttyskierukat pitÀmÀÀn pisteliÀÀt vieraat kaukana ja vielÀ varmuudeksi uuden kaasusytyttimen, jotta kierukan sytyttÀminen olisi helppoa.

Menestys ei ole seurannut ainakaan minun hyttyskierukkailuani. Itse asiassa en oikeastaan muista koskaan sen toimineen mainosten ja lupausten mukaisesti.

Eilen illalla oli sateista ja ilma kosteaa. Sateenvarjossakaan kierukka ei suostunut toimimaan juuri minuuttia kauempaa. Edes kaasusytytin ei auttanut asiaa.

TÀnÀÀn oli jo paljon kuivempi ilma, joten iltapÀivÀllÀ ryhdyin uuteen yritykseen.

Hyttyskierukat katkenneina palasina

Kaksi hyttyskierukkapakkausta kymmenestÀ on jo avattu vuorokauden aikana. YhdessÀ pakkauksessa on kaksi kierukkaa, jos ne jotenkin onnistuu irrottamaan ehjÀnÀ toisistaan. NÀistÀ neljÀstÀ kierukasta yksi selvisi kokonaisena. Siihen sen parhaat puolet sitten loppuivatkin. KyllÀstyin kaasusytyttimeen, sillÀ se on vuorokauden sytyttelyn jÀlkeen jo lÀhellÀ loppuaan. Turvauduin taas tulitikkuihin.

Tuossa lautasella on nyt kolme erilaista kierukan pÀtkÀÀ omissa pidikkeissÀÀn, yksi ei sÀvÀytÀ nÀitÀ hyttysiÀ mihinkÀÀn. Pari kertaa kaikki kolme ovat palaneet ja savunneet yhtÀ aikaa. YhtÀjaksoinen palamisennÀtys lienee noin viisi minuuttia, tavallinen aika kahden ja kolmen minuutin vÀlillÀ. Sitten pitÀÀ kaivaa taas uusi tulitikku ja yrittÀÀ sytyttÀÀ haisuli uudestaan. Ei vaikuta hyvÀltÀ.


Onko kukaan koskaan missÀÀn saanut nĂ€itĂ€ toimimaan myyntilupausten mukaisesti? Kaikki ohjeet ja neuvot ovat tervetulleita. Nyt pidĂ€n pienen paussin ja sytyttelen kierukat uudelleen 👍


No niin, neljÀ tulitikkua myöhemmin kaikki kolme taas kÀryÀvÀt.


Sade on ollut kantarelleille suotuinen, olen nyt jo useammalta metsÀretkeltÀ kerÀnnyt kantarelleja mukaani. Ensin pienen pieniÀ, tÀnÀÀn jo ihan sienen kokoisia. Astian putteessa tyhjensin yhden mukana olleen kasvomaskipussin ja kerÀsin sienet sinne. YhtÀÀn enempÀÀ ei olisi mahtunut.

Kantarelleja

SyvĂ€lle lautaselle ne sai mahtumaan kĂ€rsivĂ€llisellĂ€ pinoamisella. Nyt alkaa  tĂ€mĂ€ aika, kun metsÀÀn pitÀÀ rynnistellĂ€ monen varapussin kanssa tĂ€mĂ€n tĂ€stĂ€, jos vaikka nĂ€itĂ€ keltaisia kultakimpaleita löytyisi lisÀÀ đŸ„°.


Pixien kanssa toivotamme valoisaa alkavaa viikkoa ja mahdollisimman sopivan lÀmpöisiÀ olosuhteita!

MinÀ ja Pixie-koira


24 kommenttia:

  1. Ihania kantarelleja. PitÀisi kyllÀ saada jostain sellanen sienikoira, joka löytÀisi kantarellit. MinÀ olen huono löytÀmÀÀn metsÀstÀ mitÀÀn sieniÀ.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sienikoiran kouluttaminen on ymmĂ€rtÀÀkseni melkoinen prosessi. ItsestÀÀn nuo eivĂ€t taida sieniĂ€ löytÀÀ đŸ€”.

      Kantarellihan tykkÀÀ koivuista ja jonkin verran myös kuusista. SekametsÀ, jossa on myös koivuja lienee paras. Muutaman kerran olen löytÀnyt kyllÀ kantarelleja mÀntymetsÀstÀkin, jossa on ollut myös kuusia.

      Usein kantarelli löytyy minun kokemukseni mukaan heinÀisestÀ tai sammalaisesta paikasta. Jonkin verran se vaatii valoa, joten ihan synkÀn metsÀn uumeniin ei kannata mennÀ.

