torstai 15. syyskuuta 2022

Läheiset kevyen liikenteen reitit ovat suljettuja eikä kukaan kerro, miksi

Monipuolinen puuhailu viereisen lammen ympärillä on jatkunut keväästä - vai oliko se alkukesästä? - asti. Näin maallikon silmin koko touhu vaikuttaa täydellisen päättömältä puuhalta. Koko operaatiosta ei ole saatavilla tietoa mistään. Ainakaan minä en pitkin kesää jatkuneiden tietojen etsimisoperaatioideni aikana ole löytänyt tästä mitään tietoa.

Lampi aidattiin muistaakseni touko-kesäkuussa. Missään ei ole tietoa siitä, mitä on tekeillä ja kuinka kauan lammen sulku kestää. Koirien ulkoiluttajat ja lenkkeilijät ovat olleet ihmeissään sulusta pitkin kesää, yleisessä käytössä olleet jalankulkureitit ovat aikaisemmin olleet kovassa käytössä. Jonkin aikaa päästiin huokailemaan sillä, että toinen kävelytie oli vielä käytössä, mutta sitten sekin suljettiin - yhtä mainiolla informaatiolla.

Vieressä olevalle niitylle kärrättiin soraa oikein urakalla ja se siloiteltiin hiekkakentäksi. Sen jälkeen sekin aidattiin 👍. Mitäs muutakaan.

Jotenkin voisi kuvitella, että tämä voisi liittyä tuohon lähelle rakennettavaan uuteen Assi-sairaalaan, mutta heidänkään nettisivuillansa ei ole tämän alueen operoimisesta mitään tietoa.

Keväällä lampi kupli sairaan vihreänä, nyt vihreys on tasoittunut jonnekin.


Putket ovat olleet yksi alueen hallitsevista elementeistä. Niitä on ollut niitylle raivatulla aidatulla hiekka-alueella ja niitä on sittemmin kärrätty sieltä lammen viereiselle pysäköintialueelle, joka on myös aidattuna. Ensimmäiset putket olivat paksuja ja isoja. Ne olivat välillä vierekkäin ja päällekkäin. Sitten niitä liitettiin yhteen pitkäksi putkeksi. Ja sitten myöhemmin pitkä putki taas pilkottiin osiin ja kasattiin aidatulle pysäköintialueelle.

Erilaiset kaivinkoneet ja jyrsimet ovat käyneet operoimassa paikan päällä ja ihan lähellä. Metsää on kaatunut ja maata on kaivettu.

Kerran elokuussa aidat oli jätetty auki eikä paikalla ollut mitään toimintaa. Kun mitään kieltokylttejäkään tuossa pysäköintialueella ei ollut, astelin kameran kanssa avonaisesta portista sisään. Tältä siellä näytti reilu kuukausi sitten.

Tässä on siis se iso putki. Ja muutama iso ajoneuvo.

Ajoneuvot saattavat seistä tuolla välillä viikonkin koskemattomana. Oma mieleni raksuttaa heti matematiikkaa eli kuinka paljon noiden ajoneuvojen seisottaminen tuolla tyhjän panttina mahtaa oikein maksaakaan?


Seuraavana päivänä aita oli taas suljettu.

Tässä välillä on ollut toisinaan aika hiljaista ja sitten taas melun täyteistä viikonloppua aamusta iltaan. Isäntä soitti kesällä kaupungillekin tiedustellakseen melkein päivittäisen meluhaitan aihetta ja kestoa. Hänelle luvattiin soittaa aiheesta takaisin. Ei soitettu.


Viimeisen viikon aikana olen huomannut paikalle ilmestyneet pienemmät putket. Niitäkin on nyt todella paljon. Keittiön ikkunan läpi kuvasin pari päivää sitten tämän pienen putken operaation. Putki on tässä viritetty sairaalan pysäköintialueelle vievän tien yli. Ainoa esteestä varoittava asia on paikalla seisova huomioliivinen mies. Mietin, että mitä tapahtuu, kun seuraava auto saapuu paikalle.


Ja sehän saapuikin aika pian. Työmies käski odottamaan ja autoilija oli ihmeellisen kärsivällinen. Minuutteja meni ja autoilija ei osoittanut hermostumisen merkkejäkään.


Tuossa välillä kommunikoitiin.


Ja sitten taas odoteltiin. Kaksi työmiestä on aina parempi kuin yksi.


Paikalle saapui toinenkin auto, joka joutui pysäköimään melkein kaistalle. Työmiehet olivat lisääntyneet jo neljään. Muuten tilanne näytti olevan ennallaan.


Lopulta selvisi, että kummankin autojen kuljettajat olivat samaa työporukkaa jalkaisin partioivien kanssa.

Putki kulki kuitenkin edelleen tien päältä ja seuraavaa autoa, jonka ihan oikeasti piti päästä kulkemaan eteenpäin, ei tarvinnut odottaa kauan. Onneksi putki saatiin pätkäistyä siihen mennessä ja reitti vapautui läpikulkuun. (Miksi se piti ensin venyttää melkein täyteen pituuteensa ja sitten pätkäistä taas pienemmäksi?)


Ihan läpeensä suunnittelemattomalta tämä kaikki vaikuttaa maallikon silmin seurattuna. Toivottavasti kaiken haahuilulta näyttäneen toiminnan takaa löytyy järeitä järkisyitä eikä homma ole ollenkaan niin hukassa kuin miltä se näyttää. Ja toivottavasti kaikki ei maksa niin paljon, kuin se näyttää maksavan. Viikonloppuisin pitkät päivät maksavat taatusti paljon. Välillä seisotetaan koneita kauan. Ja sitten tehdään arkisinkin melko ympäripyöreää päivää melun kanssa.


