torstai 5. tammikuuta 2023

Hautajaisten järjestäminen etenee, oikein hyvää loppiaista!

Hautajaisten järjestäminen edistyy (luullakseni) ihan hyvin. On mahtavaa, että löytyy hautaustoimisto, joka toimii oikeana kumppanina tällaisissa tilanteissa. Ymmärrän hyvin, että on paljonkin ihmisiä, jotka haluavat järjestää läheistensä hautajaiset kokonaan itse alusta loppuun. Minulle juuri tässä ja nyt sopii tämä helpottava yhteistyö erinomaisen hyvin.

En oppinut lapsena, nuorena enkä aikuisenakaan koskaan oikein tuntemaan ja ymmärtämään äitiäni. Hänen sairautensa loppuaikoina pääsin näkemään hänestä niitä puolia, joita en koskaan aikaisemmin ollut nähnyt. Näin sen piilotetun ja taustalle jääneen puolen. Kauniisti huumorintajuisen, läheisyyttä hakevan ja arvostavan ja leikkisän puolen. Se on arvokas lisä siihen toiseen puoleen hänestä, joka oli kovempi ja puolustautuvampi puoli hänestä.

Äiti piti arvostamisen näyttämistä tärkeänä. Siksi hautajaisten järjestämisessäkin arvostuksen osoittaminen ja näyttäminen on ohjenuoranani. Ei siten, että otetaan kallein mahdollinen, vaan hyvä, kaunis ja kunnioittava. Siinäkin hautaustoimisto osaa olla hyvänä konsulttina minulle. Valinta on aina helpompaa tehdä suositusten perusteella kuin kahlaamalla läpi runsaita kuvastoja.

Lisään tähän vielä jo aikaisemmin julkaisemani kuvan äidistä. Tässä hänellä on minun tekemäni kämmekkäät (jotka sitten jollain sairaalareissulla katosivat jonnekin) ja keeppi. Hän oli noista niin tavattoman ylpeä ja kävi esittelemässä neuleitaan melkein kaikille vastaantulijoille kuntoutussairaalassa. Hän koki tulleensa arvostetuksi jo, kun sai nuo neulomukset ja vieläkin arvostetummaksi, kun pääsi hakemaan kehuja niistä muiltakin.Huomenna, jos sää sallii, lähden Lahteen tapaamaan isää vihdoin tämän viheliäisen influenssani jälkeen. Tänään on muuten ensimmäinen päivä, kun tunnen itseni jotakuinkin terveeksi taudin jäljiltä. Vien samalla äidin osastolle hänen mukanaan kulkeutuneita muiden tekstiileitä.


Tänään aamulla ulkona oli 18 pakkasastetta. Huomiseksi on luvattu jopa kylmempää. Kauniista maisemista olen ammentanut iloa työhuoneen ikkunan kautta. Työmäärä ei ole mahdollistanut lounastauon pidentämistä ulkona iloitteluun. Toki linnuille veimme Pixie-koiran kanssa lisää pähkinöitä ja talipalloja. Närhet tyhjentävät pähkinäsäiliöitä vallan tehokkaasti 🤭.


Muutamat pakkastalven kuvat viime viikonlopulta Alvettulan vanhan sillan luota (Hauho).

Ensimmäisessä kuvassa ollaan vanhan sillan kupeessa, kuvassa näkyy uusi silta.


Ja tässä toisessa kuvassa näkyy tuo vanha silta.


Uimalaiturin pää taidetaan pitää auki jäästä talvellakin avantouimareita varten.


Ja tässä vanhan sillan päällä, autoilla tänne ei enää pääse.


Näkymä vanhan sillan päältä.


Leppoisaa loppiaista, päivä pitenee jo 🥰

22 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että vointisi on jo parempi.
  Me koimme hautaustoimiston käyttämisen fiksuksi ratkaisuksi. Heillä on osaamista ja aikaa. Omaisen kuollessa tekemistä riittää muutenkin, kuin vain hautajaisten järjestämisessä. Hautaustoimistossa meidät otettiin hienosti vastaan, toiveitamme ja mielipiteitämme kysyttiin ja kuunneltiin. Tuli sellainen olo, kuin asioitamme järjestävä ihminen oli vain ja ainoastaan meitä varten (vaikka näin ei tietenkään ollut). Anopin hautajaiset ovat ensi tiistaina. Toinen vanhus kahden vuoden sisällä. Väkisinkin mieleen nousee sananlasku "harvoin kaksi ilman kolmatta" eli onko pian isäni vuoro.
  Hieno kuva äidistäsi. Tuntuu varmasti hyvältä, että ehdit nähdä äidistäsi vielä muitakin puolia ennen hänen kuolemaansa. Kuva hänestä kenties täydentyi.
  Hyvää loppiaista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between!