      Joskus pÀÀllyskasvusto on niin tiheÀÀ, ettei sieni pÀÀse niiden ylÀpuolelle kukoistamaan, vaan maan pinnalla heinien tai sammaleen alla ja joukossa nÀkyy vain jotain keltaista. SitÀ kannattaa alkaa tutkia ja kaivella hellÀsti kasvuston seasta esiin.

      Kantarellit viihtyvÀt samoilla paikoilla, joten hyvÀn paikan löydettyÀÀn sen sijainti kannattaa merkitÀ muistiin tulevia vuosia varten.

      Onnea matkaan!

      Poista
  2. Ihania keltaisia kanttarelleja ♡ Minulla on ollut savukiekuroiden kanssa onnistumisia ja tilanteita, ettĂ€ homma ei ole mennyt putkeen. Kiekura pitÀÀ irrottaa niin varovasti, ettĂ€ aina ei ole onnistunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tarja!

      Kantarellit ovat đŸ„°.

      Samaan tulokseen tultiin tuon irrottamisprosessin osalta. On vaikeaa.

      Poista
  3. No joo. Mahtavat kanttarellit. Se on myös itse mentÀvÀ tutkimaan omat sienipaikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sami!

      Löydettiin kantarelleja hyvin myös Saimaalta (rannasta), joten ei ole vain paikallinen ilmiö tĂ€mĂ€ sienien ilmaantuminen 👍

      Poista
  4. Hyttyskierukoita kÀytettiin lapsuudessani 70-luvulla ja silloin ainakin toimivat. Nykyisin en ole kÀyttÀnyt mitÀÀn hyttystorjuntaa, kun meillÀ ei yleensÀ ole hyttysiÀ, vaikka metsÀn keskellÀ asummekin (sekÀ lehti- ettÀ havupuita on ympÀrillÀ runsaasti). Tosin sain pari pÀivÀÀ sitten aika mojovat hyttysenpuremat sisÀtiloissa istuessani (en kotona), kun mokomat purivat farkkujen lÀpi. Toivottavasti saat nuo karkottimet toimimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MeillÀkÀÀn ei omassa pihassa ole juurikaan hyttysruuhkaa, mutta vuokramökin pihassa kosteaan aikaan iniseviÀ kavereita oli tungokseksi asti.

      Poista
  5. Ai ettĂ€ onpas rasittavia hyttyskiekuroita, jos noin huonosti toimivat! Itse en voi noita edes yrittÀÀ kĂ€yttÀÀ, haju ja savu eivĂ€t vaan sovi. Joku jossakin somessa mainosti jotakin yrttiĂ€, minkĂ€ tuoksua hyttyset eivĂ€t voi sietÀÀ, mutta en kuolemaksenikaan muista mikĂ€ se oli🙄 Ja komeita ovat kantarellit!👍 T. Irkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Irkku!

      EnkÀ kovasti suosittelisikaan noita hyttyskiekuroita, touhun mÀÀrÀ on suuri, mutta hyöty on aika pieni.

      Poista
  6. VÀhÀn samanlaisia kokemuksia, joskus toimii, joskus ei, useimmiten kaikki menee palasiksi. EikÀ vÀlttÀmÀttÀ auta mitÀÀn hyttysiin, vaikka teknisesti toimisikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan lohduttavaa kuulla, ettemme ole aivan yksin kokemustemme kanssa 👍

      Poista
  7. Laitoin viime kesÀnÀ avaamattomat hyttyskierukkapakkaukset ja niitÀ varten hankkimani keraamiset astiat kiertoon. Minusta ne eivÀt ole koskaan toimineet lupausten mukaisesti. Joskus laitettiin hyttyskierukka pihapöydÀn alle kÀryÀmÀÀn, kun hyttyset innostuivat vainoamaan paljaita jalkoja. Ei toiminut sekÀÀn. MeillÀ on onneksi aika vÀhÀn hyttysiÀ. Olen sitÀ vÀhÀn ihmetellyt, kun kaikki puhuvat tÀmÀn kesÀn hyttysrunsaudesta. Tuuli osuu aika hyvin tontillemme, ehkÀ sillÀ on vaikutuksensa.
    Nam, miten herkullisia kantarellejÀ. Naapuri on innokas sienestÀjÀ ja hÀnellÀ on vuosien varrella kertynyttÀ salatietoa hyvistÀ paikoista. Innokkana sienestÀjÀnÀ Marit niitÀ ahkerasti kerÀÀ, mutta kun hÀnen miehensÀ ei sieniÀ syö, me saamme osamme sadosta. Luotan siihen, ettÀ saan hÀneltÀ pian kantarellituliaisia. Valmistin hiljakkoin sienirisoton suppiksista, jotka löysin vielÀ pakastimesta. Marit on nekin meille tuonut.
    TÀnÀÀn taas sataa, mutta ei onneksi koko pÀivÀÀ. Ja lÀmmintÀkin on riittÀvÀsti.
    Mukavia sieniretkiÀ sinulle ja Pixielle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Between!

