perjantai 2. syyskuuta 2022

Kantsun kyläjuhlia, sähkön säästämistä ja eläkeikää edeltävä välikuolema

Kantsun kyläjuhlat

Kantsun kyläjuhlilla käytiin elokuussa miehen ja tyttären kanssa. Ladies First Big Band oli se tärkein syy osallistumiseemme. Olimme jo aikaisemmin mieheni kanssa saaneet hyvän ääninäyttteen big bandilta ja miehen selvitystyön tuloksena päädyttiin tänne. Oltiin paikalla ajoissa ja ensin päästiin kuuntelemaan Lastenorkesteri Päistikkaa. He innostivat lapsia tanssimaan ja lasten tanssi-innostus jatkui sujuvasti myös big bandin esityksen aikana.

Ihania!
Pinkkimekkoinen nuori neito ei luopunut ihanasta mehujäästään hetkeksikään. Kaikki tanssit tanssitiin sen kanssa välillä vähän maistellen 🥰.
Ja tässä upea, huumorintajuinen ja mahtavasoundinen big band!


Sähkön hinta

Sähkön hinta nousee ja sähkön saatavuus voi olla tulevan talven aikana hankalaa. Suomalaisia kannustetaan sähkönsäästötalkoisiin. Se koskettaa. Meillä ei sähköä ole turhan päiten (mielestämme) kulutettu tähänkään mennessä. Jotain pitäisi kuitenkin tehdä, jos aikoo olla hommassa mukana.

Minä palelen helposti. Huonelämpötila on meillä ollut siksi aina hieman keskivertoa korkeampi. Siihen tulee nyt (toivottavasti) muutos. Tavoitteenani on 1-2 asteen lämpötilan alennus, mikä tarkoittaa huomion kiinnittämistä kunnolliseen lämpimään pukeutumiseen. Lyhythihaisilla ja -lahkeisilla ei ole tarkoitus selvitä tulevaa talvea. Tuttujen villasukkien lisäksi pitkät hihat (ja lahkeet) sekä kerrospukeutuminen ovat nyt asialistalla. Tarvittaessa neulon meille myös kämmekkäät. Torkkupeitot ja huivit tuovat niin ikään hyvää lisälämpöä. Pystyuunin tehtävä on nyt vakituinen. Pyrimme polttamaan mahdollisimman kuivat puut siellä niin vähäpäästöisesti kuin mahdollista. Vinkkejä puun polttamiseen täältä ja täältä.

Miten sinä suhtaudut sähkönsäästötalkoisiin?


Työelämä loppuu ennen kuin se loppuu

Olen viime aikoina miettinyt monesti eläkkeelle siirtymistä (vähemmän innostuneena ja toisinaan myös viimeisenä hätäkeinona) ennen kaikkea siksi, että työelämässä minun ikäiseni ihminen ei enää kiinnosta oikein ketään. Huolimatta osaamisestani, kehittymiskyvystäni, vuorovaikutustaidoistani tai asenteestani. Paikoilleen jääminen eläkeikään asti kuulostaa häkkirangaistukselta, jota ei mitenkään jaksaisi eikä kaipaisi. Aikaa eläkkeelle siirtymiseen on vielä ihan liian kauan sen odottelemiseen pelkkänä säilöttynä suolakalana.

Olen ajatellut, että tekisin eläkkeelle jäämisen jälkeenkin jotain omasta mielestäni mielestäni mielekästä työtä jossain määrin. Sen pitemmälle en ole sitä vielä pohtinut. 

Kehitän jatkuvasti innolla omaa osaamistani. Olen myös päättänyt jatkaa sitä edelleen, vaikkei siitä minulle päivätyössäni mitään hyötyä sinänsä olisikaan. Ajan hermolla eläminen tekee minulle hyvää, nautin todella kovasti kaiken uuden oppimisesta.

Olen pohtinut uudelleen kouluttautumista (= uutta ammattia), vuorotteluvapaata, yrittäjäksi ryhtymistä, sivutyön hankkimista, mutten ole vielä löytänyt vastausta. Uuden työpaikan hakeminen tyssäsi ikämuuriin jo aikaa sitten, hakemuksien lähettäminen on turhaa, sillä haastatteluun asti en pääse enää mitenkään. Pätevyys ei voi olla esteenä ensimmäiseen haastattelukierrokseen, joten syy on jokin muu.