   Toivottavasti pääsette kahdella ilman kolmatta. Kaiken raskaan ei tarvitsisi aina kasaantua 💖

   Poista
 2. Hienoa että äitisi osoitti muuttuneensa. Sinulle jää hänestä toivottavasti hyvät muistot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne!

   Äiti ei ehkä varsinaisesti muuttunut noin yleisellä tasolla, mutta hän lopussa jotenkin luotti minuun poikkeuksellisen paljon jopa avatakseen haavoittuvaa puoltaan. En lähde veikkailemaan, miksi. Mutta oli hyvä nähdä hänessä tuota ainakin minulta piilossa ollutta hyvää.

   Poista
 3. Postaus lämmitti mieltä, kiitos! ♥
  (paitsi ajatus avannosta, hrrr) Onkohan olemassa sellaista "oikeasti"-opasta, jossa neuvottaisiin kaikki hommat liittyen hautajaisiin, perunkirjoitukseen, jne.? Onneksi hautaustoimistosta tosiaan saa paljon apua. Tsemppiä siihen puuhaan!
  Leppoisaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta 💖

   Itse asiassa Suomi.fi-sivustolta löytyy muistilista läheisen kuoleman kohdanneelle: https://www.suomi.fi/uutiset/muistilista-laheisen-kuoleman-kohdanneelle1.

   Ei siinäkään kaikkea neuvottu, mutta hyvä lista. Monella hautaustoimistolla on myös omat tarkistuslistansa vastaaviin tilanteisiin. Niihin perehtyminen ei ole välttämättä herkkua heti kuolemantapauksen jälkeen, siksi ammattilaisen apu helpottaa. Ja kai sitä enemmän tai vähemmän tarvitsee kuitenkin.

   Poista
 4. Mukavaa Loppiaista sinulle. Voimahalit.

  VastaaPoista
 5. Hyvää Loppiaista. Tuo vanha silta kyllä kaipasi uutta rinnalle. Mutta on se vaan upean näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sami!

   Ei siitä nykyliikenne olisi enää yli pörräillyt 👍

   Poista
 6. Ihanaa että ehdit nähdä äidistäsi lempeämmän puolen. Jää paljon kauniita muistoja. Hautaustoimisto on hyvä valinta, vaikka me järjestettiin tyttären hautajaiset itse. Minä kun olen semmoinen ihminen "että ite tein". Tämä on välillä rasite. Rentouttavaa loppiaista sinulle!

  VastaaPoista
 7. Kaunis kuva äidistäsi, ja hienoa, että hän arvosti tekemiäsi käsitöitä, ja se, että nyt itse osoitat arvostustasi järjestämällä hänen näköisensä hautajaiset. Voimia sinulle kaikkiin järjestelyihin!

  VastaaPoista
 8. Voimia sinulle ja hyvää alkanutta uutta vuotta!

  VastaaPoista
 9. Hienoa, että olet tyytyväinen hautaustoimiston palveluihin ja ne helpottavat järjestelyitä. Toivon sinulle voimia ja äidillesi kauniita viimeisiä juhlia.

  VastaaPoista
 10. Kyllä, hautaustoimistosta on kyllä todella paljon apua ja neuvovat kyllä avuliaasti, mutta kunnioittavasti. Ja hienoa, että näit äidistäsi tämän toisenkin puolen❤️ Voimia asioiden hoitamiseen! T. Irkku

  VastaaPoista
 11. Kiitos tästä rauhoittavasta kirjoituksesta. Omaisen menetys ja hautajaiset ovat aina niin mieltä kuohuttava tapahtuma ja jotenkin siitä on vain yli päästävä. Oli mukava lukea rauhalliset ja kauniit sanasi. Ne auttavat tässä samanlaisessa vaikeassa tilanteessa. Kohta päässet nauttimaan kuviesi uimalaiturin iloista kesäisemmässä säässä. Hyvää kesää.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!