Mahdollinen sairaalan hulevesipaikka olisi lammen rannalla. Se ei selitä niityn vieressä kulkevan kävelytien sulkemista eikä uuden hiekkakentän rakentamista. Mikä selittää sen, että meidän vieressä asuvien tiedottamista tilanteesta ei ole hoidettu mitenkään?

Tehdäänkö näin muuallakin kuin Hämeenlinnassa?


10 kommenttia:

 1. Onpa turhauttavaa ja ärsyttävää! Kyllähän noiden kuuluisi jotain infoa jakaa.
  "Meidän" kadulla (mun keittiön ikkunan kohdalla) nököttää nostolavakone vissiin kolmatta viikkoa käyttämättömänä ja porukka alkaa hermostua, kun se vie parkkipaikkoja, joita ei ole muutenkaan riittävästi tällä alueella. Samaa minäkin mietin, että mitähän se maksaa seisottaa laitetta käyttämättömänä? Eikä se tuossa ikkunan takana muutenkaan kiva ole - tajusin, että "lavan" kautta pääsisi kapuamaan ikkunastani sisään, jos se jäisi auki, huh.
  Enkä minäkään saanut mitään ilmoitusta missään vaiheessa tehdystä rännien vaidosta!? Edes rappukäytävän seinällä ei ollut lappua. Eilen tuli sentään ihan omasta postiluukusta tiedoite ensi kuun puolella tehtävävästä kaakeliuunin nuohouksesta - en aio olla paikalla...
  Sateista, mutta mieluisaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Nämä viestintäongelmat ovat olleet olemassa niin kauan kuin muistan (ja se on kauan!). Mihinkään eivät ole kadonneet 😡

   Poista
 2. Kuopiossa olen huomannut rakenteilla olevilla alueilla kylttejä, jotka kertovat mitä ollaan tekemässä. Myös silloin kun lähimetsässä oli harvennushakkuut, oli maastossa tiedote ja kartta alueista joita harvennus koskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Seita!

   Melkein kaikkialla sivistyksen piirissä on esillä jonkinlaiset tiedotteet työn luonteesta ja kestosta. Vaan ei täällä. Porukka on ihmetellyt tilannetta läpi kesän, mutta mitään parannusta tilanteeseen ei näytä ainakaan olevan tulossa. 😡

   Poista
 3. Joskus näitä rakennusprojekteja katsellessa tulee mieleen se vanha toteamus, jonka mukaan työmaalla viisi seisoo ja yksi kaivaa.
  Meidän alueen katuvalot olivat päivätolkulla pimeinä. Laitoin kuntaan säännöllisin välein kysymyksen, onko kyseessä sähkön säästäminen vai jokin muu. Vastaus tuli aina nopeasti, että alueen katuvalaistuksessa taitaa olla vika ja sinne lähetetään mies tutkimaan. Pimeys jatkui tai välillä syttyi muutama lamppu sammuen tunnin kuluttua. Syttyvien lamppujen paikat vaihtelivat. Kunnes taas tuli täysi pimeys. Kuulin muidenkin laittaneen netin kautta palautetta ja soittaneen myös suoraan. Aina sanottiin, että lähetetään mies paikalle. Nyt valot ovat palaneet muutaman päivän kutakuinkin normaalisti. Minusta on kummallista, että kunta ilmoittaa pienistä kissanristiäisistäkin nettisivuillaan ja facebookissa. Miksi ihmeessä ei asukkaiden elämään vaikuttavista asioista tiedoteta kunnolla, säännöllisesti, näkyvästi ja yhdenmukaisesti? Olen työskennellyt tiedottajana ja tehnyt kotisivuja. Tiedon jakaminen ei ole kallista, ei työlästä eikä vie kovin paljon aikaakaan. Tiedon jakamisen hyöty on suurempi, kuin siitä aiheutuva työ/kulut. Sama koskee yritysmaailmaa. Pöh, tulipa taas saarnattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Täällä näyttää monta seisovan ja yksi puhuu puhelimeen.

   Meillä vastaavasti valot palavat päivälläkin, joten pimeydestä ei kannata valittaa 👍

   Minusta tällainen viestittelemättömyys on asukkaiden aliarviointia ja vähättelemistä. En syytä työntekijöitä, vaan niitä, jotka ovat isommin vastuussa. Eihän se viestiminen aina kivaa ja helppoa ole, mutta se nyt vain pitäisi tehdä, jos organisaatio haluaa yhtään mitään positiivista ulospäin viestittää.

   Poista
  2. Tuskin yksittäisellä työntekijällä on kovin paljon sanavaltaa, mitä ja milloin viestitään. Negatiivisistakin asioista viestiminen on tärkeää ja uskon, että asukkaat suhtautuisivat ikäviinkin uutisiin paremmin saadessaan tiedon ajoissa ja oikeilta tahoilta. Tiedon "pihtaaminen" aiheuttaa aina turhia spekulaatioita, joiden setvimiseen menee taatusti paljon voimavaroja.

   Poista
  3. Olen samaa mieltä, hyvä kommentti 👍

   Poista
 4. Helsingissä tiedotus yleensä pelaa mukavasti, mutta moni projekti tuntuu kovin hitaasti edistyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rouva Kepponen!

   Siellä teillä ei ole varaa olla tiedottamatta. Meillä tiedotus sujuu joskus hienosti ja toisinaan välttävästi. Tällainen tiedottamisen kokonaan väliin jättäminen on meilläkin harvinaista.

   Poista

Kommenttisi lämmittää aina mieltäni :-)