Mieli tekisi tehdä sitä, missä on hyvä ja oppia lisää. Arki on sopeutumista johonkin muuhun.

Onko sinulla ajatuksia, ideoita tai ehdotuksia tähän? Ei mitään kiirettä eläkeikään on vielä pieni ikuisuus 👍. Jotain olisi vain kiva tehdä vielä ennen sitä.

14 kommenttia:

 1. Kiva katsoa, miten pienet tytöt heittäytyvät tanssimaan. Heillä ei näytä olevan mitään paineita ympärillä olevien ihmisten arvostelusta tai epäonnistumisesta. Kunhan iloitsevat.
  Tulevan talven sähkön käyttö ja sen saatavuus mietityttää. Asumme sähkölämmitteisessä talossa. Olemme tottuneet seuraamaan kulutusta ja ottamaan se huomioon arjessamme. Nyt tuntuu, ettei oikein löydy säästämisen paikkoja, kun sitä on tehty tähänkin asti. Sauna on puulämmitteinen, emmekä ole himosaunojia muutenkaan. Varaavaa takkaa käytämme lämmitykseen asiantuntijoiden neuvojen mukaan eli se ei pörise pesä täynnä joka päivä. Tykkään nukkua viileässä, jonka vuoksi makkarin patterin laitan päälle vasta pakkasten alettua. Termostaatilla varustettuja sähköpattereita olemme uusineet, samoin kylmäkalusteita ja kodinkoneita. Veden kulutustakin olemme aina seuranneet. Osin siitä maksettavan hinnan vuoksi, osin siksi, ettei puhdas vesi ole itsestäänselvyys. Muistan lapsuudenkodista 70-luvun energiakriisin, jolloin opittiin sammuttamaan valoja ja säästämään sähköä. Se taisi mennä luihin ja ytimiin. Huonelämpötilaan täytyy kiinnittää lämmityksen alkaessa enemmän huomiota. Pukeutumisella voi vaikuttaa omaan mukavuuteen, kuten sanoitkin. Villasukat jalassa on kiva kotona hissutella. Mielestäni elämme hyvää elämää, eikä meidän tarvitse mistään oleelllisesta luopua. Tämän hetkinen energiakriisi ei tunnu mukavalta, mutta ympäristön kannalta se kannattaisi nähdä myös kehityksen mahdollistajana.
  Tuttavapiirissäni on useita, jotka jatkavat työelämässä eläkeaikansa jälkeenkin. Tosin useimmat ovat miehiä ja pari naista terveydenhoitoalalla, jossa töitä näyttää riittävän. Vapaaehtoissektorilla töitä on tarjolla kaiken ikäisille. Siellä ei vain monestakaan työstä saa palkkaa, ainakaan kunnollista. Eräs media-alan johtotehtävissä työskennellyt naistuttuni opiskeli papiksi. Hänellä on vielä monta vuotta ennen eläkeikää, mutta ei ole työllistynyt koulutusta vastaaviin tehtäviin. Toimii nyt henkilökohtaisena avustajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Ihanien lasten joukossa oli yksi poikakin, mutta hänestä en ehtinyt saada kuvaa.

   Mahtavia energian ja sähkön säästämisen vinkkejä sinulla! Ikkunoiden tiivistäminen tuli tässä vielä mieleeni. Se ei toiminut täysitehoisesti meillä viime talvena.

   Uuden ammatin opiskelemisessa pitää ottaa huomioon juuri tuo työllistymisen mahdollisuus ja todennäköinen palkkataso. Uuteen ammattiin kouluttautuminen ei saisi myöskään saisi viedä mahdottomasti aikaa, sillä ajan kuluminen vähentää työllistymismahdollisuuksia.