      Nyt nĂ€yttÀÀ olevan hyvĂ€ kantarellikesĂ€. Saatte varmaankin osanne đŸ‘đŸ„°

      Poista
  8. Oi, ihanat kantarellit. MinÀ olen löytÀnyt vasta pieniÀ, joita ei raaski poimia. HyvÀÀ alkuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja!

      Jotkin kantarellit eivÀt kasva isoiksi koskaan. Poluilla kasvavat 'polkusienet' jÀÀvÀt pieniksi eikÀ niiden kasvamista kannata jÀÀdÀ odottelemaan. Ruoassa pienet kokonaiset sienet nÀyttÀvÀt kutsuvilta. Siksi kerÀÀn myös niitÀ.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Taipalsaari yllÀtti mÀntymaaston kantarellisaalilla. Koivujen lÀhellÀ sienet olivat ja niitÀ riitti ilahduttavan paljon

      Poista
  10. Ooh, mikĂ€ kantarellisaalis 👍👍👍 Rakastan kantarelleja, mutta en yleensĂ€ löydĂ€ niitĂ€. Nyt on polvikin niin huonossa kunnossa, ettĂ€ metsĂ€lenkit jÀÀvĂ€t tosi lyhyiksi.

    En ole pitkÀÀn aikaan yrittÀnyt kÀytetÀÀn hyttyskierukoita. Tulin siihen tulokseen, ettÀ niistÀ ei ole juurikaan apua. Pari vuotta sitten haksahdin Thermacellin mainontaan, mutta en ehtinyt vielÀ edes koekÀyttÀÀ sitÀ, kun silmiini osui usesat kriittiset kirjoitukset ja pÀÀtin jÀttÀÀ sen kaapin perÀlle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, rouva Kepponen!

      MinÀkin olen ollut kantarellien jÀljillÀ vasta muutaman vuoden. Ei ollut helppoa aluksi, nyt olen löytÀnyt muutaman luottopaikan, joista osa on pÀÀssyt metsÀnhoidon kohteeksi ja se siitÀ. Uusia paikkoja pitÀÀ etsiÀ joka vuosi. Toisaalta sekin on kiehtovaa, vaikken noista myllÀtyistÀ metsistÀ tykkÀÀkÀÀn.

      Poista
  11. Hei, tuli pieni tauko toimistokÀynnin, pankkireissun ja sairaalaan menon vÀlissÀ. Ehdin lukea kolme viimeisintÀ postausta. Kivan kuuloinen miniloma Tampereella. Nyt ÀkkiÀ Naapuriin syömÀÀn (taas) ja sitten pankin kautta ÀitiÀ tapaamaan...
    TerveisiÀ tÀÀltÀ RovaniemeltÀ! Ja viikon jatkoa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Stansta!

      Energiasta pÀÀtellen kaikki sujuu ihan hyvin. Voimia ja tsemppiÀ reissuun!

      Poista
  12. MeillÀ tuntui tÀnÀÀn olevan passeli ulkoilusÀÀ, kun hyttyset on vÀhentyneet tai sitten tuuli vei ne mukanaan. Pystyi jopa ihan paikallaan istuskelemaan. Hyttyskierukoita en ole aikoihin poltellut, mutta kyllÀ ne ennen vanhaan ainakin toimivat. Olisko ne jotenkin huonontuneet viime aikoina? Ootko kokeillu sitruskynttilÀÀ, sellasiaki myydÀÀn hyttyskarkottimiksi. En sit tiedÀ karkottaako muuta kuin koiran...
    TÀnÀÀn oli mustikanpoimijoiden ja sienestÀjien mielestÀ myös hyvÀ pÀivÀ tungeksia metsÀÀn, siellÀ oli sempÀivÀnen vilinÀ ettÀ tuskin on mulle jÀÀny yhtÀÀn kanttarellia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, RH!

      VuokramökillÀ kÀytiin, kotipihalla selviÀÀ ilman hyttysiÀ, lÀhimetsÀÀn ei kierukoita viedÀ. Mutta usko niiden tehoon ja toimivuuteen on aika heikko.

      TÀnÀÀn oli "linnunmaitoinen" pÀivÀ, ihana, lempeÀ ja pelkkÀÀ unelmaa. Huomenna ainakin tÀnne saapuvat helteet. NiillÀ keleillÀ metsÀssÀ ei ole kivaa. Toki tÀnÀÀnkin oli öttiÀisiÀ ihan reippaasti liikenteessÀ.

      Poista

Kiitos kommentistasi!