lauantai 14. tammikuuta 2023

Uniruuhkaa ja ripelankasukat

Minä kuulun ahkeriin unten näkijöihin. Pystyn muistamaan unistani aamuisin melko paljonkin, jos siihen heti aamulla oikein keskityn. Olen opetellut vatvomaan uniani vain silloin, kun niissä on jokin toistuva kaava. Silloin tiedän, että minun kannattaa pysähtyä miettimään, mikä alitajunnassani vaivaa. Toki herkuttelen joskus seuraavana päivänä unillani myös, jos ne ovat olleet erityisen innostavia, kiinnostavia tai mukavasti vauhdikkaita.

Unitutkimus on ainakin toistaiseksi vielä aika pientä tai kevyttä, miten sen nyt sanoisi. Aika vähän mistään tiedetään. Teoriat unista ja niiden merkityksestä ihmiselle ovat muuttuneet aikojen saatossa, mutta edelleenkin kyse on paljon juuri teorioista. Siksikään en yritä pitää unipäiväkirjaa tai muutenkaan isosti keskittyä muistamaan uniani. Niitä on niin paljon ja ne ovat melkoisen päättömiä. En ole keksinyt iloa yksittäisten unien kertailemisesta päiväsaikaan - jolleivät ne siis ole olleet poikkeuksellisen kiinnostavia ja viihdyttäviä.


Tyypillisesti pään sisäinen ruuhkani purkautuu yöllä unena, jossa olen menossa jonnekin. On aikataulu, jossa en pysy. Tavaroita pakattavana - ihan liikaa, siksi myöhästyn. Ja pääsen lähtemään vasta, kun pitäisi olla tulossa jo takaisin. Tavaroiden pakkaamisessa joudun kulkemaan kaupungin (usein Jyväskylä) halki suuntaan ja toiseen. Eksyn usein ja muistan unessani eksyneeni aikaisemminkin. Ja siinä sitä aikaa taas palaa. Jossain vaiheessa olen paikassa, josta halusin ottaa valokuvan tai jossa muuten vain ilmestyy yhtäkkiä taivaalle valtava määrä ihmeellisen kauniita lintuja. Joko olen jättänyt kamerani jonnekin tai hukannut sen eikä kuvan ottaminen onnistu. Tai jos kamera on mukana, se ei toimi - koskaan.

Mielenkiintoista noissa unissa on se, etten stressaa yhtään. Totean vain aikataulun lipsuvan ja mietin tämän tästä, kannattaako kaikkea oikeasti pakata, vai voisiko osan tavaroista jättää vain paikoilleen (niin kuin olen tehnyt monesti aikaisemmin).

Tämän toistuvan kaavan olen käynyt mielessäni läpi ja huomaan sen kertovan liiasta kuormituksesta. Viimeistään silloin pitäisi ryhtyä rauhoittamaan elämää ja tahtia.


Nuorempana näin paljon seikkailu-unia tyyliin James Bond, vaikken silloin katsonut televisiota juuri koskaan saati sitten katsonut elokuvia. Unissa juostiin roistoja pakoon, ammuskeltiin puolin ja toisin, paettiin teollisuusrakennuksen hissin piilotettuihin kerroksiin ja sieltä hissikuilun kautta eteenpäin sekä paettiin helikoptereilla. Tunnelma oli intensiivinen, mutta koskaan ei pelottanut. Eikä luoti osunut minuun koskaan.


Lentounet ovat lempiuniani. Niissä osaan lentää ihan ilman apuvälineitä ja lennänkin maailmasta toiseen - vähän kuin jossain peleissä. Näissä unissa huomaan välillä, että nyt on kyse unesta ja pystyn joskus kääntämään unen juonen parempaan päin päättämällä lentää jonnekin muualle.


Luin jostain juuri eilen tai toissapäivänä artikkelin (jota nyt en sitten löydä mistään), että suurin osa nähdyistä unista ei ole hyviä eikä pahoja unia, vaan ihan tavallista tekemistä. Minä en muista tavallisia uniani. Paitsi jos toistuva pakkaaminen ja linja-autoaseman etsiminen lasketaan tavalliseksi tekemiseksi.