   Näistäkin huolimatta haluan itse ohjata tulevaa (työ)elämääni siinä määrin kuin se on mahdollista. Mietintämyssy jää nyt vielä surisemaan. 👍

   Poista
 2. Sähkönsäästövinkkejä olen lukenut ahkerasti, vaikka tuntuu että kaikki ne olen jo tiennyt ennestäänkin. Astianpesukoneen eri ohjelmia olen vertaillut. Olen käyttänyt pääasiassa 40 asteen pesuohjelmaa jolla tulee puhdasta. Mutta nyt luin että Eco-ohjelma on kaikkein energiaystävällisin ja tutkailin koneen käyttöohjeesta asiaa, ja niin tosiaan on. Nyt käytän sitä sitten kun tiedän että voin "vahtia" konetta lähes neljä tuntia. Muuta säästökohdetta minun on vaikea keksiä, sillä tuhlareita ei olla tähänkään asti oltu.
  Minä tein eläköitymisen jälkeen joitakin vuosia satunnaisia sijaisuuksia, joita hoitoalalla on helppo saada. Vieläkin tunnen että voisin ja haluaisin tehdä jotain satunnaista työtä, mutta en hoitoalalla. Hoitoalan työvoimapulaa kuvaa hyvin se, että sain vielä 58-vuotiaana vakituisen viran kun muutimme Turusta Ahvenanmaalle. Toivottavasti keksit jonkin mieluisan ratkaisun työuraasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina!

   Hienoa, että olet jaksanut perehtyä energiatehokkuuteen kotitalouslaitteiden osalta. Olen välillä saanut viestiä, että kyse on 'mummomaisesta' pihiydestä. Minun mielestäni tässä on kyse osallistumisesta yhteisiin energiatalkoisiin.

   Poista
 3. Osa-aikaeläke oli minun ratkaisuni työelämästä irtautumiseen. Tosin, sen kahden vuoden aikana kun olin osa-aikaeläkkeellä alkoi vapaus viehättää ja niin jäinkin vuotta ennen varsinaista eläkeikääni kokonaan pois töistä. En ole katunut, vaikka eläke pienenikin tuon päätöksen seurauksena. Minulla oli töistä pois jäädessä takana yli 43 työvuotta, joten en ole haikaillut yhtään minkäänlaisen työn perään. Vapaus järjestää ajankäyttö, kun vuosikymmenet oli aikataulujen ja erilaisten tavoitteiden oravanpyörässä, on niin kallisarvoinen asia, että siitä en tahdo luopua. Tällä kokemuksella sanoisin, että joku harrastus tai useampikin on hyvä olla ennen eläkkeelle jääntiä, tai ainakin suunnitelma mitä haluaa harrastaa sitten kun aikaa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pohtinut myös eläkkeelle jäämistä normia aikaisemmin. Mies eläköityy monta vuotta ennen minua ja siinä olisi motivaatiota aikaistaa omaa eläköitymistään.

   Poista
 4. Wau, miten herttaisia tanssijoita! Lasten iloa on aina niin hellyttävää katsella.
  Kyllä eläkeaika pyörii minunkin mielessäni usein. Viralliseen eläkeikään on vielä reilu neljä. Vaikka lasten kanssa työskentely pitää mielen virkeänä, alkaa fyysinen rajoitteisuus ja jaksaminen olla väillä aika vähissä. Usein mietin, miten ihan oikeasti jaksan maaliin saakka, mutta yritän ottaa päivän kerrallaan. Jaksuja myös Sinulle! <3 t. Piipe (jostain syystä kommentointi ei onnistu nimimerkillä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piipe!

   Kovin fyysinen työ ei ole minunkaan mielestäni paras vaihtoehto eläketöille. Kun presidentitkin tuppaavat olemaan nykyään melkoisen kokeneita, luulisi kokemuksen olevan eduksi myös monessa muussakin ammatissa 👍

   Poista
 5. Sähkön säästäminen on ollut pakko oppia sähkölämmitteisessä talossa jo kauan sitten. Tosin meillä on onneksi ollut takka ja puuhella, jotka ovat talvisin käytössä lähes päivittäin. Mutta sauna - se lämpiää sähköllä ja pahimpina pakkaskausina 5-6 kertaa viikossa, joten melkoinen lisä sähkölaskuun siitä tulee. Ehkä sitäkin on sitten ruvettava vähentämään. Muuten meillä yleensä on huonelämpötila tosi alhainen, alle 20 astetta kaikissa huoneissa, makuuhuoneessa ehkä 17-18. Pukeutumiskysymyshän se vain on - mielestäni talvisin ei tarvitse olla t-paitakelit.
  Eläkkeelle jäämistä olen itsekin miettinyt välillä, vaikka vuosia siihen vielä onkin. Enkä aio kyllä yhtään tehdä palkkatöitä eläkkeelle jäämisen jälkeen, sillä arvostan omaa aikaa ja vapautta niin paljon. Välillä olen myös miettinyt, voisiko vielä tässä iässä vaihtaa työpaikkaa tai peräti alaa, mutta taitaa olla niin kuin sanoit, että ikään se kaikki tyssää, valitettavasti. Pätevyys ei riitä, jos ikää on liikaa - asenne näkyy edelleen vahvasti yhteiskunnassamme. Poikkeuksiakin toki varmasti aina on ja joku onnekas yli 55-vuotias saattaa työllistyäkin uuteen työpaikkaan. Miettimisen arvoista kuitenkin on, miten jaksaa eläkeikään asti, kun työtahti sen kun kiihtyy ja vaatimukset lisääntyvät. Ja samaan aikaa omalle kropalle käy päinvastoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hitunen!