Kaikki eivät kuulemma ainakaan tiedosta näkevänsä unia. Näetkö sinä unia ja muistatko niitä vielä aamulla?


Ja sitten kuva ripelankasukista - tuhrasin lankakerien jämiä ja harjoittelin samalla kirjoneuletta ja värien yhdistelemistä. Tein molempia sukkia yhtä aikaa. Jos jäljellä oli vain yksi kerä jotain lankaa, punnitsin sen ja jaoin kahteen yhtä painavaan kerään. Monesti sukista jää kaksi kerän jämää, yksi kummastakin sukasta. Tällöin minulla on tasakokoiset kaksoskerät jo valmiina.

Nyt virheenä oli tehdä joustinneuletta kiertäen. Sukan suu on jämpti, olisi ollut parempi tavallisella joustinneuleella. Muistan tämänkin seuraavalla kerralla. Tavallinen joustinneule on sitä paitsi paljon mukavampaa neulottavaa.

Hyvä harjoitus jälleen kerran. Kuviot ovat omasta päästä (sieltä vähenee tavara kovaa vauhtia). Väreihin olen tyytyväinen. Sukkien koko on noin 38.


Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa!

21 kommenttia:

 1. Minulla on samanlaisia myöhästymisunia, kun on jotakin stressaavaa meneillään. En meinaa unessa ehtiä esim lentokoneen kyytiin eikä passikaan ole mukana.
  Toinen stressiuneni on sellainen, että olemme myyneet oman kotimme ja muuttaneet johonkin rötisköön.
  Nämä em. unet toistuvat, aina hieman erilaisina, mutta teema on sama.
  Olen myös nähnyt lentounia, joissa ensin juoksen ja sitten hyppään lentoon. Ihana vapauden tunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin olet tunnistanut omien uniesi elementtejä!
   Unet voivat olla voimavara, riesa tai mitä tahansa siltä väliltä 👍

   Poista
 2. Todella kauniit sukat. Kaunis kuvio ja ihanat värit. Unia olen nähnyt aina, ja muistan liiankin hyvin. Olisi kiva jos ei aina näkisi unia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne!

   Minä voisin nähdä ihan mielelläni mukavia ja innostavia unia vaikka jokainen yö. Eikä niiden kohdalla muistaminenkaan haittaisi. Ikävät ja rankat unet luovuttaisin mieluusti pois.

   Poista
 3. Minä näen paljon unia. Hammasuneni tietävät yleensä kuolemaa lähipiiissä. Sen olen huomannut. Taidan olla vanhaa noitasukua. Näen myös enneunia, jotkä näkyvät symboleina, jotka on mietittävä mitä tarkoittavat.
  Kauniit sukat olet tehnyt. Tykkään väreistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Enkuli!

   Jotain noituuden sukua siinä täytyy olla, jos näkee enneunia. Minun nukkumiseni on onneksi huomattavasti yksinkertaisempaa - vaikkei aina rentouttavaa silti.

   Poista
 4. Joku on sanonut että kaikki näkevät unia ja niitä muistetaan vaihtelevasti. Joskus tuli katsottua unikirjasta mitä joku uni tarkoittaa. Mutta mihin niistä voisi uskoa kun toisessa kirjassa on ihan toinen selitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkun unitutkijan muistan kertoneen, ettei yksittäinen uni merkitse mitään. Merkitseviä ovat toistuvat rakenteet ja teemat - ne kertovat jotain. Mutta niidenkin tulkinta on hyvin henkilökohtaista. Tuo tuntuu menevän hyvin yksiin ainakin minun omien kokemusteni kanssa.

   Poista
 5. Tulipas kivat sukat ja todella harmoniset!🤗🤗 Sitten unien näkemiseen; minä näen unia ja muistankin ne aamuisin, mutta tämä tapahtuu nykyään vähän kausittain. Voi mennä pitkiä aikoja ettei unen unia ja sitten taas niitä näkee melkein joka yö. Tykkään myös miettiä, mitähän se alitajunta taasen haluaa sanoa, mutta useinkaan en sitä tajua.
  Pienempänä näin paljon lentounia ja ne olivat niin todellisia, että päivisin koitin kavereilleni opettaa lentämistä, koska se tuntui niin helpolta😅Näin myös melkein aina samaa unta, että karhu jahtasi minua ja kotiin mennessä en millään saanut ovea lukkoon ja siihen sitten heräsin. Vanhempana luin jostakin, että tarkoittaisi, että karhu tarkoittaa omaa sisäistä voimaa ja kun sitä pakenee, pelkää omaa voimaansa. En tiedä onko näin, mutta kuulosti niin hyvältä ja sopivalta, että tyydyn tähän selitykseen😁👌t.Irkku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irkku!

   Karhuja en ole unessa kohdannut, mutta rappusia kuljen alaspäin unissa todella nopeasti kantapäästä löytyvän pienen pyörän avulla 😂. Välillä hairahdun hereillä ollessanikin luulemaan, että olen jotenkin erityisen taitava ja nopea rappusten alas kapuaja, mutta onneksi en lähde koskaan kokeilemaan mitään.

   Poista
 6. Näen aika paljon unia. Juuri herätessäni muistan niistä osan, mutta nopeasti uni alkaa kadota aivoistani. Usein uneni ovat aika seikkailullisia, olen yleensä menossa jonnekin tai matkalla ja kaikenlaista epäuskottavaa juttua tapahtuu. Unien tulkintaa en ole ikinä harrastanut. Olen ajatellut, että aivot tekevät jotain puhdistustyötä ja siitä kaikenlaista ripettä päätyy uniini.

  Kiva viikkoa!

  VastaaPoista
 7. Upeita unia sinulla! Minäkin muistan melko paljon uniani. Toisinaan tulkitsen niitä Jungin tai Freudin teorioiden pohjalta. Vähän uudempi teoria on uhkasimulaatioteoria. En muista kehittäjän nimeä - olisiko ollut Raevaara -, mutta on Turun yliopistosta. Aikanaan opiskelin samassa yliopistossa, jossa hänen teoriaansa painotettiin. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja!

   Tuosta uhkasimulaatioteoriasta lueskelin myös 👍.

   Tässä muutama selaamani artikkeli uniteorioista ja unten näkemisestä:

   https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/6b551004-a41d-4269-a475-3310e73227be

   https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/painajaisia-ja-selkounia-molemmat-kertovat-henkisesta-jaksamisesta-myos-stressi

   https://www.mikkelinpsykoterapia.com/unien-nakeminen/

   https://yhteishyva.fi/terveys/miksi-naemme-unia/article-502134

   Poista
 8. "Tavaroita pakattavana - ihan liikaa, siksi myöhästyn." Tämä on minulle tyypillisintä ja oletan sen johtuvan siitä, että kotini tavaramäärä syö päätäni. Kun en saa tehtyä mitään ikinä koskaan.
  Tosi nätit sukat ja ihan parhaat värit!!! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Stansta!

   Minä ryhdyin tavaraunien toistumisen jälkeen pohtia itseäni ja kyllähän se tavarapaljous vain tuli ensimmäisten joukossa mieleeni. Tavaroiden karsiminen ja järjestäminen ovat myös vähentäneet noiden unien määrää ja raskasta luonnetta. Joten aloitin vuoden vaihteessa jälleen karsimisprojektin 👍.

   Poista
  2. Jospa minäkin saisin JOSKUS aloitettua...

   Poista
 9. Luin jostain ihan hiljattain, että on kahdenlaisia unia unen syvyydestä riippuen - joko sitä tavallisen elämän elämistä ja kertaamista, tai sitten niitä absurdeja unia.
  Mulla on kans usein paljon tavaraa unessa. Oon päätelly, että mulla vaan on kauhea taakka kannettavanani, enkä pääse siitä eroon. Menneisyys.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!