   Paljon olette jo tehneet energian säästämisen suhteen. Me olemme vähentäneet saunomisesta, se ei viime vuosina ole kutsunut paukkupakkasia lukuun ottamatta meistä kumpaakaan. Lapset voivat vapaasti saunoa meillä halutessaan.

   Ikä näyttää olevan aika vahva tekijä melkein mistä tahansa sivuuttamiseen. Kai se on jotenkin siinä, että kokenut osaaja ei juokse enää kilpailunhaluisesti paikasta toiseen melkein ilmaiseksi ja kalenterista piittaamatta? Sillä, että konkari tekee noviisin työpäivän parissa tunnissa, ei tunnu olevan juurikaan merkitystä. Juoksukyky painaa vaa'assa eniten?

   Poista
  2. Sähkönsäästämistä en ole nyt erikseen mitenkään miettinyt, koska olen aina ollut tällainen ”sähkönsäästäjä”. Hommasimme varaavan takankin sähkönsäästöä silmälläpitäen, mutta enhän minä sitä voinutkaan käyttää monikemikaaliyliherkkyden takia. Joten huonelämpö matalana, 19-20 astetta, pesen vain täysiä koneellisia oli sitten astianpesukone tai pyykinpesukone kyseessä, hoputin ihmisiä käymään nopsasti suihkussa(joo tiedän, olen ärsyttävä😅) ja muutenkin laitteita käytän aina pikaisesti. Villasukat ja villatakit on myös käytössä.
   Minun olotilani on tällä hetkellä vähän niinkuin eläkkeellä, vaikka en eläkkeelle pääsekään, mutta muutenhan tämä on täysin sitä samaa. Huomaan myös että vähäinenkin itsensä kehittäminen tai ajan hermolla pysyminen tai uuden oppiminen on edelleen mukavaa ja palkitsevaa ja sitä kannattaa kyllä jatkaa. Eikä se aina edes tarvitse olla mitään sellaista, minkä ajattelisi johtavan johonkin, pelkästään jo jonkin asian oppiminen on riittävän palkitsevaa. Varsinkin, jos sattuu tilanne, että aikuinen poikani ei ole jaksanut minulle selittää jotakin somejuttua ja minä sitten lopulta keksin sen itse, onhan se hienoa sanoa toiselle, että juu mä oon käyttäny tuota toimintoa jo kauan😅😇 T. Irkku

   Poista
  3. Meillä oli kauan sitten todella pieni lämminvesivaraaja (nyt jo kohtuullinen). Sukulainen puolisoineen kävi kylässä ja varoittelimme heitä vesivarantojen rajallisuudesta. Yhden pitkän suihkuamisen jälkeen toiselle heistä ei enää riittänytkään lämmintä vettä peseytymiseen. Saimme hurjan ripityksen tilanteen jälkeen. Meillä koko perhe oli hyvin pystynyt suihkuilemaan samalla vesimäärällä. Siinä nyt ei mitenkään enää muututtu lämpimäksi vedeksi. Yösähköllä lämpiävän varaajan kanssa piti odottaa seuraavaan aamuun ja se oli katastrofi, sillä tämä puoliso oli aamu-uninen ja heillä oli lento kotiin heti aamupäivästä 😌.

   Minäkin aion opetella kaikkea upeaa uutta hamaan tappiin asti. Jos tänne asti on elänyt, miksi lopettaisi mahtavien asioiden tutkimisen ja elämän upeudesta nauttimisen?

   Poista
 6. Taisin kirjoittaa kommenttini väärään kohtaan🧐🥳 T. Irkku

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!